folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder "Küçük" Çalışmada Büyük Buluş



"Küçük" Çalışmada Büyük Buluş

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Omnuarliti
    Omnuarliti's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mart/2008
    Erkek

    Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Bayram Bütün, organik kimya ve nanoteknolojiyle DVD, LCD, cep telefonu, dijital fotoğraf makinesi gibi cihazlar ve görüntüleme teknolojilerinde çığır açacak bir buluşa imza attı

    Küçük%20çalışmada%20büyük%20buluş

    Doktora öğrencisi Bayram Bütün (solda), çok daha ucuza görüntü cihazı yapmanın yolunu açan çalışmayı Descartes ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Ekmel Özbay (sağda) başkanlığındaki NANOTAM’da yaptı.

     Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Bayram Bütün, organik kimya ve nanoteknoloji kullanarak dünya optoelektronik teknolojisinde çığır açması beklenen bir gelişmeye imza attı. Teknolojiyle yeni nesil DVD, LCD, cep telefonu ekranı, dijital fotoğraf makinesi gibi görüntü cihazları ve sağlıkta kullanılan görüntüleme teknolojilerinde milyonlarca renk çok daha ucuza ve yüksek kaliteyle elde edilebilir hale geliyor.
    Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Bütün, çalışmayı AB 6. Çerçeve Programları kapsamında olan, TÜBİTAK’ın da desteklediği paket kapsamında yaptı.
    Doktora çalışmalarını Descartes ödüllü Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ekmel Özbay danışmanlığında Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde (NANOTAM) sürdüren Bütün, ekipçe özellikle kolay erişilebilir ve işe yarar nanoteknoloji geliştirmeye odaklandıklarını söylüyor.

    Çok daha ucuz cihazlar
    Bütün, çalışmasıyla sentetik polimerler kullanarak nanoteknoloji temelli yüksek kalitede ışık kaynağı üreten organik lazer teknolojisi geliştirdiğini ifade ederek, “Bu teknolojiyle çok daha ucuza görüntü cihazı yapmanın yolu açıldı” diyor.
    NANOTAM Direktörü Prof. Dr. Özbay’sa kansız ameliyatlarda, lazerle yara iyileştirmede, böbrek taşı ve göz tedavilerinde, dişçilikte ve benzeri sağlık alanlarında, DVD’lerde, yüksek çözünürlüklü projeksiyon ekranlarında, lazer tabanlı reklam panolarında, LCD ekranlarda, cep telefonu ekranlarında, dijital fotoğraf makinelerinde, hologramlarda ve diğer pek çok uygulamada farklı renklere sahip çok daha ekonomik lazerlere ihtiyaç duyulduğunu anlatıyor.
    Hem düşük maliyetli hem de farklı renklerde lazer yapabilmek için Bütün’ün ve projede görev alan diğer NANOTAM araştırmacılarının nanoteknoloji kullanarak yüksek performanslı LED’leri (Işık yayan diyot) ve sentetik organik polimerleri bir araya getirdiğini belirten Prof. Dr. Özbay, “Bu sayede LED’lerin elektriksel üstünlüklerini, organik malzemenin ucuzluk, seçenek çokluğu ve optik üstünlüğüyle birleştirerek nanometre boyutlarında istenen renklerde çalışan nanoışık kaynakları yapma başarısı gösterildi” diyor.

    Başından sonuna yerli
    Bütün’ün yeni çalışmalarını değişik yapılarda lazer konfigürasyonları üzerine ve değişik organik polimerler kullanarak devam ettirdiğini söyleyen Özbay, “Bu çalışmamız merkezimizde kurduğumuz bilimsel altyapıyla en başından en son aşamasına kadar kendi kendimize gerçekleştirdiğimiz bir çalışmadır. Bu nedenle Bilkent NANOTAM’da geliştirdiğimiz bu nanoteknoloji için rahatlıkla ‘Made in Turkey’ (Türk malı) diyebiliyoruz. Bu nanoışık kaynağı hem günümüzde, hem gelecekte birçok uygulamada kullanılabilecek üstün özelliklere sahiptir” diye konuşuyor.
    Özbay, Bütün’ün çalışmasının ‘Nanotechnology’ dergisinin Nisan 2008 sayısında yayımlandığını da vurguluyor. (aa)

     


    Bu müridin imzası 26/05/2008 12:45:22 PM tarihinde decameron tarafından Türkiye ABye girene kadar banlandı.Banlanis Sebebi: imzan rahatsiz etti uzun olmasi sebebiyle sildim, daha kisa birseyler bulman 20 kitalik sirr yazmaman dilegiyle
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Mart/2004
    Erkek
    Patentini Amerika aldıktan sonra, istersek Yakıtsız uçak yapalım ne boka yarar? Bu adamlara ülkemiz tarafından arka çıkılmalı. Önemli olan teknolojiyi bulmak değil devamını getirtirebilmek.

    Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    never-walk-alone-
    never-walk-alone-'s avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ekim/2007
    Erkek

    DrKill bunu yazdı:
    -----------------------------
    Patentini Amerika aldıktan sonra, istersek Yakıtsız uçak yapalım ne boka yarar? Bu adamlara ülkemiz tarafından arka çıkılmalı. Önemli olan teknolojiyi bulmak değil devamını getirtirebilmek.
    -----------------------------

    katılıyorum ama gene de iyi bi şey


    Bir elimde kadeh bir elimde Kur'an. Bir helaldir işim bir haram. Şu yarım yamalık dünyada, Ne tam kafirim ne tam müslüman .
Toplam Hit: 1406 Toplam Mesaj: 3