Göbeklitepe

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Haziran/2002
    Erkek

    Hocalar youtubeda belgesel izlerken göbeklitepe hakkında oldukça çok bilgiye rastlıyorum. Dünyadaki ilk yerleşim yeri olan ve mısır piramitlerinden 6000 yıl daha eski ve kocaman gelişmiş bir şehir Urfada duruyor ve yabancı arkeologlar tarafından kazılıyor.

    Fakat tesadüfmüdür bilmiyorum çevremdeki kimse böyle birşey olduğunu duymamış yada azıcık bişeyler duymuş ama buradaki şehrin önemini anlayamamış

    http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=MtRkXeALe4E

    Bazı yazılarda çıkan heykel ve kalıntıların kaybolduğu bunlara karşılık alman kazı ekiplerinin 100.000, 200.000 dolar gibi komik tazminatlar ödediği yazıyor.

    Piramitlerden çok daha önemli ve daha gizemli bir antik kent Türkiyede duruyor ve bununla iligili anladığım kadarıyla hiçbirşey yapılmıyor. Hatta bu çıkan kentin hakkında hiçbir fikrimiz bile yok. hangi ülkedir, imparatoru kimdir, ne yapmıştır ne yerler ne içerler ne konuşurlardı?

    Burası hakkında yapılan bir çalışma varmı ? sanırım egedeki birçok tarihi eserin bugün avrupada olması gibi şu anda da göbekli tepenin içi boşaltılıyor. iyice boşaldığında ne kadar önemli olduğunu anlayacağız.

     


    Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    Peygamberler diyarı urfa, onu geç Zeugma mozaği antep müzesinin kapısından sıpmadı içeri girmedi diye, mozaği parçalayıp sokmuşlardı içeri biz bunları gördük sen nerelerde kaldın üstat,


    Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tariqat_Sapiii
    Tariqat_Sapiii's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 05/Aralık/2007
    Erkek

    Peygamber'ler Şehri diye Söze Başlamak istiyorum.

     

    Göbeklitepe HöyüğüŞanlıurfa'da bir tepe üzerine kurulu Cilalı Taş Devrinden kalma, dünyanın bilinen en eski dini yapılar topluluğu.

    1963'te fark edilen dokuz hektarlık kazı bölgesinin önemi yaklaşık 10 yıl kadar önce tarlasını karasabanla sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götüren Mahmut Kılıç sayesinde anlaşılabilmiştir.

    Şanlıurfa'ya 20 km'lik bir mesafede, Örencik Köyü yakınlarındadır. 1995 yılında ilk kez Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü'nün işbirliğiyle kazı çalışmalarına başlandı. Kazılar Alman arkeolog Doç. Dr. Klaus Schmidt’in başkanlığında yürütülmekte olup, her yıl eylül ve ekim aylarında 10 haftalık bir süreç içinde yapılmaktadır.

    Günümüze kadar yapılan kazılar sonucunda bir Cilalı Taş Devri yerleşimi olduğu anlaşıldı. Tarihi MÖ 11 binyıllarına uzanan, tapınma amaçlı törensel alanlara ait mimari kalıntılar, dikili taşlar ve üzerinde kabartmalı yabani hayvan ve bitki figürlerinin bulunduğu taşlar günyüzüne çıkartıldı. Bölgenin önemi ise günyüzüne çıkarılan en büyük tapınma alanını barındırmasıdır.

    Günümüze kadar yapılan kazılarda elde edilen bulgular çerçevesinde uzmanlar Cilalı Taş Devri insanının henüz çevresindeki hayvanları evcilleştiremediğini düşünmektedir.

    Bölgedeki kazı çalışmalarının her yıl Eylül ayında başladığını ve yaklaşık 10 hafta sürdüğünü anımsatan Doç. Dr. Klaus Schmidt şunları belirtti:

    ‘Göbeklitepe'deki kazılarda elde ettiğimiz bulgularla, dünyanın bilinen en eski tapınma merkezlerinden birinin bu bölgede olduğunu ortaya çıkarmıştık. Ancak, son kazı çalışmalarıyla tapınma merkezinin dünyanın en büyük tapınma merkezi olduğunu tespit ettik. Yaptığımız araştırmalarda, Cilalı Taş Devrinde yaşamış insanların, yabani sığır, akrep, tilki, yılan, aslan, yaban eşeği, yaban ördeği ve yabani bitki kabartmalarını incelediğimizde hayvanlarını evcilleştiremedikleri sonucuna ulaştık. Ayrıca, dikili taşların (Stel) üzerindeki resimler ve kabartmalar o dönemde yaşamış olan insanların sanatları hakkında bizlere fikir veriyor. Buradaki tapınak, dünyanın bilinen en büyük tapınağı olma özelliğini taşıyor' diye konuştu.[kaynak belirtilmeli]

    Göbeklitepe, arkeoloji dünyasının en büyük keşiflerinden biridir. Çünkü daha şehir hayatına geçmemiş olduğu düşünülen avcı-toplayıcı toplumların tapınak inşa etmiş olduğunu gösteren ilk örnektir ve bu da şehirleşme yani medeniyet tarihinde devrim niteliğinde bir buluştur. Hatta bu buluşu sebeple kazıyı yapan Dr. Klaus Schmidt, "Önce tapınak geldi, şehir sonradan geldi" demiş ve bu sözüyle erken medeniyet tarihine yeni bir açılım getirmiştir.

    Göbeklitepe'nin bir diğer önemi ise BBC tarafından yayınlanan ''How Art Made The World 2'' belgeselinde belirtildiği üzere insanlık tarihinin yabani buğdayı ilk kez kullanarak tarihin bilinen ilk buğday ekiminin ve ilk çiftçiliğin başladığı yer olmasıdır.


    Evli,Mutlu,Çocuklu (H) 70 Milyonda 1... Yapıcak Bişi Yok !
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Ağustos/2007
    Erkek

    evet tarihin akışını değiştirdi, diyalektik sürecin gözden geçirilmesi gerekliliğini doğurdu, uzun süreden beri takip ediyorum, muhtemelen insanoğluna bakış açımızı değiştirecek...

    kafkafkaf tarafından 20/Ara/12 22:10 tarihinde düzenlenmiştir

    http://emorcraft.blogspot.com.tr/
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SPY-CX5
    SPY-CX5's avatar
    Savaş Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası
    Kayıt Tarihi: 03/Mart/2007
    Erkek

    Daha geçen gün ordaydım :) Urfa'ya beklerim şeyh.

    Urfa sahipsiz bir memleket olduğu için çalan çalana. Mekanda toplasan gece 2-3 güvenlik görevlisi var onlarda yaşlı başlı adamlar.

    SPY-CX5 tarafından 20/Ara/12 22:21 tarihinde düzenlenmiştir
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Homo

    bir arkeolog adayı olarak en çok ilgimi çeken bu yerleşim yerinin üstünün tamamen insan eliyle toprakla kapatılıp terkedilmesidir 

     

     

    acaba neden ? 

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MADTAMER
    MADTAMER's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Haziran/2010
    Erkek

    Mezopotamya da böyle şeylere şaşirmak yersiz arkadaşlar Antep de zeugma gibi bir yer çikacak ortaya demekki


    Ey TÜRK!Üstte mavi gök çökmedikçe,altta yağız yer yarılmadıkça,senin ilini ve töreni kim bozabilir.Titre ve özüne dön.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    muhammed649
    muhammed649's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Ekim/2011
    Erkek

    Şahsen Urfalıyım. Ama söylemekten utanıyorum ki Urfa halkı olarak Göbeklitepe'ye gereken ilgiyi göstermiyoruz. Urfada yaşıyorum ama bir sefer olsun gitmişliğim gezmişliğim yok. Bu aslında halkın yapacağı iş de değil. Devletin böyle şeylere el atması önem göstermesi gerekir. Eğer önem verilirse hem Urfa için hem Türkiye için turizm kapısı olmuş olur. Göbeklitepe gibi nice eserlerimiz var ama kıymetini bilmiyoruz..

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Homo

    taşlardan bir tanesinde aslan kabartması en ilginç noktadır çok başarılı tasvir edilmiş gerçekten (aslan diye hatırlıyorum bakmayın derslerim kötüdür ) 

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Baturay_Turkmen
    Baturay_Turkmen's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Mart/2011
    Erkek

    Bir arkeoloji öğrencisi olarak bende üzülüyorum bu duruma ama türkiyede kazılan 300 höyüğün 100'ü malesef yabancıların elinde veya yabancılarla ortak kazılıyor... binlerce arkeoloji öğrencisi açıkta gezerken devlet bunları istihdam etmek yerine yabancılara kazdırıyor bu yerleri.... bir devletin zayıf olduğunu gösterir en güzel örnek de bu olsa gerek... zira iyi kazılan bir kazıya dönemlik 100.000 - 120.000 gibi bir mebla yollamak gerekiyor... komediye bakacak olursanız kültür bakanlığı bütçeden binde 3 oranında yararlanıyor... bunun da 3/1 'i kazılara veriliyor... aynı devlet din işlerine milyonları döküyor o başka...  İsrail de Jericho adında bir yerleşim var o da dünyanın ilk yerleşimi sayılıyor ve araştırın bizdekinden 10 kat daha muntazam kazılıyor...


    Ne Mutlu Türk Doğana..
Toplam Hit: 1563 Toplam Mesaj: 10