Elektrik Çarptı

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Mayıs/2012
    Erkek

    geçmiş olsun hocam dikkat et kendne


    https://www.youtube.com/watch?v=WC3-71NKwPw
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2004
    Erkek
    aercys bunu yazdı
    ShockMan bunu yazdı
    RitmFarbRacourci bunu yazdı
    ShockMan bunu yazdı
    RitmFarbRacourci bunu yazdı
    coder2 bunu yazdı

    Beni de, geçen elektrik çarptı. Şu, sanayi tipi priz dedikleri, ortada 1 delik ,etrafında da 3 delik, oluyor ya. Oraya, uzatma kablosunu takmıştık, kablo meğersem kaynak makinesinin altında kalıp, ezilmiş , kablo çıplak duruyo. Bende gidip tam oradan tutunca , tüm vücudum sallanmaya başladı. Diğer elimle kabloyu çekip yere attım.

    İşin ilginci, elektirik çarpınca kablo yapışır çekemezsin diye bilirdim, fakat ben diğer elimle kabloyu alıp, yere attım.

    Diğer ilginç konu ise, şalter falan da atmadı nedense.


    3 Delik den kasıt, 3 Faz lı herhalde.

    Ve bu 3 Fazlı , benim bildiğim, 380 volt, gerilim taşıyor.

    Artık Ne Kadar Akım geçer, aklım almıyor. @@,)


    @ShockMan dostum, bu arkadaşlar ne diyor? @@,)

    Yoksa @Foxxly nin dediği , doğru mu?

    Doğruysa, anlık Akımı( yada yükü) , ne belirliyor.

    Tri faz akımda olsa arkadaşa yüklenen akım devre tamamlaMAdığı için hareket edebilmiştir, bu nedenle diğer elini kullanabilmiştir, devre vücudunda tamamlanan kimseler, Allah korusun ilk darbeyi kalp ve beyinden alırlar, sonrası zaten aynı anda gerçekleşen kas kilitlenmesidir, kablo yapıştı zannı oradan gelir, yapışan bir şey yoktur, olan kasların kilitlenmesidir, Sanayi tipi cereyan çok yüksek amperlidi r, devre tamamlamadığı halde çarpılan kolunu kıpırdatamamıştır, durum budur.. 

    Burada benim gibi elektronikçi varsa bilmemde belki de en çok elektrik çarpan benimdir, Televizyon Tamircisi olarak hemen hemen her gün cızt, pızt oluyordu.. :)

    Bir keresinde yeni yetme ama ustalığa yükselmiş bir elektronikçi arkadaşa Tüplü Televizyonda görüntünün nasıl oluştuğunu ayrıntılı olarak anlatıyordum, tabi o benim ona ne anlattığımın bilincinde olarak beni dinliyordu, elimi çalışan televizyonun yüksek gerilim kapakçığı (@RitmFarbRacourci neresi orası? bir Foto var mı? mF yazan Silindirik Kapasitörler var, bunlar değil değil mi?) var, oraya yaklaştırmamla elime uzaktan akımın atlaması bir oldu, bakın elim değmemiş uzaktan, yahu vücudumun yarısında resmen Robokop gibi oldum, bir gözüm karardı, sağ tarafım ama komple yukarıdan aşağıya sanki buz kesti ve üç saniye kadar kıpırdayamadım, az kalsın felç oluyordum.. :) 

    "Doğruysa, anlık Akımı( yada yükü) , ne belirliyor. " Demişsin Cevap, Devrenin açıkmı yoksa kapalımı olması belirliyor, devre açıksa anlık olarak bir yük durumu olmaz, kapalıysa anahtarlama halidir , o zaman devre tamamlanacağından yükteki çekim kadar devreden akım geçer..

    @Foxxly hocamızın dediği doğrudur, Voltaj çarpıcıdır titreşim dediğimiz şeyi yaratır, Amper güçtür, gerilimdir (?) , kasları yakar kilitler.. Etini pişirir adamın...

    Ben amperi düşük (@RitmFarbRacourci , Bu Nasıl oluyor? ) ama 3,000 Volt üretip, seni ölüm tehlikesi yada yaralanma olmadan , çarptırabilirim mesela, eğlencesine birlikte cızt pızt oynayabiliriz  :)   ama amperi olmadığı için oynayabiliriz, amperi olsa o voltaj adamı anında kül eder... :) ( Konu dışı @RitmFarbRacourci : Buji`li araçlarda indüksiyon bobini , 12(yada 24) Volt luk birimi, yanlış hatırlamıyorsam 24(yada 25) BİN volta kadar çıkartıyor. Ve bu da, Bujilerde 1-2 MiliMetrelik bir aralıkta, ATLAMA yaptırabiliyor. Tut ki buna dokunduk: Sonuç ne olur? @@,) ``P) )

     


    Voltaj Nedir, hâlâ anlamış değilim ama.

    Diyelim ki, bir Voltaj KABImız olsun: ve Asıl hareketi yaratan, Bir DOLU eLEKTRONu olsun.

    Her Cismin(ve tabi insan bedeninin) de, bir elektron TAŞIMA kabiliyeti olsun.

    Bu kab ile insan bedeni, birbirine temas ettirelim: Temasta olunca, Elektronları paylaşmıyorlar mı?

    bu insanda, bir düzensizliğe neden olmaz mi?


    Birde şunu MEGEP pdf lerinde okumuş, ama cevabını alamamıştım.

    bu TriFaz da herbir Faz 120 volt iken, toplamları nasıl 380 volt olabiliyor , anlamış değilim. yani aradaki 20 voltluk artış (yada emin değilim ama azalış ) neden kaynaklanıyor. Efektif yada Reaktanz(?) diye birşey geçti, anlamadım.

    Hocam benzetmeler kullanacağım olayı kavrayabilmeniz için..

    Voltaj Arabanın Saatte aldığı kilometre hızı olsun, örneğin şehir şebekesinde 220volt birimi ile belirtilen elektrik, saniyedeki akış hızını gösterir birimdir.. Herz birimi ise Dakikadaki salınım, kutupları arasındaki yer değişiminin sayısını belirler..

    Ahmper ise Arabanın Motorunda üretilen Tork gücünü temsil edebilir.. Üretilen gerçek güçtür Ahmper.

    Bujilerde üretilen 25.000 Voltluk akımın öldürücü gücü kesinlikle vardır, çünkü motordan en az 5kw güç üreten kollektörlerden üretilmektedir.. Bu güç canlıyı yakabilecek bir güçtür... 

    Tri faz daki 120 dediğin voltaj değildir, herz kaymalarıdır, her bir fazın diğer faz ile arasında oluşan 120 derecelik herz farkı oranı vardır.. toplamı 380 derecedir. Her bir faz 220 Volt - 240 Volt civarında olması gerekir..  Faz toplamını 380 dereceyi kapsamasından ötürü bu tür motorlarda 380 derecelik faz kayması ile oldukça hatırı sayılır güç artışı elde edilebilmektedir.. Tri faz uyumlu motorlar bu nedenle daha güçlüdürler..

    Trifaz sistemlerde faz farkı 120 derecedir doğrudur. Ancak bunların toplamı 380 derece yapmaz 360 derece yapar. 3 faz sistemden 380V potansiyel elde etmemizin sebebi faz-faz arası referans almamızdan kaynaklanmaktadır (faz gerilimi * kök(3)). Yine trifaz sistemde faz nötr arası ölçüm yaparsanız 220v okursunuz.

    Trifaze motorların daha yüksek güçte üretilebilmesinin sebebi de faz farkından ziyade faz sayısının 1 yerine 3 tane olmasıdır. 

    Hocam doğrusunuz 360 derece faz farkı yapar.. klavyem sürçmüş. :)


    Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    DjBlueMaN bunu yazdı
    noname bunu yazdı
    DjBlueMaN bunu yazdı

    Arkadaşlar elektrik çarpılması ciddi bir konu.Bizim arkadaşı çarpmıştı,çocukta birşey yoktu, bir kaç saniyelik bir olay sadece,o da biraz pimpirikli,dedi hadi acile gidelim bir baktıralım.Acile girdik doktor kan tahlili istedi,tuhaf geldi bana ufacık bir elektirik çarpmasında eleman kan tahlili istiyor dedim,doktor bizi boş göndermek istemiyor sanırım dedim.Gittik kanımızı verdik yarım saat sonra tahliller çıktı. Aldık sonuçları direk doktora götürdük,şimdilik bir sıkıntı yok 1 saat sonra tekrar bir kan tahlili vereceksiniz dedi tamam dedik çıktık odadan. Ben sayıyorum tabi doktora ^^D bu adam bizimle oynuyo diye,arkadaşa hadi boşver gidelim falan dedim,arkadaş pimpirikli olduğu için siz gidin  ben bir daha verecem dedi.Beklemek zorunda kaldık tabi,1 saat geçti tekrar kan verdik yarım saat sonra kan sonuçları çıktı doktor baktı sizi gata ya sevk ediyorum burda şuan nöbetçi kardiyolog yok dedi, hayırdır doktor ne var dedik değerler yükselmeye başladı kritik seviyede dedi,genelde elektirik çarpmalarından 1-2 saat sonra kan seviyeleri kritik değerlere çıkar ve sizinde durum bu dedi.Ambulans a attığı gibi bizi gata ya sevk etti.Gata daki doktor değerleri gördüğü gibi bizim elemanı yatırdı hemen .Merak eden arkadaşlar olacaktır belki en fazla 4-5 saniyelik çarpılma olayı bu.

    O gün bu gündür elektirikten tırsarım.Arkadaşı soracak olursanız 2 gün geçirdiği yoğun bakım ünitesinden sonra prizlere bırakın yaklaşmayı gece evde mumla geziyor...

    Yoğun bakım mı? Bilinci falan kapandı mı öylesine mi yatırdılar yoğun bakıma? 

    Bilinci açıktı,fakat kan değerleri çok yükseldi.Her an kalp spazmına neden olacak değerlere yaklaşmış dedi doktor.


    Kan değerleri dediği, ne acaba? KanDaki Hücreler mi, Kandaki Moleküller mi, Kan Sıvısının Kendisi mi? Yoksa bütünü mü?

    Ayrıca, Kalpte SPAZM a sebep olan,ne acaba?

    @mrkps nınde dediği gibi, KasHücrelerinin yıkımı mı? Yoksa

    @ShockMan`nın dediği gibi, Kasların birbirine yapışıp, Kitlenmesi - Kenetlenmesi mi?

    Yoksa , Elektrikle çarpılması nedeniyle, Eritrositlerin parçalanması sonucu yeterli oksijen alamaması ve Besin Yetersizliği mi?

    Yoksa, Kalp-Sinir birlikteliğindeki Sinir sistemi iflası, yada Sinirsel İletim Ritm Bozukluğu mu?


    RitmFarbRacourci tarafından 27/May/18 09:16 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
Toplam Hit: 7487 Toplam Mesaj: 54
elektrik çarpması 220v priz