folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder İşletim Sistemlerinin Grafiksel Evrimi



İşletim Sistemlerinin Grafiksel Evrimi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cih
    cih's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Eylül/2005
    Erkek
    Dunden bugune Grafiksel evrimler...


    Ocak 1983: Apple Lisa

    Apple, Lisa'yı aynı isimli bilgisayarla beraber yayımladı. İsim, resmî olarak "Local Integrated Software Architecture" ifadesinin kısaltılmış halini temsil ediyordu, fakat asıl sebebin Steve Jobs'un bu olaydan beş sene önce doğmuş olan Lisa ismindeki kızı olduğu dedikodusu yapılıyordu.


    Aralık 1983: Microsoft Windows 1.0 Alpha

    Microsoft ilk olarak 1983'te basın mensuplarına yeni grafiksel kullanıcı arabirimi "Windows"a göz atma fırsatı verdi. Müteakibinde bu dünyanın ekranlarına hükmedecek olan GUI çıkana kadar 2 sene daha geçecekti.


    Ocak 1984: Apple Mac OS 1.0

    Apple, Macintosh ile ev bilgisayarlarında devrim yaptı ve Mac OS ile seneler boyunca kullanıcı arabirimlerinin görünümünü belirledi.


    Temmuz 1985: Amiga Workbench 1.0

    Commodore 1985 Amiga 1000'i yayımladığında kullanılan bilgisayar zamanının çok ötesindeydi. Workbench'in renkli arayüzü kısa bir süre sonra çıkacak Microsoft Windows'tan bile daha gelişmişti.


    Ağustos 1985: Microsoft Windows 1.01

    Microsoft, Windows ile beraber MS DOS için grafiksel bir kullanıcı arabirimi yayımladı. İşin enteresan tarafı ise doğrudan 1.01 sürümünün yayımlanmış olmasıydı; 1.0 sürümü asla gün ışığına çıkmadı. Microsoft'un o zaman koyduğu sistem gereksinimleri şöyleydi: CGA/Hercules/EGA Grafik, MS-DOS 3.1, 384 KB RAM (512 KB tavsiye edilir), iki disket sürücü veya sabit disk.


    Mart 1987: Apple Macintosh II / Mac OS 3.3

    Macintosh II ile Apple ilk kez renkli ekranlı bilgisayar sundu ve buna uygun güncel Mac OS sürümünü ekledi. İşletim sistemi ve monitör o zamanlar 256 renkte 640 x 480 piksel çözünürlük sunuyordu.


    Kasım 1987: Microsoft Windows 2.0

    Windows 2 ilk kez pencere büyüklüğünü ayarlama ve pencereleri üst üste getirme imkânı sunuyordu. Yine yeni: Sağ üst köşede pencereyi minimize ve maksimize etmeye yarayan butonlar.


    Ekim 1998: Microsoft/IBM OS/2 1.10

    IBM'in OS/2 işletim sistemini saf metin tabanlı komut satırlarıyla yayımlamasından kısa bir süre sonra Microsoft ile işbirliği yaparak 1.10 sürümünü geliştirdi. Yeni işletim sistemi Windows'a aşırı benzeyen bir kullanıcı arabirimi sunuyordu.


    Ekim 1988: NeXT Computer NeXTStep

    Steve Jobs Apple'dan kovulduktan sonra NeXT Computer'i kurdu. Firma üst seviye bilgisayarlar için Unix tabanlı grafiksel işletim sistemi NeXTStep'i geliştirdi. Apple'a geri döndükten sonra bu gelişmiş sistemden Mac OS X ortaya çıkacaktı.


    1990: Amiga Workbench 2.0

    Amiga Workbench 2.0 ile Amiga 3000 yine bulunduğu zamanın ötesindeydi. 3B efektler gibi devrimsel özelliklere rağmen bu sistem asla Apple ve Microsoft'un rakip ürünlerine baskın gelemedi.


    Mayıs 1990: Microsoft Windows 3.0

    3. sürüm ile Windows'a bugün birçok kullanıcı tarafından hatırlanan ve bizim fikrimize göre grafiksel kullanıcı arabirimiyle çalışmayı sürekli olarak beslemiş olan iki yeni yapı taşı eklendi: Program Manager ve File Manager (program yöneticisi ve dosya yöneticisi).


    1992 ilkbaharı: IBM OS/2 2.0

    IBM ve Microsoft arasındaki anlaşma kısa bir süre sonra kavgayla bitince OS/2 2.0 sadece IBM tarafından geliştirildi. Sonuç olarak "Workplace" ismiyle anılan tamamen yeni bir kullanıcı arabirimi ortaya çıktı. Teknik yönden ise OS/2 2.0 ilk gerçek 32-Bit işletim sistemi olmasıyla etkiliyordu.


    Mart 1992: Microsoft Windows 3.1

    Windows 3.1'in kullanıcı arabirimi genel anlamda Windows 3.0'a benziyordu, fakat sistem yeni multimedya özellikleriyle genişletildi. Sonuç olarak Marquee ekran koruyucusu gibi birçok yenilik ortaya çıktı.


    Eylül 1992: Amiga Workbench 3.0

    Workbench 3 bugünkü bilgisayarların olmazsa olmazı olan bir fonksiyonu sundu: Değiştirilebilir masaüstü arka planı. Bunun dışında masaüstü yalancı-3B-ikonlarla çok daha modern ve renkli hale geldi.


    Mayıs 1993: Microsoft Windows NT

    Windows NT büyük ölçüde Windows 3.1 gibi gözüküyordu ama kaput altında ilk kez 32-bit ile çalışıyordu. Bu sürümün hedef kitlesi kurumsal müşteriler olduğu için yeni mimarinin sunduğu imkânlar alışılmadık bir kullanıcı arabirimine taşınmadı.


    Ağustos 1995: Microsoft Windows 95

    Windows 95, Microsoft sistemlerinin tarihinde görsel açıdan bir dönüm noktasını temsil etti. Yeni görev çubuğu ve başlat menüsü ile tamamen yeni bir navigasyon biçimi ortaya çıktı ve Windows 3.X'ten tanınan dosya yöneticisi yerini yeni Windows Explorer'a bırakmak zorunda kaldı.


    Ekim 1995: BeOS

    BeOS kullanım açısından yine o zaman çıkmış olan Windows 95'e benziyordu. Fakat BeOS multimedya sistemi olarak yapılandırılmıştı ve buna paralel olarak daha yüksek sistem performansı sundu. Yine de bu sistem baskın gelmeyi başaramadı.


    Haziran 1996: Microsoft Windows NT 4.0

    Microsoft, NT 4'de yine tasarımsal yönden risk almayıp Windows 95 görünümünü kullanmaya devam etti. Sadece sistemin derinliklerinde ufak tefek değişiklikler vardı ve bunlar da NT 4'ün Windows 95'ten daha fazla yönetimsel seçenekler sunduğunu ispatlar nitelikteydi.


    Eylül 1996: IBM OS/2 Warp 4.0

    4.0 numaralı sürüm OS/2'yi daha şirin hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda daha stabil çalışmasını sağladı. Gerçekten de Microsoft hakimiyetine rağmen asla bir şansı olmayan bu Windows-rakibi o kadar stabil ve iyi ki, bugün bile kısmen kullanılmaya devam ediyor ve IBM tarafından güncelleştirmelerle destekleniyor.


    Temmuz 1997: Apple Mac OS 8

    Apple, Steve Jobs olmadan 1997'de grafiksel açıdan belirgin yenilikler içeren Mac OS 8'i yayımladı. Arka plan resimleri, pencerelerde ve butonlarda kullanılan 3B efektlerin yanında pencere görünümlerini belirleme imkânı, sunulan grafiksel yeniliklerin sadece birkaçıydı.


    Haziran 1998: Microsoft Windows 98

    Windows 98 ile Internet Explorer sisteme mutlak bir şekilde entegre edildi. Bunun sonucu olarak birkaç optik yenilik de ortaya çıktı: "Active Desktop" özelliği sayesinde bir web sayfası masaüstü arka planı olarak kullanılabiliyordu.


    Temmuz 1998: KDE 1.0

    Sadece uzmanlara hitap eden işletim sistemi olarak anılan Linux'un bile iyi bir kullanıcı arabirimi ile gündelik kullanıma elverişli hale gelebileceğini KDE arabirimi 1998'de kanıtladı.


    Mart 1999: Gnome 1.0

    KDE'den yaklaşık bir sene sonra Linux için ikinci kullanıcı arabirimi Gnome ortaya çıktı ve neredeyse her işletim sisteminin Windows 95'ten daha güzel gözükebileceğini vurguladı.


    Ocak 2000: Apple Mac OS X Aqua

    Steve Jobs Apple'a geri döndükten sonra NeXTStep geliştirmesine sahip Mac OS X ile sadece teknik açıdan değil, özellikle grafiksel kullanıcı arabirimi konusunda 21. yüzyıla yeni ilkeler getirdi. Aqua arabirimi şık çalışma ortamlarının sembolü haline geldi ve Microsoft, Vista ile benzer bir boyuta geçmek için tam yedi seneye ihtiyaç duydu.


    Şubat 2000: Microsoft Windows 2000

    Windows 2000 veya diğer adıyla NT 5.0, profesyonel kullanıma has sade stilinde kalmaya devam etti ve bugün bile hala birçok hayranı var. Uzmanlarımıza arasında önceden de olduğu gibi en stabil Windows sürümü olarak kabul görüyor ve bugün de birçok firmada sıkça kullanılıyor.


    Ekim 2001: Microsoft Windows XP

    Microsoft, Windows XP'ye, dikkatli bakıldığında Windows 95'ten bu yana kullanılan grafiksel kullanıcı arabirimine bir çeşit tema geçirilmiş gibi gözüken yepyeni bir görünüm kazandırdı. Kaynak tasarrufu yapmak isteyenler anında eski klasik-temaya geri dönebiliyordu.


    Nisan 2005: Apple Mac OS 10.4 Tiger

    Apple "Tiger" da ilk kez Dashboard ve ona ait wigdet'leri tanıttı; bu öğeler daha sonra Microsoft tarafından Windows Vista'ya uyarlanmıştı. Fakat widget'ler Windows Vista'da Dashboard tarzı bir panel yerine kenar çubuğu üzerine yerleştirildi. Windows 7 bir adım ileriye giderek widget'leri masaüstüne serbestçe yerleştirme imkânı sunuyor.


    Ocak 2007: Microsoft Windows Vista

    Beklenenden daha geç ama buna rağmen yüzde 100 tamamlanmamış biçimde Windows Vista piyasaya sürüldü. Microsoft tarihinde kullanıcı arabirimi ilk kez şeffaflık efektleriyle çalışıyordu ki, bu da önceki Windows sürümlerine göre çok daha güçlü bir donanım istemesinin sebebiydi. Vista'yı kötüleyen diller ise yeni GUI hakkında şunu söylüyordu: En azından çökerken eskisine göre daha güzel gözüküyor.


    Ekim 2007: Apple Mac OS 10.5 Leopard

    Mac OS 10.5 Finder'a (rakibindeki karşılığı Windows Explorer) iTunes ve iPod'dan tanınan CoveFlow görünümünü kazandırdı. Fare tekerleği ile bir klasörün içindeki öğeler arasında büyük semboller veya ön izleme resimleriyle geçi yapılabiliyor, hatta videolar direkt CoverFlow'da izlenebiliyordu. Bu görsel oyun dışında dosyalar CoverFlow'da da bilindik şekilde taşınabiliyor veya yeniden adlandırılabiliyordu.


    Nisan / Mayıs 2009: Microsoft Windows 7 RC

    Microsoft'un bir sonraki işletim sistemi Windows 7'nin RC sürümünün Nisan/Mayıs 2009'da çıkması bekleniyor. Pencere ve masaüstündeki ufak görsel iyileştirmelerin yanında özellikle görev çubuğu çok değişti. Mac OS 10.X'deki gibi hızlı başlat çubuğuyla ve açık programları/pencereleri birleştiren yeni bir görünüm kazandı.

    Kaynak: Chip

    Hak Geldi Batıl Zail Oldu
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ugurben
    ugurben's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Nisan/2003
    Erkek
    bakalım apple grubu ve kde ciler karsılık olarak ne cıakracaklar?

    sevdigim 3 turk atasozu.. 1- besle kargayı atsın iftirayı, 2- yayılma sivril ( bu bir çin atasozudur), 3- luzumsuz eşek sucuk olur ( buda bir çin atasozudur ) ve son olarak, 4- ak akçe karagün kara akçe ak gün içindir...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    siyahbereli
    siyahbereli's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    windows 3.1  vay be...bu işletim sistemi halen aktif olark kullaılmaktadır.


    Yapmadıklarınıza pişman olmaktansa, Yaptıklarınıza pişman olun...Yapın pişman olun, yada yapmayın yine pişman olun.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    renegadealien
    renegadealien's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası Başarı Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Developer Madalyası
    Kayıt Tarihi: 23/Mart/2003
    Erkek

    Amiga workbenchi kullandım, halada calışıyor halde duruyor catıda eğer disketler bozulmadıysa soğuktan...

    Mükemmeldi, diskcopy yapmak için ayrı disket kullanıyorduk ama...

    Windows 1.0 ı deneme amaclı kullanmıştım...

    3.1 den sonraki bütün versiyonlarada yetiştim allaha şükür :) kullanmadığım olmadı :)

    linuxun sonraki bi kac versiyonu birde üstüne...

    ama apple serisi yok..


    Sanıyorum kendi atasözümü yaptım, kaynak belirterek kullanabilirsiniz. 10.05.2013 tarihli google arama sonucu : Aradığınız - "herşeyin hayırlısı rampanın bayırlısı" - ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil. Not : Söyleyeni belli olduğu için(Ben) atasözü değil, özlüsöz oluyormuş, dolayısı ile kendi özlüsözümü yapmış oldum :)
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeroiquE
    HeroiquE's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Nisan/2009
    Erkek

    matrix reloaded :D

     

    yeniden doğmuş gibiyim .fsdaffds


    Hak,tepene inen bir kılıç da olsa,boynunu ona uzatmaktan çekinme. // Donamım soru-destek için pm ON.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek
    Kahrolası kopyacı microsoft,

    Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sivil
    sivil's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Temmuz/2008
    Erkek
    işi ilk apple başlatmış bak bilmiyodum ..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RhiFaT
    RhiFaT's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mart/2004
    Erkek

    windows 3.1 den vistaya kadar kullandım windows 7 yi de indirdim ama zamanım olmadığı için onu da kuramıyorum.

    linuxun kde yi kullandım gnome yi daha bilmiyorum ama zaten linuxun görsellikle yapılacak pek işi yok varsa yoksa shell :)


    işte öyle
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    Amiga workbench :| disketleri hala duruyor kitapcıklarıyla beraber çekmece diye bişey hatırlıyorum o zamanlardan klasörlere çekmece deniyordu sanırım zaten simgeside öyle. Pixel pixel resim çizebiliyoduk :| keşke bozmasaydım amigamı çok pişmanım hep o lotus yüzünden :C

    :|
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ozzzz
    Ozzzz's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mart/2009
    Erkek
    Vay anasını be :D Ben yasım itibarıyle ondan dolayı 95 ve sonrasını kullandım(:

    Ben bu insanları anlamıyorum.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek
    Ben küçükken abimin bi comodoru vardı :D İşletim sisteminin nolduğunu hatırlamıyorum ama hesap makinası vardı bi de yazı da yazabiliyodun. Oyun oynamak mucize gibi bişeydi :)) Hey be...
Toplam Hit: 5881 Toplam Mesaj: 11