Serigrafi (İpek Baskı) Yöntemiyle Evde Tshirt Basımı

Kalıp Hazırlama

image

 

Tüm işlemleri bu masa üzerinde gerkeçleştireceğiz. Şimdilik bana böyle bir alan yeterli. Siz de kendinize göre bir çalışma alanı belirleyin. Tekrar uyarıyorum, bu iş kalıcı boya izleri bırakabilecek bir iş, o yüzden çalışırken çok titiz davranın ve bol bol selpak, kağıt, gazete gibi şeyler bulundurun.

image

 

Yukarıda gördüğünüz şey, poşetten çıkarttığım emülsiyon. Yanındaki çubuk da plastikten, karıştırmak için kullanacağım.

image

 

Emülsiyonu kalıba sürmeden önce, onu kurutacak bir ortam hazırlamalıyım. Bu ortam mutlaka çok karanlık olmalı, ışık almamalı. Ben penceresiz bir odayı bu iş için seçtim. Oda kapısındaki camları da gazetelerle kapattım.

image

 

Hazırladığım emülsiyonlu kasnağı, kalıp aktarma işlemine geçmeden önce bu odada 3 saat bekleteceğim ki emülsiyon tabakası ipek üzerinde kurusun.

image

 

Bu da emülsiyon kavanozunun içi. Aslında mavi renkli ama görünmüyor. Dediğim gibi emülsiyon ışıkla tepkimeye girer ve bozulur, dolayısıyla az ışıkta emülsiyon sürülme işlemi yapılmalı.

image

 

Emülsiyonu her kullanımdan önce biraz karıştırırım. Yukarıda görülen strafor-köpük parçalarını da kasnağın diğer yüzüne emülsiyon sürerken, kasnağın emülsiyon sürülü tarafı aşağıya değmesin diye köşelere çaprazlama koyuyorum.

image

 

Maalesef emülsiyonu kasnağa sürerken resim çekemedim çünkü hızlıca yapmam gereken bir işlem ve o sırada yalnız olduğum için emülsiyon sürme işlemini fotoğraflamam pek olanaklı değildi. Anlatacak olursam, emülsiyonu bir şekilde ipek üzerine dökünüz ama çok az dökünüz. Emülsiyonu ragle ile ipek üstünde yayarken sağa sola bulaşmamasına da özen gösterin. Ragle ile önce resimde gösterilen yüzeye güzelce emülsiyonu incecik dağıtın. Fazla emülsiyon kaldıysa mutlaka onları bir şekilde alın çünkü emülsiyon kurutulurken yerçekiminden dolayı kuruttuğunuz yere akıyor. O yüzden mümkün olduğunca az emülsiyon kullanın. Aynı şekilde kasnağın iç tarafını da emülsiyonla doyurun.

 

İki yüzey de ince bir emülsiyon tabakasıyla kaplandıktan sonra hiç bekletmeden karanlık odada yaklaşık 3 saat kuruması için bırakılır. Emülsiyonla işimiz bittiğine göre onu tekrar dikkatlice poşetleyip buzdolabına geri gönderebiliriz. Derin dondurucuya koymayın.

image

 

Aşağıdaki şekilden görülebileceği gibi pis bir iş ve emülsiyon kolay kolay çıkmayabiliyor.

image

 

Çöpleri düzgün bir şekilde bir poşete dolduralım. Evin temiz kalması çok önemli.

image

 

image

Emülsiyonun kurumasını beklerken bir film izleyebilirsiniz..

 

3 saat geçtikten sonra emülsiyonun artık kurumuş olması gerek. Emülsiyon halen ışıkla pek temas etmemeli. O yüzden emülsiyonu karanlık odadan çıkartmadan önce ortamı desenimizin kalıba aktarılmasını sağlayacak olan "pozlama" işlemine göre ayarlamak zorundayız.

 

Pozlama yapacağımız yüzeye siyah bi kumaş parçası sermeliyiz, bu alttan gelen ışık yansımalarını önlemek için mutlaka yapılması gereken bir işlem. Ben bu iş için siyah bir tshirt kullandım. Kullanmadığınız siyah kumaşları kullanabilirsiniz lakin dikkatli olun emülsiyon halen kenarda köşede bulaşabilir durumda bekliyor olabilir.

 

image

Siyah tshirt ü masaya kaymasın diye bantladım, çok da banta gerek yok aslında ama neyse.. Ardından kalıbın ölçülerindeki camı temizlemem gerek. Camsil ya da kolonya kullanarak peçetelerle

falan tozlardan, izlerden arındırınız.

image

Emülsiyonlu kalıbımızı karanlık odadan çıkartmadan önce desenimize bir kez daha bakalım.

image

 

İki tane çıktı aldık çünkü 500 Watt lık halojen lambanın ışığı tek asetatlı kağıttan geçebilir. Dolayısıyla iki çıktıyı da aynı hizzada üst üste koyarak pozlama yapacağız.

image

 

Karanlık odadan kalıbımızı çıkardık ve siyah kumaşın üstüne şekildeki gibi koyduk.

image

 

Hiç beklemeden desenlerimizi de doğrudan kuruyan emülsiyonun üzerine ters bir şekilde yerleştiriyoruz. Resimlere dikkat edin.

image

 

image

Güzelce hizzaladıktan sonra pozlama işlemine başlayalım. 500 Wattlık ışık kaynağımızı elektiğe takıyoruz ve yaklaşık 50 cm üsstten aşağıdaki gibi tutuyoruz.

 

image

 

Pozlama işlemi 15 dakika kadar sürecek. Bu sırada ışık kaynağı bir hayli ısınabilir. Sabırla bu işlemi yerine getirmeniz gerek. Bunların hepsinin ayrı ayrı makinesi var tabii ki ama evinizde bu işi yapmak istiyorsanız benzer işlem basamaklarına katlanmanız gerekecek.

image

 

Pozlamaya devam ederken görüyoruz ki emülsyonlar kurutma esnasında yerçekiminden dolayı akma yapmış. Daha az ve düzgün emülsiyon sürerek bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

image

Pozlamaya devam ediyoruz. Pozlama esnasında ışığı bazen yaklaştırabilirsiniz. Bölge bölge gezdirebilirsiniz ama ışığın sonuç olarak eşit yoğunlukta dağılım göstermesini sağlayın.

Pozlama işlemi için geçen 15 yorucu dakikadan sonra lambayı güvenli bir yere koyuyoruz. Emülsiyon üzerindeki asetatları güzelce emülsiyondan ayırıyoruz. Hiç vakit kaybetmeden çabucak kasnağı tekrar banyoya götürüyoruz.

Tarih:
Hit: 12360
Yazar: RockZs
( RockZs Kaynaklı )
Taglar: tshirt tshirt baskı


Yorumlar


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Yorumlar

metaman tarafından yazıldı. Tarih: 07/Oca/20 01:14
Çok teşekkürler
RockZs tarafından yazıldı. Tarih: 15/Tem/16 10:52
@x-files, artık yaramazlık yapmıyorum, uslu bir çocuk oldum ;)
x-files tarafından yazıldı. Tarih: 30/Nis/16 14:50
Abi yenge annen kızmıyor mu sana lavaboyu mahvettin. :)
cagataywebking tarafından yazıldı. Tarih: 09/Ara/15 09:43
harika bir işlem uygulamışsınız kesinlikle denemyi düşünüyorum.
JOE tarafından yazıldı. Tarih: 14/Eyl/15 16:45
tish-o diye biryer vardı bu işleri yapan
DJ_Alper tarafından yazıldı. Tarih: 14/Eyl/15 13:17
https://www.youtube.com/watch?v=omm-8GSfvGI
Fcuk tarafından yazıldı. Tarih: 10/Eyl/15 23:28
Kapaktaki tshirtu ben tasarlamistim :)
tahref156 tarafından yazıldı. Tarih: 20/Ağu/15 16:50
Bunu kesinlikle yapmayacağım, ancak ne kadar da emek vermişsin, seni kutlarım dostum, sıkılmadan onu yapman ve burada özet geçmen takdire şayan.
yarasaadam tarafından yazıldı. Tarih: 19/Ağu/15 19:53
elinde bu tişörtten olan var mı acaba
MaviGozluDev tarafından yazıldı. Tarih: 18/Ağu/15 16:55
bildiğin faydalı :)
futurist tarafından yazıldı. Tarih: 16/Ağu/15 23:25
Çok güzel konu sonra gelip sindire sindire okuyum
Opsiyonel_Bilgiler tarafından yazıldı. Tarih: 14/Ağu/15 00:50
tebe tebe yaaa

güzel olmuş
hojucuk tarafından yazıldı. Tarih: 12/Ağu/15 18:24
eline saglik hoca, kimse ugrasmaz burada bunla
RockZs tarafından yazıldı. Tarih: 12/Ağu/15 17:30
selamlar, bu 3-4 sene önce hazırladığım bir döküman, fiyatlar değişmiştir. kalıbın ne kadar dayanacağını tam olarak bilemiyorum ama zamanında araştırmıştım bunu da ve sanırım bir kalıpla binlerce (ben diyeyim 1000, siz deyin 2000-3000..) baskı yapabilirsiniz, boyayı üzerinde kurutmamak gerek sanırım, işin sırrı burada olabilir, tabi ipek de zamanla yıpranacaktır. kurumayan boya bulursanız basarsınız tabii ki, ki normal tekstil boyaları bildiğim kadarıyla kolay kurumuyorlar (tabi onlar için de kurutma fırını denen yüksek sıcaklıktaki fırınlarda tshirtleri bir müddet fırınlamak gerekiyordu, bu yüzden kırtasiyedeki kumaş boyaları ev için mantıklı); tabi kırtasiyelerde satılan kumaş boyaları biraz daha kurumaya meyilli olabilir. bütün malzemeler eski evde kaldı, artık uğraşmıyorum ama evet emek isteyen zevkli bir iş. ayrıca bu teknikle sadece tshirt e değil, kağıda, plastiğe, metale felan da doğru boya ile baskı yapılabilir diye düşünüyorum.
SweetyVolty tarafından yazıldı. Tarih: 12/Ağu/15 16:32
RockZs, sormak istediğim soru şu; tek kalıp oluşturduk diyelim, bu kalıpla maksimim kaç baskı yapabiliriz? yani elli tane tişörtü dizsek yan yana, ipeğin üstündeki boyalar kurumadan hepsini baskılayabilir miyiz veya limiti nedir bu işin kalıp ne kadar dayanır kısaca. Eğer karışım olmadan kurumayan boya falan bulursak ipeğin üstündeki hiç kurumayacağı için kalıp yıpranana kadar basabilir miyiz bunu?
cuneyd tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 22:30
Toplam maliyeti ne kadar oluyor acaba?
bugrahan45 tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 17:42
muhasebesini tuttuğumuz serigrafi işi yapan firma var. onlara yaptırırım olmadı. yada evi batırmayalım. direk gidip orda hallederim.
Robinson_Crusoe tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 16:03
Çok zahmetli gözüküyor,
asiminnesli tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 15:29
Deneyebilirim ama Tbt den biri bunu iş kolu haline getirirse t-shirt alabiliriz her ay 1-2 tadarım yollar bastirtirim kesinlikle
CnkGn tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 14:55
bu olay sandığımdan da zahmetliymiş :) İşsiz olduğum bi vakit deneyeceğim. Teşekkürler