2. Kattan Atlayıp Adam Dövmek

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2003
    Erkek

    Gelin lan anlatim size Adana'yı.

    Niye boyle pisikopat(!), niye boyle yasadisi.

    Simdi beyler burasi ne siyasi bokun baskenti Angaraya benzer  ne dunya metropolu denilen Istanbul'a, ne de silahti kacakti terordu dediginiz Hakkari'ye falan...yani hic bir yere benzemez. Belki Hakkari ile Dİyarbakir birbirine benzer, Trabzon ile Rize gibi yada Tekirdag ile Istanbul'un benzer noktalari olabilir ama Adana'nin cidden hic bir yerle ortak noktasi yoktur olamaz olmayacaktir da.

    Temelde kultur meselesidir. Burada oyle vazgecilmez hayallerin icerisine falan kimse girmez, yada boyle olmazsa olmaz dogrular yoktur. Ya da kimse tillah kadar para kazanma, kariyer yapma gibi hedeflerde degildir. Bu sehrin dogasina aykiridir bunlar. Biraz sinirlar otesine benzer burasi . Latinleri andirir, Arjantin'i, Sili'yi, Brezilya'nin barakalarinda ki yasam gibidir burada her sey. Yillarca elde ettigin butun boklari (kariyerdi, paraydi,maldi, mulktu, sayginlikti, itibardi, statuydu...) bir anda allahini kitabini diyerek siler atarsin. Yani ozetle bu sehirde yetistigin kulturde "eyvallah" etmezsin kimseye. Bunu ogrenerek buyursun, cocuguna da bunu ogretirsin. Bunun ozel bir egitimi falan yoktur bu kultur meselesidir o kadar. 

    Tum bunlarin okumuslukla falan da bir ilgiside yoktur. Polis amirini kendi evini silahla tarayip el bombası atarken gorebilirsiniz, ya da kadinin kocasi kendisini pazarlamak ister, kadin kocasini oldurup etini kiyma makinesinde cekip, o kiymaylada mahalleliye lahmacun yaptirip yediren namussuzluga karsi gelmektir Adana. Ben kendi okulumda bir fakultenin dekanini trafikta kirmizi isik yuzunden tekme tokat kavga ettigini bilirim. Koca adam dunyaca da unlu birisi . Yine okuldan bir ornek veriyim ufak bir brokrasi sorunu yuzunden rektorun ve valinin karsisinda bakaninida allahinida kitabinida... diye kufuru yapistirip kapiyi rektorun valinin yuzune kapatip gidip kendi koltuguna oturup isini gucunu yapan profesor taniyorum. Yok hani vali -rektor falan hocanin odasina gidip "hayirdir dese" cekip vurur yani "eyvallahi" yoktur.

    Mahallede hirsiz mi yakalandi polis cagrilmaz dovulur yada oldururlur. Polis sonra gelir, hirsizda damdan dusmustur. Ustelerlerse poliside doverler arkasina bakmadan gider. Bir tehdit olayi falan mi var, savciya gidilmez cunku bu sehir bir seyi ogrenmistir artik, savci polis is cozmuyor. Cunku kirli bir sistem var ve senin "yasa" olarak belirledigin butun gucler bu kirli sisteme adapte edilmis durumda. Onun icin adaletini kendin saglarsin burada. Yani oyle yolda yurudugu icin kimse kimseyi kesmez. 50 kisi silahla bicakla birbirine girsin sen 2metre ilerde dur olaylari izle sana kimse dokunmaz. Orada onlar kendi adaletini sagliyordur.

    Bu olayda da durum bu dogal adalet sisteminin ufak tefek zararlarindan birisidir. Adam bakmis mahallede olay var, allahini lan neoluyor lan orada diyerek 2.kattan atlamis dalmis. Olse umurunda degil, yapmasi gerekeni yapiyor adam. Evet dogru degil sonucta ama size hak adalet dedikleri kurumlar baklava calan cocuklara 30 yil hapis verip, memleketin anasini siken adamlari saliveriyor haberiniz olsun aga. Birakin da bizim adalet sistemininde ufak tefek sorunlari olsun.

    Yani burada insanlar boyle senin parmagini bir delikten kurtarmak icin kendi kolunu bacagini feda edebilecek kafadalar disariya gore kafasizlik olabilir ama burada boyle buyursun. Yeri gelir senin canini kurtaran komsuna ufak bir sorun yuzunden tekme tokat dalarsin sonrada gider tatliya baglarsin olayi. Yani ciddi ciddi soyluyorum buraya ait olmadan bu kafayi bilemezsiniz. Cunku oralarda cok farkli bir sistemin icerisinde buyuyorsunuz. Size gercekten bazi "yasal" guclerin adalet sagladigina inaniyorsunuz. 

    Adana'da meshur bir felsefe vardir mesela "cekerim emaneti sikerim adaleti" isin demogojisinde falan degilim ha, yuzyillik bir kultur bu Ahmed Arif'e sorun o bile size bunu soyler  

    Külhan, kavgacıdır delikanlısı,

       Ünlü mahpusanelerinde Anadolumun

       En çok Çukurovalılar mahpustur,

       Dostuna yarasını gösterir gibi,

       Bir salkım söğüde su verir gibi,

       Öyle içten

       Öyle derin,

       Türkü söylemek, küfretmek,

       Çukurova yiğidine mahsustur...



    yani aynen boyle. Belki bunlar populizmin etkisinde kalmis globallesen dunya kalibindaki kulturunuze sacma barbar gelebilir ama burasi boyledir. Siklemez, ayik olur. Latin ulkelerindeki kulture paraleldir. Sao paulo gibi baktigin zaman sucun baskenti olarak lanse edilir ama oyle degildir. Boca'nin yasalara gore karanlik mahalleleri gibidir. Öldürmek, kavga etmek, adaletini kendin saglamak , muhitini "yasal gucleri" karistirmamak. 155 i hic aramamak yani boyledir.

    Sehir disindan gelen ogrencilere bakiyorum 1-2 ay gotu titriyor amk, adamlara nasil anlatmislarsa duraktan eve gidene kadar altina siciyor. Okulda nerelisin muhabbetleri donuyor bizle iletisim kurmuyorlar ilk zamanlar, uzak duruyorlar. Bir kac ay sonrada yer kuredeki en guvenli en sicak en samimi sehirlerden birisine geldigini anliyor. Ha bunu anlamayanlarda var adam 30 una geliyor disari cikabilmek icin anasindan babasindan izin isteyen tipteki adamlar buraya nasil geliyorsa oyle geri gidiyor cunku adam harbiden iletisime kapali. Nasil bir got korkusu varsa. Neyse iste sonra buranin kulturunu cozup lan biz yasamiyormusuz demeye basliyorlar. Ilk zamanlar lan niye burada hic bar falan yok , eglence mekanlariniz cok az edebiyati yapiyoralr daha sonra adananin istedigin her yerinde icip eglenebilecegini ogrenince buradaki kulture ayikmaya basliyor. Sehrin merkezindeki muthis manzaralara karsi sabaha kadar ic cos eglen kafana gore Adana demir. Memleketin cogu yerinde disarda alkol bile alamazsin , burada her turlusune yazilirken polis gelir kimlik sorar-sormaz afiyet olsun baylar-bayanlar der sikinti cikmasin der yoluna bakar. Kimsede sikinti cikarmaz,cikaramaz. Sana gık deseler seni tanimayan bi ton adam o gık diyenleri girtlagina coker, yani burasi boyledir adalet senin elindedir. Kozmopolittir yani, ayik gezmeyen adam camiye namaza giden yasli bir dayiyi caddenin karsisindaki camiye kadar kolundan da tutup goturur falan yani oyle bir boktur burasi.

    Mesela bugun 15 ekim 2013 itibariyle gece 10'dan sonra alkol satmayan bir tane tekel bayi yoktur alayi satar. Yiyen gidip ceza kessin. Cezami yedi, bir sekilde butun sehir gider o tekelciden alisveris yapar o cezayi sike sike etkisiz hale yine getirir. Farkli bir dongu vardir bunlar kendiligindendir, dinamiktir.

    Yani birakin 3. kattan ucsun adamin uzerine 1 hafta sonra ayni raki sofrasina oturup icerler onlar siz karismayin.  

    Adam USA'da General Motorsun bilmem ne departmaninda mudur yazin Adana'ya gelip kucuk bir yasal kural ihlalinden kendisine ceza yazmak isteyen memur isi rusvet verirsen yazmam demeye getirince memuru bi guzel dovuyor ...Sonra televizyonda adana da maganda polis dovdu oluyor. O maganda nin kim oldugunu, ne yaptigini, nerede oldugunu, nasil bir vasfa sahip oldugunu bilemezsiniz sistem size "maganda" der bizde "eyvallah" etmeyiz.

    Bir ara 95-96 senesiydi herhalde o yillarda bir isyan cikti "yetimhaneler adanada kasap yetistiriyor" diye baslik atti gazeteler tv ler de falan cikti. Onunda hikayesini anlatirim. 

    Yinede siz Adana'yi kotu bilin. Ben biraz sonra silahi belime takip caddeye inecegin, yan bakan falan olursa sikarim :)

    ComputerWolf tarafından 15/Eki/13 15:55 tarihinde düzenlenmiştir

    Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    maserati
    maserati's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Nisan/2006
    Homo

    adana beni çok güldürüyor ya

    bu da 8.kaın balkonunda kurban kesen adam yine adanada

     

    http://www.aksam.com.tr/guncel/8-katta-kurban-kesti/haber-252984


    Türkiyede kim sevdiği işi yapıyor ki?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpoofU
    SpoofU's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mart/2008
    Erkek

    Adam dövmek için 2. kattan atlayıp dayak yemek!

     

    Minübüsdeki abilerden biri sağlam vurdu barzoya.


    Sevmem yazmayı, okumayı sevdiğim kadar.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Triumph
    Triumph's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Mayıs/2004
    Erkek

    computerwolf, hakkaten bambaşkaymışsın. karısını bıçaklayan, kızını satan, bıçakla dolaşan, silahla caka atan hanzo'ları sosyo kültürel çeşitlilik gibi anlatmışsın. sokayım öyle sosyo kültürel duruma. insan gibi başkalarına zarar vermeden yaşamak, gül gibi geçinmek erdem'dir. buna uymayan da maganda'nın, barzo'nun tillahı'dır. nokta. eloğlu 3d printer, hadron, kuantum bilgisayarlar ile çağ atlıyor bazıları da senin betimlediğin adanalı'lar gibi nasıl daha kabadayı olurum diye yerinde sayıyor. ha maksadın eğer psikopatlıkta dünya ile sidik yarıştırmaksa öyle yerler var ki adanadakiler teletubbies kalır. 

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2003
    Erkek

    haci sen olayi cak yanlis anlamissin :)

    bir kardesimde soyle ozetlemis .

     

    varoşunda ikinci kattan adam atladı diye rezil bir yer olmayacak olan şehir. yıllardır yaşarım, hala da içinde barındırdığı sosyal, ilginç, önyargısız, yaratıcı insanlarla tanışmaktan, vakit geçirmekten bıkmam. suç oranı tekrar söylüyorumyüksek değildir. daha önce de yazdım (bkz: #33632340)

    şanlıurfa gibi türkiye'nin en hızlı üreyen kentine 5 saat yakınlıkta olması, hakkari şırnak'ta köyü boşaltılan umutsuz insanların kaçıp yozlaştığı yer olması şanssızlığıdır. ancak aynı durum başka bir kentin başına gelseydi orada adam kalmazdı. adana halkının hoşgörüsü ve birlikte yaşama becerisinin sınırları emin olun benzer göçle baş etmek durumunda bırakılacak bir türk şehrinden katbekat fazladır. adana her yıl gerilemek bir yana kültürel olanaklarını da, eğitim, spor, tüketici olanaklarını da artırarak gelişmektedir. o kadar göçe rağmen yobazlaşma bile yoktur, giyim özgürlüğü ve cinsel özgürlük gittikçe artmaktadır. hükümetten zerre teşvik desteği almadan bunların hepsi gerçekleşmektedir hem de.

    üç beş cicili bicili köprü yaptırınca kendini avrupalı sayan ama pavyonlu barlar sokağında her gün adam bıçaklanan eskişehir'den uygarlık dersi alacak bir yer hiç değildir. yılların ermeni, yahudi, türk sanayici ve işadamlarını çıkarmış, türkiye'ye lokomotiflik etmiş ve hala da geriye gitmeyen kentine devletin doluşturduğu tonla adam var. sonra da onlara insan gibi bakmayı akıl edemeyen devletin zibidileştirdiği insanlar yüzünden adana'ya suç atmak, bu sayede kendini aklamak ve şehrin üretken insanını zan altında bırakmak kabul edilemez.

    gayet yaşanası bir yerdir. var olan sorunlar da başka kentlerin adana'yı günah keçisi ilan etmesi için var olmamıştır. dönün kendi suç oranlarınıza, kendi götünüze yobazlığınıza bakın. sorunların hesabını vermesi gereken kurum adana'da en az yüzde yirmi görünür işsizlik varken hala mersin'e ve osmaniye'ye deli teşvikler veren vizyonsuz akp iktidarıdır belki de.

    kent milliyetçiliğinden ve milliyetçiliğin her türünden nefret ederim. ama üç beş varoş serserisi üzerinden bir milyon yedi yüz bin (varoşta yaşayanlar da dahil) insanın suçlanması yalnızca bu ülkede yıllardır yapılmış olan "ötekileştirerek kendini aklama" eyleminin bir göstergesidir. bu şekilde insanlar adana'da da olsa var, urfa'da da olsa var, ankara'da da olsa var, merkezde de olsa var, varoşta da olsa varlar. bu ülkenin sınırları içindeyse sorunu çözeceğiz ya da sorunluları rehabilite edeceğiz. çünkü çoğu zaman sorunu yaratan da bizzat biziz. kendimizi izole ederek hiçbir yere varamayız. istanbul depreminde bir adanalı olarak benim cebim sikilecekse, adana'nın başına tehcir gibi bir göçle bela edilmiş bu tiplerin rehabilitasyonu için de başka yerlerin cebi sikilsin. yıllardır hiçbir şekilde taş üstüne taş koydurulmamış dersim'in yok olmuş kimliğini canlandırmak için de benim cebim sikilsin örneğin. vasıflı göç aldığı yerlere çemkiren nankörlerin bir yerli olma kimliği üzerinden kendini tanımlayıp kişisel ezikliklerini gizleme dönemini sona erdirmemiz gerekiyor artık.

    dünyadaki sınırların önemsizleşmesi gerekiyor. biz ise ülkemizin içine sınırlar, şehir merkezlerimizin bile içine sınırlar çizerek arka tarafı ötekileştirdiğimizi sanıyoruz. hala sorunun birlikte yaşama değil, birlikte yaşayamama olduğunu anlamayan insanlara ne desem boş tabi. devletin terör örgütü silahlandırdığı, tehdit edilince sınır kapılarını han gibi açtığı bir ülkede şu kattan şuraya atlayıp kavga eden adamla uğraşıyorsanız cidden küçük beyinlisiniz, başka bir şey değil.


    Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
Toplam Hit: 7029 Toplam Mesaj: 56