folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Asus"Dan Extreme N7800GTX Top Edition ; Hız Ve Sessizlik Bir Arada



Asus"Dan Extreme N7800GTX Top Edition ; Hız Ve Sessizlik Bir Arada

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dr_X
    Dr_X's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek

    ATi'nin X1000 ailesi GPU larını tanıması ardından 3DMark serisi ve popüler oyunlarda gösterdiği performans ile X1800XT, en hızlı GPU ünvanını aldı. Bir çok kişi bunu saat hızına bağlarken ATi, yeni geliştirilen mimarinin GPU'nun performansına büyük katkısı olduğunu belirtmekte. Nvidia'nın 7800GTX'i daha fazla piksel iş hattı içersede (G70 24 iş hattı, R520 16 iş hattı) AA ve AF gibi görüntü kalitesine direk etki eden efekler açıldığında bir çok oyunda, yüksek çözünürlüklerde dahi rakibinin gerisinde kalmakta.


    Peki her şey bu kadarmı? G70 bütün potansiyelini kullandımı? Leadtek, XFX, eVGA gibi firmalar standart olarak hız aşırtma yapılmış 7800GTX grafik yongası kullanan grafik kartları ile bu sorulara yanıt veriyorlar. Asus'un standart 7800GTX yongasını 486MHz çekirdek ve 1.35GHz bellek hızlarına yükseltilmiş şekilde standart olarak sunduğu yeni kartı Asus Extreme N7800GTX Top Edition'da firma kullanıcılara, standart olarak hız aşırtma uygulanmış 7800GTX GPU'su ile yüksek hızlara çıkartılmış bellekleri sessiz bir soğutma ile sunuyor.



    Kartın PCB tasarımı 7800GTX'ler için diğer firmaların kullandıkları gibi standart. Nvidia hazır PCB'leri grafik yongaları ve belleklerden önce üreticilere sattığı için, grafik kartı üreticilerinin PCB üzerinde pek bir değişiklik yapma şansı olmuyor. Asus, çoğu zaman tecrubeli geliştirme ekibi ve kaliteli malzemeler yardımıyla rakiplerine oranla daha yüksek saat hızlarında ve hız aşırtma kapasitesi daha iyi ürünler sunabilen bir firma. Fakat firma çok hızlı gelişen ve yenilenen grafik kartı piyasasında, geliştirme yapmaya vakit bulamadığı için GeForce 6 serisi ve ilk çıkan GeForce 7 serisi kullanan ekran kartlarında standart PCB tasarımı ve soğutma kullandı.


    Tabi kullanılan PCB'nin kalitesi de ürünün performansına ve hız aşırtma yeteneklerine etki edebiliyor. Fakat büyük firmalar için standart tasarımın en zor yanı ürünü fazla fiyat ile satma kısmında yaşanıyor, kullanıcılar herşeyiyle aynı ürüne çoğu zaman 100$ daha fazla vermek istemeyebilirler.



    Asus'un Extereme N7800GTX Top Edition'ında fark yaratan en büyük etken Arctic Cooling'in NV Silencer 5 soğutucusunun kullanılıyor olması, tabi kullanılan PCB'nin kaliteside arttırılmış olabilir. Kartın performansına gelince, Asus'un en iyiyi şu an için kullanıcılara sunduğunu söylemek zor. Kart Leadtek, eVGA, XFX gibi firmaların standart olarak hız aşırtma uygulanmış modelleri ile aşağı yukarı aynı değerleri vermekte. Asus'un bu kartlara göre tek farkı üstün performansı sessiz bir soğutma ile sunabilmesi.



    Xbitlabs.com'un yaptığı testlerde Asus'un yeni grafik kartının standart hızlardaki 7800GTX ile arasında, yüksek çözünürlük, kenar yumuşatma ve filitreleme değerleri söz konusu olduğunda %10'dan fazla performans farkı olduğu görülüyor. X1800XT ile olan performans farkı içinse 7800GTX hız aşırtma uygulandığı taktirde dahi X1800XT'nin gerisinde kaldığı oyunlarda yine geride kalmakta, hız aşırtma sadece aradaki farkın biraz kapanmasında yardımcı oluyor. (Xbitlabs.com'un ayrıntılı testlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz)


    Bir çok kullanıcı zaten hız aşırtma uygulanmış kartın, çekirdek ve bellek hızlarında ne kadar daha yol alabileceğini merak edecektir. Zaten bu günlerde üst düzey donanımlarla uğraşıp, aldıklarını olduğu gibi standart hızlarda kullanan kullanıcılara rastlamak oldukça güç. Limitlerinde gelen kartı, hardocp.com ekibi 525MHz çekirdek hızına stabil bir şekilde çıkartmayı başarmış. Bellek değerlerini 1.35GHz'den 1.37GHz'e getirdiklerinde ise kartın testlerde grafik hatalarına neden olduğunu tespit etmişler.


    525MHz çekirdek hızı ile aldıkları test sonuca yer vermemişler fakat bir GTX için hava soğutma ile ulaşılabilecek oldukça güzel bir değer olduğu gayet açık. Hız aşırtma ile uğraşanların bu karta hemen sahip olmak isteyeceklerine eminim fakat kartın şu an için düşünülen liste fiyatı oldukça yüksek. Ekran kartının yurtdışı satış listelerine 599$ gibi bir rakamla girmesi bekleniyor. 7800GT'lerin yurtdışında 365$ seviyelerine gerilediğini düşünürsek, 1 tane Asus Extreme N7800GTX Top Edition almak yerine 150$ daha fazla ödeyerek 2 adet 7800GT alıp SLI sistem kurmak daha mantıklı gibi. Ülkemizde satış fiyatı ne düzeyde olur, bunu ancak bekleyip görebileceğiz.


    Ainesi İŞTİR kişinin..LAFA bakılmaz !.....Çok laf YALANSIZ olmaz !.......
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2003
    Erkek
    kaynağı yazsaydın be hoca...bi incelim bakim

    Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dr_X
    Dr_X's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek
    aga tam incelemesi asus un kendi sitesinde var zaten bu benim bi arkadasdan edinmis oldugum bilgi zaten bende bilgisayar cıyım ekran kartını bizzat denedim cok manyak calısıyor efekleri felan cok güzel gösteriyor

    Ainesi İŞTİR kişinin..LAFA bakılmaz !.....Çok laf YALANSIZ olmaz !.......
Toplam Hit: 1709 Toplam Mesaj: 3