folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Ekran Kartıma Uygun LCD Seçimi[İstek-Yardım]

Ekran Kartıma Uygun LCD Seçimi[İstek-Yardım]

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    chelishky
    chelishky's avatar
    Erkek

Palit Nvidia 8600 gt 256mb ekran kartım var ddr3.Bu ekran kartına 20" ve 22" lcd'ler almamın ne gibi sakıncası olabilir.Olur mu?

Bir de wide screen ne gibi sorunlar yaşatır bana,avantaj dezavantajı nelerdir?

Selametle :D

chelishky.wordpress.com|| Büyük devrimlere gereksinimin kalmayacak kadar devrimci kal yeter!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Martech
    Martech's avatar
    Erkek
    hicbir sorun olmaz 256 bitse .. ben 9600 gt 22 inc hd :) olarak kullaniyorum ..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    chelishky
    chelishky's avatar
    Erkek
    256 bit değil yav,128 bit

chelishky.wordpress.com|| Büyük devrimlere gereksinimin kalmayacak kadar devrimci kal yeter!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek
    http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=3144 -> burdakini beğenmedin mi la :D hem bi karar ver doanımhaberde 19" diyon burda 20 /22 " bu ne chelishky :)

Hojam ne yaparsan yap DVI girişli lcd monitör al,ölü pixel garantisi olması gerektiğini bildiğini zaten belirtmişsin.Başkada söylicek bişey yok...

Troubles'll come & they'll pass
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Stifler
    Stifler's avatar
    Erkek
    BenQ Fp94 var 19" yada BenQ Fp222WH 22"

3 Hafta önce Sigara Öldürüyor diye okudum, sigarayı bıraktım. 2 hafta önce Alkol Öldürüyor diye okudum, Alkolü bıraktım. Geçenlerde Aşırı Seks öldürüyor diye okudum, okumayı bıraktım..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    chelishky
    chelishky's avatar
    Erkek

Nikoteen bunu yazdı:
    -----------------------------
    http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=3144 -> burdakini beğenmedin mi la :D hem bi karar ver doanımhaberde 19" diyon burda 20 /22 " bu ne chelishky :)

Hojam ne yaparsan yap DVI girişli lcd monitör al,ölü pixel garantisi olması gerektiğini bildiğini zaten belirtmişsin.Başkada söylicek bişey yok...

donanımhaberin amk.3 gündür cevap veren yok.Donanımcı bi ark. tavsiye etti o siteyi de onun da .....

olm o verdiğinin kontrastı 700:1 ben 1000:1 arıom en az.

DVI girişin ne farkı,avantajı var hacı?Ben araştırıom ama sen de yaz.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek
    Monitörler bakımından DVI her ne hikmetse LCD monitörlerin pahalı modellerinde bulunuyor. Yoksa bazı ithalatçı firmalar 30-40 dolarlık gümrük ödemesi yapmasınlar mı diye özellikle DVI’lı LCD monitörleri getirmiyorlar. Bazı kalitesiz PSU’ları standart yaptıkları gibi korkarım LCD monitörlerde de VGA girişli monitörleri üçbeş kuruş için standart yapmaya başladılar.

Neden DVI Çıkışlı Ekran Kartı ve DVI Girişli LCD Monitör Kullanmalıyız?

Günümüzde VGA bağlantılar dijital monitörler için yeterli olamadığı için yeni bir standart olan DVI (Digital Video Interface - Sayısal Video Arabirimi) geliştirildi.

Monitörler bakımından DVI her ne hikmetse LCD monitörlerin pahalı modellerinde bulunuyor. Yoksa bazı ithalatçı firmalar 30-40 dolarlık gümrük ödemesi yapmasınlar mı diye özellikle DVI’lı LCD monitörleri getirmiyorlar. Bazı kalitesiz PSU’ları standart yaptıkları gibi korkarım LCD monitörlerde de VGA girişli monitörleri üçbeş kuruş için standart yapmaya başladılar.

Ekran Kartı ile Monitör arasındaki bağlantı çeşitleri

1-Analog sinyal çıkış analog girişli LCD’ye

Bu en kötü durumdur. PC dijital sinyali üretir. Ekran kartı onu analog sinyale dönüştürür, sonra LCD ekranın içindeki grafik dönüştürücü devreler bu analog sinyali tekrar dijitale dönüştürür. Burada iki defa dönüştürme sonucu görüntü kalitesinde düşme olur. Kalite kaybı farkedilebilir düzeydedir.

2-Analog çıkış analog girişli resim tüpüne:

Resim tüplü(CRT) ekran kullanan çoğunluk için tipik kullanım bu şekildedir. Burada kalite kaybı azdır ve analog girişli LCD’de olduğuna göre durum daha iyidir. Kalite kaybının miktarı doğrudan ekran kartı ve monitörün görüntü kalitelerine bağlıdır.

3-Analog çıkış DVI girişli LCD’ye

Görüntü kalitesi az daha iyidir. Ancak, yine de kayıp vardır. Çünkü sinyal yine analoğa dönüşmektedir. Sonuçta yukarıdaki seçeneğe benzer. Tek farkı DVI bağlantının PC tarafı yerine LCD tarafında olmasıdır. Ekran kartının çıkışında VGA’ya(analog) bir adaptör kablosu takılır. Bu sinyali dijitale dönüştürerek DVI bağlantısına iletecektir. Özellikle yüksek çözünürlüklerde yine kalite azalması fark edilecektir.

4- DVI çıkıştan DVI girişe (Dijitalden dijitale)

Bu en mükemmel ve en ideal durumdur. Adaptörler veya uyumlandırma düzenekleri gerekmez. Örneğin ekran kartının DVI çıkışından bir LCD ekranın DVI girişine bağlanırsınız. Burada görüntü kalitesinde hiçbir kayıp olmaz.

Neden DVI Çıkışlı Ekran Kartı ve DVI Girişli LCD Monitör Kullanmalıyız?

Bunu anlamak için önce bir PC’nin bir görüntü sinyalini nasıl üretip aktardığına bakalım. Halen bilgisayar kullanıcılarının çoğunda resim tüpüne giden bir VGA portu bulunmaktadır. PC 0’lar ve 1’lerden oluşan digital sinyaller üretir. Oysa tipik bir katot ışınlı resim tüpü sadece analog işaretleri işleyebilmektedir. Bilgisayarın dijital sinyallerini ekranın gerek duyduğu analog sinyallere çevirme işini ekran kartı(VGA bağlantısı) yapmaktadır.

Ancak, çok kişi artık yavaş yavaş şık LCD ekranlara geçmeye başladı. LCD ekranların hepsi dijital olmasına karşın halen hepsinde DVI bağlantısı yok. DVI bağlantısı olmadıkça görüntü kalitesi olması mümkün olandan daha kötü olmaktadır. Çünkü bilgisayarda bulunan ekran kartı önce sinyalleri analoğa(VGA) çevirip, LCD ekrana gönderiyor. LCD ekranın da onu alıp yeniden dijitale çevirmesi gerekiyor. Sonuçta bu digitalden analoğa ve analogdan dijitale fazladan yere iki defa yapılan dönüştürme sonucu mesela “1” “0.935” ya da “1.062” haline dönüşebilir. Çok para verip LCD ekran aldığınız halde görüntünüz daha iyileşmez.

İki cihaz arasındaki analog VGA bağlantısı için gereksiz D/A dönüşümü olur

İşte DVI’nın gereksinimi bu noktada başlıyor. Artık şimdi yeni üretilen ekran kartlarının çoğunda hem DVI hem de VGA portları var. DVI olmayan LCD ekranlar ile DVI olanlar arasındaki görüntü kalitesi farkı düşük çözünürlüklerde çok az. Ancak çözünürlük arttıkça kalite farkı birden ortaya çıkıyor. DVI buradaki kaybı tümüyle ortadan kaldırmaktadır. Şimdi DVI ile analog giriş arasındaki farklara bakalım.

1- DVI'ın amacı monitör ile bilgisayar arasındaki hızı artırmaktır. Yani eski analoglar dijital görüntüleri tam gösteremiyordu çünkü bağlantı hızı yetersizdi DVI arabirimi geliştirildi ki LCD gibi digital ekranlarda görüntü kalitesi artsın. Monitör’ün görüntü kalitesinin çok yüksek olması ve izlediğiniz filmin veya oynadığınız oyunun çözünürlüklerinin yüksek olması gerekli aksi halde insan gözü aradaki ufak farkı ayırt edemiyor.

2- Dvi girişi bulunan monitörlerde hiçbir ayar yapmaksızın daha kaliteli görüntü alırsınız. Analog bağlantıda ayar yapmanız gerekir. Yani Analog bağlantı kullanıyorsanız, görüntünün ekrana ayarlanması ve oturtulması için bir ayar yapılması gerekir. Monitörler üzerinde bulunan "Auto" tuşu, bu işi yapıyor. DVI bağlantı kullanırken böyle bir ayar yapmanıza gerek de kalmaz..

3-Düşük sinyal değiştirmeden kaynaklanan sinyal kaybı ve sinyaldeki gürültü sesini azaltır.

Ekran teknolojisinden bağımsızdır ve LCD, Plasma, LCOS, vb. üzerinde kullanılabilir.

Ekran kartı sayısal verileri CRT alabilsin diye analog a çevirir. Her çevrim zaman ve kalite kaybı demektir. Bu yüzden sayısal verileri çevirmeden direkt iletebilen DVI arabirimi hız ve kalite bakımından analog VGA lardan daha iyidir.

4- DVI girişli LCD kullanılırsa 50 hertz 'de sorun olmazken, Analog girişte 50 hertz 'de görüntüde titreşim yapabilir.

Dijital arabirim kullanıldığında, RAMDAC bu işte görev almaz; yani herhangi bir sinyal dönüştürme işlemi yapılmaz. Yani LCD ekranlar yapıları gereği dijital olduklarından RAMDAC`ten değil de direk görüntü belleğinden görüntü bilgisini alıp kullanabilirler.

Masaüstünde DVI ile VGA'yı karşılaştıran iki resim. Resimde de görüldüğü gibi DVI bağlantıda görüntü biraz daha kaliteli

Sonuç olarak günümüzde LCD monitör standartları 16:9 formatına doğru kaymakta ve büyüklük olarak da 19” ve üstü tercih edilmektedir. Özellikle yüksek kalitede DVD(HD-DVD veya Blu Ray) ve HD görüntüleri izlemek için bu ekranlar çok uygundur. HD özelliğini destekleyen LCD monitör satın alırken mutlaka DVI-D veya DVI-I girişlerinin yanında yüksek veri hızını destekleyen komponent girişinin de olması aranmalıdır. 16:9 veya 16:10 ekran formatları, düşük tepki süresi ve dikey çözünürlüğün 1024 üzerinde olmasına dikkat edilmelidir.

MUSTAFA İRDEM

Troubles'll come & they'll pass
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    attackatak
    attackatak's avatar
    Erkek
    chelishky bunu yazdı:

Nikoteen bunu yazdı:

donanımhaberin amk.3 gündür cevap veren yok.Donanımcı bi ark. tavsiye etti o siteyi de onun da .....

olm o verdiğinin kontrastı 700:1 ben 1000:1 arıom en az.

DVI girişin ne farkı,avantajı var hacı?Ben araştırıom ama sen de yaz.

samsung 943NWX kullanıyorum dinamik kontrast 8000:1 gayet memnunum.(wide)

onun dışında normal kontrastı 2000:1 olan bi lg vardı o da güzel :)  (kare)

bu verdiklerim 19 inc.donanımda öyle arıon die yazdım =) 

edit : yine 19' olarak acer in crystalbrite teknolojili bi monitörü vardı onu da yabana atmamak lazım.

ama param var diosan sony al hocam.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Martech
    Martech's avatar
    Erkek

dvi :) hd kalitesindedir.. ama hd destekleyen alsan paraya kiyip benim gibi:) cok cix olur :)
    bendeki lcd ve ekran karti

http://img227.imageshack.us/img227/6976/51437396bj5.jpg

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    chelishky
    chelishky's avatar
    Erkek

Valla döküman eklemişsin abi süper :D.DVI şart orasını anladım.

Asıl önemli soru benim 256 mb 8600gt sonic+ ekran kartına 22" veya 20" monitor alınca,saçmalamış olurmuyum?Mesela şu an fi tarihinden kalma crt ile max 1024 çözünüürlük yapabiliyorum.Sanırım bunun sebebi ekran kartından çok ekranın tarihi eser olması...

22" monitörde 1024 çöznürlük şaka gibi olur bence :D.Araştırdığım kadarı ile büyük ekranlarda ekran kartı da önem arz ediyor.Eğer öyleyse 19" bakıcam sadece.

Bütcem 400 ytl.Keş para (h) :D

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Martech
    Martech's avatar
    Erkek

:) lan ben sadece ekranla ekran kartina 950 ytl verdim :S 400 dvi nasil bulacan inca falan mi dandirik bisey:D inca minca alacaksan hic alma hoca sana tavsiye :) philips tavsiye ederim siddetle =) kendim kullaniyom 22 inc dvi ve hd olarak ama pisman olmassin kart 128 bitse 22 inc almana gerek yok! 19 yada 20 inc alman yeterlidir. 500 ytl ye falan cikarda bari limitini iyi bir ekran al 

sunlara bak bi

http://www.vatanbilgisayar.com/products.aspx?L1=OEM&L2=OEMMON&Br=SAMSUNG&Stok=0&Sort=11&Pi=0&Ps=25

Toplam Hit: 1842 Toplam Mesaj: 11