SQL Server 2008 Database Otomatik Yedekleme

Dökümanın Yardım Konusu Linktedir : http://www.tahribat.com/Forum-Dokuman-Sql-Server-2008-Database-Otomatik-Yedekleme-139186/

Veritabanı kullanımındaki en büyük sıkıntılardır dataların bozulması,server çökmesi,yanlık bir sql cümlesi ile dataları yok etmek vs. bunun önüne geçmek için alınacak önlemlerden biride düzgün yedekleme planlarıdır.

www.tahribat.com

Sql Server 2008de nasıl bunu yapabileceğimize bir bakalım

Önce Servera bağlanıyoruz ve Management Seçeneğinin Yanındaki + işaretine basıyoruz

Açılan Yerde Maintenance Plans’a Sağ Tuşla Tıklayıp New Maintenance Plan… Seçeneğine Basıyoruz.

İlk başta Planlamımıza bir isim giriyoruz ben Gunluk_Yedek Şeklinde yazdım.

Karşımıza Çıkan pencereden Sol Tarafta Back Up Database Task Seçeneğine 2 kere tıklıyoruz ve sağ taraftaki alanı Görevimizi Atıyor. Taskın üzerine Sağ Tuşla Tıklayıp Edit Diyoruz.

Ve karşımıza planlamamızı yapacağımız pencere açılıyor.

  1. Database(s) alanı burdan yedekleme yapılması istediğimiz veritabanlarını seçebiliriz yada All Databases diyerek bütün hepsini yedeğe dahil edebiliriz.
  2. Back Up Expire yarattığımız Back Up planlamasının ne zaman sona ereceğini girebileceğimiz alan. Örn burdan 1 ay sonrasını seçersek planlama 1 ay ayarladığımız şekilde çalışır ardından durur.
  3. Create Backup file for every database ( her veritabanı için ayrı dosya oluştur ) burdan create a sub-directory for each database dersek her veritabanını ayrı klasör altında tutar.

Folder Alanındansa yedeği nereye alabileceğini ayarlayabiliriz. - www.tahribat.com

  1. Set Backup Compressions, burdan veritabanın yedeğini alırken sıkıştırma uygulanıp uygulanmamasını seçebiliriz. Ben planlama yaptığım yerleri Compress yani sıkıştırılmış olarak alıyorum veritabanının boyunu 5 / 1 oranında düşürüyor ve bugune kadar datalarda hiçbir sıkıntı yaşamadım.

Yedekleme görevini ayarladıktan sonra bu görevin hangi sıklıkla çalışacağını ayarlayalım. Bir önceki ekranda bulunan Schedule alanına gelelim ve subplan_1 alanın yanındaki küçük takvim simgesine basalım.

1. Tarih Planlamasının Adını ve sürekliliğini ayarlayabildiğimiz alan var Shedule Type seçeniğinin içindeki seçenekleri açıklamak gerekirse.
Recuming : Ayarlandığı şekilde.
Start Automaticly When Sql Server Agent Start : Sql Agent Başlatıldığında Başlatır kendisini başka bir ayar gerektirmez.
Start Whenever the CPUs becoma IDLE : İşlemci boşa düştüğünde çalışır başka bir ayar gerektirmez.
One Time : 1 sefere mahsus çalışır bu seçenek seçildiğinde resimde pasif olan One Time Occurrence alanı aktif olur ve tek seferlik ne zaman yapılacağı seçilir.
Biz şimdi Recuming seçeniğini seçiyoruz.

www.tahribat.com

2. Frequency yani sıklık ayarlarını burdan ayarlıyoruz. Occurs seçeneği altında planımızın Günlük mü haftalık mı yoksa aylık mı çalışacağını ayarlabiliriz.
Günlük Seçeneğinde : planın 1 gün içersinde kaç kere ve hangi saatlerde çalışabileceğini seçebiliriz.
Haftalık Seçeneğinde : Kaç haftada bir ve haftanın hangi günleri hangi saatlerde çalışabileceğini seçebiliriz.
Aylık Seçeneğinde : 2 seçenek çıkıyor karşımıza
1. Seçenekte Kaç ayda bir ve ayın kaçıncı günü başlatılacağı seçilir
2. Seçenekte ise kaç ayda bir ayın 1. Cuması 2.Pazartesisi 3. Çarşambasında yedeklemeyi başlat gibi seçenekler ayarlanabilir.

3. Daily Frequency : Günlük Sıklıkların ayarlandığı ayardır. 2de ayarladığımız günler geldiğin yedeklemeyi o gün içinde hangi sıklıkla ve saat kaçta ayarlabileceğimizi burdan ayarlayabiliriz.

Bunları ayarladıktan sonra yedekleme planımız hazırdır ayarladığımız şekilde ve ayarladığımız tarihte SQL Server Agent AÇIKSA yedekleme işlemi aksamadan devam eder.

Ayarladığımız yedekleme planını test etmek için Maintenance Plans alanında çıkan planlamamızın üzerine sağ tuş yapıp Execute dediğimizde planlamamız ayarlanan saatler haricinde manuel olarakta çalıştırılabilir.

Sql Server Agent Sunucu başlatıldığında otomatik olarak başlamıyorsa Hizmetlerden resimdeki ayarı yaparak sorunu çözebilirsiniz.

Döküman Tahribat.Com için tarafımdan hazırlanmıştır. Yönetim uygun görürse dökümanlara eklenebilir.

Tarih:
Hit: 3646
Yazar: Sharp



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.