Birden Fazla Sunucuya Ortak Veritabanı

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    h0rtl4kk
    h0rtl4kk's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Şubat/2014
    Erkek

    Merhaba, başlıkta belirttiğim sisteme ihtiyacım var. Bu sistem online oyunda kullanılacaktır.

    Şuan kullandığım sistem bana bir kaç bölgede sunucu desteği veriyor. (Asya, avrupa vs..) Fakat bu sistemin sağladığı sunucular arasında Türkiye'ye en yakın sunucuyu Avrupa olarak belirlediği için oyunda gecikme/ping oluyor.
    Ayrıca farklı bir sunucuda da kullanıcı kayıt işlemlerini yazmam gerekiyor. (Kullandığım altyapı PhotonEngine)

    Bu sistemi kullanmak yerine Socket.io'yu kullanarak online altyapıyı kendim hazırlamak istedim. Corelux'dan Türkiye'de bir sunucu alıp test yaptığımda gayet akıcı bir şekilde oyun oynanabiliyor.

    Socket.io'yu kullanırsam Türkiye dışında bir kaç ülkeden daha sunucu almam gerekiyor. Kullanıcının bulunduğu lokasyona göre pingi en az olan sunucuya bağlanması gerekiyor.

    Gelelim sorularıma.

    1. Birden fazla lokasyonda sunucu almam gerektiğini yazmıştım. Türkiye'de dahil olmak üzere bir çok lokasyonlarda nereden vps satın alabilirim? (Tek bir siteden satın almak istiyorum.)

    2. Bahsettiğim sistemi kurarsam bütün sunucuların veritabanı senkronize olması gerekiyor. A sunucusunda yapılan değişiklik B-C-D sunucularınada yansımalı. Bu sistemi nasıl kurabilirim? (Replication ve Cluster'dan bahsedilmiş ama Master-Slave sistemi pek işime yaramayacak gibi.)

    Teşekkürler.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    h0rtl4kk
    h0rtl4kk's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Şubat/2014
    Erkek

    Guncel...

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hermes
    abdullahazad
    abdullahazad's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mayıs/2007
    Erkek

    azure ?


    az insan çok huzur.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    coder2
    coder2's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Mart/2007
    Erkek

    Bu konuda pratik sahibi değilim fakat okuduğum kadarıyla cluster ile çözülebiliyor bu sorun.

    Ayrıca bulut teknolojisi işini görmüyor mu hocam ?


    Önceleri Kızlar Utanınca Kızarırdı Şimdilerde Kızarınca Utanıyorlar..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek

    Burada bir kaç soru sorarak başlamam lazım. Öncelikle verilerinin hepsi ilişkisel veritabanında mı duruyor(MsSQL, MySQL etc), yazmanın okumaya oranı nedir ve latency ne kadar önemli.

    Örnek: Mesela veri tabanı olarak ilişkisel veri tabanı kullanıyorsun ve yüksel latency'e duyarlı ağırlıklı okuma olan bir uygulaman var(Genelde senaryoların %80'i budur)
    Yapabileceklerin: 

    1)MsSQL alwaysOn asenkron veya MySQL için Mirror kurup active/pasif yapı kuracaksın aktif node'a yazma ve okuma yapılırken pasif node'a sadece okuma istekleri geliyor. Uygulaman farklı veri merkezlerinde olsa bile okuma için her zaman en yakında ki pasif node'a giderken sadece yazma için aktif node'un olduğu yere gider. Bu sayede isteklerin çoğu okuma olduğundan ciddi performans artın olurken yazma içinse performans sorununu MQ yapısıyla çözebilirsin. Tek sorun yapılan değişiklikler Asenkronizasyon süresi neyse o kadar zaman sonra yansır.

    2)AWS, Azure gibi yapılar bunu hem ilişkisel hem de noSQL için servis olarak veriyorlar ve belli bir maliyetle farklı noktalara veri tabanlarını uzatıyorlar ama yine okuma ve yazma aktif/pasif şekilde oluyor.

    Edit: Sorunun son kısmını okumamışım. Tek yerden almanın en mantıklı çözümü AWS/Azure/GCP birini seç hepsi pratikte aynıdır. Mimari olarak değişikliği yapıldığı anda her yapıya anında yansımasını istiyorsan senkronize yapı kurman lazım ama bunun performansa özellikle uzak lokasyonlu yapılarda pek iyi etkisi olmuyor. Aktif aktif yapı kurabilirsin ama genelde felakete davetiye çıkartıyor

    sandman tarafından 12/Şub/19 12:41 tarihinde düzenlenmiştir

    Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    h0rtl4kk
    h0rtl4kk's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Şubat/2014
    Erkek

    Yorumlar için teşekkürler.

    Şunuda belirtmeliyim ki veritabanları ve sunucular hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim. Basit düzeyde sunucuya nodejs kurup mysqlde kayıt/güncelleme gibi işlemleri yapıyorum.
    Amazon'a baktığımda AWS EC2 kullanmam gerekiyor galiba. İsimler biraz farklı. Genellikle hep plesk kurulu sunucu kullandım.

    Sunucu işlemlerine bakan müşterimin çalışanı var fakat biraz yavaş ilerliyor. Sunucu kısmı yavaş gidince bizim taraftada işler uzuyor.
    Çok derin bir konu değilse kendim halletmeye çalışıyorum ki bir an önce projeyi teslim edebileyim.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ağustos/2015
    Erkek

    Birden fazla socket'i tek bir çatı altında nasıl toplayacaksın hocam ? 


    Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cache
    cache's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Şubat/2014
    Erkek

    Orbit(Isparta),Dgn,Radore ve ni den yardımcı olabilirim hocam. Detaylar için pm

     


    En iyisi olmadan önce, her zaman en kötüsü olmaz mı ?
Toplam Hit: 1008 Toplam Mesaj: 8
ortak veritabanı photonengine socket.io