Circus Of Physics 1

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    acizmendi
    acizmendi's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Mart/2003
    Erkek
    Su altında neden gözlükle daha net görürüz?

    Gorunmez adam nasil olunur? Gorunmez adam gorebilir mi?

    Dikkatli olanlarımız fark etmiştir, normal şartlarda görünmeyecek kadar uzaklıktaki dağlar ya da tepeler günün değişik saatlerinde değişik yükseklik ve netlikte görülebilmektedir. Neden?

    İçi su dolu olan cam bardağın içine bozuk para attığımızda, tepeden belirli bir açıyla bakarsak paranın yansımasını su yüzeyinde görebiliriz. Elimiz kuru iken bardağın arka tarafını kapattığımız da yansıma azalır ama hala ordadır. Fakat elimiz ıslak iken bunu denediğimizde yansıma oluşmaz. Neden?

    çölde su veya deniz gibi serap görülmesi nedendir?
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    acizmendi
    acizmendi's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Mart/2003
    Erkek
    Çoğunlukla yıldızların beyaz olduğunu düşünürüz. Kırmızı, mavi ya da başka renklerde yıldız olabilir mi?

    Güneşli bir havada ağaç yapraklarını sularsak yapraklarda kahverengi lekeler oluşur, neden?

    Ay tutulmasında ay neden kızıl görünür?

    Polisiye filmlerde hepimiz çokca görmüşüzdür, zanlıyı tespit etmek için onun bulunduğu odaya şahit tek taraflı aynadan bakar. Bu nasıl gerçekleşir?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    eergin06
    eergin06's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Ağustos/2002
    Erkek
    Su altında neden gözlükle daha net görürüz?

    Retina da net bir görüntü oluşabilmesi için gözün ışığı kırması gereklidir. Kırılmanın yaklaşık 3 de 2'si yüzeyde gerçekleşmektedir. Göz su ile temas halindeyken saydam tabakanın ve suyun kırılma indisi yaklaşık aynı olduğu için kırılma tamamen kaybolur. Gözlükle daldığımız da ise gözle su arasında hava olduğundan kırılma meydana gelir.

    İsmini bilmediğim tropikal bir balık suyun hemen yüzeyinde yarı gözü suda yarısı dışarda olacak şekilde yüzer. Peki bu balık nasıl net görür? Bu balık çifte retinaya sahiptir ve suyun içindeki lens dışındakine göre daha fazla eğriliğe sahiptir.


    Görünmez adam

    Görünmez adam olmak teorik olarak çok basittir. Kırılma indisi hava ile aynı olan yani reel kısmı 1 civarı olan hiç birşey görünmez. Çünkü ışığı havadan farklı kırmayan hiç birşey havadan ayırt edilemez. Pekala görünmez adam görebilir mi? Görebilmek için tek şart ışığı soğurmaktır. Işığı soğurmak içinse imaginary kısmı yüksek olan bir indise sahip olmak gerekir.

    Suyun içindeki bozuk para

    İçi su dolu olan cam bardağın içine bozuk para attığımızda, tepeden belirli bir açıyla bakarsak paranın yansımasını su yüzeyinde görebiliriz. Elimiz kuru iken bardağın arka tarafını kapattığımız da yansıma azalır ama hala ordadır. Fakat elimiz ıslak iken bunu denediğimizde yansıma oluşmaz. Çünkü oluşan görüntü bozuk paranın camın yüzeyinden yukarıya yansıyıp daha sonra üst yüzeyde kırılan ışığıyla oluşur ve ıslak el cam yüzeyle kuru elden daha fazla temas alanına sahiptir. Camla su aynı kırılma indisine sahip olmasına karşın temas alanı arttıkça arka yüzey için kırılma indisi artar. Bu da soğurulan ışık miktarını artırır. Sonuçta görüntü oluşmaz.

    Su içerisindeki maddeleri olduğundan daha derindeymiş gibi gördüğümüzü herles günlük tecrübesinden bilir. Peki ya uzaklığı nasıl algılarız? Bunu anlamak için su içerisindeki maddeye başımız dik ve yatay olarak bakarsak, yatay olarak baktığımız da maddeyi daha yakınmış gibi görürüz. Nedeni ise dikken gözlerimize eşit açılarla gelen ışık yatayken iki gözümüze farklı açılarla gelir.


    Olduğundan büyük

    Dikkatli olanlarımız fark etmiştir, normal şartlarda görünmeyecek kadar uzaklıktaki dağlar ya da tepeler günün değişik saatlerinde değişik yükseklik ve netlikte görülebilmektedir. Bunun nedeni havanın kırılma indisinin sıcaklıkla orantılı olarak artmasıdır. Günün en sıcak zamanlarında kırılma indisi arttıkça yeryüzeyine doğru daha fazla kırılan ışık tepelerin daha büyük görünmesine neden olur. Bunu tümsek aynadan gelen ışığa benzetebiliriz.

    Ayrıca çölde su veya deniz gibi serap görülmesi de kırılma indisinin sıcaklıkla değişmesindendir. Yüzeye yakın kısımda değişik oranlarda kırılan ışık sürekli hareket eden buhar gibi algılanır.

    :))

    Zulm ile abad olanın Ahiri berbad olur
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kedi_Gofreti
    Kedi_Gofreti's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Eylül/2003
    Dişi

    way be
    bosuna almamissin ak sakalli dede avatarini

    Fairies wear boots
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ra_Mu
    Ra_Mu's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Haziran/2002
    Erkek
    hımm doğrumudur bilmem ama mantıklı

    http://www.tatangalar.com/
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zerocool_8
    zerocool_8's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2003
    Erkek
    eergin06 nin söylediklerine tamamen katiliyorum.Bu
    olaylarin tamami isigin kirilmasi ve yansimasiyla
    ilgilidir. Yani teorik fizik kuramlarinin
    pratigi,günlük hayata dönüstürülmüs halleridir.

    Yildizlar cesitli renklerde olabilr,bu onlarin sahip olduklari enerji ve yaslari ile ilgilidir.

    Aytutulmasinda ay görünmez

    Günes gözlüklerinde dikkat edersen tersten baktiginda sadece kendini görebilirsinbu iki olay ayni seylerdir.Bu olay camin bir tarafinin gelen isini geri yansitacak sekilde parlatilmasi seklinde gerceklestirilir.Yani bir tarafindan baktiginda normal esyalari,diger tarafindan baktiginda da kendini görürsün.

    Love is a name Sex is a game Fuck the name Play the game
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    seredunt
    seredunt's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2003
    Erkek
    eergin06'nın söyledikleri doğru
    ama görünmez adam diye bir şey olamayacağı kanıtlandı
    (homo sapiens'in olamayacağı kanıtlandı)
    çünkü gözümüzdeki retina kısmı bu olayı bozuyor
Toplam Hit: 2221 Toplam Mesaj: 7