Deep Packet Inspection (DPI) Nedir, Nasıl kullanılıyor ?

Davranışsal Hedefleme (Behavioral Targeting)

Davranışsal, diğer bir ifadeyle sezgisel reklamlar kullanıcının siteye nereden geldiğini, söz konusu siteye gelmeden önce hangi siteleri ziyaret ettiğini ve hangi bağlantılara tıkladığını hesaplayabiliyor.Bu teknoloji yeni değil ve spam( istenmeyen e-posta), virüs gibi zararlıları filtrelemek için kullanılıyor.

Bir örnekle açıklamak yerinde olacaktır.Çoğu kullanıcının bildiği gibi Google Ad Words hizmetinden biraz bahsetmekte yarar var.Google Ad Words, sitelerdeki anahtar kelimeleri arayarak bu sitelere uygun içerikte reklam yayınlamayı uzun süreden beri yapıyor.2009’un Mart ayından günümüze kadar Google, Davranışsal Hedefleme’den yararlanıyor ve site içeriklerine uygun reklamlar yayınlayabiliyor.Bunu da, kalıcı kullanıcı bilgilerini (cookies) hizmet veren serverin bilgilerini doğrudan kullanıcının bilgisayarında saklayarak amacını profesyonelce gerçekleştirmiş oluyor.

İnternette bulunan reklam şirketleri, özelikle de Türkiye’de son zamanlarda bir türlü çağ atlayamayan web reklamcılığında ciddi anlamda adeta devrim yapan şirketlerin bu yöntemi başarılı bir şekilde kullanarak faaliyet yürüttüğünü söylesem yanlış olmaz.

 “Reklamverenin yayınladığı her kampanyanın geri dönüşleri o reklamverenin bir varlığıdır” şeklinde bir slogan kullandıklarını gördüğümüzde davranışsal hedeflemenin kurumsal boyutlara ulaştığını, gelecek yıllarda sektör halini alabileceğini söyleyebiliriz.

Sosyal platformlarda reklam şirketleri için çok değerli veri kaynağı olma özelliğini gün geçtikçe arttırıyor. Data collectorler en çok Facebook, Twitter gibi ortamların API’lerinden yararlanıyor.Burada yapmış olduğunuz herhangi bir uygulamada davranışınız doğrultusunda bir süre sonra bu davranışla eşdeğer reklamlar görmeniz içten bile değil.Bunu da Web 2.0 teknolojisine borçluyuz.

Bir gün tüm mecralar dijitalleştiğinde bu sistem tüm reklam alanlarını kulanabilir hale gelebilir ve filmlerde(Azınlık Raporu-Minority Report) olduğu gibi gittiğiniz caddede tüm reklam tabelaları size isminizle hitap edip reklamları iletebilir. J

Ülkemizde Doğan Grubu’nun internet reklamcılığı üzerine çalışan Medyanet MediaMind adındaki ürünü ile benzer bir işi yaptıklarını söylüyorlar. Ayrıca Mynet de Clickmos ile benzer bir çalışma yapmakta.

Sonuçta reklamveren eğer teknolojiden korkmuyorsa, yeni teknolojileri denemeye meraklıysa ve tabi ürünler de gerçekten iyi geri dönüş verebilirse işte size geleceğin reklamcılık altyapısı. Davranışsal hedefleme de işin tuzu biberi olacak gibi…

Bu doküman Tahribat.Com için özel olarak hazırlanmıştır.

Tarih:
Hit: 8542
Yazar: murathan



Yorumlar


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Yorumlar

Deleted001 tarafından yazıldı. Tarih: 06/Ara/20 18:27
10 sene sonra yazıyorum; artık Türkiye de Çin ve İranla beraber anılıyor.