Eğitim Hakkındaki Düşüncelerim

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    code_46
    code_46's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek

    ToR5 bunu yazdı:
    -----------------------------

       ''Öncelikle düz lise, anadolu lisesi, fen liseleri, özel liseler, gibi mezun olunduktan sonra hiçbir işe yaranılmayan, liselerin kaldırılması taraftarıyım. Liselerin hepsi meslek lisesi olmalı ve öğrenip görülen 4 sene boyunca stajlar zorunlu olmalı. böylece liseden mezun oldunduktan sonra en azından ilerde uğraşmayacak olsakta bir alanımız olur''

    Aşırı uzmanlaşma kıyamet alametidir. Bir vida dalgasından, bilgisayarın bir parçasından, arabanın bir motorundan anlayıpta Cumhurbaşkanı'nın adını bile bilmeyen nice pozitivist mal tanıyorum ben. Gerek yok. Her insanı bir konuda aşırı uzmanlaştırmak o şahsın eğitim ve öğretim özgürlüğüne müdahaledir.


    -----------------------------

     

    herkes gittsin aynı dalı okusun demiyorum ki kuaförlükten- metal işlemeye bir sürü dal var meslek liselerinde...

     

    *******

    Yurt dışındaki çocukları görüyoruz, adam şunu yapıyo bu nu yapıyor. kimisi iphon u hekliyor kimisi xbox360 kırıyor kimi yaptığı inanılmaz robotları youtubede paylaşıyor. Hiç sormadınız mı bunlar neden bizde de çıkmıyor. ?

    Sorunun cevabı çok basit anadilde eğitim adamlar herşeyi anadillerinde öğrendikleri için daha iyi kavrıyorlar. herşey anadillerinde olduğu için kitabı açıp bakıp aaa bu böyleyiş diyebiliyorlar. bu bildiklerini nette döküman olarak paylaşıyorlar.

     Ya bir Türkçe mikroişlemçi kitabı alıyım dedim. bizim kitabın ingilizcesi çok ağırdı . uzun ve eski kelimeler vardı. Altığım türkçe kitap ise...... ben hayatımda bu kadar iğrenç bir kitap görmedim arkadaş oturup ben yazzam çok daha iyisini yazarım bildiklerimle..... mecburen netten ingilizce kitap sipariş verdim de ordan çalıştım. sonra neden bizimde iyi okullardın okuğu millete ışık gösteren Türkçe kitaplarımız olmasın düşüncesi geldi aklıma... Sinirlendim.... seneyede isveçe gidiyorum.. orda okuycam bu ülkeninde bayrak ve milli marş hariç  herşeyinden nefret ediyorum.

     

    neyse sinirliyim bu konu hakkında kusura bakmayın..

     


    En mükemmel insan yaptığı hatayı tekrar yapmayan insandır; hatasızlık Yaratıcıya aittir, insanlar ulaşamaz.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    code_46
    code_46's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek

    asswipe bunu yazdı:
    -----------------------------
    Öncelikle düz lise, anadolu lisesi, fen liseleri, özel liseler, gibi mezun olunduktan sonra hiçbir işe yaranılmayan, liselerin kaldırılması taraftarıyım. Liselerin hepsi meslek lisesi olmalı ve öğrenip görülen 4 sene boyunca stajlar zorunlu olmalı. böylece liseden mezun oldunduktan sonra en azından ilerde uğraşmayacak olsakta bir alanımız olur. -------------- *anadolu ve fen liselerinin amacı fen-edebiyat fakültesine öğrenci yetiştirmektir aslında. mühendis vb. olmak isteyen meslek lisesine gitmelidir. ------------ Lise boyunca yatkınlık alanlarımız ölçülerek hangi mesleklerde başarılı olabileceğimiz testleri yapılmalı... ve bilgi verilmeli rehber öğretmenler tarafından ------------ *yatkınlıkları ölçmek için lise çok geç bence. ilkokuldada ölçüm yapabilcek kalitede öğretmen bulmak zor. birde türk aile yapısını düşünürsek olay çıkar. ----------- Üniversite sınavında herkes eşit olmalı sözel öğrencisi doktor ya da mühendis olmak istiyorsa yada bir sayısal öğrencisi avukat olmak istiyorsa önüne engel çekilmemeli. ----------- *bu düşünce tamamen saçmalık. sözelden mezun olmuş bir öğrenci sıfır kimya biyoloji bilgisiyle ne doktoru olcak? yada torna tesviyeden mezun olmuş biri ne diye felsefe yada edebiyat bölümü okusun? eğer olmak istediği buyduysa baştan lise seçimine dikkat etmesi gerekirdi. ----------- İki kez kalanların üniveriste ile ilişkileri kesilmeli ----------- * bir insan iki kez kaldı diye üniversiteye yada bölüme yada okumaya niyeti olmadığı anlamına gelmez. ----------- Yurtdışındaki önde gelen üniveristelerde okutulan kitaplar akademisyenler tarafından Türkçeye çevrilmeli ve o kitaplar okutulmalı. ----------- *herşeyi devletten beklememek lazım. kişisel gelişim önemli birşey. okul herşeyi veremez. ki bence illa türkçede gerekmez. ingilizce eğitim faydalı birşey. eksileri elbette vardır ama bu eksiler öğrencilere ingilizce öğretemeyen asalak öğretmelerin suçudur. anadilde eğitim görmek isteyene zaten veriliyor. --------- Bunca yıllık öğrencilik hayatım boyunca çıkardığım derslerden biri : Ortalama bir öğretmen anlatacağı dersin %80 ini bilir %60 ını anlatır öğrenci bunun %50 sini anlar. Eğer yabancı dilde ise eğitim bu oran daha çok düşer. --------- *bence bir ideal üniversite öğrencisinin en az bir yabancı dili su gibi anlayabilmesi gerekir. öğrenci işe yaramazsa öğretmen isterse %100ünü anlatsın. sistemde mevcut bidolu saçmalık mevcut. düzeltilmesi gereken komple değiştirilmesi gereken bir sürü şey var. ayrıca formal eğitime tamamen karşıyım.
    -----------------------------

     

    Amacım daha yetenekli kapsamlı insanlar yetiştirlmesi fen -anadolu liselerinden mezun olan ama üniveristeye giremeyen bir sürü adam var bunlar sonunda işsisz olarak geri dönüyor. hiç bir işten anlamayan birini kim alır. Hiç değilse meslek lisesinden mezun olursa bir üzmanlık alanı olur.

    Bu rehberlik eğitimi ne kadar erken verilirse o kadar iyidir. Ama üniversite bilinci ilerde ne işle uğraşıcağı bilince lisede daha çok ortaya çıktığı için lise dedim.

    "Üniversite sınavında herkes eşit olmalı sözel öğrencisi doktor ya da mühendis olmak istiyorsa yada bir sayısal öğrencisi avukat olmak istiyorsa önüne engel çekilmemeli." dediğim amacı insanlara yardım etmek onlrı iyileştirmek olan biri . sırf puanı tututuyor diye TIP yazan birinden çok daha kaliteli doktor olur.

    Bu ülkede üniveristeyi yan gelip yatma yeri sanan kişiler var, üniveristeyi 6-7 yılda bitiren öylesine gelmiş insanlar var bu insanlardan üniverite arınmalı, sadece gerçekten okumak birşeyler üretmek uzmanlaşmak isteyenler girsin üniversiteye. hee bir işi olur ratasızlığı olur ondan kalır, o zamanda dondursun üniveristeyi...

    Herşeyi devletten beklememek lazım demişşsin o Pearson'un 400-500 syfalık kitapları okulda öğrettikleri yarım yamalak ingilizceylemi çevirleyim. hadi yaptık öyle bişiy diyelim o kitapları çocğun olsa okuturmuydum ? yosa o bölümde uzman kişilerin çevirdiği kitaplarımı okuturdun. Yabancı dilde eğitim bu ülkeyi yozlaştıran en büyük neden. İnsan en iyi kendi ana dlince öğrendiği bilimsel çalışmalarda kanıtlanmış birşey. sen bir şey üretemiyceksen ne işe yaradı o kadar çalışman. Türkçe yeterli kaynak yok. ülke olarak öğrenmeli kavramalı ve üretmeliyiz. Taklit ederek başka yerlerden hazır getirerek birşey olmaz.


    En mükemmel insan yaptığı hatayı tekrar yapmayan insandır; hatasızlık Yaratıcıya aittir, insanlar ulaşamaz.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yawuz
    yawuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Temmuz/2005
    Erkek

    her şey ilk okuldan başlıyor eğer bir çocuk okumayı sevmiyorsa bu 40 kişilik sınıflardan dayakçı hocalardan ve geri zekalı hocalardan başlamaktadır eğer sorunlar ilk okulda tespit edilirse kaliteli bir nesil yetiştirebilirsiniz bununla beraber TV nin etkisi yadsınamaz ne kadar çöp içerik varsa hepsi çocuklar için yayımlanır durumda hiç catoon network ü izlediniz mi küçük kardeş amca çocuğu olan bilir o saat denemeyecek cismin çocuklar üzerindeki etkisi gel gelelim bunlara maruz kalan çocuktan öğrenme aşkı bekleyemezsin 


    tahribat.com a can feda
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    OveRTaX
    OveRTaX's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Mart/2010
    Erkek

    Bende anadolu teknik lisesi makine bölümü 10. sınıf öğrencisiyim.Aile isteği ile böyle bir karar aldım diyebilirim.Düz lise istiyordum ama elimde bir mesleğim bulunsun diye anadolu tekniğe yolladılar.Şuan okuluma severek gidiyorum desem yalan olur.Sevmiyerek gidiyorum desemde yalan olur.Biz bu sene başladık meslek derslerine ve elimin pek yatkın olmadığını düşünüyorum.Gerçi şuan her şey çok farklı biz elimizin yatkınlığı olsun diye en ilkel yollarla çalışıyoruz.Seneye makine ile çalışacağız ama içime bir şüphe düştü.İlerde makine mühendisi olursam hayatımdan,işimden memnun olurmuyum diye.Okula kayıt olurken teknik ve meslek liselerinin önünde bir engel yoktu.Okul tercihimde ki en büyük neden bu.Okul açıldı 2 hafta geçti haberlerde tekrar teknik ve meslek liselerinin önünün kapatıldığı yazıyordu.Böyle işin içine sıçayım dedim.

    Şimdi bu bölümü okurken bilgisayar mühendisliği istiyorum.Bunun içinde hayvan gibi ders çalışmam lazım.Önümüz zaten kapalı hem bilgisayar mühendisliği puanını alıcam hemde 8 soru fazla çözeceğim.Çok zor gözüküyor ama inanmak başarmanın yarısıdır :)

    Gerçi meslek konusunda da kararsızım.İlgi alanımın bilgisayar ve onunla ilgili birşeyler yapmak istiyorum bir yandan da makine okuyorum.

     

    Bu arada mekatronik mühendisliği nasıl bir şey.Neler yapar,son zamanlarda fazlasıyla duydum ve ilgimi çok çekti.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    code_46
    code_46's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek

    OveRTaX bunu yazdı:
    -----------------------------

    Bende anadolu teknik lisesi makine bölümü 10. sınıf öğrencisiyim.Aile isteği ile böyle bir karar aldım diyebilirim.Düz lise istiyordum ama elimde bir mesleğim bulunsun diye anadolu tekniğe yolladılar.Şuan okuluma severek gidiyorum desem yalan olur.Sevmiyerek gidiyorum desemde yalan olur.Biz bu sene başladık meslek derslerine ve elimin pek yatkın olmadığını düşünüyorum.Gerçi şuan her şey çok farklı biz elimizin yatkınlığı olsun diye en ilkel yollarla çalışıyoruz.Seneye makine ile çalışacağız ama içime bir şüphe düştü.İlerde makine mühendisi olursam hayatımdan,işimden memnun olurmuyum diye.Okula kayıt olurken teknik ve meslek liselerinin önünde bir engel yoktu.Okul tercihimde ki en büyük neden bu.Okul açıldı 2 hafta geçti haberlerde tekrar teknik ve meslek liselerinin önünün kapatıldığı yazıyordu.Böyle işin içine sıçayım dedim.

    Şimdi bu bölümü okurken bilgisayar mühendisliği istiyorum.Bunun içinde hayvan gibi ders çalışmam lazım.Önümüz zaten kapalı hem bilgisayar mühendisliği puanını alıcam hemde 8 soru fazla çözeceğim.Çok zor gözüküyor ama inanmak başarmanın yarısıdır :)

    Gerçi meslek konusunda da kararsızım.İlgi alanımın bilgisayar ve onunla ilgili birşeyler yapmak istiyorum bir yandan da makine okuyorum.

     

    Bu arada mekatronik mühendisliği nasıl bir şey.Neler yapar,son zamanlarda fazlasıyla duydum ve ilgimi çok çekti.


    -----------------------------

    meslek lisesine gitmek çok iyi en azından bir şey hakkında bilgi sahibisin yapacağın stajlarda yanına kar kalır. Üniveristeye gelince, sen bir mühendisliğe girde sonra istediğin mühendisliğie geçersin 2. sınıfta ortalamanıda biraz yüksek tutarsun sorun olmaz.

     

    Mekatronik mühendisliği %30 makina %30 elektronik %30 bilgisayar müh. ün birleşmesinden olmuştur. otomotiv sanayiden tuttunda kontrol alanına elektroniğe kadar bir çok yerde çalışabilirsin.


    En mükemmel insan yaptığı hatayı tekrar yapmayan insandır; hatasızlık Yaratıcıya aittir, insanlar ulaşamaz.
Toplam Hit: 2053 Toplam Mesaj: 16