Bosnada Soykırım Var Ama...
-
Uluslararası Lahey Adalet Divanı, Sırbistan devletini, Srebrenitsa soykırımından doğrudan sorumlu olmak veya soykırıma iştirak etmek suçlarından akladı. Bununla birlikte, mahkeme, Sırbistan'ın bu soykırımın yapılmasını önleyememekten sorumlu olduğuna karar verdi.
Lahey'deki mahkemenin 60 yılı aşan tarihinde ilk defa bir ülkenin soykırım suçlamasıyla ele alındığı bu davada verilen karar, başlıklarıyla şöyle:
* Mevcut uluslararası hukuka göre, sorumluğu bulunan kişi ve kurumlarıyla Sırbistan soykırım yapmamıştır
* Sırbistan, soykırım işlemek için plan yapmamış, soykırım eylemini kışkırtmamıştır
* Sırbistan, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırma Sözleşmesi'ne göre yükümlülüklerini ihlal ederek, soykırıma iştirak etmemiştir
* 1995 temmuzunda Srebrenitsa'da meydana gelen soykırım konusunda, Sırbistan BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırma Sözleşmesi'ne göre soykırımı önleme yükümlülüğünü ihlal etmiştir
* Sırbistan, Ratko Mladiç'in soykırım ve soykırıma iştirak suçlamaları nedeniyle yargılanacağı eski Yugoslavya için kurulan uluslararası savaş suçları mahkemesine teslim edilmemesi ve mahkemeyle tam bir işbirliği yapmaması nedeniyle BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırma Sözleşmesi'ne göre yükümlülüklerini ihlal etmiştir
* Sırbistan, eski Yugoslavya için kurulan uluslararası savaş suçları mahkemesine soykırım ve başka suçlarla itham edilen kişilerin teslimi ve mahkemeyle tam bir işbirliği konularında yükümlülüklerini yerine getirecek acil tedbirler almalıdır
* Davada mali tazminat uygun bulunmamıştır
Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın 60 yıllık tarihinde ilk kez bir devletin soykırımla itham edildiği bu davada, Sırbistan devletinin soykırım suçu işlemediği, ancak Srebrenitsa'da önlemede başarısız olduğu kararı 2'ye karşı 13 oyla alındı.
Kararın özetini yaklaşık 3 saatte okuyan Lahey Adalet Divanı Başkanı Yargıç Rosalyn Higgins, Srebrenitsa'da 7 bin Boşnak erkek öldürüldüğü sırada, bu kitlesel katliamın olabileceği riskinin Belgrad'da aşikar olduğuna dikkati çekti.
Higgins, buna karşın Sırbistan'ın bunu engelleyecek bir inisiyatif göstermediğini belirtti. Higgins, ayrıca Adalet Divanı'nın, Srebrenitsa katliamı konusunda 2 Bosnalı Sırp'ı soykırımla ilgili olarak mahkum eden eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinin kararını dayanak aldığını hatırlattı.
Yargıç Higgins, ayrıca Sırbistan'ın bu davada mahkemenin yargılama hakkı olmadığı konusundaki iddiasını reddetti ve eski Yugoslavya'nın 1948 Cenevre Sözleşmesi'nin kurallarına uyma yükümlülüğü olduğunu kaydetti.
Bosna, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki soykırım davasını 1993 yılında açmıştı. Bosna'nın doğusunda bulunan ve BM koruması altında olan Srebrenitsa ve civarında, temmuz 1995'de 8 bin Boşnak Müslüman erkek katledilmişti.
Katliamda ölenlerin yaklaşık yarısının cesetleri, 80 kadar toplu mezardan çıkarılmıştı. Srebrenitsa katliamından sorumlu tutulan dönemin Bosnalı Sırp lideri Radovan Karaciç ve askeri lider Ratko Mladiç, hala yakalanamadı.
İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi soykırımından sonra BM'nin 1948'deki sözleşmesi uyarınca yasa dışı kabul edilen soykırımdan ilk kez bir devlet yargılandı.
"Avrupa Müslümanlara düşman"
Uluslararası Adalet Divanı'nın, Sırbistan'ın bir devlet olarak Bosna Savaşı sırasında soykırım suçu işleyip işlemediğiyle ilgili davada Belgrad'ı aklamasına Boşnaklar ve Bosnalı Hırvatlar tepki gösterdi.
Srebrenitsa Kurbanları Derneği Başkanı Münire Subasiç, Uluslararası Adalet Divanı'nın, Sırbistan'ı aklamasının ve Bosna'nın tazminat talebini reddetmesine tepkisini dile getirenler arasında yer aldı.
Katliamdan kurtulan kadınları bir araya getiren derneğin başkanlığını yürüten Subasiç, "Avrupa, bir kez daha Müslümanlara karşı olduğunu gösterdi" ifadesini kullandı.
Subasiç, aralarında babası, eşi ve oğlunun bulunduğu 22 yakınını Srebrenitsa katliamında kaybetmişti.
Kararı dinlemek için Lahey'de bulunan Subasiç, dünkü açıklamasında "Nefesimi tuttum, yaşamımla ilgili verecekleri kararı bekliyorum. adaletin tecelli edeceğini umuyor ve suçlu bulunacaklarına inanıyorum" demişti.
Bosna üçlü başkanlık konseyinin Boşnak üyesi Haris Sladziç ise, 'Sırbistan ve Karadağ'ın soykırımdan ve soykırıma karışmaktan mahkum olmamasından üzüntü duyduğunu' söyledi.
Başkanlık konseyinin Hırvat üyesi Zeljko Komsiç, mahkemenin savaşta Bosna-Hersek'in diğer bölgelerinde işlenen, 100 binden fazla kişinin ölümüne yol açan diğer suçları soykırım olarak nitelememesinden ''hayal kırıklığına'' uğradığını kaydetti.
Komsiç, ''Bosna'da olan bizler, savaşın başlangıcından itibaren neler olduğunu biliyoruz ve çocuklarımıza ne öğreteceğimizi biliyoruz'' dedi
evet srebrenitza'da ve bosna'da müslümanlar öldürüldü ve katledildi ancak bunu sırplar yapmamış... -
lahey adalet divanı haklı aslında... hocalı ve bosna katliamlarını yapanları bulmuşlar... jupiterliler yapmış bu katliamları, müslümanların değil de başka dinden olan insanların öldüğü tüm katliamları da biz türkler yapmışız..
Bu durumda ;
ÇOK TERBİYESİZ BİR MİLLETİZ. !!! ayıp ayıp utanacağımız yerde Türküz biz mazlumun ahını yerde bırakmadık mecbur kalmadıkça şiddete başvurmadık diye gerine gerine gezinen bir avuç ahmağız.!
Yada kendi ahmaklığını gözler önüne sürenlerin karşısında hıncımızı, öfkemizi doğru yere yönlendirmesini bilemeyecek kadar başıboşmu kaldık acaba?
Ey vatandaş!
Kabul et! Kabul et ki cezayirde fransızın ırzına geçtiği kadın bir zamanlar senin inayetinle serbest ve herşeyinden emin bir vaziyette öz vatanında gururla dolaşabiliyordu!
Kabul et ki! Bosnada, kosovada, morada, sinada, arapta ve farsta, anadoluda ve rumelide, filistinde ve bağdatta göz yaşları sadece sevinçten akardı bir zmanlar!
Şimdi ne yaptığına bir bak?
Cezayire zulmeden fransızın pejosuna renosuna biniyor yada libyada kan döken italyanın fiatını ferrarisini düşlüyorsun. Oğlum bu marka ayakkabı sadece amerikada üretiliyor diyerek övündüğün pabuçlarına döktüğün onca para bağdatta şerefsize cephane oluyor.
Yaz sıcağında serinlemek için başvurduğun metod filistine ölüm yağdırıyor.
Ve rahat yataklarınızda uyuyun! Uyuyun belki çok uzak olmayan bir gelecekte dostum dediklerinizin sıcak yataklarınızı cehenneme çevireceklerini bilmeden! Gerçi bilsenizde bir şey farketmez çünkü benim milletim ayakta uyuyor!
Kaç yıl geçti? Ahmak fransız parlementosundan ermeni soykırımını geçirdi.
Kaç yıl geçti? Şerefsiz amerikan benim askerime çuval geçirme küstahlığını gösterdi!
Kaç yıl geçti? Lübnanda filistinde masum çocukların üstüne top mermileri yağdırdı vampir israil tarafından!
Kaç yıl geçti? Bağdatta basrada bir zmanlar hamisi olduğun topraklar kanla sulanmakta !
Çok yıl geçmedi maalesef çünkü uyuyoruz.
Daha kaç yıl geçmesi lazım uyanmak için ey milletim?
Çok yıllar geçmesi lazım çünkü uykumuzu bir türlü atamıyoruz.
Ne ahlaksız milletiz ki uyanmamakta ısrar ediyoruz! Ne terbiyesiz bir milletizki Hindistanda, vietnamda, Doğu türkistanda, ırakta, filistinde, cezayirde, libyada, Bosnada avustralyada, Kıbrısta soykırım yapanlara dostum diye el uzatabiliyoruz. Yazıklar olsun bize!
Tüh bizim kalıbımıza!
Bu benim en acı veren ızdırabımdır. Uyanırsam geçeceğini bildiğim kabusumdur. Bir türlü uyanamadığım, uyanmak için her çabamda üzerime bir kat yorgan daha örtülen derin uykumdur. Beni mazur görün şimdi derin uykuma geri çekiliyorum. Biliyorum ki uyanırsam dağları deviririm. Onun için bu uykuyu asla terketmemem lazım.
Kıssadan hisse:
herkes anladı anlayacağını kim bu tuhaf insan evladı bizim uykumuzu bölme cüretini gösterdi demekte zihinler. Rahat uyu ecdad sizin uykunuzu kaçırmamak için fazla gürültü yapmıyoruz emin olun yoksa bizde uyanık bir nesildik te kaybettik o özgüveni, o ahlakı, o terbiyeyi. Yavuzun ışıldayan kılıcı pas tuttu bir kere, kanuninin mektubu artık gözden düştü, Osman gazinin rüyası bir yalan oldu.. Üzgünüm...
Herkese iyi geceler..
sadece acı bir gerçeği gözler önüne serdim demek isterdim. Aslında ortaya herhangi bir gerçeği falan da çıkartmadım. Gözümüzün önünde asılı duran gerçeği, görmezden geldiğimiz gerçeği, karşılaştığımızda kafamızı çevirdiğimiz yada yolumuzu değiştirdiğimiz eğer askıntı olacak olursa tanımamazlıktan geldiğimiz bir gerçeği hatırlattım kendimize.
Sadece hepimizin bildiği bilmekten dolayı tuhaf bir ızdırap duyduğumuz acı gerçekleri hatırlattım kendimize.
Medeniyetten bahseden, bana insanlık dersi vermeye kalkan evropa ülkelerini bir inceleyelim hele.
İspanya dediğin nedir ki? Sırf ben müslümanım ben yahudiyim diyenleri yaktırdı. Tunusta fasta ve cezayirde akıl almaz katliamlar yaptı. Kalkmış oluk oluk akıttığı kanların içinde gezindiği çizmelerini çıkartmamışken, ellerinden akan kanı temizlememişken bana medeniyet öğretmeye kalkıyor.
Portekiz dediğin nedir ki? Yeni dünya keşfedilince sırf bir küp fazla altınım olsun deyyu milyonlarca masumu göz kırpmadan katletti. Kalkmış bana medeniyetten bahsediyor!
İngiliz dediğin kim ki? Hindistanda, avutralyada, çinde, güney afrikada, kendi ucuz kimliğine bürünüp masumları katlederken gayet medeniydi ki aynı medeniyeti bende görmek istiyor. Ne kadar dostane değil mi?
Fransız dediğin kimdir acep? En yakın tarihlerden birinde cezayir adlı bir ülkede sırf cezayirli olduğu için öldürülen insanlarla medenileşme yolunda (ki bu insanlar o dönemde bulundukları savaşta almanlara karşı fransızların yanında savaşmıştır) önemli adımlar atmıştır. Bravo fransa alkışlıyorum seni!
İtalya? Ah evet en yakın dostlarımızdan. Kaçımızın evinde italyan malı olmayan bir nesne yokki? Libyada teavüz edilmedik kadın bırakmayan, direnen olursa medeniyeti kurşuna dizmekten geçen bir millettir italyanlar. Öyle azizdirler ki bağırlarında milyonlarca masumun kanlısı papa gibi mübareğe hiç düşünmeden yüce bir mevki sağlayacak toprakları vermişlerdir.Seviyoruz italyanları öyle medeni millettir ki sözcüklere sığmaz anlatılsa!
Yunan kimdi acep? Yüzlerce yıl rahat ve sefa içinde hiç bir hakkından mahrum edilmeden sadece bu rahatları için yıllık bir miktar vergi ödeyen bu millet bir savaşta onurlu bir askere yakışmayacak derecede medeni bir hareketle 10-12 yaşlarında bir küçük medeniyetsiz Türk kızı Ayşe hanıma medeniyeti öğretmek uğruna yüzlerce askeri ile peşpeşe tecavüz etmiştir. Döktüğü masum kanlarını saymıyorum bile. Ne meşakkatli bir uğraş! medeniyetleri ve insanlık hakkındaki ulvi derecelerini kelimeler ifade edemez!
Romanyalılar kimdi? Çok medeniydi bu millet tarihte. İnsanları öldürmekten kaçınır. Zira bu medeniyetsiz bir davranış gibi görünürdü onlara. Bunun yerine daha insancıl bir hareket yaparlardı. Kazıklara oturtur ölmeden birkaç gün boyunca orada yaşamın ne kadar tatlı ne kadar naif olduğunu gösterirlerdi.
Almanlar kimdi ki? 6 milyon kişiye medeniyeti öğretirken kazara bir kısmını fırınlarda yakıvermiştir bu ince ruhlu millet. Bir şeyler öğrenebilirdik halbuki yazık bize.
Ermeniler neydi? Ermeniler tehcir kanunu ile alın kardeşim şurası sizin yurdunuzdur selametle gidiniz denilen yere giderken bize nasıl böyle kaba davranırsınız deyip erzurumda vanda ağrıda kısacası geçip gittikleri yerlerde ve zayıf noktalardan giriş yaptıkları vatan topraklarında kendini savunamayacak kadar medeniyetsiz kadın ve çocuklarla silahsız köylülere medeniyet öğretmek uğruna kendilerini adamış insan evlatlarıdır. Öğrettikleri medeniyet daha sonraları toplu mezar şeklinde bir takım yan etkiler göstersede dünya kamuoyunda oldukça etkili bir eğitim olduğu konusunda şüphe çekmemiştir.
Gelelim bizim medeniyetsiz, hödük olarak görülen milletimize.
Haçlı seferine çıkan kralın ordusuna veba salgını uğrayınca kendi doktorlarını tıbbi yardım için yollayan kaç medeni ülke vardı?
Kendi milletinin başındaki kralı şikayet ettiği kaç ülke vardı?
Ölüm döşeğinde ülkesinin zor zamanlar yaşanırsa o büyük medeniyete teslim edilmesini isteyen kaç kral geçti yeryüzünden?
Yaralı düşman askerini kucaklayıp onu kendi mevzisine taşıyan kaç asker geçti çanakkaleden?
Kendisine zehirli gaz kullanarak kırıp geçiren bir askeri birliğe elinde imkan varken aynı girişimde bulunmayıp biz askeriz cani değil diyeek alman komutanı reddeden kaç komutan geçti cihandan?
Demekki evropa evropayı evropaca değerlendirirse medeni sırplar soykırım yapmamış sayılır. Sen istediğin kadar yırtın.
Şimdi birey olarak ne yapabiliyorsan onu yap ey millet! Başındakinden hayır yoksa en ufak bir şekilde de olsa yap yapacağını. Boykot et. En basiti. Nasıl olsa boykot edersen insanlık suçu işleyeceğin için pek bir şey farketmez...
Yani ha bir eksik ha bir fazla nasıl olsa alem-i cihanda tüm soykırımlar senin eşiğinden geçti, boykot etsen kaç yazar?
Tekrar tekrar özür dilemek isterdim bir nebze olsun uyandırma çabamdan dolayı ama verdiğim rahatsızlık vatan millet menfaatinedir. Ama yine de uykusu ağır olanlar vardır elbet..
Sevgiler, selamlar..
-
ne olucaktı sanki %100 suçlu mu bulacaktı.yok abi alayı şerefsiz bunların ya.meşin olmuş lavuklar
-
Aksinimi bekLedikki.Kararın ne kadar politik ve adiL oLdugu cıktı ortaya.Sırbistan 2008 de ab ye giriyor...Çağrışım?!
-
Avrupanın gözü önünde yapılmış bir oaly ama ses seda çıkmadı ne tesadüf dürki...
-
güçlü, güçsüzü her şekil eziyo; haklılığın hiç önemi yok
-
"Bosnada soykırım var ama... Şu anki Sırpların hiçbir suçu yok..."
karara bak amk. bari soykırım yok deselerdi de komik olmasaydı -
azerbeycandada ermeni soykırımı var hemde görüntülerle belgelenmiş bir soykırım ama onların yaptıklarını tanıyan yok bu kendini bi .ok
sananların hepsinin köküne kiribit suyu... -
şaşırmadım işlerine geleni yaptılar.
-
karabağ'da soykırımın dik alasını yaptılar, onlara bir şey yok...
-
medeniyetin ölçüsüdür.
Toplam Hit: 1291 Toplam Mesaj: 11