Serigrafi (İpek Baskı) Yöntemiyle Evde Tshirt Basımı

 Tasarım Aşaması

 image

 Tasarım siyah beyaz olarak hazırlanır. İstenilen boyutlarda (A3-A4..) şeffaf (asetatlı) kağıda baskı alınır. 2 tane baskı alınması iyi olur çünkü ileride baskıları üst üste koyup pozlandırırken işe yarayacaklar.

image

 A3 boyutlarında asetatlı çıktı böyle görünüyor. İzmir Alsancaktaki "CTRL+P" adlı dijital baskı merkezinden tanesini 1 TL ye bastırdım.

Baskı Öncesi

Kalıp hazırlanması ve baskı esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli şey temizlik olsa gerek. Kullanılan kimyasal maddeler kumaşlarınız, mobilyalarınız üzerinde kalıcı hasarlar bırakabilir.

image

Yukarıdaki şekilde büyük mavi olan şey alüminyum kasnak. Bu kasnak bizim kalıbımızı teşkil ediyor. Gördüğünüz kalıp Marilyn Monroe nun bir resminden ibaret. Serigrafide kalıplar birçok kez kullanılabiliyor. Birazdan, önce bu kalıbı sileceğiz. Sonra asetatlı kağıda aldığımız çıktıyı bu kalıba foto- kimyasal bir yöntemle aktaracağız. Ben kalıbı İzmir MTK Çarşısındaki Arus Serigrafiden yaklaşık 50 TL ye aldım. Kasnak fiyatları boyutlara ve malzemesine göre (Alüminyum, Tahta..) değişir. Kasnak genelde hazır bulunmaz, almadan önce sipariş vermek gerekebilir. Diğer alet-edevatları da tanıyalım.

Siyah poşet içindeki kutuda Foto-Emülsiyon var. Işıkla tepkimeye giren bir tür boya gibi birşey. Bunu da Arus Serigrafi'den aldım. Fiyatı da yanılmıyorsam 18 TL gibi birşeydi. Emülsiyonu bitene kadar defalarca kullanabiliyorsunuz. Ben emülsiyonu göründüğü gibi poşetleyip buzdolabında saklıyorum. Bana yaklaşık 1 sene boyunca bozulmadan kullanılabileceği söylendi. Emülsiyon alırken yanında ufak bir kutuda kiremit tozu gibi birşey veriyolar. Onu suyla doldurup emülsiyonun içine döküp iyice karıştırmak gerekiyor yoksa Emülsiyon bir işe yaramaz. FotoEmülsiyonu kullandığınız zaman mutlaka düşük ışık altında işlem yapmaya özen gösterin çünkü bu emülsiyon ışıkla tepkimeye giren bir kimyasaldır. Korkmayın tepkime patlama şeklinde, görünür bir tepkime değil.

500 Watt lık Halojen bir lamdayı da pozlama için kullanıyorum. Bu lambayı koçtaş tan 25 TL ye aldım. Pozlamayı da ileride ayrıntılı göreceğiz.

Çamaşır suyu, kasnakta hazırlanmış bir kalıbı silip başka bir kalıp daha hazırlamak için kullanılıyor. Emülsiyonu kasnaktan söküp atmak için birebir.

Küçük siyah tüpte kumaş boyası görüyorsunuz. Kırtasiyelerden 2 liraya bu boyalardan alabilirsiniz. Büyük işler için litre hesabı tekstil boyaları almanız gerekir. Tekstil boyalarının yaklaşık 160 derecede

fikse edilmesi gereklidir. Fikse etmek, bir nevi boyanmış kumaşı 160 dereceye kadar ısıtmaktır. Bunu yapan kurutma tezgahını eve getiremeyeceğimize göre bir fikse işlemini tshirt ü tersten ütüleyerek yapacağız. Sonda, ütü ile fikse olayını da anlatırım. İster kırtasiyeden alın ister litrelik, ütü ile fikse de herhangi bir problemle karşılaşmadığımı belirtmek isterim.

Bantların altındaki metal tutacak ve kırmızı hafif yumuşak kauçuktan oluşan alete "ragle" deniyor. Bunu kasnağa dökülen boyanın kalıptan doğru bir şekilde geçmesi için kullanıyoruz. Ragleyi yine MTK çarşısından Serimak dan aldım, sanırım kauçuğuyla birlikte 25-30 TL gibi birşey tuttu.

Bunların dışında kullandığınız kalıbın boyutlarında bir cama ihtiyacınız olacak. Bu camı pozlama işleminde asetatlı kağıtların düzgün yerleştirilebilmesi için kullanacağız.

Tarih:
Hit: 12338
Yazar: RockZs
( RockZs Kaynaklı )
Taglar: tshirt tshirt baskı


Yorumlar


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Yorumlar

metaman tarafından yazıldı. Tarih: 07/Oca/20 01:14
Çok teşekkürler
RockZs tarafından yazıldı. Tarih: 15/Tem/16 10:52
@x-files, artık yaramazlık yapmıyorum, uslu bir çocuk oldum ;)
x-files tarafından yazıldı. Tarih: 30/Nis/16 14:50
Abi yenge annen kızmıyor mu sana lavaboyu mahvettin. :)
cagataywebking tarafından yazıldı. Tarih: 09/Ara/15 09:43
harika bir işlem uygulamışsınız kesinlikle denemyi düşünüyorum.
JOE tarafından yazıldı. Tarih: 14/Eyl/15 16:45
tish-o diye biryer vardı bu işleri yapan
DJ_Alper tarafından yazıldı. Tarih: 14/Eyl/15 13:17
https://www.youtube.com/watch?v=omm-8GSfvGI
Fcuk tarafından yazıldı. Tarih: 10/Eyl/15 23:28
Kapaktaki tshirtu ben tasarlamistim :)
tahref156 tarafından yazıldı. Tarih: 20/Ağu/15 16:50
Bunu kesinlikle yapmayacağım, ancak ne kadar da emek vermişsin, seni kutlarım dostum, sıkılmadan onu yapman ve burada özet geçmen takdire şayan.
yarasaadam tarafından yazıldı. Tarih: 19/Ağu/15 19:53
elinde bu tişörtten olan var mı acaba
MaviGozluDev tarafından yazıldı. Tarih: 18/Ağu/15 16:55
bildiğin faydalı :)
futurist tarafından yazıldı. Tarih: 16/Ağu/15 23:25
Çok güzel konu sonra gelip sindire sindire okuyum
Opsiyonel_Bilgiler tarafından yazıldı. Tarih: 14/Ağu/15 00:50
tebe tebe yaaa

güzel olmuş
hojucuk tarafından yazıldı. Tarih: 12/Ağu/15 18:24
eline saglik hoca, kimse ugrasmaz burada bunla
RockZs tarafından yazıldı. Tarih: 12/Ağu/15 17:30
selamlar, bu 3-4 sene önce hazırladığım bir döküman, fiyatlar değişmiştir. kalıbın ne kadar dayanacağını tam olarak bilemiyorum ama zamanında araştırmıştım bunu da ve sanırım bir kalıpla binlerce (ben diyeyim 1000, siz deyin 2000-3000..) baskı yapabilirsiniz, boyayı üzerinde kurutmamak gerek sanırım, işin sırrı burada olabilir, tabi ipek de zamanla yıpranacaktır. kurumayan boya bulursanız basarsınız tabii ki, ki normal tekstil boyaları bildiğim kadarıyla kolay kurumuyorlar (tabi onlar için de kurutma fırını denen yüksek sıcaklıktaki fırınlarda tshirtleri bir müddet fırınlamak gerekiyordu, bu yüzden kırtasiyedeki kumaş boyaları ev için mantıklı); tabi kırtasiyelerde satılan kumaş boyaları biraz daha kurumaya meyilli olabilir. bütün malzemeler eski evde kaldı, artık uğraşmıyorum ama evet emek isteyen zevkli bir iş. ayrıca bu teknikle sadece tshirt e değil, kağıda, plastiğe, metale felan da doğru boya ile baskı yapılabilir diye düşünüyorum.
SweetyVolty tarafından yazıldı. Tarih: 12/Ağu/15 16:32
RockZs, sormak istediğim soru şu; tek kalıp oluşturduk diyelim, bu kalıpla maksimim kaç baskı yapabiliriz? yani elli tane tişörtü dizsek yan yana, ipeğin üstündeki boyalar kurumadan hepsini baskılayabilir miyiz veya limiti nedir bu işin kalıp ne kadar dayanır kısaca. Eğer karışım olmadan kurumayan boya falan bulursak ipeğin üstündeki hiç kurumayacağı için kalıp yıpranana kadar basabilir miyiz bunu?
cuneyd tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 22:30
Toplam maliyeti ne kadar oluyor acaba?
bugrahan45 tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 17:42
muhasebesini tuttuğumuz serigrafi işi yapan firma var. onlara yaptırırım olmadı. yada evi batırmayalım. direk gidip orda hallederim.
Robinson_Crusoe tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 16:03
Çok zahmetli gözüküyor,
asiminnesli tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 15:29
Deneyebilirim ama Tbt den biri bunu iş kolu haline getirirse t-shirt alabiliriz her ay 1-2 tadarım yollar bastirtirim kesinlikle
CnkGn tarafından yazıldı. Tarih: 11/Ağu/15 14:55
bu olay sandığımdan da zahmetliymiş :) İşsiz olduğum bi vakit deneyeceğim. Teşekkürler