folder Tahribat.com Forumları
linefolder Hukuk & Muhasebe & Sigorta Soru - Cevap
linefolder Döviz Birikimli Hayat Sigortası Hakkında



Döviz Birikimli Hayat Sigortası Hakkında

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Alezsian
    Alezsian's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Haziran/2022
    Erkek

    Hocalar selam,

    Döviz birikimli hayat sigortası hakkında az biraz fikir sahibi oldum fakat yaptıran varmı veya net bilgiye sahip olan varsa bir kaç sorum olacak.  vergi avantajları farklı yazıyor firmalara göre değişiyormu. geri ödeme noktasında stopaj çıkıyormu. geri ödeme tl olarak mı döviz olarakmı yapılıyor. sizce yaptırmak mantıklımı birikim anlamında tecrübelerinizi ve yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim.

     


    You Will Never Walk Alone
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gkhn
    gkhn's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Haziran/2007
    Erkek

    Hocam 7 sene once yaptirdim maalesef 5 sene daha da cikamiyorum. benimkinde yatirdigim para nemalandirilmiyor, sadece bana saglam bir hayat sigortasi veriyorlar, Agesa'dan (onceden avivasa idi). Maalesef hayatimda finansal olarak yaptigim en kotu yatirimdir, zaten burnu boktan cikamayan bir arkadasimin gaziyla yaptirmistim. Kilavuzu karga olanin...
    Aylik brut maasin 15%'i kadar oluyor ama sanirim ust limiti de var. Tr'de calisirken de net maasa anlastik falan diye vermemislerdi bana o farki :d


    I am free of all prejudice. I hate everyone equally
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sigortacı
    DJ_Alper
    DJ_Alper's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    para biriktirmeyen biriysen güzel ama çıkamazsın 

     


    Sorularınızı cilginsigortaci@gmail.com a yazabilirsiniz cevaplar facebook sayfasında >>> facebook.com/cilginsigortaci █║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    Hocam selamlar

    Burdan bir arkadas araciligi ile konuyu önceden görmüstüm, ona yaz dedim ama yazmamis :) Neyse tbt'ye tekrar döndüm, konuya yazmak istedim.

    Kisaca: "Run, run run, run"

    Uzun versiyonu: Öncelikle anlatacaklarim türkiye ile %100 tutarli mi bilmiyorum ama bu soysuzlarin benzer yapida oldugunu düsünüyorum.

    Yasadigim ülkede, 3a denilen 3. sütün opsiyonel emeklilik olayi var. Yani her ay parayi oraya yatiriyorsun, hem vergi avantajlarindan faydalaniyorsun hem emekli olunca yatirdigin parayi alabiliyorsun. Kimi faiz veriyor, kimi o parayla yatirim yapmana olana veriyor. Bir de hayat sigortasi satan namussuzlar var.

    Neden kizdigimi anlatacagim tabi. 

    Esim 20li yaslardan beri calisiyor ve bir tanidiginin tavsiyesiyle hayat sigortasi yaptiriyor ve 3a ödemelerini oraya yaptiriyor. Hesaplara göre 120 bin frank civari bir para ödemis. Bir sebepten dolayi parayi cekmek istedik (zaten her durum icin cekemiyorsun, ya ev almak icin, ya is kurmak icin ya ülkeyi terk edeceksen vs vs gibi sartlarla ancak cekebilirsin) ve adamlarin bize verdigi rakam 31 bin frank. 4'te 3ü yok olmus. Bu arada ceza falan yok ortada, para yok olmus.

    Daha önce arastirmistim, binlerce magdur var ama bu olay nedense hic öyle cok ses getirmiyor. Tüm sigorta firmalari axa, alianz, generali, mobiliar, zurich vs vs hepsinde sistem ayni.

    Bu para nasil yok oluyor o da su; bu soysuzlar hic bir zaman seffaf degiller. Sözde bir kagit gönderiyorlar orda bir tablo var oradaki yillara göre rakamlar iyi görünüyor ama telefonda esim sordugunda, o tablo cok önemli degil dediler. 

    Senin yatirdigin parayla yatirim yapmislar, buradan gelen gelir %0 nasil basarmislarsa. Ancak benzer sorunu yasayan biri, esinin 25 bin frank yatirdigini ve 6 yil icinde paranin 19 bin oldugunu yazmisti. Sebebi de su, firmalar o parayla yatirim yapiyor ya, ve her yil yatirim yaptigi hisseleri degistiriyorlar. Bunu yapinca da 1000 frank fee kesiliyor. Yani keyiflerine göre hisse aliyorlar, sonra her yil degistirip, 1000 frank masraf aliyorlar ve 6 yil icin 6000 frank fee ödemisler. Bizim ki de benzer.

     

    Yetti mi yaptiklari serefsizlikler? Hayir tabi ki. Bunlar sana söylemiyorlar ama 'hayat sigortasi' ürününü satiyor. Yani paranin azalmasinin en büyük sebeplerinden biri de aslinda onlardan hayat sigortasi satin aliyorsun. Ancak bunu hic bir sekilde söylemiyorlar. Isvicre devleti, bu soysuzlarla is birligi icinde. Cünkü burda her haltin bir sigortasi var ve cogu zorunlu ve özel. 

    Neyse gelen tepkilerden sonra 2024'ten itibaren bunlar daha seffaf olacakmis, emeklilik yaklasikca ne kadar para alacaklarini vs göstermek zorunda olacaklar. Böylece millet bunlarin ne mal oldugunu anlayacak.

    Daha cok detayi var da anlamak icin yeterli. 

     

    Bu soysuzlar diyor ki, siz ödemelere devam edin, 65 yasa gelince 70 bin frank alirsiniz toplamda (suan 31 bin), orayi hesapliyoruz 110 bin frank yatirmamiz lazim ama bize karsiliginda 40 bin frank verecekler, saka gibi cidden.

    O yüzden ne gir böyle seylere ne düsün. Uzaklas uzaklasabildigin kadar. Tanitinimi yapanlar bunun cok iyi bir ürün oldugunu, iste ölüm gibi durumlarda su kadar para verildigini, cok avantajlari oldugunu vs söylüyorlar. Ama arkaplanda olan olaylari asla söylemiyorlar. Evet bu sigorta cok iyi ama senin icin degil, onlar icin.

    Sana yüzlerce magdur gösterebilirim bu konuda. 

    Eger katilmissan bile, zararda olsan bile cik hocam. 

     

    Yapacagin is ne olmali:

    emeklilik yatirim fonlari gibi seyler bul, parani oraya at. Ancak cekme olayi icin sartlarina bak. Dedigim gibi özel durumlar vardir. Bana para lazim oldu cekeyim diyemiyorsun.

    Bunun vergi avantaji var tabi,cünkü gelirinin bir kismini oraya veriyorsun. Ancak cekerken vergi ödüyorsun. Ama normalde gelir vergisi olarak atiyorum %10 ödüyorsan, emeklilik zamani cektiginde %7 ödeyeceksin gibi bir sey. 

    Bir de kademeli cekim diye bir taktik var. Emekli olmadan 5 yil önce parayi parca parca cekebiliyorsun. Bunun icin de 5 portfolyo olusturuyorsun ve parayi esit olarak bu portfolyolara bölüyorsun. Atiyorum aylik 1000 lira prim ödüyorsun, 5 hesaba bölünce 250 yatiriyorsun hepsine.

    emekliligin dolmadan 5 yil önce cekime basliyorsun. Yani 65'te emekli olacaksan 60 yasinda cekim hakkin var. Her yil 1 tane hesaptan/portfolyodan cekiyorsun, buna da parcali cekim diyor. Az para cektigin icin vergi cok daha az ödüyorsun. Hesaplara göre %50 daha az vergi ödüyorsun.

    Bu anlattiklarimin türkiye'deki karsiligi nedir bilmiyorum ama iyice arastir, forumlarda falan dolas et. Cünkü bir sürü insanin magdur olabilecegi bir sey bu. 

    Fonlara, hisse senetlerine falan yatirim yap. Dahasi emeklilik icin vergi avantaji sagladigin bir yer bulduysan ve onlar o parayi yatirim icin kullaniyorsa en mantikli bu olur. Cünkü hem yatirim hem vergi avantaji birlikte geliyor. Tabi o yatirim olayini senin secmen gerekiyor.

    Burda viac.ch ve finpension.ch gibi firmalar bunu sagliyor. Hatta finpension'da kripto paralar bile var yatirim icin :) Stratejini seciyorsun, istedigin gibi degisiriyorsun vs cok esnek.

    Ama bunlar sart degil (vergi avantaji olmasa da olur diyorsan), kendin fonlar alabilirsin, ya da ikbr (interactive brokers)'dan bir hesap acip oradan yurtdisi hisselerini daha uygun komisyonla alabilirsin. Türkiye'deki firmalar genelde ya ikbr'yi ya da baska bir firma vardi adini unuttum o brokerlari kullaniyor. Direk kendin alirsan daha az fee ödersin.

    Kisaca; hayat sigortali emeklilik, yatirim zimbirtilarindan uzak durun. Parayi cöpe at daha hayirli. Icin icine 'sigorta' diye bir kelime geciyorsa 1000 kere daha düsünün. Cünkü sigortacilar ekseri olarak kendilerini düsünürler, cünkü senden para kazanirlar ve nemalanirlar. (sözüm tbt'dekilerden disari).

     


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    Bu emeklilik fonlarına girmeyin hacılar. Dede de diyor bunlara bulaşmayın diye.

     

    https://www.youtube.com/watch?v=q6dXXjsuHyQ&ab_channel=CihatE.%C3%87i%C3%A7ek

     

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hellboy4tr
    hellboy4tr's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Ağustos/2006
    Erkek

    avantajlar 

    -baska kredi cektiiginde hayat sigortasi iadesi alabiliyorsun bu sigortadan dolayi

    -gelir vergisinden indirim aliyorsun (net maas aliyorsan hicbir avantaji yok sirketin isine geliyor)

    -olursen arkanda kalanlar ciddi tazminat aliyor (ben oldukden sonra geride kalanlardan banane basinin caresine baksin herkes)

    -birde kredi kartindan cektirebiliyorsun kartida bir ay sonra odiyecegin icin kart kaynakli avantajlar puan cart curt olabili

    dezavantaji

    -ciktiginda yatirdigin dolari aliyorsun bir kurus koymuyor uzerine, dolarinda enflasyonu var

    -erken cikarsan ki 10-15 sene falan sureleri, ciddi kesintiler oluyor

    -dolar kuru malum surekli artiyor bugun bes lira ise bir sene sonra on lira olabilir

    eger doviz olarak geliri elde etmek istiyorsan ve getiri saglasin istiyorsan eurobound tavsiye ederim. 10k icin senede 2 kere 300er dolar odeme falan aliyorsun fakat bu ulkenin cds,kredi puanina vs herseye gore degisiyor. ve bunun uzerindende senelik gelirin 60k yada 80k tl ya kadar vergi muhafiyetin var, her sene guncelleniyor bu tutarlar (elde ettigin kira gelirlerini bu degerden dusmen gerekiyor). yani eurobound+kira gelirin bu tutari geciyorsa gelir vergisi oduyorsun ekstra. Bununda cozumu kredi ile ev alip onun gelirinide odenen faizi gider beyan edecegin icin o sekilde sistemi dengede tutman lazim. beyani ayni kira geliri beyaninda bulundugun yerden yapiyorsun.

    2024 de devlet ossurugundan vergi alacak beklentim bu sekilde, bu soyledigim vergiler vs degisebilir. 

    amerikada ev falan gec o isleri cok riskli tanidigim birkac kisi dolandırıldı.

     

     

    hellboy4tr tarafından 01/Oca/24 17:45 tarihinde düzenlenmiştir

    https://www.youtube.com/c/hobitadilat
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek

    Ben yaptırdım ama kazayla ölür gidersem hanima çocuğa katkısı olur diyerekten yaptırmıştım. 

    100bin dolar teminatli, yilda tek ödeme 1000dolar ödüyorum. 

    Doların enflasyonunu düşünürsek tabi ki zarar ama kazayla ölürsen minimum 90bin dolar artıdasin. 

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gkhn
    gkhn's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Haziran/2007
    Erkek
    Kaan bunu yazdı

    Ben yaptırdım ama kazayla ölür gidersem hanima çocuğa katkısı olur diyerekten yaptırmıştım. 

    100bin dolar teminatli, yilda tek ödeme 1000dolar ödüyorum. 

    Doların enflasyonunu düşünürsek tabi ki zarar ama kazayla ölürsen minimum 90bin dolar artıdasin. 

    Simdi Eurobond'a endeksli olup bir miktar kazanc getirenleri de var, yakin zamanda yaptiracak olanlara boylelerini tavsiye ederim.
    Benim bankaci onermisti ama pek sallamamistim oburunden yedigim kaziktan.

    https://www.viennalife.com.tr/urunler/tek-primlililer

     


    I am free of all prejudice. I hate everyone equally
Toplam Hit: 759 Toplam Mesaj: 8
sigorta tavsiye