folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Kimyacılar İçeri: Uçucu Yağları Ayrıştırma



Kimyacılar İçeri: Uçucu Yağları Ayrıştırma

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Ağustos/2007
    Erkek

    Evet arkadaşlar soru basit, bitki yada baharatlardaki uçucu yağları hangi yöntemlerle ayrıştırabilirim?

    Her yağ türüne göre değişir mi?

    Nasıl bir düzeneğe, takıma ihtiyacım var?


    http://emorcraft.blogspot.com.tr/
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    interfector
    interfector's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2011
    Homo

    birbirine karışmıl olanları mı ayrıştırmak istiyorsun ? yoksa elde etmek mi istiyorsun ? parfüm mü yapıcaksın ?


    Aldanma insanların samimiyetine, menfaatleri için gelirler vecde, vaad etmeseydi allah cenneti, ona bile etmezlerdi secde..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickmenza
    nickmenza's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Aralık/2007
    Erkek

    hocam, tohumdan yada bithiden yağ çekiceksen soksile cihazı var. Cam malzeme ama çok kolay bulunan bir malzeme değil, araştırırsan belki bulabilirsin. Tabi birazda Benzen lazım bu iş için. Ben derideki yağ miktarını ölçmek için çalışmıştım. içindeki tüm yağı alır gramına kadar çekersin ama biraz tefauratlıdır.

    nette baktıysan http://www.toper.com.tr/gida-yag-sikma.html böyle bir alet var otu boku yapıyor:)

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sanalcaptan
    Sanalcaptan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Nisan/2010
    Erkek

    Suyun içine atıp damıtacan hocam

     

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Peroksit
    Peroksit's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Eylül/2003
    Erkek

    edit


    http://www.youtube.com/watch?v=OH4eOQ6ZI0Q - - - - - http://www.youtube.com/watch?v=TqErNP20gpI - - - - - https://www.youtube.com/watch?v=fhr5UBZh1rY
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    neminomin
    neminomin's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Aralık/2009
    Dişi

    katı maddelerden yağı ayırmak için soxhlet düzeneği var ya da çeşitli destilasyon düzenekleri var ne yapıcağına bağlı konu hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim ama bildiğim kadarını yazayım.soxhlet  aynı zamanda sürekli ekstraksiyon düzeneği diye de geçer  oldukça uzun bir işlem .

     su buharı destilasyonu da yapabilirsin organik bir çözücüyle ekstraksiyon da yapabilirsin maddenin suda veya organik çözücüde  çözününp çözünmediğine bakılarak karar veriliyor. 

    organik çözücü olarak dietileter, benzen ,n- hekzan , kloroform ya da karbontetraklorür kullanabilirsin.hangisi hangi maddeyi iyi çözer onu bu işi sürekli olarak yapanlara sorup öğren ya da  deneyimli bi kimyacıya sor. mesela biz susam yağı için n hekzan kullanmıştık. karanfil içinse su buharı destilasyonu yapmıştık.

    bunları bu düzeneklerden elde ettikten sonta içinde hala bi miktar organik çözücü kaldığı için bir de evaporatörden geçirmen gerekiyor . saf maddeyi elde etmek için.çok uzun ve zor işlemler  eğer evde yapmayı düşünüyosan olmaz bence .

     


    Kurduğumuz tüm hayallere rağmen değişmeyen dünyanın şerefine...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Emanuel
    Emanuel's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Şubat/2011
    Erkek

    alkolde çözebilrisin en basit yöntem olarak. ama önce kurutman lazım baya, tabi alkolle çözdüğünde sadece yağları ayırmamış olacaksın, beraberinde bütün organikler de gelecek. yapacağı işin hassasiyeti nedir? eğer okul projesi falansa (lise) bu yöntem de işini görecektir. ama bana saf yağ lazım diyorsan : http://www.sigmaaldrich.com/sigma-aldrich/home.html buradan saf olarak bulabilirsin

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Ağustos/2007
    Erkek

    yorumlar için teşekkürler arkadaşlar, sanırım her ayrıştırmak istediğim maddede türüne ve cinsine göre farklı yöntemler kullanmak gerekiyor.

    aşağıda çaydan kafein ayrıştırmayı anlatmış,

    ÇAYDAN KAFEİN ELDESİ:

    100 gr. İnce döğülmüş çay tozu basit bir ekstraksiyon cihazında 400 ml. alkol ile 8 saat kaynatılır.Bu alkolü çözelti ,50 gr. magnezyum oksitin 300 ml. Sudaki bulamacına katılır ve bir porselen kapsül içinde,buhar banyosunda,sık sık karıştırılarak kuruyuncaya kadar buharlaştırılır.Toz halindeki kalıntı bir defa 500 ml.,sonra 3 defa 250 ml. Su ile kaynatılarak sıcak halde vakumdan emilir.
    Sulu süzüntüler bir araya toplanır ve 50 ml. seyreltik sülfürik asit ilave ettikten sonra,yaklaşık üçte biri kalıncaya kadar buharlaştırılır.Eğer yumak şeklinde bir çökelti ayrılırsa sıcak halde süzülür ve süzüntü 5 defa 30 ar ml. kloroformla çalkalanır.
    Kloroform çözeltisinin açık sarı rengini gidermek için, çözelti birkaç ml. seyreltik sodyum hidroksit ve sonra yine aynı miktarda su ile çalkalanır ve buharlaştırılır.Geriye kalan ham kafein az miktarda sıcak sudan billurlandırılır.Verim 2-2,5 gr.


    peki kahveden elde etmeye çalışsam aynı yöntemimi kullanmalıyım?


    http://emorcraft.blogspot.com.tr/
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    samurai
    samurai's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Ekim/2005
    Erkek

    ekstraksiyon yöntemleri çok çeşitli laboratuvarda bi ton yaptık, 

    kafein uçucu yağ değil o yüzden biraz daha zahmetli, uçucu yağları bi nebze olsun evde de elde edebilirsin ama uygun malzemen olmadığı için çok düşük bi verimle 

     

    sen hangi üründen neyi elde etmek istiyorsun hem burdan hem de pmden at finallerim bitsin yardımcı olurum.

     

    yalnız büyük bi çogunluğunda laboratuvar ekipmanı lazım evde yapabileceğin şeyler değildir. ayrıca da maddelerden 3-5 ml gerekiyor ama piyasada minimum bulabileceğin miktar 1 litre falan birde bu maddelerin bir kısmına ulaşamayabilirsin bile, piyasasını bilmiyorum, çok çok önemli bi amacın yoksa ugraştığına değmez söyleyeyim. ne istiyosan hepsinin hazırını bulabilirsin.

     

    sen çaydan kafein eldesini bulmuşsun, yapmıştık biz de aynı deneyi,  malzemeleri bulursan evde de yapabilirsin, bir çok deneyde yüksek verim için aşağıdaki alet gerekli mesela

     

    kafeindeki süzme işlemini sıcak haldeyken yapman için basınç altında yapman lazım yoksa saatler sürer verim de çok düşük, falan filan yıldırmak gibi olmasın ama laboratuvar malzemeleri olmadan zor yani anlayacağın.

     

    amacın teorik bilgiyse internette de bulursun ama ben yine yardımcı olmaya çalışırım


    Mart 31 cekiyorsa Tahribat napsin...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Ağustos/2007
    Erkek

    sadece teorik olarak ayrıştırma ve sentezleme yöntemlerini araştırıyorum, ayrıca kimya seti toplamayı planlıyorum nelere ihtiyacım olacağını saptamaya çalışıyorum, finallerden sonra konuyu hortlatırım herkese kolay gelsin...


    http://emorcraft.blogspot.com.tr/
Toplam Hit: 2518 Toplam Mesaj: 10