folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Bir Numaralı Şişeyi Bırak, İşçilere Bak!!!



Bir Numaralı Şişeyi Bırak, İşçilere Bak!!!

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NovalgiN
    NovalgiN's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Ağustos/2002
    Erkek
    Onlar, "Yaşasın Koka Kola direnişimiz!" derken, çevreleri çevik kuvvetçe sarılmıştı. Sistem, bu esmer, cılız adamlardan bu denli korkuyordu. Oysa adamlar sadece işlerini geri istiyordu


    Yaklaşık yüz kişiydiler. Önceki gün İstiklâl Caddesi'nden Galatasaray'a yürüdüler. Bağırıyorlardı: "Yaşasın Koka Kola direnişimiz!"; "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!"
    Arkalarından, yanlarından, önlerinden çevik kuvvet ekipleri yürüyordu. Kişi başına, tahminimce, birkaç polis düşüyordu. Sistem, bu esmer, cılız adamlardan, anladığım kadarıyla, bu denli korkuyordu. Oysa adamlar sadece işlerini geri istiyordu. Türk polisi, Amerika merkezli bir şirketi, Türk işçisine karşı koruyordu. Genç bir kız, zarifçe gelip elime bir bildiri tutuşturdu, "Alır mısınız?" Almaz mıyız! Aldık.

    Direnişin başlangıcı
    Uzun bildiri şöyle başlıyordu:
    "20 Mayıs 2005 tarihinden beri işi, ekmeği, örgütlenme hakkı, Anayasal sendika hakkı, onuru için mücadele eden, Coca Cola'nın dağıtımını yapan şirkette çalışırken işten atılan DİSK/Nakliyat-İş Sendikası üyesi, direnişteki 110 Coca Cola işçisi olarak halkımıza sesleniyoruz!"
    15 yıldır firmada kadrolu ve sendikalı olarak çalışan işçiler, 2002 yılında "yetkililerin baskısıyla" ve istifa paraları karşılanarak istifa ettirilmişler. Üç yıl içinde aldıkları ücretler üçte birine düştüğü gibi, günlük çalışma süreleri 11 saate çıkarılmış. Fazla mesai yerine artık "prim" almaya başlamışlar. Prim dışındaki ücretleri 360-385 YTL arasında değişiyormuş. Kimlik kartları, elbiseleri Coca Cola'ya ait olmasına rağmen işleri taşeron bir şirkete verilmiş. Bu sebeplerden işçiler yeniden sendikayla ilişkiye geçmiş ve... Fasılalarla 110 işçi işten çıkarılmış. İşçiler, 20 Mayıs'ta işyeri önünde çadırlar kurarak direnişlerini başlatmışlar.

    Şişeyi bul!
    Bildiride anlatılanlar özetle böyle. Ve sonunda şöyle deniyor: "Önümüzdeki günlerde Coca Cola'nın içilmemesi için tüm Türkiye genelinde bir boykot çağrısı yapacağız!"
    Bir zarif kız önünüze çıkıp bildiri vermezse acaba siz bu çağrıdan haberdar olacak mısınız? Yoksa gazeteler, dergiler, televizyonlar, reklam ve sponsorluk gelirlerinin güçlü kaynaklarından biri olan bu firmayla bozuşmak istemediği için siz sadece "1 Numaralı şişeyi bul!" emrini mi duyacaksınız? Sizce? Oysa işçiler diyor ki yazdıkları dövizde: "1 No'lu şişeyi bırak! İşçilere bak!"
    Bakmak isteseniz bile görebilecek misiniz?
    "Direnişçiler" diye intihar bombacılarını veren uluslararası ve yerel basın, yeryüzünün gerçek direnişçilerini size göstermeyecek. İntihar bombacılarının dayılarının kızlarıyla bile konuşan televizyonlar, size bir kez olsun sendika için direnen işçilerin yüzlerini yakın plan izletmeyecek. Bugünlerde büyük coşkularla "özelleştirme ayinleri" düzenleyenler belki de bu esmer, işsiz adamların sonunda tükeneceğini, ortadan kalkacağını hayal edecek. Oysa...

    Külotsuzlar!
    Dünya, bütün kenar mahallelerinde abluka altına alınıyor. Yoksullar, şehirlere sızıyor. İstanbul'un gecekondu mahallelerindeki kadınlar, tıpkı Latin Amerika'daki tanımadıkları dostları gibi barikatlar kurmayı öğreniyor. Sesleri duyulmadığı için molotofkokteylleri atıyorlar ayrıcalıklı dünyanın geleceğinin kararlaştırıldığı kokteylli toplantılara.
    Ben gördüm: Hindistan'da kabilesinin dili dışında dil bilmeyen, üzerindeki beyaz donundan başka bir şeyi olmayan adamlar ellerinde bayraklarla yürüyor. Brezilya'daki topraksızlar toprakları işgal ediyor. Kanada'da terk edilmiş evlerde dergiler, gazeteler çıkarılıyor yoksullar için. İtalya'da futbol takımı Meksika'da direnenlere para yolluyor. Arjantin'de, Meksika'da davul çalan çocuklar Filistin kefiyesi takıyor. Ümraniye'dekiler başlarını Zapatistalar gibi sarmayı öğreniyor. Bergama'dakiler, çocukları kanserli doğan Karadenizliler, Diyarbakır'da babası barış istediği için babasız kalan çocuklar... Ama insanlık, insanlıktan haber alamıyor. Oysa bir bilseniz... Ah bir bilseniz!

    Yağmur dindi, yağmura inandık.|www.birboluiki.net
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Başarı Madalyası
    Kayıt Tarihi: 25/Temmuz/2002
    Erkek
    valla hocam vahşi kapitalizm para pul mevki sahibi olmak.
    bu yüzyılda afrikada aç insanlar var be. istenirse 1 günde bu açlığa son verilir. nası dunya bu ak demeden edemiyorsun. millet amerika manyağı olmuş. boğaziçinde odtü ....  de beyzbol amerikan futbolu oynuyorlar. beyz bol oynayan salak bi tanesi de şey demişti. "yönetim kabiliyetimizi geliştiriyoruz" götüne sokacaksın o sopayı bakalım ne kadar gelişiyor.

    ftw
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BOZO
    BOZO's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2002
    Erkek
    pezevenk bunu yazdı:


    valla hocam vahşi kapitalizm para pul mevki sahibi olmak.
    bu yüzyılda afrikada aç insanlar var be. istenirse 1 günde bu açlığa son verilir. nası dunya bu ak demeden edemiyorsun. millet amerika manyağı olmuş. boğaziçinde odtü ....  de beyzbol amerikan futbolu oynuyorlar. beyz bol oynayan salak bi tanesi de şey demişti. "yönetim kabiliyetimizi geliştiriyoruz" götüne sokacaksın o sopayı bakalım ne kadar gelişiyor.


    Kardes ağzına sağlık cok güzel örnek vermissin o topa oturtacaksın onları
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    decameron
    decameron's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Bilgi/Destek Madalyası Savaş Madalyası
    Kayıt Tarihi: 29/Haziran/2003
    Erkek

    Nowalgin hacım çok güzel bir noktaya değinmişsin.. Söylenecek çok şey var... özelleştirme vs en yakın örneği Tekel.. Türkiyenin en büyük geliri gitti hemen hemen , dünyanın en kaliteli tütünü Türk tütününü %5 lik ölçülerle koymaları , tüm stokları doldurup çöpe atmaları , Türk işçisinin işsiz kalması.. Bilinçli eylemler oldukça barındırılmazlar daha çook Mcdonalds kapanır


    pezevenk bunu yazdı:





     millet amerika manyağı olmuş. boğaziçinde odtü ....  de beyzbol amerikan futbolu oynuyorlar. beyz bol oynayan salak bi tanesi de şey demişti. "yönetim kabiliyetimizi geliştiriyoruz" götüne sokacaksın o sopayı bakalım ne kadar gelişiyor.




    Süpersin..!

    Etinden korkanın kemiğini sikeyim!
Toplam Hit: 1300 Toplam Mesaj: 4