folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Beden Dili İle İlgilenen Var Mı?



Beden Dili İle İlgilenen Var Mı?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    itfaiyeci
    itfaiyeci's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Eylül/2005
    Erkek

    selam beyler. beden dili ile ilgilenen varsa kitap, makale, film-dizi, fikir alış verişinde bulunalım. hayatımda toplasan on tane kitap okumuşluğum yoktur ama son 3 ayda sonuncusu hariç aşağıdaki kitapları okudum. kitap tavsiyesi olan var mı?

     

    kitap:

    - ahmet şerif izgören, dikkat vücudunuz konuşuyor

    - joe navarro, beden dili

    - joe navarro, beden diliniz sözcüklerden daha etkilidir

    - george thompson, sözlü dövüş

    - david lieberman, aklındakini okuyabilirim

    - paul ekman, ne düşündüğünü biliyorum

    - paul ekman, yalan söylediğimi nasıl anladın

    dizi:

    - mentalist

    - lie to me

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    National Geographic'te vardı sanırım, liderlerin beden dili vs.. Onu izle derim.

    Beden dili kitap 3-4 tane okudum fakat birine 'vay iyimiş' demedim. Hepsi hemen hemen aynı şeyi anlatıyor (son 2 senede çıkan kitaplar nasıldır bilmiyorum).

    Benden dilini öğrenmek garip bir süreç. Kitapları okursu, belgesel ve dizileri (hatta ingilizcen varsa seminerleri) izlersin. Gerekirse ufak deftere not tut. Fakat 2-3 seneden önce öğrenemezsin.

    Sürekli gözlemlemen lazım. topluluk yerde oturup, birbiriyle konuşan insanları gözlemlemen lazım. Hareketlerine bakman gerek.

    Mesela çift kavga ediyor olabilir. Fakat bacakları otururken ya da ayaktayken kapalıysa (aralık değilse), bacak bacak üstüne falan atmışlarsa sıkıntı yoktur. Fakat normalde otururken bacakları aralıksa, sıkıntı vadır. Çünkü bölge koruması demektir ... Falan filan.

    Çok işine yarar ama kafayı da sıyırma noktasına getirir. Çevrendekiler sana yalan söyleyecek. Dikakt etmeye bir kere başlarsan sürekli problem olur. dikkatini dağıtmak zordur öğrendikten sorna.

    Benimle konuşurken, yalan söylediği belli olan bir çok durumda kişiler karşımdaydı. Fakat söyledikleri doğruydu. Neden yalan söylyüorlar ? Düşündükleri şey yüzünden olabilir.

    Yani beden dili böyle birşey. Beyin çok şey düşünür. İletişimin %7'si kelimelerdir. Geri kalan %93'ü ses tonu ve beden dilidir (%62 kadar beden dili). Anlayacağın, kelime bazen doğru olmaya bilir

    ***

    Basit bir örnekle ;

    burna dokunmak yalan söyleme işaretlerinden biridir. Eğer her burnuna dokunduğunda yalan söylediğini düşünüyorsan yanılırsın.

    Çünkü avuç pozisyonu, gözlerinin durumu (aşşağıya bakması vs), göz bebeklerinin büyümesi, gövdenin durumu, ayakları v.s. hepsi bir bütündür. Bu yüzden çok ince süzülmelidir.

    Ayrıca şöyle bir teori oluştu ;

    - yalan söyleyenler göz kontağını keser.

    buna nedense inanmıyordum. Sonra bir seminerde adam şunu dedi ,

    - yalan söyleyenler haddinden fazla bakar gözlerinize.

    Daha mantıklı geldi. Çünkü

    1- Yalan söyleyenlerin gözlerini kaçırdığını düşünecekler,
    2- Hiçbir insan göz kontağını çok fazla tutamaz. Bir utangaçlık oluşur arada.

    ***

    Yani bir sürü şey var, uzun bir yol. Beden dili yanında psikoloji ile ilgili şeyler okuyabilirsin.

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    itfaiyeci
    itfaiyeci's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Eylül/2005
    Erkek

    belgeseli not aldım, müsait bi zamanda izleyeyim.

    okuduğum kitaplardan david lieberman, aklındakini okuyabilirim harici hepsinden memnun kaldım. bazı çeviri sıkıntıları olsa da özellikle fbi ajanlarının yazdıkları kitaplar bence çok iyi. tecrübelerini ve yaşadıkları somut olaylardan örnekleri anlatmaları ayrı bir okunabilirlik katmış.

    her yalan belirtisinin yalan söylendiği anlamına gelmediği mantığı oturdu bende. somut olaya göre değerlendirmek lazım. okuduğum çoğu kitapta da defalarca buna vurgu yapılıyor. mesela sorguda olan birisinde de yalan belirtisi gözlemlenebilir ama bu yalan söylediğinden değil sorguya çekilmenin vermiş olduğu strestendir gibi. tek bir hareketten dolayı hemen yalan söylüyor demenin yanlış olduğu, kişinin normal hareketleri ile karşılaştırılmasının gerektiği, diğer yalan belirtileri ile de desteklenmesi gerektiği falan anlatılıyor defalarca.

    yalan söyleyen gözlerini kaçırır teorisini de hangi kitapta olduğunu hatırlamıyorum ama okumuştum. ayrıca lie to me dizisinin bir bölümünde de değiniliyor bu konuya. yani bilinenin aksine gözlerini kaçırmak değil sabitlemek yalan belirtisi. gözlerini kaçırmak daha çok utanma, mahcup olma belirtisi diye biliyorum.

    sevgili örneğindeki bölge koruması, hakimiyet, alanlar çizme gibi hususların hemen hemen hepsini kitaplardan okudum ama bazıları akılda bile kalmıyor. dediğin gibi küçük küçük notlar alıp hatta kitapları tekrar tekrar okuyup uzun süreçte anca oturtulabilir bir şey bu beden dili.

    diğer kişilerden ziyade kendimde rastlıyorum yalan belirtilerine. mesela birinin sorduğu bir soruya cevap verirken omuz silktiğimi fark ediyorum. birkaç kere geldi bu olay başıma. karşımdaki kişiyi gözlemlemem gerektiğini unutuyorum çoğu zaman, daha gelemedim o kıvama ama birkaç kere yalan belirtisi yakaladım. birisinde telefonla konuşan bir bayan elini boynuyla çenesi arasına götürdü mesela. şuana kadar ki en iyi gözlemim ise babamla havadan sudan konuşurken dükkana toplamda kaç milyar takmışlardır diye sordum. geçiştirdi. 60 bin var mıdır dedim, bana doğru eğilmişken geriye yaslandı. mesela bu geriye yaslanma savunma belirtisi. bilmiyorum toplamak lazım dedim. bir soru daha sordum, şuan ne sorduğumu hatırlamıyorum. bana doğru dönükken kendi sağına yani dükkanın çıkış kapısına doğru döndü. bu da kaçmak istemek, konuşmak istememek anlamına geliyor. mesela ben bunları bilmesem belki de uzatacağım sonrasında da bağırıp çağıracak. aynı şey arkadaş ilişkilerinde, karı-kız ilişkilerinde de geçerli. karşıdaki kişinin beden dilini yorumlayarak konuştuğunuz muhabbetten sıkılıp sıkılmadığını anlamak mümkün.

    bana kalsa herkesin bilmesi gereken bir şey beden dili. okuduğum bölüm gereği de oldukça işime yarayacak bir şey. tavsiye edeceğin bir kitap var mı? okuduğun kitapları falan yazarsan bi bakayım ben de.

    itfaiyeci tarafından 08/Eyl/13 13:17 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Mayıs/2012
    Erkek

    çizik


    https://www.youtube.com/watch?v=WC3-71NKwPw
Toplam Hit: 1594 Toplam Mesaj: 4