Bellekler - Ramler

DDR RAM şu an her saat vurusunda 2 veri paketi değil, 4 veri paketi okuyabilmektedir. Bu da bellek bant genişliğini 4,8 GB/sn gibi çok yüksek bir rakama ulaştırıyor. Üretim maliyeti olarakta SDRAM’lerden pek bir farkı olmayan DDR RAM'ler, geniş veri yolu gerektiren multimedya uygulamalarında çok olumlu sonuçlar vermiştir. Grafik işlemciyle bellek arasındaki veri yolu yetersizliği DDR RAM’lerle aşılmıştır.

DDR RAM belleklerin sağladığı geniş veri yolu, ekran kartlarının en yüksek çözünürlüklerde bile performans kaybına uğramadan görüntü oluşturmalarına imkân sağlıyor.

DDR SDRAM geleneksel SDRAM gibi "paralel veri yolu" mimarisini kullanır, fakat daha az güç harcar.

DDR SDRAM’lerin isimlendirmesi ise iki şekilde olmaktadı: Hızına göre ve sunduğu bant genişliğine göre. Hıza göre isimlendirilenler: Örneğin DDR266 veya DDR333. 266 ve 333 gibi ifadeler, bu DDR SDRAM'lerin maksimum sırasıyla 266 ve 333 MHz’de çalışmak için üretildiğini belirtir.

Hıza göre isimlendirme, hatırlama ve kullanma açısından daha kolay. Ve genelde hıza göre isimlendirme kullanılıyor. Diğer taraftan ise bant genişliğine göre adlandırılanlar da vardır. Örneğin 266 MHz’de çalışan bir DDR SDRAM’in, bir diğer ifadeyle DDR266’nin, sunduğu maksimum bant genişliği 2100 MB/sn’dir. PC2100 DDR SDRAM şeklinde isimlendirilir.

DRD RAM ( Direct Rambus DRAM)

RDRAM, yenilikçi bir bellek teknolojisine sahiptir. 16 bit geniş bir veri yolu hızı sunan Direct Rambus Kanalı bellek hızının 400 Mhz'e kadar çıkmasına olanak tanıyor. DDR SDRAM gibi çift taraflı okuma yapabileceğinden bu hız 800 Mhz'e eşit oluyor. DIMM modüllerini kullanan SDRAM ve DDR SDRAM'in 64 bit veri yolu bağlantısı kullandığından bahsetmiştik. Fakat RDRAM 16 bitlik bir veriyolu üzerinde çalışıyor. Veri yolu genişliği daha dar olmasına rağmen daha fazla bant genişliğine izin vermektedir. Bu da Rambus'un çalıştığı hıza bağlıdır. Zira daha dar veri yolu genişliği daha fazla hıza imkân tanıyor. Teorik olarak RAMBUS 1,6GBps değerinde bir bant genişliği sunabiliyor.

SLD RAM

Artık eskimiş bir teknoloji. SLDRAM, bir grup DRAM üreticisinin 1990’ların sonlarında Direct Rambus teknolojisine alternatif olarak geliştirdiği bir teknolojiydi.

Diğer RAM Çeşitleri

EDRAM (Enhanced DRAM)

Geliştirilmiş DRAM, ana karttaki L2 (seviye 2) standart DRAM ve SRAM'ın yerini almaktadır. 35 ns DRAM içerisine 256 bayt 15 ns SRAM eklenmesi ile oluşturulmuştur. SRAM 256 bayt hafıza sayfasının tamamını bir defada alabildiği için hıza gereksiniminiz olduğunda 15ns erişim hızı verir (aksi halde 35 ns). Çip seti -hafıza gereksinimlerini ayırmak için SIC çipi L2 cache'in yerini almaktadır. Sistem performansı %40 civarında artar.

EDRAM, çipin kalanı olmadan istekleri kabul eden ve tamamlayan ayrı bir yazma rotasına sahiptir.

Bedo RAM (Burst Edo RAM)

Burst teknolojisiyle EDO RAM’in bir kombinasyonudur. Her türlü ana karta olmaz. Burst EDO DRAM, bir geçiş aşaması ve 2-bit burst sayacı bulunan bir EDO DRAM' dir. BEDO ve EDO arasındaki farklılık döngülerdir; yani OKUMA ve YAZMA dört türlü burst’larda meydana gelir. BEDO, FP DRAM’e göre yüzde yüz, EDO DRAM’e göre de %33-50 oranında performans artışı sağlar. Günümüzdeki birçok DRAM tabanlı hafıza sistemleri, daha yüksek bant genişliğinin avantajlarından faydalanmak için burst yönlendirmeli erişimler kullanırlar. FP ve EDO gibi klasik DRAM’ler sayesinde başlatıcı bir kumanda ile DRAM’e erişir. Kumanda verilerin başlatıcıya gönderilmeden önce hazır olmasını beklemelidir. Fakat Burst EDO bekleme aşamasını ortadan kaldırarak sistem performansını artırır.

Tarih:
Hit: 3710
Yazar: UmuT38



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.