folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Klima İle Isınmak Doğalgazdan Daha Ucuz!



Klima İle Isınmak Doğalgazdan Daha Ucuz!

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    efsun
    efsun's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Ağustos/2005
    Erkek
    HolyOne bunu yazdı:
    -----------------------------
    Biliyor musunuz ? Dogalgaz'a gelen zamlar ile klima ile isinmak daha ucuz
    hale gelmistir. Basit bir hesap yapalim:

    Dogalgazin 1 metrekupu 54,4 YKr'dur. 1 metrekup ayni zamanda 35748 KJ'luk bir isi verir (1 Joule= 1 Ws). 3600'e bolersek 9,93 kWh yapar. Bu fiyatini 5,6 YKr/kWh yapar.

    Elektrigin fiyati ise vergiler dahil 15,83 YKr/kWh'dir. Hani daha ucuz demistiniz diyeceksiniz....

    Elektrigi dogrudan yakip (rezistans ile kisadevre yaparak) isinirsaniz 3 kat daha pahali isinirsiniz, ancak klimanin bir farki var: Klimalar disardaki isiyi iceri pompalar. Yani bir tur isi pompasidir (buzdolabi da icerdeki isiyi disari atar). Bunu da cok verimli bir sekilde yaparlar: 1 birim elektrik harcarken 3 birim isiyi iceri alir. Bu 1 birim elektrik de isiya donusur, yani 1 birim verip 4 birim isi elde edersiniz. Bu durumda 15,86 YKr ile aslinda 4 kWh'lik isi karsiligi elde etmis olursunuz yani kWh'i 3,96 YKr yapar. Kisacasi dogalgaz klimaya gore azbuz degil, %41 daha pahali (5,6 / 3,96).,

    -----------------------------
    holyone neye göre hesapladın bunu?  bu fiatın içnide evin şofben ve ocak için kullanılan tüp mevcut mu yoksa sadece ısınma için mi geçerli ? klima derken her odada 1 klima oldugunuda hesaba kattınız mı?

    Her türlü piping işleriniz itina ile yapılır.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    efsun
    efsun's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Ağustos/2005
    Erkek

    yada şöyle  hesaplsak daha ii olmazmı senin hesabına göre

    klima: 3.9 diyelim

    DogalGaz: 6 diyelim  Teorikte evet daha pahalı ama birde şu yönü war

    klima sadece 1 odada war ve sadece o için 3.9 geçerli , ama dogalgazda  tüm ev petekelrle ısınır, ocak ve şohbende  dogalgazdan tedarik edilir ve  bununda fiatı  6 birimdir. Peki  klima ile  ısınırken Ocak ve Şohbendeki tüp ne olacak? benim evidme  3 oda 1 salon  1 kiler ve banyo mevcut  buda demekki  tam ısınma istersek dogal gaz gibi  toplam olarak 5 klima koymam lazım her yere ve buda 3,9*5= 19,5 birimdir bunun üsütne evin şohben ve ocak ücretsini ilave edersek bu fiat ortalama 21-22 birimi bulur ama dogal gazda  tüm ev 6 birim ile ısınır  tüm ev 6 birimle şohben ve ocak ihtiyaçlarını kullanır.

    Kışın 1   odanın ısınması mı iyidir yoksa tüm evin? Özellikle Apt. oturanlar için orta katlar ısı kaybının en az oldugu yerlerdir. Klima açık ise kapıları kapalı tutmanız gerek ısı kaybı olmaması için ama dogal gazda  tüm evin kapıları Ve antre'leri ısınır. E peki Siz Nasıl Olurda Ucuz Dediniz? Neye Göre onu merak ettim.


    Her türlü piping işleriniz itina ile yapılır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    real_agabey
    real_agabey's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Ekim/2003
    Erkek

    Bazı konuların eskisi yenisi olmaz.Holy nin yaptuğı birim fiyat analizi.Yani 1kw enerjinin ne kadara mal olacağı.Burdanda elektrik enerjisini klima aracılığıyla ısıya çevirdiğimiz zamanki fiyatı doğalgazı yakınca elde ettiğimiz ısının maliyetine oranlayarak klimanının daha ucuza geleceğini hesaplamış.

                 Bazı yanlışlıkları da var tabi.Doğalgaz yandığı zaman anca %93 ünü kullanılabilir enerjiye çevirir.(teorik olarak).Klimaysa yaklaşık elektrik enerjisini elektrikli sobada yakıldığının 2 katı enerji verir ki bu bile dış hava ve oda sıcaklığına bağlıdır.Aradaki fark arttıkça ısıl verimleri artar.9.000 Btu/h kapasiteli bir cihaz ısıtmada yaklaşık 970 watt/h enerji kullanıken yaklaşık 17.200 Btu/h verir..
             Klima alırken japon mallarını tercih edin EER verilerini dikkate alın(Unutmayın ki EER verisi katalogta ne kadar yüksek ise o cihazın enerji sarfiyatı o kadar düşük bu ters polaritede ise performansı daha yüksektir) Çin malı bi ürünü alacağınıza japon markayı tercih edip 3 sene içinde verdiğiniz fazla parayı amorti edebilirsiniz.3 sene de zaten garanti süreleri var.

     Bi arkadaşalrında konuda değindikleri gibi ilk yatırım maliyetleri amorti süreleri konfor gibi faktörler varki bu yüzden soğuk olan bölgelerde doğalgazla ısınmayı vazgeçilmez kılıyor.Buna karşılık Akdeniz bölgesinde de klima tercihi hem ısıtma hem soğutma faktöründende dolayı yerinde olacaktır.

    Bu arada konu eski olduğunda enerji fiyatlarıda baya değişmiş.Şu anda kalkınmada öncelikli illerden birisinde
    1 Kw. enerji bedeli 127.800 TL. * 0.18 KDV doğalgaz ne halde bilemiyorum.

    bu konuya da değinmek isterim ki evine doğalgaz geldi diye güneş panellerini söktüreni hiç anlamam.

     

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    UmutxTR
    UmutxTR's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Mayıs/2007
    Erkek

    şeyhimiz hangi şehir için yazdı verdiği doğalgazın metreküp fiyatını bilmiyorum ama :S

    Ankara için eskiden EGO nun şimdi ise Başkent doğalgaz dağıtım dağıtım a.ş (yeni aldılar bidaha satılacak) nin uyguladığı m3 fiyatı kdv dahil 613 ykr dir. buda demek oluyor ki şeyhimizin hesapları doğru, verdiğim fiyat sadece oranı düşürüyor..


    Tbt Haftanın Sözü LynXMaSTeR; Bu cep numaralarını arayıp ben sizin hattınızı almak istiyorum, bana devredin, masrafları benden, üzerine de 100 lira vercem deyim belki satarlar.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    UmutxTR
    UmutxTR's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Mayıs/2007
    Erkek

    tam bir yıl 1 ay olmuş konuya son mesajı yazalı.. şu an başkentte 1 metreküp doğalgaz kdv dahil 0.72 krş olmuş.. % 70 lere varan zamlar konuşuluyor, bu kış daha da zor olucak..


    Tbt Haftanın Sözü LynXMaSTeR; Bu cep numaralarını arayıp ben sizin hattınızı almak istiyorum, bana devredin, masrafları benden, üzerine de 100 lira vercem deyim belki satarlar.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    weskeyy
    weskeyy's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek

    Holyone a katılırım formülü tutuyor türkiye şartlarında.Klima ile ısınmak eğer kullanacağınız odalarda varsa güzeldir.Ama işin coğrafik kısmı var benim aklıma Bey dağlarındaki villaların klimalı bir odasında kalmak aklıma gelmez 1 metre kar varken.ısınamaz pek öyle görmedim.soğuk şehirlerimizde bunu alternatif olarak denemiş olanların deneyimini bilmek gerek.Yaz kış 1991 den bu yana klima bilirim evimizde.Antalya ya da fazla soğuk olmayan yerlerde böyle olabilir.Ankara da Erzurum da Sivas ta Eskişehir de bu maliyetli olabilir diye düşünüyorum.


    Bedenin BAKİRE olmasi onemli degil,Yeterki ruhun OROSPU olmasin!!!
Toplam Hit: 4430 Toplam Mesaj: 17