Bikaç Fizik Sorusu?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erdoganb
    erdoganb's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 11/Eylül/2009
    Erkek

    krebs bunu yazdı:
    -----------------------------

    bide bikaç soru daha sorcam yardımcı olursanız?1.bazı güneş gözlükleri parlak yüzeylerden yansıyan ışığın şiddetini azaltmak için kutuplayıcı maddeler kullanırlar.maddenin en etkin olması için hangi kutuplama yönelimine sahip olması gerekir?2.izlediğiniz televizyonun bir kablo sistemine değil de bir antene bağlı olduğunu farz edin.eğer bir uçak konutunuza yakın uçarsa televizyonda dalgalı hayali görüntüler dikkatinizi çekebilir.bunu sebebi ne olabilir?açıklayınız?

    -----------------------------

    "Maddenin en etkin olması için" kısmını açıklar mısın?

    1. soru için; örneğin kırmızı camlı güneş gözlükler (U2'nin vokali Bono kullanıyor mesela) kırmızı görünür. Bunun sebebi, gelen beyaz ışıktaki kırmızı ışığı yansıtmasıdır. Yani kırmızı geçemiyor, kırmızıyı geri yansıtıyor. Ya da tam siyah gözlükler gelen ışığın çok az bi kısmını geri yansıtıyor (hiç yansıtmaması mümkün değil, ideal ortam, ideal malzeme vs. vs.).

    Kutuplanma biraz daha farklı ve karmaşık bi olay, Brewster açısı, penceresi durumu söz konusu. Işık ile daha çok bilgin olması gerekir, tanecik yapısı değil de dalga yapısı ile ilgili, emt ya da kuantum yapısına girmene gerek yok. Ama emt bilmen her konuda yarar sağlar. Zekayı açar, hayal gücü pompalar vs.

    2. soru için; yukarda dediğim emt (elektromanyetik teori) bilmen gerekli. Kısaca anlatacağım ama havada kalacak, kendin de uzun uzun çalışmalısın.

    Elektrik alanın değişiminden manyetik alan, manyetik alanın değişiminden elektrik alan oluşur. Bir yük sinusoidal hareket yapıyorsa (ki bu sürekli bir ivme değişimi demektir) elektrik ve manyetik alan oluşur. Oluşan  alanlar yine alanlar oluşturur, onlar da yine alanlar oluşturur vs. ve bu böyle devam eder. Bu Maxwell abimizin denklemlerinde eksik olan kısmı tamamlayarak EMT'yi oluşturmasının en önemli adımlarından biridir. Daha önceleri Amperé ve Faraday reyizler birkaç girişimde bulunmuşlar ancak yeterli matmatik (evet, matmatik) bilgisi olmadığı için becerememişler, özellikle de Faraday! Çok az matmatik biliyormuş. Amperé ise çağındaki en uç matmatikçilerdenmiş. Ancak Amperé'nin de fizik alanında eksikleri çokmuş. Neyse, daha sonra Maxwell halletmiş bu sorunları.

    Şimdi, televizyonumuz bi antene bağlı olaydı, bu anten bir vericiden sinyal alacaktı. Ve bu sinyaller 3 boyutlu uzayda sinusoid bi şekilde (küreler halinde) yayılacaktı. Bu alandan geçecek olan serbest elektronlar (ki uçağın yapıldığı metalde bol miktarda serbest elektron var) alıcı (anten) ve verici arasındaki alandan geçerken bu sinyalde ek bir elektromanyetik etki bıracak ve bu sinyali belli bir ölçüde bozacaktır. Bu da bize televizyonumuzdaki görüntünün ve sesin bozuk gelmesi olarak yansıyacaktır.


    yardırmak bizim işimiz
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2005
    Erkek

    kaç oldu şu konuya giriyorum cvp yazıyorum yarıda bırakıp çıkıyorum göndermiyorum nedense bu konuya karşı bir anti pati oluştu bende :|


    |sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erdoganb
    erdoganb's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 11/Eylül/2009
    Erkek

    wert bunu yazdı:
    -----------------------------

    kaç oldu şu konuya giriyorum cvp yazıyorum yarıda bırakıp çıkıyorum göndermiyorum nedense bu konuya karşı bir anti pati oluştu bende :|


    -----------------------------

    hayrolsun inşallah?


    yardırmak bizim işimiz
Toplam Hit: 2696 Toplam Mesaj: 14