Çelik Yada Bıçak'dan Anlayan ?
-
Arkadaşlar merhaba,
Bileyleme sonucu oluşan çelik bıçakta ki çizikler nasıl giderilir ?
İnternetten yaptığım araştırmalara göre, önce kum zımpara ile zımparalanıp sonrasında polisaj diyorlar.
Benim bu konuda hiç bilgim ve tecrübem yok.
Kullanmam gereken alet edevat ve zımpara çeşitleri nelerdir ? Neyi ve nasıl tercih etmeliyim? Çizikler giderildikten sonra bunu nasıl parlatmalıyım ?
Büyük atolye ekipmanı olmadığı ve evde barındırılabilir boyutta olduğu sürece, bu işi doğru yapabilmek için ne alınması gerekiyorsa alabilirim.
Dremel vs. Hiç kullanmadım, bununla olur mu bilmiyorum.
Birde, bıçak bileylemekden anlayan arkadaşlar için, bir bıçağın bileylenirken bu kadar çizilmesi normal midir ? yoksa benim bilgisiz ve tecrübesizliğimden dolayı mı bu kadar çizik oluşturuyorum.
Düzeltmeye çalışacağım ürünün resmini ekliyorum, yönlendirici bilgi ve tavsiyelerinizi rica ederim.
-
emirhan diye bir mürit vardı o bıcakcıydı görürse yazar.
tam nikini hatırlıyamadım şimdi.
ama tahminimce senin dediğin gibi bir işlem aklımda öyle kalmış basit birşey kısaca
-
Youtube da bicak parlatmak
Yada knife polising, restore knife yazdiginda inlarca video var.
Birkaci
https://m.youtube.com/watch?v=3XW-XdDe6j0
https://m.youtube.com/watch?v=hS9PA6SuyyU
https://m.youtube.com/watch?v=sLf7h0-dgT8
-
Bu kadar çizilmesi normal değil hocam, sen becerememissin, bende beceremiyorum bu işi :)
Sürekli kullandigin bicaksa hiç ugrasma parlatmakla falan gene aynı olacak.
En güzel sanirim manuel biley tasiyla oluyor ama ugrastirici, ondan sonra şerit zımparayla en az zararla bileme yapabilirsin bence.
-
@emirhantutgun
-
Hocam youtube da aşağıdaki kanallara bir gözat. Sıfırdan bıçak nasıl yapılır anlatımları var. Perdah yapılmasını falanda anlatıyorlar.
Altuğun atölyesi
Boranoğlu İbrahim
Bako bıçak
-
İnce iş arıyorsan sabırlıysan japonlara bak Kawa asa lar nasıl yapılıyor bıçağın bir şeyiyle değil felsefesi ile uğraşıyorlar herifler.
japon bıçakları nasıl yapılır?
-
bıçağı 3 bölgeye ayırıcam şimdi
Bıçağını sapından mengene vs tarzı birşeye tutturarak sabitle. Direk metal ile tahta sap temas etmesin. Araya eski bir tshirt gibi birşey koy.
Eline bir tane ince zımpara kağıdı alıyorsun. Tercihen 220 olabilir. Daha altına inme ama üstüne çıkabilirsin 2000'e kadar yolun var.
Bu kağıttan bir şerit kes ve DÜZ bir yüzeyin altına koyup 1 numaralı bölgede SABİT AÇI İLE ileri geri çok bastırmadan ve mümkünse tek yönde çek.( tercihen kendine doğru)
2 numaralı alana birşey yapmana gerek yok. Temiz görünüyor.
3 numaralı kısım bıçağın ağzıdır kısaca işte kesen kısım vs vs. Burada da çizdiğim genişlik kadar bir yüzeye bileyleme işlemi yapman lazım. Sen büyük ihtimalle bileği taşı aldın. Masanın üstüne koyup bıçağı ileri geri sürttün. Bazen elinden kaydığı için bıçağın yanını da çizmişsin (:
Bu kısım için su taşı falan diyorlar bileme taşları var, yağlısı var vs vs türleyi var kesinlikle böyle birşey kullanman lazım. Kuru kuruya bıçak bilenmez. Bilenir ama kesme tahtasına 100 tane domates tek, 101.nin kabuğunu kesmez :D
Bu taşlardan 2 yada 3 çeşit alıp yavaş yavaş çok bastırmadan ileri geri sürtmen lazım yine açıyı koruyarak. birde su yada yağı unutma. önce düşük numaradan başla. mesela 10k 20k 30k aldın diyelim. 10k'dan başla 15 20 dakika yavaş yavaş sürt sonra diğerine geç. 8 10 sürtüşte bir bıçağı bir bez ile temizle.
Sürtme şekli de çok önemli bu durumda. Bunu da şöyle izah edeyim
Sağ elin ile tuttuğunu var sayıyorum. Bıçağın tersi için taşı kendinle paralel koy, ağzı için kendine dik olsun. Rahat pozisyonu bulursun sen zaten :D
Bıçağın sırtı sana bakarken taşın üstündeki bıçağı SAĞDAN SOLA doğru kavisli bir şekilde itmen lazım. O ağız kısmı dönüyor ya. Ona uygun olmalı.Bıçağın ağzı sana bakıyorken ( bu kısım sıkıntı biraz :D ) Taşı kendine dik şekilde koy. Bıçak yine sağ elinde, sağ dipten sola doğru kavislendirip sonra tekrar sağa gitmen lazım :D Yay çizeceksin işte
8 10 defa yaptıktan sonra elin alışır zaten ama sakın gaza gelip hızlı yapma. Bir hatada 10 dakika öncesine dönersin.
-
GodKlaus bunu yazdı
bıçağı 3 bölgeye ayırıcam şimdi
Bıçağını sapından mengene vs tarzı birşeye tutturarak sabitle. Direk metal ile tahta sap temas etmesin. Araya eski bir tshirt gibi birşey koy.
Eline bir tane ince zımpara kağıdı alıyorsun. Tercihen 220 olabilir. Daha altına inme ama üstüne çıkabilirsin 2000'e kadar yolun var.
Bu kağıttan bir şerit kes ve DÜZ bir yüzeyin altına koyup 1 numaralı bölgede SABİT AÇI İLE ileri geri çok bastırmadan ve mümkünse tek yönde çek.( tercihen kendine doğru)
2 numaralı alana birşey yapmana gerek yok. Temiz görünüyor.
3 numaralı kısım bıçağın ağzıdır kısaca işte kesen kısım vs vs. Burada da çizdiğim genişlik kadar bir yüzeye bileyleme işlemi yapman lazım. Sen büyük ihtimalle bileği taşı aldın. Masanın üstüne koyup bıçağı ileri geri sürttün. Bazen elinden kaydığı için bıçağın yanını da çizmişsin (:
Bu kısım için su taşı falan diyorlar bileme taşları var, yağlısı var vs vs türleyi var kesinlikle böyle birşey kullanman lazım. Kuru kuruya bıçak bilenmez. Bilenir ama kesme tahtasına 100 tane domates tek, 101.nin kabuğunu kesmez :D
Bu taşlardan 2 yada 3 çeşit alıp yavaş yavaş çok bastırmadan ileri geri sürtmen lazım yine açıyı koruyarak. birde su yada yağı unutma. önce düşük numaradan başla. mesela 10k 20k 30k aldın diyelim. 10k'dan başla 15 20 dakika yavaş yavaş sürt sonra diğerine geç. 8 10 sürtüşte bir bıçağı bir bez ile temizle.
Sürtme şekli de çok önemli bu durumda. Bunu da şöyle izah edeyim
Sağ elin ile tuttuğunu var sayıyorum. Bıçağın tersi için taşı kendinle paralel koy, ağzı için kendine dik olsun. Rahat pozisyonu bulursun sen zaten :D
Bıçağın sırtı sana bakarken taşın üstündeki bıçağı SAĞDAN SOLA doğru kavisli bir şekilde itmen lazım. O ağız kısmı dönüyor ya. Ona uygun olmalı.Bıçağın ağzı sana bakıyorken ( bu kısım sıkıntı biraz :D ) Taşı kendine dik şekilde koy. Bıçak yine sağ elinde, sağ dipten sola doğru kavislendirip sonra tekrar sağa gitmen lazım :D Yay çizeceksin işte
8 10 defa yaptıktan sonra elin alışır zaten ama sakın gaza gelip hızlı yapma. Bir hatada 10 dakika öncesine dönersin.
Çok güzel ve aydınlatıcı yazmışsın hocam. Çok Teşekkür ederim. Bu bilgiler doğrultusunda ilerleyeceğim. Ben Falkniven in dc4 bileme taşıyla bu hale getirdim, tam olarak tespitlerin gibi.
Peki almam gereken taşın (10k, 20k, 30k lık gibi) ne türü olmalı. Bildiğim kadarıyla elmaslısı, seramiklisi vs. var bunun.
-
Castaway bunu yazdıGodKlaus bunu yazdı
Çok güzel ve aydınlatıcı yazmışsın hocam. Çok Teşekkür ederim. Bu bilgiler doğrultusunda ilerleyeceğim. Ben Falkniven in dc4 bileme taşıyla bu hale getirdim, tam olarak tespitlerin gibi.
Peki almam gereken taşın (10k, 20k, 30k lık gibi) ne türü olmalı. Bildiğim kadarıyla elmaslısı, seramiklisi vs. var bunun.
Tekrardan merhaba. Hasat işleri vardı giremedim foruma :D
Sorduğun kısımda detay bilgim yok ne yazık ki, ben işçilik kısmı ile alakalşıyım biraz (:
Pedere sordum bu bileme taşının türü ne olmalı dedim keskin ve dayanıklı bıçak için diye
"Elmaslı taş alsın, inceliği de medium yada fine türünde olsun" dedi.