Proxy, Firewall ve kurulumu

     Her şirkette bir gün Internet'e bağlantı ve bunun getireceği yararlar gündeme getirilir. Fakat Internet bağlantısı, Bilgi İşlem açısından bir kaç sorun teşkil etmektedir:

  • Dışarıdan içeriye yapılacak saldırılar.
  • İçeriden yetkisiz kişilerin dışarıya bilgi göndermesi.
  • Internet'te "tehlikeli alanlarda" dolaşma sonucunda sisteme virüs bulaşması.
  • Internet'te özellikle vakit kaybettirici bazı sitelere ulaşımın şirket içerisinde, şirket zamanında yapılması.
  • Yetkisiz kullanıcıların Internet'te gezinmesi.

    Günün sonunda, %100 güvenlik ve kontrol yoktur. Fakat güvenlik ve kontrolü, kolaylıkla bertaraf edilebilir halden çıkarmak mümkündür.

        Firewall/Güvenlik Duvarı Nedir?:

    Bütününe güvenlik duvarı dediğimiz servisler aslında bir kaç alt kavramdan oluşmaktadır: Bastion host, NAT, Paket Filtreleme, Proxy (vekil). Bütün güvenlik duvarları (ticari olanlar ve olmayanlar), bu uygulamaların hepsini veya bir kısmını uygularlar.

        Güvenlik Duvarı - Satın Almak, Kendiniz Yapmak?

    Neyi, nasıl güvenlik altına aldığınızı bilmeden, pahalı bir ticari güvenlik duvarı satın almak size güvenlik sağlamaz. Dünyanın en pahalı ve gelişkin güvenlik duvarı, eğer çeşitli protokolleri açmış, fiziksel bağlantının tekliği kavramına uymamış, her tür erişime izin vermiş iseniz, size bir fayda sağlamaz. Elinizdeki Cisco router'unuzu paket filtrelemek için programlamaktan tutun, ticari ve pahalı bir güvenlik duvarı satın almaya kadar uygulayacağınız her tür yöntem, neyi, ne için yaptığınızı biliyorsanız faydalıdır. Güvenlik duvarları, sizin ağ altyapınız ve sizin erişim ihtiyaçlarınız ile alakalıdır. Dolayısıyla ticari bir güvenlik duvarı satın almak niyetinde olsanız dahi, güvenlik duvarlarının ne yaptığını öğrenmek ve erişim ihtiyaçlarınızı belirlemek zorundasınız.

    Güvenlik duvarınızı kendiniz, Linux temelli bir makina üzerinde oluşturabilirsiniz, veya kendiniz oluşturmak istemezseniz Linux temelli hazır bir güvenlik duvarını uygulayabilirsiniz. Ticari olarak satılan güvenlik duvarlarının yapıp, doğru oluşturulmuş bir Linux sisteminin yapamadığı hiç bir şey yoktur.

        Linux Temelli Hazır Güvenlik Duvarları

    Her ne kadar genel bir dağıtım (örneğin Redhat) ile başlayıp kendiniz güvenlik duvarını oluşturabilseniz dahi bazı sebeplerden dolayı bunu yapmak istemeyebilirsiniz:

  • Güvenlik duvarı olarak kullanacağınız makinayı doğru kurmanız gereklidir. Bunun üzerindeki gerekmeyen servisleri kaldırmanız, makinayı güvenli çalışabilecek şekilde kurmanız gereklidir. Bunları yapmakta kendinize güvenmiyorsanız, aşağıda bahsedilen hazır Linux güvenlik duvarlarından birini kurmak isteyebilirsiniz.
     
  • Güvenlik duvarı bir kez kurulup ondan sonra hiç güncellenmeyecek bir sistem değildir. Ticari güvenlik duvarları da sürekli olarak yeni bulunan eksiklikleri kapatmak için güncellenirler. Genel bir dağıtım kullanarak bir güvenlik duvarı oluşturduktan sonra, sürekli olarak yeni çıkan güncellemeleri takip etmek zorundasınız. Eğer bu takibi yapmaya zaman ayıramayacaksanız, aşağıdaki hazır Linux güvenlik duvarlarından birini kullanın. Yalnızca bu paketlere gelen güncellemeleri takip eder ve genel bir dağıtıma yapılan güncellemelerin sizin açınızdan gerekli/gereksiz olup olmadığına karar vermek yükünden kurtulursunuz.
     
  • Güvenlik duvarı üzerinde aşağıda bahsedilen yöntemleri doğru uygulamanız gereklidir. Eğer bunları doğru uygulayacak sistem bilgisine sahip değilseniz ve öğrenmek istemiyorsanız, hazır bir güvenlik duvarı sizin için en iyi yöntem olabilir.
     
  • Güvenlik duvarını gün be gün yönetecek kişi ile güvenlik duvarını kuracak kişi aynı olmayabilir. Aşağıda bahsedilen Linux temelli güvenlik duvarları gayet profesyonel görüntülü, grafik arayüzlerine sahiptir. Bunları kullanmak ve yönetmek kendi oluşturacağınız bir makinayı kullanmak ve yönetmekten daha kolay olacaktır. 
  • Güvenlik duvarı için gereken bütün servisleri bir araya getirmek azımsanmayacak bir sistem entegrasyonudur. Bu işi yapmak yerine hazır, Linux temelli bir güvenlik duvarı kurmayı tercih edebilirsiniz.

    Genel olarak, eğer Internet erişiminiz, kullanacağınız makina, uygulayacağınız protokoller Linux temelli hazır güvenlik duvarlarının birisi tarafından karşılanıyorsa, bunu kurmayı tercih edin. Eğer daha özel bazı istekleriniz varsa, kullandığınız donanım bu sistemler tarafından desteklenmiyorsa, o zaman aşağıda Redhat dağıtımından yola çıkılarak bir güvenlik duvarının nasıl oluşturulduğu anlatılmıştır.

Tarih:
Hit: 4437
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.