folder Tahribat.com Forumları
linefolder Network - İnternet
linefolder 10-15 Bilgisayarlık Ağ İçin Çözüm Arıyorum



10-15 Bilgisayarlık Ağ İçin Çözüm Arıyorum

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kukunku
    kukunku's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Aralık/2009
    Erkek

    Mevcutta:3 tane masaüstü, 6 tane dizüstü 2 tanede kablosuz yazıcı kullanılmakta. Şuan bunların hepsi Engenius EWS300 access point üzerinden ağa bağlı. Bu ap de türktelekomun verdiği w9970 Tplink modeme bağlı.

    İleride bunlara ek en az 2 adet daha masaüstü gelecek ve 2 tane daha yazıcı eklenecek(kablolu, wifi değil). İleride dosya paylaşımı içinde bir ciha eklenmesi söz konusu.

     

    Önceden bukadar kabalık değildi, yazıcılar kablo ile bağlıydı, sorun yoktu. Fakat artık ağda yavaşlama ve kopmalar, yazıcılara bağlanmada problem, server olarak çalışan bilgisayarı görme gibi sorunlar yaşanıyor.

     

    İhtiyaçlar:

    - Hem kablolu hem kablosuz bağlantı gerekmekte.

    - Mümkün olduğunda stabil bir kurulmalı.

    - Kablosuz için Mac ile filtreleme kullanılıyor, yine devam etmeli(Bazı modemlerde cihaz sayısı arttıkça sorun yaratıyor)

    - Bant genişliği kontrolü olursa iyi olur.

    - İleriye dönük, büyümeye açık olmalı(özellikle kablusuz ve cihaz sayısı artabilir)

     

     

    Şimdi benim aklıma gelen :

    - Öncelikle daha iyi bir modem almak. Aklımda Tplink vr2800 gibi modemler.

    - Buna bir adet 16 portlu switch bağlayarak masaüstüleri ve yazıcıları kablo ile ağa bağlamak. Burada nasıl bir ürün seçmek gerek? 400 tl den başlıyor 10.000'ne kadar gidiyor.

    - Switchede elimde bir adet Draytek Vigor AP710 AP var, çok sayıda cihaz bağladığında gayet iyi çalışıyor. Onu bağlayıp dizüstüleri ağa burdan bağlamayı düşünüyorum. 

     

    Müridler hertürlü tavsiyeye açığım. Diyorsanız git profesyonel bir hizmet al onun içinde istanbul için öneride bulunabilirsiniz çok tuzlu olmadığı müddetçe :D

     

     

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ErQun
    ErQun's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    merhaba,

    network konusundan ne kadar deneyimlisin bilmiyorum ama anlattıklarına ve ihtiyaç listene göre biraz detaylandırarak birşeyler yazayım.

    Şimdi;

    3 adet mevcut masaüstü + 2 adet masaüstü eklenecek + 2 kablolu network yazıcı = 7 adet kablolu bağlantı varsaydık
    6 adet notebook + kaç cep telefonu bağlanacaksa? = 6 adet wifi cihaz mevcut

    ilk olarak yapısal kablolama işini kim yapacak(pc, yazıcılara ve ap'ye)? gelen internet nedir(vdsl up/down)?
    kablolama işini hallettiğini varsayarsak, 16 port gigabit switch gerekli ilerleyen zamanlarda kalan portları kullanmak için. sadece mac adresi engellemek istiyorsan ap tarafından yada modemden de yapabilirsin.örnek vermek gerekirse senin dediğin yapıya yakın kablolu ve kablosuzu içeren bir kurmuştum. AccesPoint tarafında "Unifi AP AC Lite" yeterli geldi(UAP-AC-Pro'ya da bakabilirsin. Lite bina yapısı uygun olduğu için kullandım).Unifi AC Lite Eşzamanlı Gün içinde misafir ile birlikte 15-25 arası cihaz bağlanmakta.2.4Ghz/5Ghz Çift band, gigabit portlu bir cihaz. AC de 867 Mbps teorik hız desteği var.Wifi kartı yeni olan notebookla 400-600 Mbps arası SERVER'dan dosya aktarımı yapıyor.Bağlı mobil cihaz yoğunluğuna göre alt-üst hız değişir. Unifi Ap'ler "Unifi Controller"la kurulup yönetilir.Donanım Controller yada Pc üzerine yazılımsal controllerla kullanabilirsin.Yazılımsal olanı ücretsizdir Pc ye kurup(özellikle format atmayacağın pc olursa iyi olur) Ap yada Apleri yönetebilirsin. Ben Mac engelleme yerine "SirketAdı" ve "Misafir" olmak üzere 2 SSID ile ayırdım. "Misafir" Kablosuz Adı sadece internete çıkabilir ağdaki diğer cihazları(PC,Nas ve Server) göremeyecek şekilde konuk ilkesi uygulattım. Diğer "SirketAdı" Kablosuz Adından erişen Notebooklar ise Server ve Nas'a direkt erişebiliyorlar.

    Modem Konusunda ise Draytek 2862 Kullandım.Şuan Draytek 2765 ve 2865 serisi araştırıp kullanabilirsin.Tercihine göre bunların Wifi olan yada olmayan modelleri var. ben kullandığımda Wifi yok çünkü 2 Ap eklediğim için gerek duymadım. Neden bu modem, donanım olarak sağlam onlarca farklı model draytek taktım küçük çaplı işletmelere. elektrik kaynaklı hariç, şişen ve bozulanına denk gelmedim. ayrıca içerisinde Farklı özellikleri var. Sen Bandwidth Management >> Bandwidth Limit diye band genişliği özelliğini kullanıp istemcilere download ve upload olarak kısıtlama yapabilirsin. Yani Genel olarak Kullanıcı başı hız limiti(down/up) tanımlayıp Ağdaki download/upload canavarı arkadaş olursa net'i kastırmaması için önlem alabilirsin. böylelikle netin darboğaza girmez. Bandwidth management haricinden Hotspot Web Portal,VPN vs de özellikleri mevcut. Onlarıda araştırabilirsin. Webde ve youtube da uygulama videoları mevcut.Bütçe vs sıkıntın olursa modem için diğer marka ve modellere de bakabilirsin.

    Switch konusunda gigabit 16 port Cisco, Hp veya Netgear kullanabilirsin. management alıp almamak sana kalmış. yapı küçük olduğu için ben kullanmazdım. vlan oluşturacak bir yapı olarak görmeyeceğim için.

    umarım biraz aydınlatıcı olmuştur. eksiğimiz varsa da konu ile ilgili arkadaşlar eklerse sevinirim.

    NOT: Modem olarak Draytek 2765'in Web Emulator'u. Buradan modem arayüzünü,modüller ve içeriklerini inceleyebilirsin.
    http://eu.draytek.com:12765/


    Bazen ne kadar az bakarsan, o kadar çok görürsün!
Toplam Hit: 11014 Toplam Mesaj: 2
network ağ kurma ofis ağı modem switch