folder Tahribat.com Forumları
linefolder Google / Yandex / Bing ve Servisleri
linefolder Yandex İndeksleme Mantığı Ve İpuçları



Yandex İndeksleme Mantığı Ve İpuçları

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2011
    Erkek
    • Öncelikle robot, sayfaların varlığında haberdar olmalıdır. Genellikle robotlar, internette farklı sayfaları ziyaret edip ilgili bilgileri veritabanına ekleyerek sitelerin sayfa adreslerini otomatik olarak öğrenirler; ancak robotun sayfaya ulaşabileceği bağlantılar yoksa bu işlem gerçekleşmeyebilir (genellikle bu durum yeni siteler için söz konusudur). Bu gibi durumlarda Yandex robotuna yeni site bildirimi, "Yeni site bildir" (http://webmaster.yandex.com.tr/addurl.xml ) aracı ile yapılabilir. Yeni sayfa bildirimi ise sitemap (http://help.yandex.com.tr/webmaster/...ns/sitemap.xml ) dosyası kullanılarak yapılabilir.
    • Yeni sayfa bağlantısını öğrendikten sonra, robotumuz çeşitli görünümler altında sayfa içeriğini indekslemek için sunucuya gitmektedir. Örneğin, ana robot görünümü, Mozilla/5.0 (compatible; YandexBot/3.0; +http://yandex.com/bots) şeklindedir. Diğer robotlarımız hakkında ayrıntılı bilgileri yardım sayfamızda bulabilirsiniz: http://yardim.yandex.com.tr/webmaste...dex-robots.xml . "Sunucu yanıtı denetimi" aracı ile sunucunuzun robotumuza ne ilettiğini bu adresten görebilirsiniz: http://webmaster.yandex.com.tr/server-response.xml

      Bazen, örneğin, yeni bir site ya da bölüm oluşturulduğunda, robotumuz sunucuya olduğundan daha fazla bir yük bindirip siteye oldukça sık uğrayabilir.
      Bu gibi durumlarda, robot tarafından gelen sorguları robots.txt dosyasında "Crawl-delay" direktifi ile azaltabilirsiniz. Bu direktif ile botumuzun sitenize uğrama aralıklarını saniye ile belirleyiniz. Mesela, "Crawl-delay: 20" direktifi, bir sayfanın sorgusu ile farklı bir sayfanın sorgusunun başlaması arasında 20 saniyelik aralık belirler.
    • İkinci aşama hatasız bir şekilde gerçekleştiyse sayfanın arama sonuçlarında yer alması, veritabanının yenilenmelerinden sonra olmaktadır (veritabanı, genellikle haftada 1-2 defa yenilenmektedir). Sitenin yeni bir sayfasının indekslenmesi 2 hafta içinde olmaktadır ancak popüler ve haber kaynaklarının indekslenmesi ve aramada yenilenmesi daha hızlı olabilmektedir.

    Yandex'in arama robotunun ve indeksleme işleminin yönetimi için çeşitli araçlar kullanılabilir;

    1. Robots.txt dosyası: Robotumuz, herkesçe bilinen parametreleri desteklediği gibi (User-agent, Allow, Disallow), bazı spesifik kuralları da desteklemektedir (daha önce belirttiğimiz Crawl-delay gibi). Robotumuzun kabul ettiği tüm kuralları öğrenmek için yardım sayfamızı inceleyebilirsiniz:

    http://yardim.yandex.com.tr/webmaste...robots-txt.xml . robots.txt dosyasının hazırlanmasının kolaylaştırılması için ise dosya kontrol aracını kullanabilirsiniz: http://webmaster.yandex.com.tr/robots.xml . Bu araçta yönergeleri düzenleyebilir ve indekslemek istediğiniz sayfaların indeksine izin verip vermediğinizi kontrol edebilirsiniz.

    2. noindex, nofollow ve canonical gibi HTML tagleri (ayrıntı için http://help.yandex.com.tr/webmaster/...robot/html.xml ).

    3. Daha öncesinde bahsedilen sitemap dosyası ( http://help.yandex.com.tr/webmaster/...ns/sitemap.xml )

    Sitenin indekslenesi ile ilgili ayrıca işe yarar diğer araçlar hakkında bilgileri Yandex.Webmaster servisimizi kullanarak görebilirsiniz (http://webmaster.yandex.com.tr/ ). Site haklarını onayladıktan sonra şunları görebilirsiniz;

    Arama sonuçlarında sayfalarınızın gösterilmesi ile ilgili verileri inceleyebilirsiniz. 
    a. Sitenizin coğrafi ve demografik haritasını oluşturabilirsiniz.
    b. Arama sonuçlarındaki gösterim değişimini inceleyebilirsiniz.
    c. Herhangi bir sayfanın arama sonuçlarında olmamasının sebebini görebilirsiniz.

    Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    telekom
    telekom's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Temmuz/2005
    Erkek
    Ayik kafayla okurum, eyv.

    vatandaşa kafam girsin!..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SUPERBICO
    SUPERBICO's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Haziran/2008
    Erkek

    SEO 101

Toplam Hit: 1140 Toplam Mesaj: 3