folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Suyun Hidrojeni Nasıl Ayırtılır.?



Suyun Hidrojeni Nasıl Ayırtılır.?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2004
    Erkek
    Arkadaşlar Hidrojen ile Çalışan bi motor tasarlamak istiyorum motor bilgimde var, Motor Atelyelerinde çok Deneyim edindim nihayetinde, Ama bu hidrojeni nasıl ayırabilirim Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar Aydınlatabilirseniz Minettar kalacağım.

    Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Phonecx
    Phonecx's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Haziran/2007
    Erkek

    Elektroliz ile ayırabilirsin..

     

    İlkokul kimya bilgisi :P 

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2004
    Erkek
    Phonecx bunu yazdı:
    -----------------------------

    Elektroliz ile ayırabilirsin..

     

    İlkokul kimya bilgisi :P


    -----------------------------

    İyide Hocam bu elektroliz nasıl olacak, Elektroliz olayını biliyorum, ama hangi madde ile elektroliz edeceğiz. 


    Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2005
    Erkek

    duvardaki prizden elektirik al(yermi bilmem senin için)

     

    iki ucunu aç kaplanun ikisinide suya batır telin faz olan kısmında  yani + kısmı işte orada oksijen negatif kısmında ise hidrojen açığa çıkar ama sen prizden alma alternatif akım onun için adaptör bul :P

    illede hidrojen istiyorsan benim ses bombası olayını yada dökümanlarda holynin uçan balonunu bul onu oku yada ben anlatayım vaz geçtim

     

    tuz ruhunu al içe aliminyum folya at açığa gaz çıkacaktır o çıkan gaz hidrojendir tabi arada ıvırı zıvırıda olacak

     


    |sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Phonecx
    Phonecx's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Haziran/2007
    Erkek
    Elektroliz Nedir?
    Bir elektrik akımı tarafından aşılan bir elektrolitin uğradığı ayrışmaya elektroliz denir. Elektroliz, bu akımın elektrolit içinde iletilmesiyle birlikte gelişir. Elektrolit, çoğunlukla erimiş olarak ya da bir tuz eriyiğinin sulu çözeltisi halindedir. Volta pilinin bulunmasıyla (1800) ve suyun elektrolizine uygulanmasıyla ilgili ilk deneyler, XIX. yy’ın başlarında gerçekleştirilmiştir.Elektroliz sözcüğünün, olayı özel olarak inceleyen Michael Faraday tarafından ortaya atıldığı sanılmaktadır.
    Elektroliz ile ilgili bazı terimler:
    Elektrolit:İçinde serbest iyon bulunduran ortamlara denir.
    Elektrot:Elektrolit içine batırılan metallere denir.
    Anot:Bir elektroliz kabında üreticinin pozitif kutbuna bağlı elektroda denir.
    Katot: Elektroliz kabında üreticinin negatif kutbuna bağlı elektroda denir.


    Elektrolizin Uygulama Alanları


    Elektroliz, öncelikle, elektrolizle metalürjilerde, metallerin hazırlanmasında (çözünmez anot) ya da arıtılmasında (çözünür anot) kullanılır. Elektroliz, ayrıca, galvanoplastide, bir elektrolitik metal birikimiyle metal birikimiyle döküm kalıbına biçim vermede aşınmaya karşı korumada ve bir metal çökeltisiyle metallerin kaplanmasında (sözgelimi, nikel kaplama, çinko kaplama, kadmiyum kaplama, krom kaplama, gümüş ya da altın kaplama) baş vurulan bir yöntemdir. Arı hidrojen, özellikle, suyun elektroliziyle elde edilir. Öbür uygulamaları arasında, gaz üretimi (klor), metal üstünde koruyucu oksitli anot tabakalarının elde edilmesi (alüminyumun, alümin aracılığıyla anotlaştırılması işlemi) elektrolizle parlatma, metallerin katot ya da anot olarak yağlardan arındırılması sayılabilir. Elektroliz, akım şiddetlerinin, özellikle de voltametrelerdeki akım miktarlarının ölçülmesine de olanak verir. Sürekli akım yardımıyla, organik dokuların ayrıştırılmasına dayanan tedavi elektrolizi, cerrahide sinir uçlarının (nöronların), sertleşen urların, burun deliklerindeki poliplerin yok edilmesinde, sidik yolu (üretra) ya da yemek borusu daralmalarının tedavisinde vb. kullanılır.


    ELEKTROLİZDEN YARARLANMA

    1.Metallerin Ayrıştırılması
    Bunun için hangi metal ayrıştılıcaksa,o metalin bir tuzunun çözeltisi hazırlanır.Bu yöntem en çok bakır matali için kullanılır.Çözelti içine batırılan elektrotlardan biri arı bakır diğeri de arı olmayan bakırdır.Bakır iyonları (+)yüklü olduğundan katoda gider orada nötrleşerek arılaştırılmış olur.
    2.Metalle Kaplamacılık
    Herhangi bir metalle kaplamak istediğimiz bir cisim elektroliz kabında katot olarak kullanılır.Hangi metalle kaplamak istiyorsak o da anot olarak seçilir.Çözelti yerine anot olarak kullanılan metalin tuzunun, sudaki çözeltisi alınırTeknikte kromaj,nikelaj ve gümüşle kaplama bu metodla olur.Bir demir çatal nikelle kaplanmak isteniyorsa,çatal katot,nikel ise anot olarak seçilir.Çözelti olarak nikel tuzu çözeltisi kullanılır.Sulu çözelti içindeki nikel iyonları katoda gider ve element halinde birikerek kaplama olayını gerçekleştirirler
    -1-

    Suyun Elektroliz Deneyi


    Deneyin amacı:Suyun,elektroliz yoluyla hidrojen ve oksijene ayrılması.
    Araç ve Gereçler: 8 yuvarlak pil ve pil yatağı (veya 12 voltluk doğru akım güç kaynağı)
    İletken teller ve tel tutturucuları
    3 beherglas (250 cm3)
    3 deney tüpü
    6 çelik elektrot
    Çamaşır suyu sodası çözeltisi

    Ön bilgiler ve deney yapılışı: Temiz bir kaba 500cm3 saf su konur. 60 gr çamaşır sodasını (Na2 CO3 H2 O) azar azar su içine döküp karıştırarak çözünüz. Daha sonra çözeltiye, 1000cm3’e çıkıncaya kadar saf su ilave edilir. Böylece yaklaşık %5’lik çözelti hazırlanmış olur. 250 cm3’lük temiz bir beherin üçte ikisine kadar çözelti konur. İki deney tüpü alarak bunlar ağızlarına kadar ağızlarına kadar çözeltiyle doldurulur. Kesiti tüp ağzından daha geniş bir tıpayı parmağınızla bu tüpün ağzında tutarak tüp ters çevrilir ve beherdeki çözeltiye daldırılır. Daha sonra parmak çekilir ve tıpa çözeltiden alınır. Böylece tüp içine hava girmesi önlenmiş olur. İkinci tüp için de aynı işlem yapılır. İki çelik elektrot alınarak bunları, birer uçları çözelti içindeki tüpler içine girecek şekilde yerleştirilir. Elektrotların çözelti dışında kalan uçlarına tel tutturucuları ile iletken teller bağlanır. İletken tellerden birinin ucunu seri bağlı pillerin veya doğru akım güç kaynağının (+) ucu ile birleştirilir. Diğer iletken ucunu pil veya güç kaynağının (-) ucuna dokundurulup çekilir.
    Elektroliz kabındaki elektrotlardan güç kaynağının (+) ucuna bağlanmıştı. Şimdi de diğer elektrotu güç kaynağının (-) ucuna bağlanıp saate bakılır.5, 10, 15. dakikada tüplerde toplanan gaz miktarları tüpler üzerinde işaretlenir ve devre kesilir. Güç kaynağının (-) ucuna bağlı elektrotun bulunduğu tüpte hidrojen gazı diğer tüpte de oksijen gazı toplanır.
    Sonuç: Su, kendini meydana getiren hidrojen ve oksijene ayrışmış olur.

    Elektrolizi Kim Bulmuştur?


    Michael Faraday


    (Newington, Surrey, bugün Southwark – Hampton Court 1791-1867)

    Bir demir işçisinin oğluydu. Londra’da bir kitapçı kırtasiyede çalışmaya başladı, daha sonra bir ciltçinin yanında çırak oldu. Böylece çok sayıda kitap okuma fırsatını buldu ve özellikle Kimya ve elektriğe ilgi duydu. Geceleri Davy’nin Royal İnstitution’da verdiği derslere katıldı ve bilimsel konferansları izledi. Davy burada kendisine asistanlık görevi verdi; aynı yerde 1825’te laboratuar müdürü, 1833’te de kimya profesörü oldu.

    Kimya ile ilgili ilk araştırmalarında maden kömürü katranlarında benzeni buldu. Basit bir aletin içinde sıkıştırma ve soğutma yoluyla, çağında bilinen hemen hemen bütün gazları sıvılaştırmayı başardı. Qersted’in buluşundan sonra 1824 yılında elektromanyetikliği incelemeye başladı ve bir mıknatısın elektrik akımı üzerindeki etkisini gözledi; böylece Ampére’in kuramlarını tamamlamış oldu. Bu yolla, sürekli mıknatısların etkisi altındaki bir devreyi döndürmeyi başardı ve elektrik motorunu çalıştıracak ilkeyi bulmuş oldu. 1831’de, kuşkusuz en önemli buluşunu gerçekleştirdi: mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren elektromanyetik indüklemeyi bularak dinamoların yapımını sağladı.1833’te elektroliz kuramını ortaya koydu; olayın adını, elektrot ve iyon terimlerini ortaya attı: kendi adını taşıyan nitelik ve nicelik yasalarını belirledi. Daha sonra elektrostatikle uğraştı, 1843’te elektroskopa bağlı silindir yardımıyla elektriğin korunumu ilkesini doğruladı. Etkiyle elektriklenme kuramını ortaya koydu; çukur bir iletkenin ( Faraday kafesi) elektrostatik etkilere ekran oluşturduğunu gösterdi. 1846’da elektrostatik enerjinin dielektriklerde yerleştiğini buldu. Bu buluşu Maxwell’in elektromanyetiklik kuramını geliştirmesine yardımcı oldu ve elektrikle Hertz dalgaları arasındaki bağıntıları açıklamaya yaradı. Yine bu buluş yalıtkanların özgül indükleme gücünü tanımlamayı sağladı. 1838’de elektro-ışıldama olayını ortaya koydu. 1845 tarihli son buluşları, polarize ışığın manyetik alan üzerindeki etkisi de diyamanyetikliktir.

    Başlıca yapıtları:
    Elektrikte Deneysel Araştırmalar,1839-1855(Experimental Researches In Electricity)Kimya ve Fizikte Deneysel araştırmalar,1850 (ExperimentalResearches In Chemistry and Physics )

     

    Kaynak:  http://www.onsayfa.com/forum/kimya/7157-elektroliz-nedir.html

      

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Phonecx
    Phonecx's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Haziran/2007
    Erkek
    Merhaba. 100 santigrat derecedeki su buharını elektroliz yoluyla hidrojene ve oksijene ayırmak için kaç volt elektrik vermek gerekir? Ayrıntısıyla sıcak elektrolizin nasıl yapıldığını anlatır mısınız? Bana soru sorma fırsatı tanıdığınız için teşekkür ederim. (Münir Berçin)

    Elektroliz olayında önemli olan, uygulanan elektriğin gerilimi değil, akım miktarı. Süreç, akım düşükse yavaş, yüksekse hızlı gerçekleşir. Tabii, devre üzerinden belli bir akımı geçirebilmek için, karşılaşılan dirençle orantılı büyüklükte bir gerilimin de uygulanması gerekir. Sonuç olarak, ürün çıktısı miktarını belirleyen, harcanan güç miktarıdır. Suyun oda koşullarında elektrolizi, hidrojenin klogramı başına 142 MJ enerji gerektirir, ki bu, 40-50 kWh’lık bir elektrik enerjisine karşılık gelir. Ancak, ısı enerjisinin elektriğe dönüştürülmesi, yaklaşık üçte bir oranında bir termodinamik verimle gerçekleştirilebildiğinden, yukarıdaki 142 MJ elektrik enerjisi, yaklaşık 426 MJ termal enerjiye eşdeğerdir. Bu teknoloji artık oturmuş olup, dünyadaki hidrojenin %4 kadarı, özellikle ucuz elektrik üretebilen ülkelerde, elektroliz yöntemiyle elde edilmektedir. Fakat, üretilen hidrojenin en büyük kısmı, halen ekonomik yegane büyük ölçekli üretim süreci olan, su buharının yüksek sıcaklıkta metanla karıştırılarak ‘yeniden yapılandırılması’ (‘reformasyon’), yani parçalanması yöntemine dayanır. 700-1100 °C sıcaklıklar arasında gerçekleşen bu süreç sırasında, metan su buharıyla tepkimeye girerek, hidrojen ve karbonmonoksit üretir: CH4 + H2O → CO + 3H2. Bu yöntemin elektrolize üstünlüğü, suyun doğrudan ısı enerjisiyle parçalanıyor ve dolayısıyla, ısı enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi sırasındaki kaçınılmaz verim kayıplarına uğranılmıyor olmasıdır. Nitekim 850 °C’deki uygulaması için, üretilen hidrojenin kilogramı başına termal enerji maliyeti, yaklaşık 225 MJ kadardır. Ancak, yöntem ekonomik olmakla beraber, yan ürün olarak büyük miktarlarda karbondioksit ürettiğinden, çevresel açıdan sakınca taşır. Sıcak elektrolize gelince...

    Kuramsal olarak, suyu sadece ısı ile, 2500 °C’nin üzerinde ayrıştırmak mümkündür. Ancak, ‘termoliz’ denilen bu sürecin gerektirdiği yüksek sıcaklıkların eldesi, maliyet ve uygulama açısından pek çekici değildir. Su ısındıkça elektrolizi kolaylaştığından, ‘termoliz’ ile ‘doğrudan elektroliz’ arasında bir uzlaşma çözümü; suyun, örneğin 100 °C’ye kadar ısıtılıp buharlaştırıldıktan sonra elektrolize tabi tutulması olurdu. Ki buna ‘sıcak elektroliz’ deniyor ve suyun ayrışması için gereken enerjinin bir kısmı doğrudan ısı enerjisi olarak verildiğinden, enerji verimi, doğrudan elektrolize oranla daha yüksek oluyor: Hidrojenin kilogramı başına 350 MJ termal enerji maliyetiyle çekici olduğu gibi, aynı zamanda, çevresel açıdan olumsuz yan ürünlere yol açmadığı için temiz bir yöntem.

    Alttaki şekilde kabaca gösterilen bu yöntemde, su buharı gözenekli yapıdaki bir katotta hidrojen ve oksijen iyonlarına ayrışıyor. Hidrojenler birer elektron aldıktan sonra, gaz haline geçip buhara karışırken; oksijen iyonları, gaz sızdırmaz bir elektrolit üzerinden geçerek anota ulaşıyor ve elektronlarını burada bırakıp, gaz haline geçiyor.



    Hidrojen bilindiği gibi, yanma sonrasında hemen sadece su buharı ürettiği için, çevresel açıdan temiz bir yakıt. Ancak, evrendeki maddenin ağırlıkça %90’ını oluşturmasına karşın, dünyamızda serbest olarak bulunmuyor. Dolayısıyla, ileride yaygın olarak kullanımını öngören bir ‘hidrojen ekonomisi’nin gerçekleşebilmesi için, ekonomik ve temiz bir şekilde elde edilebilmesi gerekiyor. Sıcak elektroliz bu açıdan önemli ve yüksek sıcaklıklarda çalışan nükleer reaktörler aracılığıyla sıcak elektroliz, bu alandaki en güçlü aday teknolojilerden birisi. Çünkü su, reaktörün atık ısısıyla buharlaştırılıp, reaktörde üretilen elektrikle elektrolize tabi tutularak, verimli bir şekilde ayrıştırılabilecek. IV. Nesil Nükleer Reaktör Tasarımları’nın ana hedeflerinden birisi bu.

    Vural Altın

     

    Kaynak: http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=2&soru_id=3568 

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    black_lord
    black_lord's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Temmuz/2007
    Erkek
    elektrik akımını alacaksın + ve - kutbu ve telleri suya daldıracaksın ama telleri birbirine değdirme bide normal fişten yapma sakın (hızlı olsun dersin filan yapmaya kalkarsın)  adaptor kullan 12volt falan
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Phonecx
    Phonecx's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Haziran/2007
    Erkek
    wert bunu yazdı:
    -----------------------------

    duvardaki prizden elektirik al(yermi bilmem senin için)

     

    iki ucunu aç kaplanun ikisinide suya batır telin faz olan kısmında yani + kısmı işte orada oksijen negatif kısmında ise hidrojen açığa çıkar ama sen prizden alma alternatif akım onun için adaptör bul :P

    illede hidrojen istiyorsan benim ses bombası olayını yada dökümanlarda holynin uçan balonunu bul onu oku yada ben anlatayım vaz geçtim

     

    tuz ruhunu al içe aliminyum folya at açığa gaz çıkacaktır o çıkan gaz hidrojendir tabi arada ıvırı zıvırıda olacak

     


    -----------------------------

     

    Böyle yaparsa bana ortalık patlar gibi geliyor.. Sonuçta suyun içine elektirik veriyorsun.. Ve elektrik kablolarının ucunda okulda öğrendiğimiz gibi anot ve katot dediğimiz + ve - yüklü metaller yok..  Ortalık toz duman olmasın sonra :)

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2004
    Erkek
    wert bunu yazdı:
    -----------------------------

    duvardaki prizden elektirik al(yermi bilmem senin için)

     

    iki ucunu aç kaplanun ikisinide suya batır telin faz olan kısmında yani + kısmı işte orada oksijen negatif kısmında ise hidrojen açığa çıkar ama sen prizden alma alternatif akım onun için adaptör bul :P

    illede hidrojen istiyorsan benim ses bombası olayını yada dökümanlarda holynin uçan balonunu bul onu oku yada ben anlatayım vaz geçtim

     

    tuz ruhunu al içe aliminyum folya at açığa gaz çıkacaktır o çıkan gaz hidrojendir tabi arada ıvırı zıvırıda olacak

     


    -----------------------------

    Yer hocam yer, Elektrik benim soyadım gibidir yahu. :) bi saniye bu kadar kolaymı bu, Hakikatende Cidden Direk teli batırarak Nötür kısmından Hidrojen alabilecekmiyim.? Bide direk Nötr Kısmının suyla temas ettiği yerden çıkan gazmıdır nedir olay ben ya hem oksijeni hemde hidrejeni depolarsam bunu nasıl ayırt edecem ince ayar olarak. Yani telin hemen üstündenmi çekecem Gazı nasıl olacak.

    Phonecx Hocam ellerin dert görmesin, Çok güzel Döküman bulmuşsun. Sağol varol. 


    Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Phonecx
    Phonecx's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Haziran/2007
    Erkek
    shockman bunu yazdı:
    -----------------------------
    wert bunu yazdı:
    -----------------------------

    duvardaki prizden elektirik al(yermi bilmem senin için)

     

    iki ucunu aç kaplanun ikisinide suya batır telin faz olan kısmında yani + kısmı işte orada oksijen negatif kısmında ise hidrojen açığa çıkar ama sen prizden alma alternatif akım onun için adaptör bul :P

    illede hidrojen istiyorsan benim ses bombası olayını yada dökümanlarda holynin uçan balonunu bul onu oku yada ben anlatayım vaz geçtim

     

    tuz ruhunu al içe aliminyum folya at açığa gaz çıkacaktır o çıkan gaz hidrojendir tabi arada ıvırı zıvırıda olacak

     


    -----------------------------

    Yer hocam yer, Elektrik benim soyadım gibidir yahu. :) bi saniye bu kadar kolaymı bu, Hakikatende Cidden Direk teli batırarak Nötür kısmından Hidrojen alabilecekmiyim.? Bide direk Nötr Kısmının suyla temas ettiği yerden çıkan gazmıdır nedir olay ben ya hem oksijeni hemde hidrejeni depolarsam bunu nasıl ayırt edecem ince ayar olarak. Yani telin hemen üstündenmi çekecem Gazı nasıl olacak.

    Phonecx Hocam ellerin dert görmesin, Çok güzel Döküman bulmuşsun. Sağol varol.


    -----------------------------

     

    Nasıl yapacağın konusunda bu deney belki sana bir fikir verebilir..

    http://egitek.meb.gov.tr/dersdesmer/son_deney/deneyler/deney92.htm

     

    Burdada suyu başka türlü nasıl ayrıştırabileceğin anlatılıyor..

     

    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=11&soru_id=3825 

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Phonecx
    Phonecx's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Haziran/2007
    Erkek

    Aranırken daha güzel bir yazı buldum. :)

     

    http://www.obitet.gazi.edu.tr/obitet/yakitlar_yaglar/Hidrojen.htm

     

    Hidrojeni nasıl ayrıştıracağın, nasıl depolayacağın ve içten yanmalı motorlarda nasıl kullanacağına değinilmiş.. 

Toplam Hit: 11466 Toplam Mesaj: 39