HDD Recovery nasıl yapılır? Wipe nasıl atılır? ( WINDOWS )


 

HDD Wipe nasıl yapılır?

 

Dökümanımızın asıl yazılma amacı olan Wipe a geldik (: HDD’mize kaydettiğimiz dosyaların bizim isteğimiz dışında silinmesinin imkansız olduğunu dile getirmiştik. Peki ya sildiğimiz dosyalarımızı asla ve asla üçüncü parti yazılımlarla geri getirilememek üzere silmek için yapmamız gereken nedir dersek , HDD wipe cevabını alırız.
-Bu doküman decameron tarafından Tahribat.com için yazılmıştır. ender@molotof.org-

Wipe Atma Methodları şunlardır:

Gutmann (35-Pass):
Peter Gutmann ın makalesinden ismi almıştır. ( Secure Deletion of Data From Magnetic And Solid-State Memory) , HDD üzerine makaladekiformül ve methodla 35 kez üst üste veri yazılımı işlemidir. Bu işlem en güvenlir wipe yöntemidir, aldığı zaman çok uzundur.

 

Schneier (7-Pass):
Bruce Schneier’s algoritmasıdır. Gizli bir random numara üretici ile dosyayı yi 7 kez üst üste yazarak wipelar. Çok güvenli bir sistemdir. Önemli , gizli dosyalara uygulanmalıdır.

 

Dod-7 (7-Pass):
Bu method U.S Department Of Defence standartı “National Industrial Security Program Operating Manual” (US Dod 5220.22-M ECE). Bir dosyayı 7 sorti yaparak wipelar. Bu sistem genel dosyalara yapılabilir.

 

NATO (7-Pass):
Bu method “North Atlantic Treaty Organization Standart (NATO)” temeline dayanır. Bir dosyayı 7 kez sortiler. DoD-7 methodu kadar güvenli değildir sadece bir kelimeyi yazar. Genel dosyalarda güvenle uygulanabilir.

 

VSITR (7-Pass):
Bu method German Standart(VSITR) ye dayanır. Bir dosyayı 7 kez sortiler. Diğer 7-Pass methodlarından en güvensizi olanıdır. Genel dosyalarda güvenle uygulanabilir.

 

Gutmann Subset (5-Pass):
Bu method Gutmann 35-Pass methodu temeline dayanır. Genel dosyalarda güvenle uygulanabilir.

 

DoD-3 (3-Pass):
Bu method U.S Depertment of Defence’s standartı “National Industry Security Program Operating Manual” ( DoD 5220.22-M E) temeline dayanır. Dosyayı 3 kez sortiler. Orta düzey güvenlik sağlar , önemli bilgiler içermeyen dosyalarda uygulanması tavsiye edilir.

 

NAVSO NFM (3-PASS):
Bu method U.S Navy Standart (NAVSO P-5236-26-NFM) ye dayanır. MFM encode sürücüleri için dizayn edilmiştir. Bir dosyayı 3 kez sortiler. Orta düzey güvenlik sağlar , önemli bilgiler içermeyen dosyalarda uygulanması tavsiye edilir.

 

NAVSO RLL (3-Pass):
Bu method U.S Navy Standart (NAVSO P-5236-26-RLL) ye dayanır. RLL encode sürücüler için tasarlanmıştır.Bir dosyayı 3 kez sortiler. Orta düzey güvenlik sağlar , önemli bilgiler içermeyen dosyalarda uygulanması tavsiye edilir.

 

AFSSI5020 (3-Pass):
Bu method U.S Air Force Standard (AFSSI5020) ye dayanır. Bir dosyayı 3 kez sortiler. Orta düzey güvenlik sağlar , önemli bilgiler içermeyen dosyalarda uygulanması tavsiye edilir

 

Random (1-Pass):
Bu method basitçe bir dosyanın üzerine random bilgi yazar silmeden önce. Güvenli değildir önemli dosyalar için kullanılmamalıdır.


Quick (1-Pass):
Bu method basitçe bir dosyanın üzerini sıfırılarla doldurur sonra siler. Güvenli bir wipe sistemi değildir , gereksiz dosyalarınız için kullanabilirsiniz.

 

Ayrıca kendi tasarlayacağınız bir methodla XL Delete adlı yazılım ile kendi wipe sisteminizi yapabilirsiniz.

 

Wipe toollar olarak size tavsiye edeceğim birkaç programı listeliyorum :
1. Multilate File Wiper:
http://mutilatefilewiper.com/download.html
Name: www.serials.ws

Serial: rysFrbyhhuyGyt

Tanımı:
Wipelama sistematiği , belirteceğiniz partition’nun tamamını yahut sadece boş alanını Wipelar. Wipe sistemi ise ;  sürücüyü 1 le doldurur sonra siler, 0 la doldurur siler. Bu işleme X diyelim. Bu X i sizin belirleyeceğiniz miktarda yapacaktır. Normal , High , Intense ve Custom şıkları mevcuttur.

Size tavsiyem iç huzurunuz için eğer benim gibi aşırı paranoyak değilseniz Custom u  işaretleyin.

Overwrite 0'ı -> 1 yapın.

Overwrite 1'ı -> 1 yapın.
Overwrite Random ->
5 yapın.

 

Wipelamak istediğiniz Sürücünüzü seçip Tools – Wipe free disk space yı işaretleyin , işlem biraz zaman alacaktır , size tavsiy edeceğim nokta bu işlemi yaparken tüm HDD nizi bir partition yapın , ve başka bir HDD den yapın bu işlemi hem zamandan , hem olası Windows dosyası kayıbı olmaması için.

 2. Zilla Data Nuker:

http://www.download.com/Zilla-Data-Nuker/3000-2092_4-10320324.html
Gerçekten kaliteli bir program , methodu olarak yukarıda saydığım birçok methodu barındırmaktadır.

Yapmanız gereken tek şey Wipe methodunuzu seçmeniz , sürücünüzü / dosyanızı seçmeniz.

 Ve Shred Now! Demenizdir…

 

Önemli Not: Bu işlemler HDD nizi çok yoran işlemlerdir. Yoksa Gutmann-35 varken diğerlerine ne gerek var gibi bir soru sorabilirsiniz , bu Wipelar sonrası HDD nizde hasar oluşması olasıdır.

-Bu doküman decameron tarafından Tahribat.com için yazılmıştır. ender@molotof.org-

 

Tarih:
Hit: 12544
Yazar: decameron

Taglar: hdd recovery nasıl yapılır? wipe nasıl atılır? ( w


Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.