Php Öğreniyorum 4 - Matematik ve Mantık İşlemleri

Bir başlangıç yaptım, yazım kurallarına değindim, değişkenleri anlattım. Adım adım ön bilgileri vermeye devam ediyorum. Şimdi ki konumuz çok fazla ayrıntılı değil ancak bu da ilerde yazacağımız kodlar için ön bilgi niteliğinde. İyi anlamaya çalışın.

VERİ TÜRLERİ
PHP açısından altı tür değer vardır. Bunlar;
Integer : 52364, 1,301 gibi.
Double : 3,59 gibi
String : Tahribat gibi.
Boolean: true / false gibi.
Object ve Array.

Veri türlerini bilmek neden önemli derseniz PHP ile toplama yada çıkarma yaparken anlarsınız diyeceğim. Çünkü siz PHP 'ye 2 ile 3'ü topla dersiniz ama sonucu 5 göstereceği yerde 23 olarak gösterirse neden bahsettiğimi anlarsınız.

Değişkenlere atadığımız verinin türünü genelde biliriz. Ama çok satırlı bir program yazacaksak değişkenlere atadığımız verinin türünü unutabiliriz. Bu da ilerde istemediğimiz sonuçlara yol açar. Örneğin bir yerde $a değişkeni tanımlar ve değer olarak sayısal 123 değerini verebiliriz. Daha sonra $b değişkenini tanımlar ve değer olarak 456 değerini verebiliriz. Bu tanımlamayı bir fonksiyonda yapıp sonuçta bir toplama işlemi yaptırabiliriz. Ancak başka bir fonksiyonda yine $a ve $b değişkenlerini tanımlayıp bu defa değer olarak sayı değilde string atayabiliriz. Burada toplama yaptırabiliriz ama sayılarda olduğu gibi bir toplam değil de birleştirme için yaparız. Buna şöyle bir örnek vereyim. $a değeri "Aloryan" ve $b değeri ise "Exirt" olsun. Burada değişkenlere atadığımız verinin türü string'tir. Burada bir toplama işlemi yaparak ortaya Aloryan Exirt yazısını çıkartabiliriz. Yani anlayacağınız üzere verinin türü çok önemli oluyor. Bu konuyu ilerde yapacağımız uygulamalara kadar burada bırakıyorum. Uygulamalarda veri türünü ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız.

MANTIKSAL VE MATEMATİK İŞLEMLERİ

Matematik:

+ (Toplama),
- (çıkartma),
/ (Bölme),
* (Çarpma) ve biraz ileri düzey bir işlem
% (Modules).

Şimdi hemen bir toplama işlemi yapan basit bir şey yazalım.
 Kod
$a=2;
$b=1;
echo "$a+$b";


Mantık İşlemleri ise şunlar:

= = eşitse,
!= eşit değilse,
= = = aynı ise, (Daha kullanmadım Very Happy )
> büyükse,
< küçükse,
<= küçükse veya eşitse,
>= büyükse veya eşitse.
Ayrıca;
|| veya; or veya;
&& ve; and ve;
Xor özel veya;
! değil.


Şimdi de bir örnek yapalım ve konuyu tamamlayalım.
Örnek olarak hemen aklıma üniversitede uğraştığımız ve hesaplama yapmaktan insanı canından bezdiren ders geçiş sistemi geldi. Şimdi ben şöyle bir örnek veriyorum. Diyelim ki, dersten geçiş sınavları iki vize ve bir final şeklinde olsun. Dersten geçmek için ise; vize ortalamasının yüzde 30'u ile final notunun yüzde 70 nin toplamı 50 den büyük olmalı ve final notununda en 50 olması şartı olsun. Buna göre dersten geçip geçmediğinizi bir programla hesaplatalım. Programı tamamen yazıyorum.
 Kod

// önce notların değişkenlerini tanımlayalım.
$vize1=10;
$vize2=10;
$final=100;
// Şimdi de işlemleri yapalım.
$vize_ortalama=($vize1 + $vize2)/2;
$yuzde30=$vize_ortalama/100*30;
$yuzde70=$final/100*70;
$toplam=$yuzde30+$yuzde70;

echo "Vize 1 Notu: $vize1
";
echo "Vize 2 Notu: $vize2
";
echo "Final Notu: $final
";
echo "Vize Ortalama: $vize_ortalama
";
echo "Vizenin yüzde 30'u: $yuzde30
";
echo "Finalin yüzde 70'i: $yuzde70
";
echo "Toplam: $toplam
";

// koşulları kontrol edip sonucu yazdıralım.
// Şart işlemlerini bir sonraki derste işleyeceğim.

if(($final>=50) && ($toplam>=50)) {
echo "Tebrikler! Dersten geçtiniz!";
} else {
echo "Dersten kaldınız!";
}

?>


Kodda şu ana kadar öğrendiğiniz herşeyi kullanmaya çalıştım. Bu arada bir sonraki derste anlatacağım şart işlemlerine de basit bir giriş yaptım. Bu kod daha basit ve kısa olabilirdi. Ancak amacım sizlere daha önceki derslere de gönderme yapmak ve yazıları pekiştirmekti. Siz bu kodda vize ve final notlarını değiştirin ve sonucu gözlemleyin.

Tarih:
Hit: 4751
Yazar: Aloryan



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.