Ağ Güvenlik Çözümleri ve Firewallar


İHTİYAÇLARIN BELİRLENMESİ (ANALİZ)

    Bir ağ için güvenlik duvarı çözümüne gidilirken ihtiyaçlar belirlenmeli ve ağdaki hangi alanların daha çok güvenliğinin sağlanılması gerektiği tespit edilmelidir. Ağ yöneticisi güvenlik duvarını seçmeden önce iç ağında bulunan (alt) ağları listelemeli, güvenlik matriksi (security matrix) oluşturarak hangi ağların hangi ağlara ve sunuculara ulaşacağını ve ne tür haklar tanınacağını belirlemelidir. Buna göre bir alt ağı güvenlik duvarının bir bacağına (ağ arabirimine) alıp almamaya da karar verilebilmektedir. MRTG ve Saldırı Tespit Sistemleri (IDS) gibi çözümlerle ağ takip edilmeli ve ağın belirli noktalarından geçen tafik, trafiğin cinsi ve bağlantı sayısı ölçülmelidir. Kurum böylece ağdaki veri akışı hakkında bilgi edinebilecektir. Analiz süreci tabii ki burada özetlendiği kadar basit değildir. Her türlü verinin analitik methodlarla incelenmesi ve irdelenmesi gerekmektedir. Mümkünse profesyonel bir destekten yararlanılmalıdır.

YAZILIM VE DONANIM ÇÖZÜMLERİ

    Güvenlik duvarı çözümü yazılım veya donanımla yazılımın entegre olduğu sistemler şeklinde olabilmektedir. Bu tür çözümlerin birbirine çeşitli artıları ve eksileri bulunmaktadır.

İşletim Sistemi Üzerinde Çalışan Çözümler:

    İşletim sistemi üzerinde çalışan çözümlerin artıları aşağıdaki gibidir:
• Çok detaylı raporlamalar alınabilir.
• İnce detaylara kadar kullanıcıları ayrıştırmak ve takip etmek mümkündür
renegadealien-www.tahribat.com-Her hakkı saklıdır.

    Bu tür sistemlerin üzerinde çalıştığı işletim sisteminin açıkları en büyük eksiğidir. Burda şu da belirtilmelidir ki bu işletim sistemleri genelde öz (core) olarak kurulduklarından üzerlerindeki servisler kısıtlıdır. Güvenlik duvarları da üzerlerinde çalıştıkları işletim sistemlerinin bazı açıklarını kapatırlar. İşletim sistemi üzerinde çalışan sistemlerin eksileri olarak aşağıdakileri belirtmek mümkündür:

• Bakım Problemleri: Güvenlik duvarının üzerinde çalıştığı işletim sisteminin de ayrıca bakımı gerekecektir.

• Kurulum: İşletim sisteminin doğru kurulması gereklidir. Gerekmeyen servislerin kaldırılması ve bazı yamaların (patch) uygulanması gerekmektedir. Kurulum süresi, kutu çözümlerine göre daha uzun sürmektedir.

• İşletim Sisteminin Güvenliği: Güvenlik duvarının üzerinde kurulduğu işletim sisteminin öncelikle güvenliği sağlanmalıdır. İşletim sistemini seçerken o sistemle birlikte gelen güvenlik açıkları ve zayıflıkları araştırılmalı ve çeşitli ayarlamalarla güvenliğin sağlanabileceği sistemler seçilmelidir.

Kutu (Donanım) Çözümleri:

    Kutu çözümleri kullanıldıkları yerin özelliğine göre ikiye ayrılabilir:

• Küçük kutu çözümleri: Bunların üzerinde genellikle Ev/Küçük İşletmeler (Home/Small Bussiness) çözümleri çalışır ve bu sınıftaki ürünlerin üzerindeki yazılımlar işlev ve genişletilebilirlik açısından kısıtlı sürümlerdir. Genellikle donanımsal genişletilebilirlikleri yoktur.

• Performans kutuları: Bunların üzerinde (100+ kullanıcı) kurumsal sürümler çalışır ve bunlar İşletim Sistemi üzerinde çalışan sürümlerle aynıdır. Ana fark, bu donanımların sözkonusu yazılım için ayarlanmış (tune) edilmiş özerk (proprietary) donanımlar olmasıdır. Bu nedenle aynı koşullardaki işletim sistemi tabanlı versiyonlardan daha performanslı çalışmaktadırlar.
renegadealien-www.tahribat.com-Her hakkı saklıdır.

    Kutu çözümlerin artıları aşağıdaki gibidir:

• Uygulama için özel geliştirilmiş entegre devrelere (ASIC) sahip olduklarından daha yüksek performans elde edilebilmektedir.

• Genelde en kötü saldırılarda dahi cihazı kapatıp açınca yeniden çalışmaya devam ederler.

• Versiyon yükseltmeleri (upgrade) diğer sistemlere göre daha çabuk yapılır.

• Hizmet dışı kalma süreleri (downtime) azdır.

• İşletim sistemleri bilinmediğinden (Genelde UNIX türevleridir) ve az kullanıldığından açıkları fazla bilinmez.

    Kutu çözümlerin eksileri aşağıdaki gibidir:

• Yazılabilecek kurallar cihazın versiyonu ve kapasitesi ile sınırlıdır.

• Küçük kutu çözümlerinin donanımsal genişletilebilirlik özellikleri yoktur. Daha güçlü bir cihaz için büyük olasılıkla bir üst versiyonun alınması gerekecektir. Performans kutularında ise işlemci ve bellek terfileri zor ve pahalıdır.

• Raporlamaları genelde çok sınırlıdır.

• Özellikle küçük kutu çözümlerinde, değişik saldırılara karşı yeni çözümler çok çabuk çıkmaz.

• Versiyon yükseltmeleri (upgrade) mutlaka açılıp kapanma gerektir.

• Performans kutuları işletim sistemi üzerinde çalışan çözümlerden daha pahalıya mal olabilmektedir.

Tarih:
Hit: 3802
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.