HDD Recovery nasıl yapılır? Wipe nasıl atılır? ( WINDOWS )

 

Dosya Atama Türleri :

FAT(File Allocation Table):

Dosya Atama tablosudur Türkçesi ,bu dosya atama türünde her biri belirli miktarda sektör içeren cluster isimli parçalara ayırılır. Ve hangi dosyaların bu cluster parçalarından hangilerine yerleştiği , hangi clusterın boş , hangisinin dolu olduğu gibi bilgiler FAT üzerine yazılır. İşletim sistemleride hangi dosyayı okuyacağını / hangi boş cluster a yazacağını bu denetim ile gerçekleştirir.

 

FAT16:
Windows 3.1 , Dos , OSR2 , Windows 95 in kullandığı dosya sistemidir. Eski bir dosya sistemi olduğu için bir takım dezavantajları vardır , kök dizinin sınırlandırılmış olması gibi. Fat tablosu ve boot sektörü cluster içinde yer almazlar ve sayısı belli olan sıralı sektörlerde tutulurlar. Bu sayının belli olması kök dizinine yapılacak eklentilerin belli bir sınırı olması sonucunu doğurur. Kısaca altdizin istenildiği kadar uzatılabilmekle birlikte kök dizinde belli uzunlukta girişle sınırlandırılmıştır. İkisincisi Fat16 dosya sisteminde adresleme 16 bit olduğundan dolayı adreslenebilecek maksimum cluster sayısı 65525 dir . Ve bu clusterların boyutu 32KB olabilir. Bu sonuça dayanarak Fat16 kullanan bir partitionun max 2GB olacağı sonucuna götürür. Üçüncüsü FAT16 elindeki boş sabit diski ya da partisyon alanının bir şekilde elindeki clusterlara dağıtmak zorundadır. Bu nedenle sabit diskin boyutu büyümeye başladıkça cluster’ın boyutu da büyür. Örneğin 1 MB’lık bir dosya birçok cluster üzerine sıralanıp yerleşirken 10 KB uzunluğundaki tek bir dosya bir cluster’ı kaplar. Bu durumda özellikle disk boyutu 1- 2GB arasında ise FAT16 cluster boyutu 32 KB olacaktır ve cluster üzerinde 10KB’lık dosyadan arta kalan 22 KB’lık boşluk değerlendirilemeyerek boşa gidecektir. Özellikle çok miktarda ufak dosya barındıran sabit disklerde bu durum bolca olur.

 

FAT32:
Windows95, OSR2, Windows98 , Windows 2000 ve Linux tarafından tanınan ve FAT16’dan daha gelişmiş bir dosya atama sistemidir.Fat32 de herhangi bir kök dizin sınırlandırılması yoktur. Bu en büyük artısıdır. Diğer sistemlere göre 32 bitlik adresleme yapar. Buda 2 Terabyte’a kadar HDD tanımlamasına eşdeğer bir sistemdir..

 

NTFS:
Windows NT teknolojisi ile geliştirilen bir sistemdir. Windows NT4 , Windows 2000 , Windows XP ve Vista çeşitleridir.


 

HDD Recovery nasıl yapılır ? (Windows)

 

Harddisklerin yapısında yukarıda anlattığımız gibi siz silmedikçe kendiliğinden bir veri silinmez. Bu noktada saklayacağımız ve bizim için önemli bilgileri HDD mizde saklamakta sonuna kadar güvenebiliriz. Burada insan zaafı ve hatalarımız sonucu oluşan dezavantajlar mevcut. Eğer sizin için önemli bir bilgiyi sildiyseniz , format attıysanız ve o bilgiye daha sonra ihtiyaç duyacaksanız , Format sonrası yahut silim işlemi sonrası dosyalarınızı geri getirebilirsiniz. siz bir dosyayı sildiğinizde o dosyayı HDD nizden silmiş sayılmazsınız. Kullanılan dosyalama sistemine göre veri kayıtlarını silersiniz. Bu kayıtları geri getirebileceğiniz birçok yazılım mevcuttur.
Eğer butürde bir olay sonucu bilgileriniz silindiyse edişelenmeyin , sadece bir süreliğine yeni bir program yüklemeyin , dosya taşıması yapmayın. HDD’nizi başka bir bilgisayara takın , diğer bilgisayara kuracağınız Recovery Programlarından en popüler olarak GetDataBack i kullanabilirsiniz. NTFS ve FAT için ayrü versiyonları bulunan bu programı tanıtacak olursak ;
İlk olarak programı indirmek için :
http://www.runtime.org/downloads.htm

NTFS => http://www.runtime.org/gdbnt.zip
FAT   => http://www.runtime.org/gdb.zip

 NTFS için kullanabileceğiniz serial :
Name: ChrisReber
Serial: CRRJCSBWJBDRBD
 

Programı kurduğumuzda karşımıza çıkan ilk ekrandan başlayalım , geri getirmek istediğiniz dosyanıza ne olduğu sorusu gelecektir ekrana.

Dosyalarımızı hangi sürücümüzden / partitionumuzdan geri getirmek istiyorsak seçeceğiz ve ileri diyeceğiz. Süresi bitince Optionsda belirttiğimiz klasör e gelmiş recoveryleri geri okuyabileceğiz. 

Tarih:
Hit: 12545
Yazar: decameron

Taglar: hdd recovery nasıl yapılır? wipe nasıl atılır? ( w


Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.