C# Metotlar -4-
-
lk olarak verilen bir sayının karesini alan yani o sayıyı kendisi ile çarpan bir metot hazırlayalım.metodun adı KareAlan,geriye döndüreceği veri tipi int ve alacağı
parmetre veri tipi de int olsun
örnekte görüldüğü gibi fonksiyonun geriye döndüreceği veri tipi belirtilir.(int)daha sonra metoda isim verilir (kareAlan).parantezler içerisinde metot içerisine gönderilecek parametrelrin veri tipi ve ismi belirtilir(int tahribatSayi)
metot içerisinde gerekli işlemlerden sonra geriye değer döndürebilmek için return ifadesi kullanılır
burada kalmıştık
şimdide geriye değer döndürmeyen metod şu şekilde yazılır

ilk olarak metodun değer döndürmediğini belirtmek için void kullanılır.
void'lerde geri değer dönen metotlardan farklı olarak return ifadesi kullanmak zorunlu değildir.Ancak istenirse kullanılabilir.Return ifadesi void'lerde metottan çıkmak için kullanılır

metot tanımlarken dikkat etmemiz gerek bir diğer konu da,metotları nsadece kendi işlerini yapacak şekilde tasarlamak olacaktır.yani bir metoda hem toplama hemde sonucu TextBox'a yazdırma görevi vermemek gerekir
Takıldığınız yerleri bu başlıkta rahatça sorabilirsiniz
Döküman Tarafımca Hazırlanmıştır
-C# Metotlar Sonu-
-
hocam bana bunu öğrenmem için başlamam gereken yeri söle ta en basından taktım kafayı
.....saygılar
-
Sisarp bunu yazdı:
-----------------------------
galiba şu satırlar şöyle olucak =>
int KareAlan(int tahribatSayi){
int tbtSonuc;
tbtSonuc = tahribatSayi * tahribatSayi;
return tbtsonuc;
}
yada direk return (tahribatsayi * tahribatSayi); yapip local bir variable kullanmadan yapılabilir belki.
-
Ben de tam bt nedir diyecektim Spark yazmış hemen :)
-
StigmatA bunu yazdı:
Ben de tam bt nedir diyecektim Spark yazmış hemen :)
-----------------------------:) , sen bırak siteyi filanda projene bak :)
bu arada şu fonksiyonu =>
var KareAlan(var tahribatSayi)
{
var tbtSonuc;
tbtSonuc = tahribatSayi * tahribatSayi; // yada dire return (tahribatSayi*tahribatSayi);
return tbtsonuc;
}
şeklinde yapsak nolur ? şuan derleyicim yok deniyemiyorum ama , şu .net 3.0 da c# için var keyword u gelmiş galiba bir variable ın tipi bilmedende
ilk başta belirtmedende bişeler yapılabiliyormuş yani var x; x = 10; dedikten sonra x int tipi tutan bir variable oluyormuş.yaz okulu olduğundan hiç
ilgilenemiyorum bilgisayarımıda açmıyorum ama @Sisarp arkadasim bir denersen iyi olur , öğreniriz hemde böyle o fonksiyonu doublelarda
bytelarda ne bileyim int harici her işlem için kullanabilmiş oluruz :)
-
SpArK bunu yazdı:
Sisarp bunu yazdı:
galiba şu satırlar şöyle olucak =>
int KareAlan(int tahribatSayi){
int tbtSonuc;
tbtSonuc = tahribatSayi * tahribatSayi;
return tbtsonuc;
}
yada direk return (tahribatsayi * tahribatSayi); yapip local bir variable kullanmadan yapılabilir belki.
-----------------------------evet "bt" yerine "tbtSonuc"gelecek
gözümden kaçmış
@ SpArK
senin soruna gelince illa bi değişken tanımlayınca değer vermek zorunda değilsin
int x;
yazınca direk 0 değeri atanıyor diye biliyorum
not:sorunuda fazla anlamadım anladığım kadarıyla bunu sormuşsun :S
-
Microsoft .NET Framework 2.0 :

;)
-
StigmatA dediğim gibi , 3.0 da gelen bir özellik , polymorphism gibi birşey diye okumuştum geçende , yani run-time binding olduğu sırada bağlanıyor atanıyor tipi.
sen 2.0 için derlemişsin , o yüzden hata var 3.0 için denersen sevinirim , bende merak ediyorum çünkü , sadece okumuştum deniyemedim şuana kadar.
-
SpArK bunu yazdı:
-----------------------------StigmatA dediğim gibi , 3.0 da gelen bir özellik , polymorphism gibi birşey diye okumuştum geçende , yani run-time binding olduğu sırada bağlanıyor atanıyor tipi.
sen 2.0 için derlemişsin , o yüzden hata var 3.0 için denersen sevinirim , bende merak ediyorum çünkü , sadece okumuştum deniyemedim şuana kadar.
-----------------------------ben 3.5 kullanıyorum.bulunduğum pc de kurulu değil
diğer pc ye geçince denerim sonucu buraya yazarım ;)
-
Sisarp bunu yazdı:
-----------------------------SpArK bunu yazdı:
-----------------------------StigmatA dediğim gibi , 3.0 da gelen bir özellik , polymorphism gibi birşey diye okumuştum geçende , yani run-time binding olduğu sırada bağlanıyor atanıyor tipi.
-----------------------------ben 3.5 kullanıyorum.bulunduğum pc de kurulu değil
diğer pc ye geçince denerim sonucu buraya yazarım ;)
-----------------------------teşekkürler kardeşim.Bu arada çalışmalarını çok beyeniyorum severek okuyorum çünkü bende C# uzmanı sayılmam çoğu şeyi bilmiyorum.O yüzden bence
devam et eminim çoğu kişininde hoşuna gidiyodur.başaralılar dilerim.ha bu ara asp.net dökümanıda yayınlıcam demişsin , sabırsızlıkla beklicem kardeşim.iyi günler..
-
SpArK bunu yazdı:
Olum okulda 2.0 var eve bi gidiyim de orda denerim :)