Spam Nedir, Nasıl Korunulur?

Bizim için önemli olan Received: from kısmıdır yani bana gönderilen spam ileti  78.188.138.135 ip nosundan gelmiş ip numarasını sorgulayalım bakalım

http://whois.domaintools.com/78.188.138.135

bu bir Türk spamcı, spamcı  diyorum çünkü tanım da da belirttiğim gibi benim mailime benim iznim olmadan reklam ileti göndermiş ve bu mail adresiyle hiç bir siteye kayıt olmadım peki mailimi nereden buldu tabi ki www.tahribat.com da imzama mail adresimi yazdığım için. Zaten maili Spam kısmından alıp kaynağına baktım gmail bunu spam algılamış spam olduğunu çözmüş anlayacağınız gmailin filtreleri çok kuvvetlidir.  Bu gelen maili abuse@ttnet.net.tr ye bildiriyoruz spamcı olduğunu detayıyla  ya da o mail adresi hakkında davada açabiliriz kaynakları filan delil göstererek dediğim gibi Türkiye de pek etkili değil bu şekilde spamdan korunma J mesela gelen başka bir spam maili incelediğimde

http://whois.domaintools.com/213.191.128.25

Mail kaynağında  bu bu ip ye whois çektiğimde abuse@iskon.hr mailine rastladım  buraya durumu bildireceğiz mail kaynağını komple maile yazıp tarih zaman bilgilerinide yazıp gönderdiğiniz de networkteki hangi sunucudan spam yapılmışsa derhal engellerler bir takın ilkçağ ülkeleri hariç tabi J Fakat bunu bildirmek doğrudan spamı yapana etkisi olmaz neden derseniz adam sunucuya illegal yolardan ulaşmış olabilir veya spam ı pc lere yaydığı bir tür worm ile gerçekleştirebilir ama sunucu ve kişi şu yönden suçlu oluyor spama karşı bir önlem almasa abuse bildirimlerini kaale  almasa işte oda suçludur. Ttnet 25. Portu kapattı spam önlemi içine faydası oldu sıfır sadece bazı program vesistemlerin çalışmamasını sağladılar o kadar bana kalırsa bu çözüm değil çözüm olsaydı port kapamayla bilmem neyle bunun önüne diğer avrupa ülkeleri geçerdi  çözüm teknolojide ilerlemiş bir Türkiye olmaktadır.

Ülke Bazında Spam oranlarını incelediğimizde; Merkezi ABD'de bulunan bilgi teknolojileri güvenliği ve veri koruma şirketi Sophos tarafından gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda bu yılın ikinci çeyreğinde en çok "spam" (istenmeyen) e-mail mesajları kaynağı olan 12 ülke saptandı. Sophos'un, "Kirli Düzine" olarak adlandırdığı söz konusu 12 ülkenin başında ABD bulunurken Türkiye üçüncü sırada yer alıyor. Symantec’in 2009 Mayıs ayı spam raporuna göre ise ABD ile neredeyse aynı oranda Türkiye 2.sırada yer alıyor Türk Telekomun spam girişimleri ne kadar faydalı olduğunu görmüş olduk. Çözümler yeterli değil çünkü bu konudaki alt yapı sağlam değil çözüm port kapama değil veri trafiğine spam filtering sistemi yerleştirmeyle bu işler olur başka ülkelerde ki gibi. Diğer bir  sebebi hukuki düzenleme eksikliği ve ceza hafifliği olarak görüyorum .

Spamın Hukuki Boyutu

Spam evet bir suçtur ve bunun bir hukuki boyutu da vardır. Spam ile mücadele Türkiye için belirtecek olursak en az etkili yolu ise Hukuki yola başvurmaktır. Kanunlarımız Spam konusunda ne diyor;
Mevcut Hukuk düzenimiz içerisinde spam konusunda verilen ilk ceza, (savcılık tarafından para cezası olarak tahsil edilmiş olsa bile) başbakanın elektronik posta adresine sürekli mail bombardımanı yapan bir şahıs için " huzur ve rahatını ihlal" suçu kapsamında TCK.m.547 dahilinde verildi.

(TCK. Madde 547 - Her kim, itidal ve muvazene haricinde veya çirkin ve ayıp görünen sair herhangi bir hal ile başkasını alenen incitir veya huzur ve rahatını ihlal ederse on beş güne kadar hafif hapse veya otuz liraya kadar hafif cezayı nakdiye mahkum olur.) demiştir.

Bilişim konusunda Türkiye gelişme sürecinde olduğundan ceza hukuku bu konuda daha geniş düzenlemeler  yapmamıştır.  Aslına bakarsanız spam konusunu ele alan hukukçu sayısı da 1 elin parmaklarını geçmiyor.

ABD ve Avrupa da ise spam konusunda çok katı cezalar verilmektedir.  Ama bu hukuki mücadele ABD’deki büyük bilişim şirketleri tarafından da destekleniyor. http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/261066.asp  burada mesela bu görülüyor.

Diğer ülkelerdeki Hukuki boyutla ilgili birkaç haber şöyle ;

http://arsiv.sabah.com.tr/2007/11/03/haber,D94DF2F54AD64656B96213997B497DFE.html

http://shiftdelete.net/azili-spamci-hapse-giriyor-5215.html

http://www.techno-labs.com/1/9131/1/Spamciye_250000_avro_ceza.html

Tarih:
Hit: 5157
Yazar: SeRDaR

Taglar: nasıl korunulur? spam nedir


Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.