folder Tahribat.com Forumları
linefolder Sosyal Ağlar
linefolder Amerikan Kahramanını Selamlayın!



Amerikan Kahramanını Selamlayın!

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2012
    Erkek
    AMpul bunu yazdı
    Lightsaber bunu yazdı

    @AMpul IQ ile 1) GDP arasında korelasyon olması, nedensellik bildirir mi ki? Evet Türkiye'nin ortalama IQ'su yükselirse refah seviyesi artabilir ama sorunların asıl nedeni bu olmayabilir ama bu IQ yükselmesiyle sorunların çözüleceği ihtimalini yok etmez zaten. 2) Genetik özelliklerden dolayı durumu böyle kabul etmek yerine, sosyolojik çerçeveden çözümleri aramak daha mantıklı olmaz mı?

    "Komunizm bu utopik fikirlerden birisi, sizin bahsettiginiz problemlerin de cogunu cozuyor, monolitik bir devlet dev bir makina gibi isliyor ve vatandasina bakiyor, vatandasin mulk edinmesine bile gerek yok. Ancak bugun komunizmin uygulandigi kuba'dan insanlar yuzerek kapitalizmin kalesi amerika'ya kacmaya calisiyor.

    Yani teori ile pratik ayni olmaz. Bu nedenle bir plan kurarken insanlarin psikolojisini ve dogasini hesaba katacaksin, ozellikle ve ozellikle hic kimsenin ozgurlugunu kisitlamayacaksin, serbest piyasa ekonomisine ne kadar tukaka derseniz deyin, insanin dogasi olan rekabetcilik temeline dayalidir ve adi ustunde serbesttir."

    Bu çok üstünkörü bir değerlendirme olmuş bence, 3) sadece küba üstünden örnek vermekle değerlendirme yapmak pek makul değil. Teoriyi diyalektik temelinde tartışmak daha güzel olacaktır kanımca

    1) Tabii ki bildirir, eger dusuk IQ lu insanlarin ulkeleri hep geri kalmis, yuksek IQ lu ulkelerin insanlari gelismis ise neden bir nedensellik olmasin? Dunya geneli icin zaten harita verdim. Ulkelerin politikalari gelisimi saglar IQ degil diye dusunenler icin, tek bir ulkenin icinde IQ su farkli insan gruplarinin gelisim farklarini gosteren guney afrika ve santa caterina(brezilya) orneklerini verdim, bu ornekleri sabaha kadar cogaltabilirim. Bu kadar korelasyona tesaduf diyorsan senin onyargindir.

    2) Sen hastaligin nedeni "tanrim lutfen virus olmasin" diye butun antibiyotikleri deniyor musun? Eger sorunun genetik olduguna inaniyorsam neden sosyolojik yontemlerle cozum aramaya calisayim?

    3) Komunizmin pratikte uygulandigi ve basarili oldugu bir ulke ornegi varsa lutfen paylas, ben komunizmi savunurken bulamiyordum sahsen. Sovyetler birligi bunun surdurulebilir bir sistem olmadiginin en guzel ornegi. Kuzey kore uc bir ornek her konuda ama bir ornek. Cin suanda kapitalizme yonelmis durumda ve kalkinmaya basladi. Tum komunist ulke denemeleri basarisizlik ornegi. Pratikte insan dogasina aykiri oldugu icin surdurmek icin despot bir yonetime donusmek zorunda kaliyor.

     

    1) Bilemiyorum, böyle çok parametreli bir durumu tek bir neden bağlamamak gerektiğini düşünüyorum.

    2) Genetik olduğuna inanıyor olabilirsin ancak buna nasıl bir çözüm getirebileceğini söylemedin ya da ben göremedim, burdan sadece durum bu böyle kabul etmek lazım gibi bir mesaj çıkardım, genetk bir çözüm olarak ne öneriyorsun? Ayrıca sorunun tek sebebinin genetik olduğunu düşünmediğim için farklı çözümlerin de uygulanabileceğine inanıyorum.


    İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackhammer
    blackhammer's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Mart/2003
    Erkek

    Komunizmle yonetilen ulkelerin basarisiz olmasinin sebebi insanin dogasina aykiriligindan degil bu sistemi uygulatan kisilerin Ac gozlulugu ve egolaridir.

    Sistemin basinda bulunan yonetici sinifi butun alt tabakaya esit davranirken kendileri luks ve rahat icinde yasamislardir.

    Aslinda sistem komunizm temeliyle baslar fakat ust duzey yoneticiler bu durumu somurerek dikdatorluge cevirir.

    George orwell in hayvan ciftligi bunun en guzel ornegidir. "Butun hayvanlar esittir ama bazi hayvanlar daha esittir" diyerek bu konuyu cok guzel ele almistir.


    ph"nglui mglw"nafh cthulhu r"lyeh wagh"nagl fhtagn
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    @Lightsaber,

    1) IQ ile okul ve hayattaki basarinin dogru orantili oldugu defalarca dogrulanmis [1][2]. Toplum da bireylerden olusur. Burada iki tane adada biner kisiyle iki medeniyet kuracagiz, birisi 110 IQ lu insanlarla digeri 90 IQ lu insanlarla, hangisi daha basarili olur desek herkesin cevabi belli olacaktir. Zeka ne is yapiyorsaniz yapin basari icin onemli bir faktordur. 

    Ayrica dikkat ederseniz gosterdigim IQ ve HDI haritalarinda zeka boolean kabul edilmiyor, eger zeka=true ise ulkeler gelismis, false ise gelismemis seklinde olsaydi belki daha supheci olabilirdim. Ancak sen de goruyorsun ki IQ ile gelismislik tam bir korelasyon icinde, 80- IQ lu ulkeler gelismemis (afrika ulkeleri) ~85 ulkeler az gelismis (guney amerika, arap ulkeleri, guney asya), ~90 ulkeler orta gelismis (Turkiye, balkanlar), 95+ ulkeler ise en gelismis (uzak asya, bati avrupa ve bati avrupa kokenli topluma sahip ulkeler).

    Ben burada bir tesaduf gormuyorum, ancak baska etkenlerin de toplum gelismesinde payi oldugunu kabul ediyorum bkz: @tugberk

    Zaten tartismayi bu kadar uzatmamin sebebi bu konuda yeni fikir ve bakis acilari ogrenmek istemem, ancak tek gordugum (seni tenzih ederim) hakli cikmak icin, 30 sn dusunseler kendilerinin bile curutebilecekleri seyler yazan insanlar (emrah20 et al.)

    Ben zekayi bu arada tek bir parametre olarak gormuyorum, belki yuzlerce parametrenin bir grubu bir insanda toplaninca o insani zeki olarak goruyoruz ancak zekanin da sayisiz cesidi var. Yine senin one surmen muhtemel olan bir cok parametrenin en temelde yine zeka'ya dayanacagini dusunuyorum. Zeki insanlar uretme kaygisi, gelecekte gelecek bir fayda icin bugun calisma becerisi gibi pek cok karakteristige de sahip oluyor. Ben zekayi bunlarin bir havuzu gibi tasvir ediyorum, sadece IQ skorundan bahsetme sebebim akademik calismalarin hepsinin IQ temelli olmasi. Elle tutulur elimizde bu var, falancanin oglu matematikte zehir gibi vb. seyleri kullanamiyoruz.

    2) Evet tekrarliyorum, toplumun gelisiminin (bilimsel, ekonomik, refah seviyesi), toplumun bireylerinin zekalari ve toplumun ortalama zekasi ile direkt orantili olduguna inaniyorum. Ancak IQ bell curve'dir, yani bir toplumun ortalama IQ su 80 ise herkes 80 IQ ludur demek degil, 130 IQ lu da pek cok insan vardir. Gecici bir cozum, yonetimi sadece yuksek IQ lu insanlara birakmaktir. Liyakat sistemi (meritokrasi) olarak da bilinen bu sistem dusuk ortalama IQ lu bir toplumda ozellikle demokrasi gibi toplumun tamaminin yonetimde soz sahibi oldugu bir ortamda ne yazik ki fazla yasayamaz.

    Cozum yontemim yok, ancak ariyorum. Pozitive eugenics bir cozum olarak akla geliyor, ya da secerek aldigimiz bir grup insan ile (1m gibi) yeni bir ulke kurmak, batida. Ancak bu cozumler mukemmellikten cok uzak. Her turlu yeni goruse acigim.

    @blackhammer, mesajin bir nevi benim savimi destekliyor. Dikkat ettiysen komunizm ve insan dogasi konusundaki yazimda yuksek hirsli insanlardan bahsettim, bunlar zaten genelde yonetici azinlik oluyor, hayattan bir beklentisi olmayan isci sinifi, "allahin isi iste evladim", "buna da sukur bogazimizdan bir lokma geciyor" zihniyetinde insanlari yonetmek her yonetim sisteminde kolaydir.

    Senin bahsettigin yonetici kismi, zaten bu toplumdaki hirsli, zeki ve daha fazlasini isteyen, yonetme takintili azinlik. Denklemi bozanlar bunlar. Kapitalist sistemde de bu adamlar gelir dagilimini en cok etkileyen insanlar. 80-20 kurali burda da var.

    Bu dediklerimin hepsini bosver, istatistiksel konusalim, bugune kadar komunizmin butun pratik uygulamalari basarisiz olmussa bence sistemin teorideki erdemleri bir ise yaramaz. Demekki pratikte de uygulanabilir, ancak komunizmin faydali kisimlarini da iceren bir sistem bulunmasi gerekiyor. Sosyalizm bir nebze daha iyi olmakla birlikte, serbest piyasa ekonomisi + sosyal devlet suana kadar uygulanmis en mantikli yonetim bicimi bence, (Turkiye'deki uygulamasinin basarili olmasini beklemek sacmalik, torpil ve yegencilik almis basini gitmis)

    Devlet minimalist olmali, saglik, egitim ve koruma gibi temel hizmetleri vermeli, ancak ozel girisimlere de izin vermeli. Bir cok avrupa ulkesi bu konularda komunist ulkelerden daha iyi (bkz: tembellik hakki).

    [1] Brody, N. (1997). Intelligence, schooling, and society. American Psychologist, 52(10), 1046-1050.

    [2] Gustafsson, J.-E., & Undheim, J. O. (1996). Individual differences in cognitive functions. In D. C. Berliner & R. C. Calfee (Eds.), Handbook of educational psychology (pp. 186-242). New York: Macmillan Library Reference Usa.

     

    AMpul tarafından 06/Kas/17 23:51 tarihinde düzenlenmiştir

    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    Bu arada IQ ve Basari(Achievement) konusunda bir Meta-analiz yapmak istiyorum, ancak iki sorun var.

    1) Turkiye'yi iceren IQ datalari (en azindan citation(alinti?) alan) cok eski, uc tane var bildigim, yeni arastirmalari bulmak lazim varsa tabii. Suan Turkiye'nin IQ sunun 90'dan fazla olduguna inaniyorum.

    - Kagitcibasi, C. (1972). Application of the D-48 test in Turkey. 

    - Sahin, N., and Duzen, E. (1994).

    - Ucman, P. (1972). A normative study of the Goodenough-Harris test on a Turkish sample.

    2) Bu arastirmalara ulasmak icin literatur erisimi lazim (APA gibi), ben enformatik enst.'deyken ACM, IEEE librarylerine filan direkt girebiliyorduk, eminim @izzmarit'in psikoloji icin bu tur librarylere erisimi vardir :) Ben zaten yillik 200$ veriyorum ACM'e :(

    Toplum gelisimi ve IQ arasindaki korelasyon ile ilgili bir Meta-analysis de bana yardimci olabilecek muritler ozelden ulasirlarsa sevinirim. Tesekkurler.

    AMpul tarafından 07/Kas/17 01:02 tarihinde düzenlenmiştir

    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Ocak/2010
    Dişi
    AMpul bunu yazdı

    Bu arada IQ ve Basari(Achievement) konusunda bir Meta-analiz yapmak istiyorum, ancak iki sorun var.

    1) Turkiye'yi iceren IQ datalari (en azindan citation(alinti?) alan) cok eski, uc tane var bildigim, yeni arastirmalari bulmak lazim varsa tabii. Suan Turkiye'nin IQ sunun 90'dan fazla olduguna inaniyorum.

    - Kagitcibasi, C. (1972). Application of the D-48 test in Turkey. 

    - Sahin, N., and Duzen, E. (1994).

    - Ucman, P. (1972). A normative study of the Goodenough-Harris test on a Turkish sample.

    2) Bu arastirmalara ulasmak icin literatur erisimi lazim (APA gibi), ben enformatik enst.'deyken ACM, IEEE librarylerine filan direkt girebiliyorduk, eminim @izzmarit'in psikoloji icin bu tur librarylere erisimi vardir :) Ben zaten yillik 200$ veriyorum ACM'e :(

    Toplum gelisimi ve IQ arasindaki korelasyon ile ilgili bir Meta-analysis de bana yardimci olabilecek muritler ozelden ulasirlarsa sevinirim. Tesekkurler.

    Sen niye para veriyorsun oyle seylere :') http://lib.metu.edu.tr begendigin db journal vs var mi diye bak, varsa vpn kur https://lib.metu.edu.tr/remote-access takil benim hesabimla. 


    sigara değil, balık olan.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emrah20
    emrah20's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2017
    Erkek

    Zeka nedir ??? 

    Zeka bilgi birikimi. Bir bireyin ne kadar çok öğrenme imkanı olursa, o kadar zeki olabilir. İmkansızlık dışında kültürel etkilerde öğrenmeye engel olabilir. Biz (dün izlediğim bir habere göre) kitap/yayın basımında dünyada 11. sıradaymışız. Okuma sıralamasında 84. sıradaymışız. Kitap alınıyorki, basılıyor. Satın alıyormuşuz ama okumuyormuşuz.

    Bir kitap fuarına gittim. Kitapların tümünün konuları aynı. Ders kitapları, Masssallar, Hikayeler, Atatürk İnklapları, Boyama kitapları. Din kitapları. Her kitapçıda Atatürk inklapları basılıp satıldığına göre, bunların her biri farklı yorumlanıyordur. Peki hangisi doğru olanı ? Kim hangi Atatütk inklabları'nı okursa, onu kendi doğrusu olarak kabul edecektir.

    Ben bilişim ile ilgili ne var ? merak etmiştim. Bulabildiğim tek kitap "Hacker" adlı bir roman. Biz okursak bile her şeyin roman'ınını okuyoruz ve hayal kuruyoruz. Özü bizi fazla ilgilendirmiyor.

    Ve Fuar'ı ziyaret eden öğrencileri izledim. Sınıflar halinde gezdiriliyorlar ve öğretmenleri onları kendi seçtiği bir kitapçıya getiriyor ve soruyor "Çocuklar hangi kitabı beğendiniz" Elinde de kendi seçtiği iki kitap var ve o kitaplar arasından çacuklar birini seçip, satın alacaklar. Fikirlerin dayatıldığı bir ülkede fikir üretebilen birisini bulmak çok zor. Bu bireyler büyüdüklerinde, kendi fikirleri olmayan bireyler olarak, diğer bireylere kendi olmayan fikilerini dayatacaklar. Çünkü sistem bu şekilde işliyor.

    Böyle bir toplumda herkes kendisine bir kahraman seçer ve onun izinde gider. Nereye giddiğinin de bir önemi yok, çünkü bireyin bir fikri de yok. Bu pasifleştirme eğitimi en sıkı şekilde askeri görev esnasında bireylere dayatılıyor. Bu şekilde, pasifleştirilmiş ve üretkensiz bir toplum yetiştiriliyor. Bu bir kısır döngü. Fikirden yoksunlar, fikirsiz bireyler yetiştiriyorlar.

     

    Akıl nedir ???

    Akıl Mantık yürütebilme yeteneği. Herkes zeki olabilir ama herkes akıllı olmuyor. Mantık yürütebilme kabiliyeti bulunmayan, yada sınırlı kabiliyete sahip olan bir kişinin öğrendiklerini uyarlayabilmesi zor. Hatta anlayabilmesi de zor. Zeka, bir kullanılamayan bilgi birikimine döner. Bizim evlerimizde okumadan sakladığımız kitaplarımız gibi.

     

    NOT: Sosyalizmin (ılımlı komunizm'in) başarısızlığının nedeni yöneticilerin kişisel hırsları değil, Batı'nın yürüttüğü yanlızlaştırma ve kötüleme siyaseti olmuştu. Soğuk savaş bir itibarsızlaştırma savaşıydı. Rus'ların eğitim seviyeleri bizden daha yüksek. Ama yinede ortalama kazançları bizden daha düşük. Çünkü Amerşkanın yüksek dolar ve petrol fiyatlarını düşük tutma politikası Ruble'nin değerini yerlere düşürdü. Aynı politikayı biz müttefiklerine karşı da uyguluyorlar.


    emrah20 tarafından 07/Kas/17 09:57 tarihinde düzenlenmiştir

    Kendisini Hacker sanan zibidilerden değilim.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Ocak/2010
    Dişi
    emrah20 bunu yazdı

    Zeka nedir ??? 

    Zeka bilgi birikimi. Bir bireyin ne kadar çok öğrenme imkanı olursa, o kadar zeki olabilir. İmkansızlık dışında kültürel etkilerde öğrenmeye engel olabilir. Biz (dün izlediğim bir habere göre) kitap/yayın basımında dünyada 11. sıradaymışız. Okuma sıralamasında 84. sıradaymışız. Kitap alınıyorki, basılıyor. Satın alıyormuşuz ama okumuyormuşuz.

    Bir kitap fuarına gittim. Kitapların tümünün konuları aynı. Ders kitapları, Masssallar, Hikayeler, Atatürk İnklapları, Boyama kitapları. Din kitapları. Her kitapçıda Atatürk inklapları basılıp satıldığına göre, bunların her biri farklı yorumlanıyordur. Peki hangisi doğru olanı ? Kim hangi Atatütk inklabları'nı okursa, onu kendi doğrusu olarak kabul edecektir.

    Ben bilişim ile ilgili ne var ? merak etmiştim. Bulabildiğim tek kitap "Hacker" adlı bir roman. Biz okursak bile her şeyin roman'ınını okuyoruz ve hayal kuruyoruz. Özü bizi fazla ilgilendirmiyor.

    Ve Fuar'ı ziyaret eden öğrencileri izledim. Sınıflar halinde gezdiriliyorlar ve öğretmenleri onları kendi seçtiği bir kitapçıya getiriyor ve soruyor "Çocuklar hangi kitabı beğendiniz" Elinde de kendi seçtiği iki kitap var ve o kitaplar arasından çacuklar birini seçip, satın alacaklar. Fikirlerin dayatıldığı bir ülkede fikir üretebilen birisini bulmak çok zor. Bu bireyler büyüdüklerinde, kendi fikirleri olmayan bireyler olarak, diğer bireylere kendi olmayan fikilerini dayatacaklar. Çünkü sistem bu şekilde işliyor.

    Böyle bir toplumda herkes kendisine bir kahraman seçer ve onun izinde gider. Nereye giddiğinin de bir önemi yok, çünkü bireyin bir fikri de yok. Bu pasifleştirme eğitimi en sıkı şekilde askeri görev esnasında bireylere dayatılıyor. Bu şekilde, pasifleştirilmiş ve üretkensiz bir toplum yetiştiriliyor. Bu bir kısır döngü. Fikirden yoksunlar, fikirsiz bireyler yetiştiriyorlar.

     

    Akıl nedir ???

    Akıl Mantık yürütebilme yeteneği. Herkes zeki olabilir ama herkes akıllı olmuyor. Mantık yürütebilme kabiliyeti bulunmayan, yada sınırlı kabiliyete sahip olan bir kişinin öğrendiklerini uyarlayabilmesi zor. Hatta anlayabilmesi de zor. Zeka, bir kullanılamayan bilgi birikimine döner. Bizim evlerimizde okumadan sakladığımız kitaplarımız gibi.

     

    NOT: Sosyalizmin (ılımlı komunizm'in) başarısızlığının nedeni yöneticilerin kişisel hırsları değil, Batı'nın yürüttüğü yanlızlaştırma ve kötüleme siyaseti olmuştu. Soğuk savaş bir itibarsızlaştırma savaşıydı. Rus'ların eğitim seviyeleri bizden daha yüksek. Ama yinede ortalama kazançları bizden daha düşük. Çünkü Amerşkanın yüksek dolar ve petrol fiyatlarını düşük tutma politikası Ruble'nin değerini yerlere düşürdü. Aynı politikayı biz müttefiklerine karşı da uyguluyorlar.

    No.

    Gerisini okumadim :')


    sigara değil, balık olan.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emrah20
    emrah20's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2017
    Erkek
    AMpul bunu yazdı

    @Lightsaber,

    1) IQ ile okul ve hayattaki basarinin dogru orantili oldugu defalarca dogrulanmis [1][2]. Toplum da bireylerden olusur. Burada iki tane adada biner kisiyle iki medeniyet kuracagiz, birisi 110 IQ lu insanlarla digeri 90 IQ lu insanlarla, hangisi daha basarili olur desek herkesin cevabi belli olacaktir. Zeka ne is yapiyorsaniz yapin basari icin onemli bir faktordur. 

    Ayrica dikkat ederseniz gosterdigim IQ ve HDI haritalarinda zeka boolean kabul edilmiyor, eger zeka=true ise ulkeler gelismis, false ise gelismemis seklinde olsaydi belki daha supheci olabilirdim. Ancak sen de goruyorsun ki IQ ile gelismislik tam bir korelasyon icinde, 80- IQ lu ulkeler gelismemis (afrika ulkeleri) ~85 ulkeler az gelismis (guney amerika, arap ulkeleri, guney asya), ~90 ulkeler orta gelismis (Turkiye, balkanlar), 95+ ulkeler ise en gelismis (uzak asya, bati avrupa ve bati avrupa kokenli topluma sahip ulkeler).

    Ben burada bir tesaduf gormuyorum, ancak baska etkenlerin de toplum gelismesinde payi oldugunu kabul ediyorum bkz: @tugberk

    Zaten tartismayi bu kadar uzatmamin sebebi bu konuda yeni fikir ve bakis acilari ogrenmek istemem, ancak tek gordugum (seni tenzih ederim) hakli cikmak icin, 30 sn dusunseler kendilerinin bile curutebilecekleri seyler yazan insanlar (emrah20 et al.)

    Ben zekayi bu arada tek bir parametre olarak gormuyorum, belki yuzlerce parametrenin bir grubu bir insanda toplaninca o insani zeki olarak goruyoruz ancak zekanin da sayisiz cesidi var. Yine senin one surmen muhtemel olan bir cok parametrenin en temelde yine zeka'ya dayanacagini dusunuyorum. Zeki insanlar uretme kaygisi, gelecekte gelecek bir fayda icin bugun calisma becerisi gibi pek cok karakteristige de sahip oluyor. Ben zekayi bunlarin bir havuzu gibi tasvir ediyorum, sadece IQ skorundan bahsetme sebebim akademik calismalarin hepsinin IQ temelli olmasi. Elle tutulur elimizde bu var, falancanin oglu matematikte zehir gibi vb. seyleri kullanamiyoruz.

    2) Evet tekrarliyorum, toplumun gelisiminin (bilimsel, ekonomik, refah seviyesi), toplumun bireylerinin zekalari ve toplumun ortalama zekasi ile direkt orantili olduguna inaniyorum. Ancak IQ bell curve'dir, yani bir toplumun ortalama IQ su 80 ise herkes 80 IQ ludur demek degil, 130 IQ lu da pek cok insan vardir. Gecici bir cozum, yonetimi sadece yuksek IQ lu insanlara birakmaktir. Liyakat sistemi (meritokrasi) olarak da bilinen bu sistem dusuk ortalama IQ lu bir toplumda ozellikle demokrasi gibi toplumun tamaminin yonetimde soz sahibi oldugu bir ortamda ne yazik ki fazla yasayamaz.

    Cozum yontemim yok, ancak ariyorum. Pozitive eugenics bir cozum olarak akla geliyor, ya da secerek aldigimiz bir grup insan ile (1m gibi) yeni bir ulke kurmak, batida. Ancak bu cozumler mukemmellikten cok uzak. Her turlu yeni goruse acigim.

    @blackhammer, mesajin bir nevi benim savimi destekliyor. Dikkat ettiysen komunizm ve insan dogasi konusundaki yazimda yuksek hirsli insanlardan bahsettim, bunlar zaten genelde yonetici azinlik oluyor, hayattan bir beklentisi olmayan isci sinifi, "allahin isi iste evladim", "buna da sukur bogazimizdan bir lokma geciyor" zihniyetinde insanlari yonetmek her yonetim sisteminde kolaydir.

    Senin bahsettigin yonetici kismi, zaten bu toplumdaki hirsli, zeki ve daha fazlasini isteyen, yonetme takintili azinlik. Denklemi bozanlar bunlar. Kapitalist sistemde de bu adamlar gelir dagilimini en cok etkileyen insanlar. 80-20 kurali burda da var.

    Bu dediklerimin hepsini bosver, istatistiksel konusalim, bugune kadar komunizmin butun pratik uygulamalari basarisiz olmussa bence sistemin teorideki erdemleri bir ise yaramaz. Demekki pratikte de uygulanabilir, ancak komunizmin faydali kisimlarini da iceren bir sistem bulunmasi gerekiyor. Sosyalizm bir nebze daha iyi olmakla birlikte, serbest piyasa ekonomisi + sosyal devlet suana kadar uygulanmis en mantikli yonetim bicimi bence, (Turkiye'deki uygulamasinin basarili olmasini beklemek sacmalik, torpil ve yegencilik almis basini gitmis)

    Devlet minimalist olmali, saglik, egitim ve koruma gibi temel hizmetleri vermeli, ancak ozel girisimlere de izin vermeli. Bir cok avrupa ulkesi bu konularda komunist ulkelerden daha iyi (bkz: tembellik hakki).

    [1] Brody, N. (1997). Intelligence, schooling, and society. American Psychologist, 52(10), 1046-1050.

    [2] Gustafsson, J.-E., & Undheim, J. O. (1996). Individual differences in cognitive functions. In D. C. Berliner & R. C. Calfee (Eds.), Handbook of educational psychology (pp. 186-242). New York: Macmillan Library Reference Usa.

     


    Burada Çin'li ler en zeki toplum görünüyorlar. Kişi başı gelirleri yıllık ortalama kaç dolar ?

    Kendisini Hacker sanan zibidilerden değilim.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emrah20
    emrah20's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2017
    Erkek
    izzmarit bunu yazdı
    emrah20 bunu yazdı

    Zeka nedir ??? 

    Zeka bilgi birikimi. Bir bireyin ne kadar çok öğrenme imkanı olursa, o kadar zeki olabilir. İmkansızlık dışında kültürel etkilerde öğrenmeye engel olabilir. Biz (dün izlediğim bir habere göre) kitap/yayın basımında dünyada 11. sıradaymışız. Okuma sıralamasında 84. sıradaymışız. Kitap alınıyorki, basılıyor. Satın alıyormuşuz ama okumuyormuşuz.

    Bir kitap fuarına gittim. Kitapların tümünün konuları aynı. Ders kitapları, Masssallar, Hikayeler, Atatürk İnklapları, Boyama kitapları. Din kitapları. Her kitapçıda Atatürk inklapları basılıp satıldığına göre, bunların her biri farklı yorumlanıyordur. Peki hangisi doğru olanı ? Kim hangi Atatütk inklabları'nı okursa, onu kendi doğrusu olarak kabul edecektir.

    Ben bilişim ile ilgili ne var ? merak etmiştim. Bulabildiğim tek kitap "Hacker" adlı bir roman. Biz okursak bile her şeyin roman'ınını okuyoruz ve hayal kuruyoruz. Özü bizi fazla ilgilendirmiyor.

    Ve Fuar'ı ziyaret eden öğrencileri izledim. Sınıflar halinde gezdiriliyorlar ve öğretmenleri onları kendi seçtiği bir kitapçıya getiriyor ve soruyor "Çocuklar hangi kitabı beğendiniz" Elinde de kendi seçtiği iki kitap var ve o kitaplar arasından çacuklar birini seçip, satın alacaklar. Fikirlerin dayatıldığı bir ülkede fikir üretebilen birisini bulmak çok zor. Bu bireyler büyüdüklerinde, kendi fikirleri olmayan bireyler olarak, diğer bireylere kendi olmayan fikilerini dayatacaklar. Çünkü sistem bu şekilde işliyor.

    Böyle bir toplumda herkes kendisine bir kahraman seçer ve onun izinde gider. Nereye giddiğinin de bir önemi yok, çünkü bireyin bir fikri de yok. Bu pasifleştirme eğitimi en sıkı şekilde askeri görev esnasında bireylere dayatılıyor. Bu şekilde, pasifleştirilmiş ve üretkensiz bir toplum yetiştiriliyor. Bu bir kısır döngü. Fikirden yoksunlar, fikirsiz bireyler yetiştiriyorlar.

     

    Akıl nedir ???

    Akıl Mantık yürütebilme yeteneği. Herkes zeki olabilir ama herkes akıllı olmuyor. Mantık yürütebilme kabiliyeti bulunmayan, yada sınırlı kabiliyete sahip olan bir kişinin öğrendiklerini uyarlayabilmesi zor. Hatta anlayabilmesi de zor. Zeka, bir kullanılamayan bilgi birikimine döner. Bizim evlerimizde okumadan sakladığımız kitaplarımız gibi.

     

    NOT: Sosyalizmin (ılımlı komunizm'in) başarısızlığının nedeni yöneticilerin kişisel hırsları değil, Batı'nın yürüttüğü yanlızlaştırma ve kötüleme siyaseti olmuştu. Soğuk savaş bir itibarsızlaştırma savaşıydı. Rus'ların eğitim seviyeleri bizden daha yüksek. Ama yinede ortalama kazançları bizden daha düşük. Çünkü Amerşkanın yüksek dolar ve petrol fiyatlarını düşük tutma politikası Ruble'nin değerini yerlere düşürdü. Aynı politikayı biz müttefiklerine karşı da uyguluyorlar.

    No.

    Gerisini okumadim :')


    Okuma alışkanlığın yoktur.

    Kendisini Hacker sanan zibidilerden değilim.
Toplam Hit: 7740 Toplam Mesaj: 60
twitter trump