HAMR Teknolojisi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek

    Artık son kullanıcı tarafında daha fazla kapasite sunan diskler görebileceğiz. Ortaya çıkan HAMR teknolojisi, 100 TB kapasiteli disklerin yolunu açıyor. Peki, bunu nasıl yapıyor ve HAMR teknolojisi nedir?

     

    HAMR teknolojisinin açılımı, Isı Destekli Manyetik Kayıt olarak biliniyor. Depolama endüstrisindeki en yeni gelişmelerden biri olan HAMR teknolojisi, özellikle sabit diskler gibi manyetik cihazlarda saklanabilecek veri miktarını önemli ölçüde arttırabiliyor. Peki, bunu nasıl yapıyor?

     

    HAMR teknolojisi, yazma işlemi sırasında disk malzemesini geçici olarak ısıtarak çalışıyor. Böylece aynı anda çok daha fazla verinin yazılmasını mümkün kılan HAMR ile birlikte 5-6Tb/in2 kayıt yoğunluğuna ulaşılabiliyor. Peki, standart disklerde durum nasıl? Standart diskler ise ancak 1,14Tb/in2 kayıt yoğunluğuna sahip. Buda HAMR'ın avantajını ortaya koyuyor.

     

    Peki, HAMR destekli yeni diskleri ne zaman piyasada görebiliriz? Elbette yaygın olarak kullanılması için önümüzde biraz süre var. Ancak ilk sürümünün Aralık 2020'de raflara çıkacağı konuşuluyor. Bekleyip göreceğiz.

     

    özellikle araştırdığım bişey değil chip dergisinin bana gelen bilgilendirme maillerden öğrendim (;

    bide 100 TB nedir arkadaş böyle olursa artık hiç hdd dolu uyarısı alamayız heralde. artık ömürlük harddiskler geliyor :D

    benim ilk bilgisayarımın hdd 8 gb'tı c: 3,5 d: 4,5 kullanıyordum. c: hadi bi nebze doluydu ama d:'yi hiç dolduramamıştım (: şimdi 100 TB dediğin kabataslak; 8 gb * 120= 1 TB yani 120 tane 8gb'lık hdd= 1TB   buda= 100 * 120 = 12000  yani 12000 tane benim ilk harddiskimden..... neyse :D


    Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GuArDiAn55
    GuArDiAn55's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Haziran/2015
    Erkek

    Test aşamasında çok deli teknolojiler var. Ancak stabil çalışabilmesi sağlanırsa son kullanıcı faydalanır. Yoksa lab ortamlarında ulaşılan başarıdan bana ne? Araştırmadım sallayarak konuşuyorum; ısı işin içine giriyorsa diskte sağlam bir ısı yalıtımı yapılması gerekecek bence. ısı ile işaretlenecekse ısı transferinde de muazzam şekilde iyi olması gerekecek.

    benim evimde boşta 50 derecelerde çalışan eski sistemimde stabil olarak kullanabilir miyim bilemiyorum. :D mevcut disklerde elektromanyetik alanlar ile işaretleniyor bitler. manyetik alanı kesmek için faraday kafesi yapıyorsun iş çözülüyor. Yani bilemedim.. Piyasaya sunulsa bile veri güvenliği ne derece olur? bence iyi olmaz. ısı dalgalanmasından disk etkilenir uçar veriler.


    HACKEROKAN!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PcK0
    PcK0's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Nisan/2007
    Erkek

    @GuArDiAn55 HAMR teknolojisi veri alanının tümüyle ısıtılarak sağlandığı bir teknoloji değil. Şöyle ki:

    Diske yazılan bit alanları ne kadar birbirine yakın olursa aynı boyuta göre o kadar fazla veri depolama alanın olur. Fakat bu yakınlık bitlerin birbirini manyetik olarak etkileyip bozulmasına sebep olmaktadır. Bunu çözmek için kullandığın materyalin bit değişimine dirençli olması gerekir. Değişime çok dirençli malzemeler de yazmayı zorlaştırmaktadır. Kolayca yazabilmek için manyetik direncini düşürmek gerekir ve bunun en iyi yöntemi de ısıtmaktır. HAMR teknolojisi yazılacak alanı lazer ile nano saniye ısıtıp veri yazımını gerçekleştirip soğutmaktan geçiyor. Nokta atışı yaptığı ve çok kısa sürelerde bu gerçekleştiği için komşu bitler değişime uğramıyor zarar görmüyor. Böylece diğer harddisk teknolojilerine göre daha fazla depolama alanı sağlanıyor.

    Hatta aynı ailedeki diğer harddisk teknolojilerine göre disk manyetik alana ve ısıya daha dirençli bir malzeme olduğu için manyetik alandan ve ısıdan daha zor etkilenebileceğini söyleyebiliriz.


    Sadece bi imza..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GodKlaus
    GodKlaus's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ocak/2014
    Erkek

    o değil de veri saklamak için kimin aklına geliyor böyle şeyler acaba ?
    yok diski ısıtalım yok alttan gıdıklayalım falan :D


    Telegram : @CuneytKuscu && Discord : Tyenuc#2679 | İstanbul Avr. Yazılım Mühendisi ve sonunda işim var (:
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PcK0
    PcK0's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Nisan/2007
    Erkek

    @GodKlaus kimlerin aklına geliyor bilmem de Türkiye'deki gibi ay sonunu zor getiren, hergün ayrı ekonomik tecavüze uğrayan, yaşam mücadelesi veren insanların aklına pek gelmeyeceği kesin.


    Sadece bi imza..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Temmuz/2003
    Erkek

    Çok ısınırsa veriler uçmasın.

    Bi laf vardır bilir misiniz; Ne kadar büyükse o kadar çabuk dolar.

     

    LynXMaSTeR tarafından 02/Kas/20 01:48 tarihinde düzenlenmiştir

    goo.gl/qBNZmW
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    banneduser
    banneduser's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Nisan/2013
    Erkek

    İçiçe açılmış ve sonra da unutulmuş porno klasörleriyle dolacak PC .d Şaka bi yana 250 gb ssd var silip silip kullanıyorum 100 tb neymiş 


    ride or die..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    disk kapasiteleri artıyor da diğer taraftanda verilerde artıyor. mb boyutundaki oyunlar 120 200 gb civarına dayandı.

    8k videolar geliyor 

    bu 4k 8k videolar işlenecek editlenecek

    çok alan lazım.

    alan arttıkça işlenecek veride o hızla artıyor.

Toplam Hit: 1039 Toplam Mesaj: 8
hamr teknolojisi