Kefir İçmek-Beğenmek Ve Mayalamaya Çalışmak
-
Müridler bugün alışveriş yaparken markette kefir gördüm. Ülkerin orman meyveli kefiriydi. Şimdi içtim tadı çok güzel, biraz ayrana benziyor ama ekşimsi bir tadı var. Sade olanı daha ekşimsi ama orman meyvelisi biraz daha tatlı. Kesinlikle içmenizi tavsiye ederim.
Genel olarak kefir ayran gibi birşey. Aynı yoğurt gibi sütün mayalanması ile yapılıyormuş ama kefirin mayası farklıymış. Yoğurt mayasındaki bakterilerden başka birkaç çeşit bakteri daha barındırıyormuş. Çok da faydalıymış.
Bu kefirin mayasını nerden bulabilirim ? Sanırım bitkisi varmış ondan elde edilen bakteriler ile mayalanıyormuş. Yoğurt mayalamak gibi basit birşey ise kefir yapmak istiyorum. Bide çok içersem bu bakterilerin zararı olur mu ? Tadını çok beğendim :) -
hocam bir ara ben içtim bu kefirden. mayası vardı elimde. sonra bırakınca mayasıda gitti doğal olarak. mayalamak çok basit. ben ginlik olarak mayalıyordum. büyükçe bir bardağa normal oda sıcaklığındaki sütü koyuyosun. içne mayayı atıyorsun. ağzını çaytabağı gibi bişeyle kapatıyorsun. sıkı sıkı kapatmana gerek yok. yalnız dikkat edeceğin şey, kesinlikle ve kesinlikle metal değmeyecek. cam, plastik ve tahta kullanabilirsin. bi gerce beklet, ertesi gece süz ve iç. süzdüğün mayayı yeni bardak içine tekrar koy ve mayala. maya bir süre sonra kendi kendine artyo zaten. dağtabilirsinde. izmirde 9 eylül üniv. süt ürünleri fakültesinde mi ne satılıyo mayası. ama 90 lira falan bildiğim kadarıyla. tabi birkere veriyorsun o parayı o ayrı. çoğaltıp çevrene satabilirsin bile :)
NOT: işin dini boyutuyla ilgileniyorsan eğer, kefir harammış. (bende hocanın yalancısıyım.) çünkü kefirdeki bakteriler kımız elde etmek içinde ayrıca kullanılıyormuş.
-
Ne alakası var.. Üüzm de haram, Su da haram , o zaman..
-
ltcelik bunu yazdı:
-----------------------------Ne alakası var.. Üüzm de haram, Su da haram , o zaman..
-----------------------------zaten kendi yorumum demedim :) Osman ünlü hocaya göre haram. bende onun yalancısıyım dedimdi.
-
sade kefir al marketten onla mayala olur bence sonuçta onun içindede bakteriler vardır
-
Bazı aktarlarda bulabilirsin.
-
emre_644 bunu yazdı:
-----------------------------sade kefir al marketten onla mayala olur bence sonuçta onun içindede bakteriler vardır
-----------------------------yok hocam tutmuyo. mayası pamuk gibi bişi. satılanlar süzülmüşleri.
-
balik_ bunu yazdı:
-----------------------------
Müridler bugün alışveriş yaparken markette kefir gördüm. Ülkerin orman meyveli kefiriydi. Şimdi içtim tadı çok güzel, biraz ayrana benziyor ama ekşimsi bir tadı var. Sade olanı daha ekşimsi ama orman meyvelisi biraz daha tatlı. Kesinlikle içmenizi tavsiye ederim.
Genel olarak kefir ayran gibi birşey. Aynı yoğurt gibi sütün mayalanması ile yapılıyormuş ama kefirin mayası farklıymış. Yoğurt mayasındaki bakterilerden başka birkaç çeşit bakteri daha barındırıyormuş. Çok da faydalıymış.
Bu kefirin mayasını nerden bulabilirim ? Sanırım bitkisi varmış ondan elde edilen bakteriler ile mayalanıyormuş. Yoğurt mayalamak gibi basit birşey ise kefir yapmak istiyorum. Bide çok içersem bu bakterilerin zararı olur mu ? Tadını çok beğendim :)
-----------------------------Bir mikrobiyolog olarak söyleyebilirim ki onuun mayasayıla yapabilirsini ama tutar mı ? Ya tutarsa ? :) Mantıken tutması lazım ama doğru inküasyon süresi ve sıcaklığı tutturman lazım oksijenle temas ettirme bi tencereye süt koy üstüne de kefir koy etrafını da sar ki sıcaklığı düşmesin sonra 1 gün bekle bakteriler normalde 1 günde ürerler ama sen 2 gün bekle sağlam olsun tabi bunun tadı orman meyveli değil felan deme çünkü aromayı da mayalayacak halin yok:) aynısı omlaz ama yine de güzel olabilir
-
hatırladığım kadarıyla köyde peynir yapmak için bakkaldan orjinal peynir mayası alırdık. yani normal peynirle ya mayalanmıyordu veya iyi olmuyordu.
köy ekmeği yapmak için de ekmek mayası satın alırdık. hamurun içine ekmek parçası atmazdık yani.
aynı şekilde yoğurt yapmak için de yoğut mayası alırdık. ama istersek biz de maya yapabiliyorduk. sanırım bir defa mayalıyorduk yoğurt olunca ondan bir miktar yoğurt alıp süte koyunca yine yoğurt oluyordu. yani hazır yoğurtlardan sanırım olmuyor ? kefir de böyle olması lazım.
-
kardeş ekmek fırına giriyo ya insaf ya :) peynir de tuzlanıyo farkındaysan kaynatılıyor felan o başka yoğurt başka
-
balik_ bunu yazdı:
-----------------------------hatırladığım kadarıyla köyde peynir yapmak için bakkaldan orjinal peynir mayası alırdık. yani normal peynirle ya mayalanmıyordu veya iyi olmuyordu.
köy ekmeği yapmak için de ekmek mayası satın alırdık. hamurun içine ekmek parçası atmazdık yani.
aynı şekilde yoğurt yapmak için de yoğut mayası alırdık. ama istersek biz de maya yapabiliyorduk. sanırım bir defa mayalıyorduk yoğurt olunca ondan bir miktar yoğurt alıp süte koyunca yine yoğurt oluyordu. yani hazır yoğurtlardan sanırım olmuyor ? kefir de böyle olması lazım.
-----------------------------onun içinde mayalar durur sen git bakkadan yogurt al sütü koy bakkal yogurdundan yogurt yapabilirsin kefirde böyledir. Hamurun içine ekmek parçası atsanda bişey olmaz çünkü ekmek mayasındaki bakteriler sıcaktan ölüyo sen ekmek atsanda içine hiçbir şey olmaz ama kefir halen daha canlıdır bunun için mayalanabilir BENCE...