Çocukların Günahı Olmaz Diyenlere (:
-
Başkan APO'ya Kürtçe mektup yazacam'
AVAŞİN ÇAĞLAYAN/MHA/MOSKOVA
Kürt inkarına en büyük cevap Kürt çocuklarından geliyor. Moskova'da Kürtçe dil kursuna başlayan ve yaşları 8 ila 13 arasında değişen 20 çocuğun ortak isteği şöyle: "Başkan APO'ya Kürtçe mektup yazmak istiyorum"
Kendi ana dili ile konuşmak her çocuğun hakkı olduğu kadar, çocuğun kendi öz kültürü ile büyümesinde de önemli bir yer alıyor. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Kürtleri Kürtçe'yi kendi kültürünü korumanın en önemli parçası olarak görüyor. Ancak yalnızca günlük yaşamda kullanılıyor. BDT Kürtleri, çocuklarının kendi ana dilleri ile okuma ve yazmayı öğrenmelerini istiyor. Bu amaçla Moskova'da bulunan 'Mala Kurd Derneği' haftada iki saatlik bir Kürtçe dil eğitimi başlattı. 20 kadar Kürt çocukla başlatılan dil eğitimine bir de Rus çocuk katılıyor.
Dil eğitimi veren Kasimlo Weli, çocukları gördüğünde büyük bir heyecana kapıldığını, yüzlerce yıldır Kürdistan topraklarından uzak kaldıkları halde dillerini unutmadıklarını söyledi. "Ana dilleri kendileriyle ülkeleri arasında bir bağ olmuş. Dili unutmaları o bağdan kopuşu getiriyor" diyen Weli, dil eğitimiyle bu bağı güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Kürt dilini bütün yönleriyle geliştirmeyi amaçlayan okul sistemini geliştirmek gerektiğini söyleyen Weli, başlattıkları dil eğitimiyle bu amaçlarının alt yapısını oluşturduklarını söyledi.
'Kürtçe kılam söyleyeceğim'
Kürtçe dil kursuna gelen çocukların neden Kürtçe öğrenmek istediklerini sorduk: Dil kursuna gelenlerden birisi de 8 yaşındaki Vigar Elizade. Vigar "Kürtçe okuma ve yazmayı öğrendiğim zaman Başkan APO'ya mektup yazacam. APO Kürtçe'dir. Okuldaki arkadaşlarıma Kürtçe öğreteceğim. Bir de Kürtçe klam söyleceğim" diyor.
'Kürtçeyi seviyorum'
Anadil eğitimi alan çocukların yaş oranı 8 ila 13 arasında değişiyor. Ana dil eğitimi görmenin heyecanını yaşayan çocuklardan Yusuf Memedo (10), Kürtçe konuşurken kendisini daha huzurlu hissettiğini söyledi. Memedo, "Kürtçe'yi seviyorum. Annemle Kürtçe konuştuğumda annemle birbirimizi daha çok seviyoruz" dedi.
Türk devletine cevap
13 yaşındaki Roza Usubov'un hayali ise ilginç. Roza, Kürçe öğrendiğinde ilk yapacağı işin dışarı çıkıp çığlık çığlığa "Ez Kurdî dizanim" diye bağırmak olacağını ifade etti. "Başkan Apo'ya mektup yazacağım, onu çok sevdiğimizi söyleyeceğim. Türk devletine, 'sen bizi oradan göndermişsin. Ama bak ben yine de Kürtçe biliyorum' diyeceğim" diye konuştu.
'Kürt artist olacam'
Arkadaşlarının "Artist" diye çağırdığı 11 yaşındaki Torun Sedeyan ise "Gelecekte artist olacağım ve Kürtçe film yapacağım" diyerek yanıt verdi. Sedeyan, "Bir de Apo'ya şiir yazmak istiyorum." dedi.
Adı Abdullah Öcalan
Bir kurs öğrencisinin adı ilgimizi çekti. 10 yaşında olduğunu öğrendiğimiz bu çocuğun adı Abdullah Öcalan. Adıyla onur duyduğunu söyleyen küçük Abdullah, Kürtçe dil eğitimini gazeteci olmak istediği için aldığını söyledi. "Kürçe yazılar yazmak istiyorum. Herkes Kürtçe öğrensin istiyorum. Başkan Apo'ya Kürtçe mektup yazmak istiyorum" dedi.
'Babamın dilini de öğrenmek istiyorum'
Kürtçe dil eğitimine babası Kürt, annesi Rus olan Cristina Nabiva da katılıyor. Cristina'ya annesi de eşlik ediyor. Cristina, Rusça bildiğini ama babasının dilini de öğrenmek istediğini söyledi. Annesi Saşa Aleksandıra ise kızının Kürtçe bilmesi gerektiğini vurguladı. Aleksandıra, "Kızımı yalnızca Rus kültürü ile büyütmem ona yapacağım büyük bir haksızlık olur. Babası Kürt. Onun için kızımın Kürtçe bilmesi ve Kürt kültürü ile de büyümesi gerekiyor. Eşim ve kızımla daha sağlıklı bir diyalog için benim için de gerekli" dedi.
'Ronahî ve Weli'yi sevdiğim için'
Öte yandan Rus asıllı Dima Dimitir (13) ise neden Kürtçe örenmek istediğine ilişkin sorumuza, Kürt arkadaşları olduğunu, onların Rusça bildiğini ve kendisinin de Kürçe öğrenmesi gerektiğini söyledi. Dima, "Buraya geldiğimde öğretmenim Ronahî ve Weli'yi çok sevdim. Kürtçe konuştuklarında onları dinlemek hoşuma gidiyor. Onun için Kürtçe öğrenmek istiyorum" diyor.
Kurumlara destek çağrısı
Kasimlo Weli, "Kursat ilgi bizi mutlu ediyor. Bu anlamlı çalışmayı yürütürken dünyanın değişik yerlerinde çalışma yürüten bütün kurumlarımızdan materyal vb. noktalarda destek bekliyoruz" diye konuştu.
-
yani?
-
başlık çok hoşuma gitti :)
beyin yıkanmışlık bu olsa gerek, apo denen köpeğe başkan diyolar, kim bilir apo iti onlara nasıl anlatıldı, aponun neler yaptığını Allah bilir hiçbiri bilmiyodur. -
Başlıga bak a.q
-
gebersinler ya daha küçükten başlıyolar terorist yetiştirmeye
-
ben bu konuda çocukların bi günahını göremiorum.
yıkamışlar resmen beyinlerini -
peki bu nereye kadar sürecek sonuçta onların babasıda zamanında çocuktu , dedeside çocuktu ... ve gerçeği göremeden 60-70 yaşlarına kadar geldiler
yani anlamadığım nokta evet her insan saf doğar ama neden sorumluluk 18 yaşından sonra yüklenir ?
elbette herkes kendi kültürünü savunmalı ama bu kültür savunmak değil , Terörist yetiştirmek !
-
daa küçüqqen yıqıyolar çocuqların kafalarını a.g sheresiz bunlar ya..
çocuk apo önemli biri fln sanıo heralde...
yazıq böle insanlara yazıq.. -
kreston haklısın hocam.
kesinlikle okul zorunluluğu getirilmeli ve bu konuda kurallar çok katı olmalı.
çocuğunu okula göndermeyen babalara en az 30 milyar ceza falan.
ve orda aklı bazı şeyleri idrak etmeye başlayan küçük çocuklara vatan severlik aşılanmalı,terorün kötü bişi olduğu anlatılmalı.
yapabilirmiyiz bunu.tabikide yaparız -
bu çocukların beynine yeniden gusul aldırmak lazım
-
daha o yasta başlamışlar ... rahat durmazlarmı bunlar ... onalrı yetiştirenli alacaksın altına wercen ayarıı :))
Toplam Hit: 1868 Toplam Mesaj: 11