İlginç Birşey

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TugrulBaba
    TugrulBaba's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 19/Nisan/2003
    Erkek

    Voynich el yazması 19 ağustos 1666 yılında ortaya çıkmıştır, Prague üniversitesi rektörü Joannes Marcus Marci, Athanase Kircher isimli ünlü bir kriptografi uzmanına yollamıştır.

    15 cm'ye 27 cm bir kitap şeklindedir ve araştırmalara göre 28 sayfanın eksik(muhtemelen kaybolmuş veya yırtılmış) olduğu bulunmuştur.
    Yazılar mavi, sarı, kırmızı, kahverengi ve yeşildir.
    Üzerinde birçok resim vardır: çok küçük çizilmiş çıplak kadınlar, astronomik olduğu düşünülen diagramlar ve 400'den fazla dünya üzerinde olmayan bitkiler...
    Yazının hangi dilde olduğu hala çözülememiştir. Araştırmalara göre kitabı yazan kişi kullandığı dili iyi biliyordur: düzgün bir biçimde yazılmış, harf, harf
    yazılmamış.
    Üzerinde sayfa sayıları olduğu düşünülüyor ve basit görünsede kimse şu ana kadar çözememiş.
    1912 yılında Wilfred Voynich isimli bir kütüphaneci bu yazıtı mondragon jezüit okulundan satın almıştır (bu okul Frascati, İtalyada bulunmaktadır).
    Voynich yazıtı amerika birleşik devletlerine götürmüştür. Ve orada birçok kriptanalist yazıtı çözmeye çalışmıştır (örnek: Newbold ve Friedman).
    Yazıt 230 sayfadır ve ilk bakışta bir simya kitabı gibi gözükebilir, ama tamamen kodlanmıştır....
    Üzerindeki resimlerin bazıları yazıtın 1470 ila 1500 yılları arasında yazıldığını düşündürüyor, ama hiç bir şeyden şu an için emin değiliz.
    Bu tür araştırmalar için c14 analizlerine güven olmuyor, çünkü bir radyasyon c14 hesaplamarını yanıltabiliyor (kitabın yanında ateş bile yakılmışsa bu analiz doğru çıkmayabiliyor).
    Onun için kitabın kodunu çözmeden hiç bir şey anlayamayız...
    Voynich en iyi kripanalistlere yazıtı çözdürmeye çalışsa bile 93 sene boyunca kimse daha yazıtı çözemedi...
    İçinde ne yazdığı, kimin yazdığı ve nereden geldiği hala bir gizem içerisinde.
    Bu kadar süre boyunca kimsenin bir şey bulamaması, bazı insanlar tarafından bu yazıtın bir şaka olduğu şeklinde yorumlanıyor.
    Ama kriptanalistler bu şekilde düşünmüyor çünkü bu yazıt bir şaka olmak için çok karmaşık...
    Yazıt şu anda Yale üniversitesinin elinde ve araştırmalar devam ediyor.
    Yale üniversitesi yazıtı internete koymuş ve bu şekilde herkez yazıtı görebilecek ve analiz etme şansını elde edebilecek.
    iste size birkac resim ben birsey anlamadim ama anlayavarsa yazsin bir seyler

     

     


    tahribat.com/murid/tugrulbaba
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TugrulBaba
    TugrulBaba's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 19/Nisan/2003
    Erkek

    dileyen arkadaslar asagidaki linkten tüm sayfalari gorebilirler

    http://www.voynich.com/folios/

    Bu el yazmasının sırrını hiç kimse çözemedi...

    Herşey 1912'de Amerikalı sahaf Winfred Voynich'in İtalya'da üzerinde anlamsız sembol ve resimler bulunan 240 sayfalık belgeyi satın almasıyla başladı. Hiçbir dünya diline benzemeyen ve tek kelimesi bile anlaşılmayan belgeyi henüz en ünlü şifreciler bile çözemedi:

    Hiçbir dünya diline benzemeyen ve tek kelimesi bile anlaşılmayan belgeyi çözmek Voynich için tutku haline geldi. Hayatını harcadı ancak başarısız olunca "belki çözülür" umuduyla belgeyi 1969'da Yale Üniversitesi'ne bağışladı. "Voynich Yazması" olarak anılmaya başlanan belge, o günden bu yana dünyadaki tüm şifre çözücülerin ilgi odağı oldu.

    İkinci Dünya Savaşı'nda Japon ve Nazi şifrelerini kırarak savaşın rüzgarını döndüren dünyanın en ünlü şifrecileri bile Voynich Yazması karşısında yenilgiye uğradı. Uzmanlar, belgede tekrarlanan semboller olduğunu belirtiyor, bunun da cümle ve kelime grupları anlamına geldiğini iddia ediyordu.

    Ancak her türlü şifreleme sistemi denenmesine rağmen 408 yılında Nostradamus benzeri bir bilimadamı-rahip tarafından kodlanarak kaleme alındığı sanılan belge bir türlü deşifre edilemedi. Uzmanlar, belgenin içindeki bitki resimlerine bakarak bunun doğal ilaç formülleri içeren bir el kitabı olduğunu ileri sürdü.

    Belgenin içinde tekrarlanan sembollerin, "Tanrı korkusu" ve "Ölümsüzlük" anlamına geldiğini ileri süren şifre çözücüler ise formülleri deşifre etmeleri durumunda "ölümsüzlük iksiri" elde edebileceklerini düşünüyor.

    Japon savaş kodlarını çökerten Amerikalı şifreci William Friedman tarafından oluşturulan takını, aylar süren çabasının sonunda belgeyi, "Çözülemez" olarak nitelendirdi. 2001'de şifre çözmekte uzman bilgisayarlarla yapılan çalışmalar da sonuçsuz kaldı. Friedman, "Bu işe hayatımı verdim. Bir de kitap yazdım. Ama hepsi boşaymış" açıklamasını yaptı.


    tahribat.com/murid/tugrulbaba
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    scuderia
    scuderia's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Aralık/2005
    Erkek
    resimlerdeki bitkileri kullanarak ilaç yapımı falanmı anlatıldı acaba yandada şamdanlar falan var enterasan hakkatten sağol tuğrulpeder...

    l enfer c est les autres Sartre ...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    attackatak
    attackatak's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mayıs/2007
    Erkek
    vardır yine siyonistlerle bi alakası..
Toplam Hit: 1953 Toplam Mesaj: 4