NoteBook Alım Kılavuzu

Giris

Tasinabilirlik amaci ile uretimine baslanan bu cihazlarin bugunlere gelisine kadar gosterdigi gelisme gercekten takrire sayan, 2000'li yillar oncesinde bilgiye aninda ulasmak uzere genellikle is adamlari tarafindan tercih edilen; okulda , sagda solda bir yakinimizda gordugumuzde 'is adamimisin be oglum' dedirten notebooklar son yillarda mobil teknoloji alaninda buyuk bir pazar olusturmakta olup, gunumuzde her yastandan kitleye hitap etmektedir. Nitekim bilgisayar kullanici sayisi ve buna bagli olarak bilgiye erisimde en yuksek hiz arzusu oldukca artti.

Notebook’larin gelistirilmesinde hedeflenen temel noktalar; daha hafif, daha saglam ve daha uzun pil omrune sahip urunlerin yaratilmasi uzerinedir, bu uc ana kriterde notebook alirken oncelik vermemiz gereken degerler olup, akabinde donanim ozellikleri ve markanin servis hizmeti guvencesi takip etmelidir.

En az 1000 ytl gider olacagi icin alacaginiz urun konusunda biraz secici olmak, arastirmak , kiyaslamak yani bilgi sahibi olmak gerekiyor. Oncelikle dusunmekte fayda var ki; gercekten bir notebooka ihtiyaciniz var mi..

Bilindigi gibi hicbir zaman notebook bilgisayarlari, desktop bilgisayarlar ile karsilastirmamak gerekir. Cunku bu cihazlar oncelikle yukarida belirttigim uzere hafiflik, dayaniklilik ve pil omru sonrasinda ise donanim performansina gore gelisim gostermekte. Desktop’larda ise daha fazla hiz ve islem kapasitesi her zaman ulasilmak istenenen kriterler. Son senelerde notebook bilgisayarlarinda masaustu bilgisayarlarin gucune ulasmaya baslamasi vede hizin bu sektorde de ihtiyac olan bir kriter olmasi notebooklarin oldukca modifiye modellerle piyasaya cikmasina neden oldu. Fakat bu yuksek gelisimlerine ragmen notebooklarin fiyat/performans oranlari ile desktoplara multimedya alaninda rakip olabilmeleri cok zor. Surekli bilgisayara ihtiyac duyan bir profesyonel degilseniz bu cihazlar sizin icin pekte yararli olmayacaklardir, yerine ayirdiginiz fiyat  aralikliginin cok daha asagisina; yuksek performansa sahip, stabil bir desktop sahibi olabilirsiniz.

Gelisme

Islemci platformlari: Unutmayalim islemcilerde Ghz tek basina performansa etki edemez.

Amd: Ayni islemciyi kullandiginiz; fakat farkli performanslar aldiginiz modeller bulabilirsiniz, cipset ve kablosuz ag bilesenleri konusunda bir zorunluluk getirmiyor. AMD’nin sundugu ve PC bilesenlerinin farkli ureticilerden secilebilmesini saglayan esneklik nedeniyle, bu bilesenlerin ureticileri arasinda da rekabet bulunuyor. Dolayisi ile daha ucuz AMD platformalarinin gelismesini sagliyor. (Amd urun almadan once iyice arastirip , alacaginiz urun hakkinda on bilgi edinmelisiniz.)

Amd cift cekirdek:  AMD’de Turion ve Athlon X2 ile sinirli. Yuksek performansli ve guc yonetimi acisindan efektif olan bu islemciler 64 bit’lik yeni nesil Windows isletim sistemlerini de dogrudan destekliyor. AMD platformlarinda kullanilan yerel grafiklere sahip cipsetleri, genellikle Intel’den daha yuksek grafik performansi veriyor.

Intel? Centrino? Duo: Centrino tek basina bir islemciden ziyade icinde Intel Pentium M islemcileri barindiran, entegre wireless ozelikli ve buna uygun guclu bir chipsetin birlesmesinden olusan teknoloji platformudur. Performans ile yuksek pil omrunu kullanicilarina sunmakta. Centrino alisilmis GHZ seviyelerinin cok altinda calisiyor. Lakin performans olarak ciddi ciddi nerede ise iki kati h?za sahip islemciler ile yarisiyor. Etken icinde bulunan Advanced Instruction Prediction, Dedicated Stack Manager ve Micro-Ops Fusion teknolojileridir.

Intel Core 2 Duo: Yuksek performansa ihtiyac?n?z varsa, Core 2 Duo’lari tercih etmelisiniz. Film uretmek, rendering, agir sayfa tasarimlari gibi uygulamalarda Core 2 Duo’larin sundugu performans hissedilir derecede yuksek.

Pentium Mobile: Pentium Mobile islemciler Centrino teknolojisinin artilarindan esinlenerek, fiyati uygun ve Celeron M islemcilerin uzerinde bir cesit ara urun. (NOT: Pentium Mobile ismi ile Centrino teknolojisinin icindeki Pentium M'i karistirmayin farkli seyler, ayrica Centrino cok daha ustun bir teknolojiye sahip)

Sonoma: Gectigimiz senelerde Centrino platformunu upgrade ederek gelisen bu teknoloji gunumuzde desteksiz kaldi. (NOT: Centrinolar hala iyi)

Tarih:
Hit: 3984
Yazar: hojucuk



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.