Çift Kafalı Solucan Deneyi
-
Bir solucan cesidi var bunu neresinden keserseniz oradan bir kafa cikartiyor. Gorebiliyor. Kuyrugundan kestiginizde iki kafasi oluyor. Sonra bu solucani isiga yaklastiginda yiyecekle odullendirecek sekiilde egitiyorlar (sartliyorlar).
Nikoteen tarafından 03/Tem/24 23:44 tarihinde düzenlenmiştir
Bu sartlanmis solucani kestiklerinde yeni olusan diger kafasiyla birlikte isiga dogru gittigini gozlemliyor ve buradan yola cikarak iki beynin de ortak hafizaya sahip oldugunu one suruyorlar.
Fakat siz farkli dusunuyorsunuz. Hafiza nin bilince esit olmadigini dusunuyorsunuz ve hafizalari ortak olsa da bilinclerinin farkli olabilecegini, sartlandirilmis hafizada odul oldugu digerinde ise olmadigi icin solucanin isiga gitmesini ortak bir hafizaya sahip olduklarinin kesin ispati olarak degil, diger hafizada o an hayatta kalmak icin daha iyi bir olasilik bulunmadigi icin bilincin iki taraftan da gelen veriyi isleyip yararina olacagini bildigini sectigini dusunuyorsunuz.
Teziniz su: Bilinc ayni anda farkli hafiza birimlerine sahip olabilir. Bunu biliyorsunuz cunku sizofrenik bir deneyim yasadiniz ve ayni olayi farkli varnasyonlarla `hatirliyorsunuz`. (Buraya takilmayin sorunun can alici kismi degil sadece kurgu). Burdan yola cikarak bilincin bir direksiyon oldugunu dusunuyorsunuz ve birbirinden farkli modellerde arabaya taksaniz da ikisini de yonetebilecegi gibi bir dusunceniz var bilinc ve hafiza iliskisi uzerine.
Soru 1) Tezinizi dogrulamak icin, yani solucanin iki beynin de farkli hafizalara sahip oldugunu ( cunku gorsel hafiza diye bir sey var ve b iki kafa gorsel bilgiyi farkli acilardan aliyor birinin gordugunu digeri gormuyor vs dolayisiyla hafizalarinin farkli oldugunu dusunuyorsunuz) fakat bilincin hafizanin verdigi verilere gore isleyip evrimsel acidan en uygun olanini gercek gercek hafiza olarak var saydigini dusunuyorsunuz. Bu durumda iki beynin de farkli hafizalara sahip oldugunu ispatlamak icin nasil bir deney yapardiniz?
Soru 2) Evrimsel kurallara gore isleyen bir bilinc varsa bunun gercekten bir sartlanma yahut programlama degilde bilinc oldugunu dusunmek neden dogru olabilir ?
Soru 3) Sizce hafizanin bilinc uzerinde etkisi varsa bu etkinin dinamikleri nasil islemektedir.
Not: Bu arada cift kafali solucan deneyi farazi degil, gercektir. Kaynak: https://journals.biologists.com/jeb/article/216/20/3799/11714/An-automated-training-paradigm-reveals-long-term?fbclid=PAZXh0bgNhZW0CMTEAAaa6tkRKAVhCZuHzBdmeLbhT_mdJ3g6AHZNchKk9Ii-ubypmcovEF_tZDVs_aem_gKiNt5SInDfg3RBwuX6puA -
Bence bu tez biraz fazla uçuk bir tez. Ben Hazerfan HolyOne Çelebi olarak bu kouyu aydınlatabileceğmi düşünüorum
Zaten tezi kanıtlamaya çalışmazdım. Hayvana çeşitli testler yapardım bakalım tez doğrumu diye.
Software'de test projeleri yapar gibi yaklaşırdım yani çeşitli küçük assert ler ile ilerlerdim.
Öncelikle solucanın anatomisine çalışırdım. Bu şeyin iki kafası olsa da iki beynin nöronlarını bilrbirine kolay bağlayabileceğini ilk bakışta düşünmüyorum. bence bunlar yapışık ikizler gibi olacaktırlar.
Çift kafalı solucan deneyi gerçektir diyorsun. ben bir bilim adamı olarak üniversiteden çıkan doçent, profosor kılıklı hiçbirinin hiçbir dediğine inanmam istediği kadar paper olsun bu deneyi kendim tekrar eder doğrumu diye tespit yapardım önce.
Çünkü bunlar akademik puanı kasmak için yalan yanlış uzun ve kompleks paperlar yayınlayan dümbüklerdir. Einsteinin dediği gibi Everything should be made as simple as possible, but not simpler
Sonra eğer baktım ki gerçekten paperda yazdıklarıı gibiyse yine inanmam çünkü bunlar yine akademik puan toplamak için deneyi yanlış yapıyorlardır yada aradıklarını buldukları an daha ileriye gitmemişlerdir diye düşünürüm.
Mesela solucan ışığı baya bir geçiriyor olabilir. bir taraftan verdiğin ışık belki bunun sinir sisteminde bir fiber kablo gibi öbür tarafa iletim yapıyor olabilir ve diğerinin beynine ya da sinir sistemine ışık ya da ısı olarak uyarıyor olabilir.
Bu ihtimali de elden geçirince şunu sorarım bilinç nedir hafıza nedir? hafıza olmadan bilinç olurmu varsa bilinçten hafızayı çıkarırsak ne kalır? gibi felsefi sorularla ne istediğimi daha netleştiririm.
Sonra şunları araştırırım bu yeni beyinle eski beyin arasında nöron bağlantısı varmı? yoksa bu şey hormonla iletiliyor olabilir mi? mesela hayavnı ışığa çeken bir hormon mu var ve bu iki kafa yanı dolaşım sistemini mi kullanıyor?
Çağımızdaki Akademik dümbükler tek bir alanda sivrildikleri için bunları düşünmezler bunları bilmeden de daha fazla ilerlemek mümkün değil şu aşamada
-
Soru 1: İki beynin farklı hafızalara sahip olduğunu ispatlamak için nasıl bir deney yapardım?
İlk olarak, solucanın bu türünden (muhtemelen bir planarya) birkaç örnek seçer ve onları iki gruba ayırırdım. Her iki grupta da solucanları ışıkla şartlandırma deneyini yapar, ancak bu sefer ışık kaynağının farklı yönlerden gelmesini sağlardım. Örneğin, bir grup için ışık kaynağı solucanın sağ tarafından gelirken, diğer grup için sol taraftan gelir. Her iki grupta da solucanlar ışığa doğru hareket ettiklerinde ödüllendirilirler.
Ardından, bu şartlanmış solucanları ikiye keser ve her iki yarıyı da ayrı ayrı gözlemlerim. Eğer her iki yarı da kendi ışık yönüne doğru hareket ederse, bu durum, her yarının kendi hafızasına sahip olduğunu gösterebilir. Aynı zamanda, solucanın hangi yöne daha fazla eğilim gösterdiğini belirlemek için, solucanların farklı yönlerden gelen ışık kaynaklarına tepkilerini kaydederim.
Soru 2: Evrimsel kurallara göre işleyen bir bilincin gerçekten bir şartlanma ya da programlama değil de bilinç olduğunu düşünmek neden doğru olabilir?
Evrimsel açıdan bakıldığında, bilinç, hayatta kalma ve üreme şansını artıran bir özellik olarak gelişmiş olabilir. Şartlanma ve programlama gibi mekanizmalar, belirli uyarıcılara belirli tepkiler vermeyi öğrenmeyi sağlar, ancak bilinç, bu uyarıcıları değerlendirme ve duruma göre uygun tepkiler geliştirme yeteneğini içerir. Bilincin varlığı, organizmanın çevresel değişimlere daha hızlı ve esnek bir şekilde uyum sağlamasına olanak tanır, bu da hayatta kalma avantajı sağlar.
Bilincin evrimsel bir avantaj sağladığına dair kanıtlar, karmaşık sosyal etkileşimler, problem çözme yetenekleri ve gelecekteki olayları tahmin etme gibi davranışlarda görülebilir. Bu davranışlar, basit şartlanma ve programlamanın ötesine geçer ve bilinçli bir değerlendirme ve planlama sürecini gerektirir.
Soru 3: Hafızanın bilinç üzerinde etkisi varsa bu etkinin dinamikleri nasıl işlemektedir?
Hafızanın bilinç üzerindeki etkisi, bireyin deneyimlerini biriktirip değerlendirme ve bu deneyimlere dayanarak kararlar verme süreciyle ilgilidir. Hafıza, bireyin geçmiş deneyimlerini saklayarak, gelecekteki benzer durumlar için bir referans noktası sağlar. Bilinç, bu hafızalardaki bilgileri kullanarak, mevcut durumu değerlendirir ve en uygun tepkiyi seçer.
Hafızanın bilinç üzerindeki etkisinin dinamikleri şu şekillerde işleyebilir:
-
Deneyimlerin Birikimi: Geçmiş deneyimler hafızada saklanır ve bilinç, bu deneyimleri analiz ederek gelecekteki benzer durumlar için stratejiler geliştirir.
-
Öğrenme ve Uyarlanma: Hafıza, öğrenme süreçlerinde kritik bir rol oynar. Bilinç, yeni bilgiler edindikçe bu bilgileri hafızaya kaydeder ve bu bilgileri kullanarak davranışlarını optimize eder.
-
Karar Verme: Bilinç, hafızada saklanan bilgileri kullanarak, mevcut durumları değerlendirir ve en uygun kararı verir. Bu süreç, hem kısa vadeli (anlık kararlar) hem de uzun vadeli (gelecek planları) kararları içerir.
Bu dinamikler, bilinç ve hafızanın birbirini nasıl tamamladığını ve birlikte nasıl çalıştığını gösterir. Hafıza, bilinç için gerekli verileri sağlar ve bilinç, bu verileri işleyerek uygun tepkileri geliştirir.
Diyor GPT -
-
ben balık için okadar solucan çıkardım . birdefa solucan ışığa gitmez sadece topragın üst katmanlarına çıkar besin için nem azaldıkça üste çıkmaktanda vazgeçer yani ışıktan ve besinden çünkü ışıkta kalan ölür güneş ışıgından bahsediyorum.
aynı zamandan soğuk suda da ölür ama bir tip etli bi solucan türü var kırmız, tarsus kanalından kışın kullanmak üzere çıkarttığım o kattiyen soğuk sudan etkilenmiyor.
-
HolyOne bunu yazdı
Bence bu tez biraz fazla uçuk bir tez. Ben Hazerfan HolyOne Çelebi olarak bu kouyu aydınlatabileceğmi düşünüorum
Zaten tezi kanıtlamaya çalışmazdım. Hayvana çeşitli testler yapardım bakalım tez doğrumu diye.
Software'de test projeleri yapar gibi yaklaşırdım yani çeşitli küçük assert ler ile ilerlerdim.
Öncelikle solucanın anatomisine çalışırdım. Bu şeyin iki kafası olsa da iki beynin nöronlarını bilrbirine kolay bağlayabileceğini ilk bakışta düşünmüyorum. bence bunlar yapışık ikizler gibi olacaktırlar.
Çift kafalı solucan deneyi gerçektir diyorsun. ben bir bilim adamı olarak üniversiteden çıkan doçent, profosor kılıklı hiçbirinin hiçbir dediğine inanmam istediği kadar paper olsun bu deneyi kendim tekrar eder doğrumu diye tespit yapardım önce.
Çünkü bunlar akademik puanı kasmak için yalan yanlış uzun ve kompleks paperlar yayınlayan dümbüklerdir. Einsteinin dediği gibi Everything should be made as simple as possible, but not simpler
Sonra eğer baktım ki gerçekten paperda yazdıklarıı gibiyse yine inanmam çünkü bunlar yine akademik puan toplamak için deneyi yanlış yapıyorlardır yada aradıklarını buldukları an daha ileriye gitmemişlerdir diye düşünürüm.
Mesela solucan ışığı baya bir geçiriyor olabilir. bir taraftan verdiğin ışık belki bunun sinir sisteminde bir fiber kablo gibi öbür tarafa iletim yapıyor olabilir ve diğerinin beynine ya da sinir sistemine ışık ya da ısı olarak uyarıyor olabilir.
Bu ihtimali de elden geçirince şunu sorarım bilinç nedir hafıza nedir? hafıza olmadan bilinç olurmu varsa bilinçten hafızayı çıkarırsak ne kalır? gibi felsefi sorularla ne istediğimi daha netleştiririm.
Sonra şunları araştırırım bu yeni beyinle eski beyin arasında nöron bağlantısı varmı? yoksa bu şey hormonla iletiliyor olabilir mi? mesela hayavnı ışığa çeken bir hormon mu var ve bu iki kafa yanı dolaşım sistemini mi kullanıyor?
Çağımızdaki Akademik dümbükler tek bir alanda sivrildikleri için bunları düşünmezler bunları bilmeden de daha fazla ilerlemek mümkün değil şu aşamada
Peki işte iki kafanın aynı yahut farklı hazifaya sahip olduğunu kesin bi şekilde nasıl bir deney ile ispatlarsin?
-
her rengi algilayabiliyor mu?
mesela bir renk isikta odul verilirken baska bir renk isikta ceza uygulanabilir mi? turuncu-kirmizida ceza verilse ve mor-mavide odul verilse yeni kafa olustugu donemde inceleme alaninin buyuk bir bolumu turuncu-kirmizi renkle aydinlatilsa ortada dar bir alan sadece beyaz isik kalsa solucan bu dar alana kacip ceza almamak icin saklanacak mi? ne bileyim eski kafanin oldugu bolum mu yoksa yeni olusan kafanin oldugu bolum mu once beyaz ışık bolgesine siginacak? Hangi kafa ceza olan yerden hizli kacacak? renkler faraziydi, farkli renkler uygulanabilir birbirine en uzak spektrumlari dusundum. sadece eski egitilmis kafanin mi yoksa yeni olusan kafanin mi daha hizli aksiyon alacagini merak ettim.
-
Nikoteen bunu yazdı
Soru 1) Tezinizi dogrulamak icin, yani solucanin iki beynin de farkli hafizalara sahip oldugunu ( cunku gorsel hafiza diye bir sey var ve b iki kafa gorsel bilgiyi farkli acilardan aliyor birinin gordugunu digeri gormuyor vs dolayisiyla hafizalarinin farkli oldugunu dusunuyorsunuz) fakat bilincin hafizanin verdigi verilere gore isleyip evrimsel acidan en uygun olanini gercek gercek hafiza olarak var saydigini dusunuyorsunuz. Bu durumda iki beynin de farkli hafizalara sahip oldugunu ispatlamak icin nasil bir deney yapardiniz?
2 tane ışık kaynağı olurdu, birisi az ışık birisi çok ışık şeklinde. Yiyecek ödülü ilk etapta az ışık kaynağında diğer etapta çok ışık kaynağında olacak şekilde test ederdim.
Solucan az ışık kaynağına gitti ve yiyecek ile ödüllendirildi, sonra kuyruğu kesildi ve yeni bir kafa çıktı. Kafalardan bir tanesi yiyecek ödüllünün az ışık kaynağında olduğunu biliyor diğer kafa ise bilgi sahibi değil. Hafızasında az ışık kaynağında yiyecek olduğunu bilen kafayla tekrar az ışığa gidiyor ve bu sefer o hafızasının bulunduğu kafa kesiliyor. Eğer ortak hafızaları varsa yiyecek ödülünün bu sefer az ışık kaynağında olmadığını bilmeyen kafa bu sayede artık öğrenmiş oldu ve çok ışık kaynağına yöneldi yiyecek ödülünü aldı. Bu adım yeterli sayıda tekrarlanarak %50 olasılığın mı gerçekleştiği yoksa ortak hafıza mı olduğunun sonucuna ulaşılabilir diye düşünüyorum.
-
@Nikoteen , bir solucanın öğrenme kapasitesi nedir bilmiyorum ki işte, ışığa yönelmek ya da yönelmemek içgüdü mü, öğrenilmiş bişey mi? öğrenilen şeyi ne kadar hatırlayabiliyor bunlar hep soru işareti.
Bu aşamaya gelene kadar bir sürü ön deney yapmak gerekiyor.
Söylediğim gibi hormonal bir fark yaratabiliyor olabilir aynı dolaşım sisteminde aynı hormonlar döndüğü için aynı tepkiyi veriyor olabilir.
Sonuçta iddia edilen şey pek olası olmayan birşey onun için diğer sebepleri iyi sorgulamak lazım
-
En son Temu dan ucuz mal alıyorduk Sıcak Fırsatlar konusunda.
Konu ne ara buralara geldi :)
-
yapay zeka beni ürkütüyor :) ChatGPT 3.5'nin cevabı
Soru 1: İki beyin arasındaki farklı hafızaları ispatlamak için nasıl bir deney yapılabilir?
İki farklı hafızaya sahip olduğunu düşündüğünüz bir canlı, örneğin bu solucan örneği üzerinden bir deney tasarlayabilirsiniz. İşte bu deney için bir yöntem önerisi:
-
Farklı öğrenme süreçleri: Solucanı iki farklı ortamda eğitin. Birinci kafası için bir tür koşullu öğrenme yapın (örneğin, ışığa yaklaştığında ödül vermek gibi), ikinci kafası için ise bu ödülü vermeyin.
-
Test aşaması: Daha sonra, solucanın her iki kafasını da aynı ışığa maruz bırakın ve tepkilerini gözlemleyin. Eğer her iki kafa da ödül almadığı durumda ışığa doğru hareket ediyorsa, bu durum farklı hafızalara işaret edebilir.
-
Beyin aktivitesi ölçümü: Elektrofizyolojik yöntemlerle her iki beyin bölgesinin aktivitesini ölçerek, farklı bilgi işleme süreçlerini belirleyebilirsiniz. Farklı beyin bölgelerinin farklı uyaranlara nasıl tepki verdiğini inceleyerek farklı hafızaların varlığını destekleyebilirsiniz.
Bu deneylerle elde edilen veriler, solucanın iki kafasının farklı hafızalara sahip olup olmadığını daha net anlamanıza yardımcı olabilir.
Soru 2: Evrimsel kurallara göre işleyen bir bilincin varlığını doğru olarak düşünmek neden önemli olabilir?
Evrimsel bir perspektiften bakıldığında, bilincin belirli bir amaca hizmet ettiği ve evrimsel süreçlerle şekillendiği düşünülebilir. Bilincin, organizmanın hayatta kalma ve üreme şansını artıran işlevsel bir adaptasyon olduğu öne sürülebilir. Bu görüşü destekleyen bazı nedenler:
-
Adaptasyonel avantaj: Bilincin, çevresel uyaranlara tepki verme, geleceği planlama ve sosyal etkileşim gibi işlevleri, bireyin hayatta kalma ve üreme şansını artırabilir.
-
Bilinçsiz işlemlerle karşılaştırma: Bilinç, bilinçsiz işlemlerle karşılaştırıldığında bazı avantajlar sunabilir. Örneğin, karar verme süreçlerinde daha esnek ve karmaşık çözümler üretebilir.
-
Kültürel ve sosyal evrim: Bilincin gelişimi, bireyler arası iletişim ve öğrenme yoluyla kültürel ve sosyal evrimi tetikleyebilir, bu da grup içinde dayanışma ve işbirliğini artırabilir.
Bu nedenlerden dolayı, bilincin evrimsel bir ürün olduğunu kabul etmek, insan ve diğer canlıların zihinsel işlevlerini anlamak için önemli bir adım olabilir.
Soru 3: Hafızanın bilinç üzerindeki etkisi nasıl işler?
Hafıza ve bilinç ilişkisi karmaşık bir konudur ve bu ilişki çeşitli dinamiklerle etkileşir:
-
Bilinçaltı süreçler: Hafıza, bilinçaltı ve bilinçüstü süreçler arasında bir köprü görevi görebilir. Bilinçaltı düzeyde depolanan bilgiler, bilinçte fark edilmese bile, karar verme ve davranışları etkileyebilir.
-
Bilgi işleme: Hafıza, bilinç süreçleri tarafından işlenir ve yorumlanır. Örneğin, geçmiş deneyimler ve bilgiler, anlık kararlar ve tepkiler üzerinde etkili olabilir.
-
Zaman bağlamı: Hafıza, geçmişten gelen bilgilerin ve deneyimlerin bilinçte nasıl canlandırıldığını ve işlendiğini yönlendirir. Gelecekle ilgili planlamalar ve kararlar, geçmişteki hafıza izlerine dayanabilir.
Bu dinamiklerin anlaşılması, hem bireylerin zihinsel işlevlerini hem de bilinç ve hafıza arasındaki derin bağlantıları daha iyi kavramanıza yardımcı olabilir.
-
-
Solcan ışığa gitmez öyle olsa toprak üstünde görürdük hiçmi deşelenen tavuk görmediniz topraktan solcan çıkarıyor, titreşim desen tmm toprağı titret dışarı fırlar,
Balıkta kovanın içine yüzlerce toplayıp koyuyorum üstüne õlmesin diye nemli toprak atıyorum hiçbiri kovanın dışına hamle yapmıyor istese tırmanır çıkar.
Denemesi bedava ,yapay zeka boş bi zeka demekki .. Bu safsata ondan çıkıyorsa