Serigrafi (İpek Baskı) Yöntemiyle Evde Tshirt Basımı

Baskı İşlemi

Baskı yapacağımız tshirt ün içine uygun ebatlarda strafor-köpük koyuyoruz ki kalıp düzgün olarak baskı yüzeyine oturabilsin.

image

 

İyice ayarladıktan sonra baskı yapılacak ortama tshirt ü koyuyoruz. Baskı yüzeyinin temiz ve yeterince gerdin olmasını sağlıyoruz.

image

 

Desenin boyun bölgesine yakın olmasına dikkat edin. Ben ev içinde giydiğim bana büyük gelen XL beden kırmızı bir tshirt seçtim. Gerekli hizzalamaları el-göz yardımıyla yaptıktan sonra kalıbı tshirt üzerine yerleştiriyoruz.

image

 

Boyayı hazırlayalım. Kırtasiyeden aldığımız kumaş boyaları su bazlı oluyor. Bu da kumaş boyasının içine kullanılmadan önce bir miktar (azıcık) su katılmasını gerektiriyor. Böylelikle boyayı inceltmiş oluyoruz. Su katılmazsa boya ipekten daha az geçer, tabi bu da daha antika (vintage) bir görünüm oluşturur ama siz yine de boyaya azıcık su katıp kürdan gibi birşeyle güzelce karıştırın.

image

 

Boya hazırsa artık kalıba dökelim. Kalıbın alt ve üstündeki boşluklara boyayı döküyoruz.

image

 

image

Boyayı döktükten sonra ragle ile boyayı kumaşa geçirmenin vakti geldi. Çok zevkli bir kısım. Ragleyle boyayı yayarken kasnağın tshirt üzerinde kaymamasına dikkat edin.

 

image

image

 

I

Gördüğünüz gibi birkaç kez ragleyi kasnak içinde gezdirdim. Lakin üst bölgelere fazla bastırmadığımdan dolayı boya o bölgelerde pek geçmemiş, bunu biraz geç fark ettim. Siz daha düzenli bir baskı uygularsınız.

 

2-3 kez (gerekli gördüğünüz kadar) ragleyi kullandıktan sonra dikkatlice ragleyi bir gazete kütlesinin üstüne koyun, boyası saçılmasın.

 

Sonra dikkatlice kalıbı tsihrt ün üzerinden kaldırın. Aşağıdaki gibi desenin tshirt e geçtiğini göreceksiniz.

 

image

 

Fena da olmadı hani. Dediğim gibi boyun bölgesinde biraz ragle gezdirmeyi unutmuşum bir telaşla. Orada 2001'den beri yazısı bu yüzden pek okunmuyor.

 

Neyse.. Bırakın biz kasnağı temizlerken tshirt üzerindeki boya da bir müddet kurusun. Dokunmayın. Kasnak üzerindeki boya kurumadan hemen tekrar kasnağı banyoya götürelim.

image

 

Artan boyalar küvette süzülmeye başladı. Başta tanzik uygulamayın yoksa üstünüz başınız boya olur.

image

 

Boya zaten suyla birlikte kolaylıkla kalıptan akacaktır. Kalıpta boya kalmamasını sağlayın, gözenekler kurumasın sonra..

 

Kalıbı temizledikten sonra tekrar kurumasını sağlayın.. Kalıpla işimiz bir sonraki baskıya kadar bitti. İsterseniz kalıbı aylarca bekletip tekrar tekrar da kullanabilirsiniz. Başka renkler de kullanmak bi tabi mümkün.

 

Tshirt e geri dönelim..

image

 

Strafor-köpüğü içinden çıkarmadan önce ıslak bir yer varsa saç kurutma makinesiyle kurutalım. Parmak ucuyla kuruduğunu kontrol ettikten ve kuruduğundan emin olduktan sonra içindeki strafor- köpüğü çıkartalım.

image

 

Tshirt ümüzin baskı işlemi neredeyse bitti. Baskıyı başka açılardan da inceleyelim.

image

 

image

image

image

 

Evet gördüğünüz gibi baskı işlemi tamam. Lakin XL oldukça büyük bir beden olsa da A3 boyutunda bir baskı hiç de fena durmuyor.

Şimdi en önemli olay baskının fikse edilmesi. Bunun için ütüyü kullanıyoruz. Tshirtümüzü ters çevirip, tersten 5 dk buharsız, susuz, en yüksek ısıda ütülüyoruz. İyice ütüleyelim lakin tshirt ü de yakmayalım, soldurmayalım..

Eğer ütüleme işlemini de başarıyla gerçekleştirdiyseniz artık sizin de 40 derecede sorunsuzca yıkanabilen, kendi imzanızı taşıyan, belki benzeri olan ama eşi olmayan el yapımı bir tshirt ünüz oldu.

Güle güle kullanın.

Son olarak belirtmem gerekiyor ki tüm bu işlemler bekleme süreleriyle birlikte neredeyse 6 saat sürdü. Bunun büyük bir bölümünü kalıp hazırlama işlemi aldı.

Tarih:
Hit: 12361
Yazar: RockZs
( RockZs Kaynaklı )
Taglar: tshirt tshirt baskı


Yorumlar


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Yorumlar

metaman tarafından yazıldı. Tarih: 07/Oca/20 01:14
Çok teşekkürler
RockZs tarafından yazıldı. Tarih: 15/Tem/16 10:52
@x-files, artık yaramazlık yapmıyorum, uslu bir çocuk oldum ;)
x-files tarafından yazıldı. Tarih: 30/Nis/16 14:50
Abi yenge annen kızmıyor mu sana lavaboyu mahvettin. :)
cagataywebking tarafından yazıldı. Tarih: 09/Ara/15 09:43
harika bir işlem uygulamışsınız kesinlikle denemyi düşünüyorum.
JOE tarafından yazıldı. Tarih: 14/Eyl/15 16:45
tish-o diye biryer vardı bu işleri yapan
DJ_Alper tarafından yazıldı. Tarih: 14/Eyl/15 13:17
https://www.youtube.com/watch?v=omm-8GSfvGI
Fcuk tarafından yazıldı. Tarih: 10/Eyl/15 23:28
Kapaktaki tshirtu ben tasarlamistim :)
tahref156 tarafından yazıldı. Tarih: 20/Ağu/15 16:50
Bunu kesinlikle yapmayacağım, ancak ne kadar da emek vermişsin, seni kutlarım dostum, sıkılmadan onu yapman ve burada özet geçmen takdire şayan.
yarasaadam tarafından yazıldı. Tarih: 19/Ağu/15 19:53
elinde bu tişörtten olan var mı acaba
MaviGozluDev tarafından yazıldı. Tarih: 18/Ağu/15 16:55
bildiğin faydalı :)
futurist tarafından yazıldı. Tarih: 16/Ağu/15 23:25
Çok güzel konu sonra gelip sindire sindire okuyum
Opsiyonel_Bilgiler tarafından yazıldı. Tarih: 14/Ağu/15 00:50
tebe tebe yaaa

güzel olmuş
hojucuk tarafından yazıldı. Tarih: 12/Ağu/15 18:24
eline saglik hoca, kimse ugrasmaz burada bunla
RockZs tarafından yazıldı. Tarih: 12/Ağu/15 17:30
selamlar, bu 3-4 sene önce hazırladığım bir döküman, fiyatlar değişmiştir. kalıbın ne kadar dayanacağını tam olarak bilemiyorum ama zamanında araştırmıştım bunu da ve sanırım bir kalıpla binlerce (ben diyeyim 1000, siz deyin 2000-3000..) baskı yapabilirsiniz, boyayı üzerinde kurutmamak gerek sanırım, işin sırrı burada olabilir, tabi ipek de zamanla yıpranacaktır. kurumayan boya bulursanız basarsınız tabii ki, ki normal tekstil boyaları bildiğim kadarıyla kolay kurumuyorlar (tabi onlar için de kurutma fırını denen yüksek sıcaklıktaki fırınlarda tshirtleri bir müddet fırınlamak gerekiyordu, bu yüzden kırtasiyedeki kumaş boyaları ev için mantıklı); tabi kırtasiyelerde satılan kumaş boyaları biraz daha kurumaya meyilli olabilir. bütün malzemeler eski evde kaldı, artık uğraşmıyorum ama evet emek isteyen zevkli bir iş. ayrıca bu teknikle sadece tshirt e değil, kağıda, plastiğe, metale felan da doğru boya ile baskı yapılabilir diye düşünüyorum.
SweetyVolty tarafından yazıldı. Tarih: 12/Ağu/15 16:32
RockZs, sormak istediğim soru şu; tek kalıp oluşturduk diyelim, bu kalıpla maksimim kaç baskı yapabiliriz? yani elli tane tişörtü dizsek yan yana, ipeğin üstündeki boyalar kurumadan hepsini baskılayabilir miyiz veya limiti nedir bu işin kalıp ne kadar dayanır kısaca. Eğer karışım olmadan kurumayan boya falan bulursak ipeğin üstündeki hiç kurumayacağı için kalıp yıpranana kadar basabilir miyiz bunu?
cuneyd tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 22:30
Toplam maliyeti ne kadar oluyor acaba?
bugrahan45 tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 17:42
muhasebesini tuttuğumuz serigrafi işi yapan firma var. onlara yaptırırım olmadı. yada evi batırmayalım. direk gidip orda hallederim.
Robinson_Crusoe tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 16:03
Çok zahmetli gözüküyor,
asiminnesli tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 15:29
Deneyebilirim ama Tbt den biri bunu iş kolu haline getirirse t-shirt alabiliriz her ay 1-2 tadarım yollar bastirtirim kesinlikle
CnkGn tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 14:55
bu olay sandığımdan da zahmetliymiş :) İşsiz olduğum bi vakit deneyeceğim. Teşekkürler