Yeni başlayanlar için oyun yapımına giriş , Gerekli programlar ve açıklamaları

 

Gelelim “Başlıycağım yeri seçtim ama ne kullanayım neyle başlayayım?” sorusunun cevabına.

 

“ Programlama “ yı seçtiyseniz en iyi programla dili C,C++ dır.C ve C++ birbirinden farklımı diye sorarsanız bazı farkları var fakat bildiğim kadarıyla C++ la işler biraz daha basit C ye göre. C ve C++ nedir diye sorarsanız bunlar programlama dilleridir. Bunlara mahkumuyuz başka programlama dili yok mu diye sorarsanız cevap vereyim var. Diğerleri Java, Pasqal , Visiual Basic vs. fakat bu diller büyük projeler için pek seçilen diller değildir. Temel olarak başlanabilir ama farklılıklar elbette vardır. Programlamaya Başlangıç olarak Visiual Basic i öneririm. Çünkü C,C++ a göre daha basittir,ilk bakışta C++ çok zor gelir vede öyledir.Döngüler vs yi öğrendikten sonra C veya C++ a geçebilirsiniz.C ++ ın birkaç verisyonu var. Mesela Borlan C++ veya Microsoft Visiual C++ gibi. Bana sorarsanız MS V C++ yi seçerim, çünkü kullandığım işletim sistemimizde o ve bunlar arasında da bazı ufak tefek farklar var bunlarıda belirtmem iyi olur.

 

“ 3D “ alanında ise tavsiyem Autodesk 3D Studio Max programı diyebilirim. Alternatif olarak Alias Maya, Softimage XSI, Rhino, programları gelebilir. Bu programlar 3D obje çizme ve animasyon yapmak içindir. Tek başlarına oyun yapmak işine yaramazlar. Çünkü size oyun motoru ve fiziksel motoru vermez.Veren programlardan bahsedicem fakat pek heveslenmeyin bu tür programlar kısıtlıyıcı bir özellik içindedir ve çok gelişmiş bir şey yapamazsınız.Uzun uğraşlarla belki Half Life yapabilirsiniz ama J Ayrıca piyada gelişmiş farklı 3D programlarıda mevcut hangisi sizin rahatınıza gidiyorsa onu tercih edin

 

“ 2D “ den dikkat ettiyseniz hiç bahsetmedim.Çünkü 2D,3D nin bir alt dalı konumundadır. Yani 3D bir model i direk oyuna koyarsanız bu büyük bir ihitmal gri bir şekilde karşınızda olur. Bu nedenle 3D modellere 2D kaplamalar uygulayıp o şekilde oyuna almanız gerekmekteki yaptığınız modelin ne olduğu belli olsun. 2D için kullanıcağınız en iyi programlar ise Adobe Photoshop, Corel Draw dır ve gene bir çok kaliteli alternatifleri mevcut fakat en iyileri bunlar diyebilirim.

 

Şimdi de “ Ben kalktım programlama öğrendim ama yapamıyorum bir şey, veya 2d,3d öğrendim” diye soranların sorularına bir yorum - cevap getireyim. bir şeyi az bile öğrendiyseniz vakti gelir işinize yarayabilir. Gereken ufak bir programı bulamazsınız oturup kendiniz yazabilirsiniz. 2D konusunda ilerlersiniz, web sitesi geliştirme,resim çizme vb şeyleri yapabilirsiniz. 3D yi öğrenirseniz animasyon vb grafik işleri yapabilirsiniz. Ses konusunda hoşunuza giden şarkıları mix yapabilirsiniz. Yani ne öğrenirseniz öğrenin unutmayınki size bir faydası olur. Çalışmaktan ve araştırmaktan korkmayın size zarar vermez J

 

“ Ses” i ele alırsak, piyasada birçok “ studio” programı mevcut. Bu programları hiç kullanmadığım için bir isim veremiycem. Ama arıyarak rahatlıkla bulabilirsiniz. Google ı boşuna açmadılar dimi J

 

Geleliimm hazır programlara, yani direk oyun yapma programlarına. Yukarıda biryerlerde yazdığım gibi bu programlarla çok iyi bir iş çıkaramazsınız. Benim kullandığım dönemlerde öylerdi ve tekrar göz atımda genede pek gelişmemişler. Zaten bu iş kolay olsaydı bu kadar yazıyı yazmaz sadece bu kısmı yazardım J Ama genede programların isimlerini size vericem elbette denemek istersiniz.

 

3D Game Studio A6: Bu program oyun motoru nu, 3D çizim programlarını içermekte.2 tane 3D program içermekte. Biri harita çizmek için diğeri ise daha karmaşık objeleri çizmek için yapılmış.Ama 3D Studio Max veya diğerleri kadar gelişmiş değil. Ve oyun motoru için gene kodlamazın gereken çok şey var.

 

Dark Basic : Programlama dilinin İngilizce olarak basite indirilmiş hali hatırladığım kadarıyla içerinde basit bir oyun moturu mevcut.

 

Elbette bunlardan başka programlarda vardır.Fakat dediğim gibi bu programların bence pek geleceği olmadığı için piyasada hakim olan programları öğrenmek çok daha mantıklı. Aramaktan ve çalışmaktan korkmayın J Hepimize kolay gelsin …

Tarih:
Hit: 8196
Yazar: V1PER



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.