folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Linux - İlk Günden Bugüne Yaşadıklarım Ve Geldiğim Nokta



Linux - İlk Günden Bugüne Yaşadıklarım Ve Geldiğim Nokta

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    shia
    shia's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2006
    Erkek

    merhaba dostlar

    linux ile ilk tanışmam pardus 1.0 ile oldu. bilgisayarıma kurduğumdaki heyecenımı anlatamam. linux’u ilk kuran her kişi gibi farklı bir işletim sistemini gördüğümdeki şaşkınlığım anlatılmaz. sonra bir iki hata aldım. yardım alarak bunları çözdüm ama 1 hafta içinde hemen hemen her gün sistemi formatlayıp yeniden kuruyordum. çünkü ekran kartımı tanımıyor, ben konsolda bir iki işlem yapıyorum, sonra sitem kapanıyor ve açılmıyor v.s

    daha sonra farklı dağıtımlar denemeye başladım. bir ara eski arkadaşlar bilirler yurt dışından ücretsiz bbuntu cd’leri geliyordu. ubuntu, kubuntu ve edubuntu istedim ve hepsini denedim. bu denemelerim saymakla bitmez.

    her linux kurduğumdaki heyecanım tıpkı ilk günümdeki gibiydi. ama hiçbirini sorunsuz kullandığım olmadı. hepsinde ama hepsinde mutlaka epey bir süre sistemi kendi kullanımıma uygun bir hale getirmekle uğraşıyor, her sürümün verdiği hataları düzeltmekle zaman harcıyor, bu arada da işimden ve ailemden feragat etmek durumunda kalıyordum.

    en son ubuntu ve ardından pardus-anka dağıtımlarını kurdum. ubuntu’yu sorunsuz kullanırken bir gün hiçbir sebep yokken sistem açılmadı. (sebepsiz dememe bakmayın mutlaka ben bir şeyler yapmışımdır ama ne yaptığımı bilmiyorum) ubuntuyu kaldırdım ve pardus anka’yı kurdum. pardus anka’da da bir çok eksiklikler var. burada bu eksikleri yazmak istemiyorum çünkü sebepleri üzerinde uzun uzadıya ayrı bir başlık altında konuşulabilir. pardus anka’nın geliştirilmesindeki yavaşlık, destek eksiği ve ilerisini görememe gibi sebeplerden dolayı dün gece yedeklememi yapıp bilgisayarıma temiz bir format ve ardından sadece win7 kurdum. bundan sonrada uzun bir süre linux kurmayı düşünmüyorum.

     

    sebepleri mi?:

     

    - programlara ulaşabilme: windows ortamında yapamadığım ve illaki linux kurmamı gerektiren bir uygulama yok. her istediğim program windowsta var ve ikide bir hata verip kapanmıyor

    - güvenlik: şimdiye kadar sadece avast kullanarak sistemime hiç virüs bulaştırmadım. sadece biraz dikkat yeterli

    - internet hızı: linux kullanan bilgisayarlarda internetin alyapı sebebiyle win’e göre daha hızlı olduğu söylenir ama ben son kullanıcı olarak bu farkı inanın göremedim. bir fark olabilir ama benim fark edeceğim ileri düzeyde değil.

     - programların paralı olması: şimdiye kadar lisans ödemediği için kaç kişi var aramızda ceza ödeyen?

    - yaygınlık: herhangi bir programda sorun yaşadığımda hiçbir yerde yazmasam ve sadece burada sorsam en az 5 kişi yardım için görüşlerini yazıyor. yani uygulamalar tanımış ve destek çok iyi.

    - donanım: sadece 1 cd ile tüm donanımımı yarım saat içinde tanıtıp bir daha bunlarla uğraşmıyorum

    - zaman kaybı: hem donanımın tanıtılması, hem uygulama arama yükleme, hem bunlar hata verince (ki bu çok sık oluyor) onlara çözüm bulma gibi konularda windowsta çok daha çabuk sorunları çözerken linux ile epey bir zaman kaybım oluyor

     

    ekleyeceğim daha farklı şeylerde var ama şimdilik aklıma gelenleri yazdım.

    bunları yazmamdaki amacımın kesinlikle 2 işletim sistemini karşılaştırmak olmadığını belirtmek isterim. Çünkü ne ben o derece ileri bir bilgisayar teknik bilgisine sahip biriyim ve nede o haddi kendimde görüyorum. linux’taki yaşadığım eksiklilerin bir çoğu benim sistemi iyice tanıyamamam ve bunları çözmeye zaman ayıramamdır. çünkü son kullanıcı olarak artık yazılımsal sorunları çözmek yerine bana sunulan yazılımı en etkin biçimde kullanmak bana en uygun olandır.

    şunu mutlaka belirtmek isterim. en az sorunu yaşadığım dağıtım pardus oldu. belki bir gün linux'un kararlı ve sorunsuz bir sistem olduğunu düşünürsem tekrar kuracağım, arada kullanacağım live cd'ler bunun dışında tabi :)

    şimdi bana bunları niye yazdın diyebilirsiniz. sadece bir dertleşmek desem sanırım yeterli olur :) yazdıklarımı kontrol etme fırsatım olmadı. hatalar varsa kusura bakmayın.


    " Live like Ali and Die Like Hussain "
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EdepsizPenguen
    EdepsizPenguen's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Mayıs/2012
    Erkek

    herşeyi salla da bugün kesin olarak mac os x e geç hayatın değişir sana o kadar söyleyeyim 10 senelik pc kullanıcısı olarak geçmediğim hergüne ana avrat bacı kayıyorum.. :)


    Yüksek Fizik Mühendisi - Optik Sistem Mühendisi
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SinusX
    SinusX's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Aralık/2010
    Erkek

    linux hobiden öteye geçemez uzun bir süre günlük kullanım için düşünmek büyük hata.

    mesela ben hata verdiği zaman  google dan bakıp çözmeyi seviyorum ama günlük işlerim için windows varken kesinlikle tercih etmem


    Si vis pacem para bellum.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    benvekendim
    benvekendim's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    Linux ve türevlerini merak amaçlı kurup fazla kullanmadan kaldırdım. Millet windows işletim sistemine çamur atarken onları biraz ayıpladım diye bana kin kustular, kim ne derse desin windows rahatlıktır ve emin olun windows sitemine çamur atanlar o attıkları çamuru bile windows işletim sistemi üzerinden girdikleri internet tarayıcılarından atıyorlardır.

    benvekendim tarafından 14/Şub/13 12:47 tarihinde düzenlenmiştir

    Her insan biraz Şeytan"dır. Eğer üzülmek istemiyorsan sen daha Şeytan olacaksın.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    opusdei
    opusdei's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 15/Haziran/2010
    Erkek

    Debian kullanıcısıyım. Bilgisayarımda hem debian hemde win8 var. Windows 7 çıkana kadar açıkçası hiçbir windows ürünü linux e yaklaşamamıştı. Bana göre de en iyi windows en kötü linuxten daha kötüdür. Ancak windows 7 ile işler değişti. Şuan windows oldukça ii. Ama linux te kötü bir işletim sistemi değildir.


    opusdei | ツ Ego sum qui sum | Travelmate, Gourmet, Funny, Unlimited, Enjoy life, uploading...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Keyr00t
    Keyr00t's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Nisan/2007
    Erkek

    Bana göre linux günlük kullanım için bir işletim sistemi olamaz.Her zaman bir backtrack ve ubuntum kurulu olur ama ağırlıklı windows kullanırım

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Oyun ve Ozellike Linux surumu olmayan programlar disinda linux kullanmaniz sizin icin daha iyi olacaktir.

    Sen avast yeter diyorsun ama her zaman hazirlikli ve dikkatli olmak zorundasin Linux da ise her zaman guvendesin

    Programlarin neredeyse tamaminin ucretsiz ve acik kaynak alternatifi var en iyi tarayici en iyi sikistirma programi en iyi media player gibi

    programlarin hepsi acik kaynak ve linux desteklidir.

    Internet hizindaki farki ben 1mbps dada 8mbps dada fark ediyorum gercekten fark edilebilir hiz farki oluyor tabi fark etmek istersen.

    http://www.marmu.de/images/windows_linux_mac_choose_your_weapon.jpg.png

    http://images.www.dailymobile.net/wp-content/uploads/2011/02/550x-updateyourOS.jpg

    PanxeR tarafından 14/Şub/13 13:49 tarihinde düzenlenmiştir
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    shia
    shia's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2006
    Erkek

    SinusX - benvekendim - Keyr00t : kesinlikle katılıyorum

    opusdei : bence xp de en az win7 kadar iyi. belki görsel olarak ona yetişemez ama işlev olarak pek bi eksiğinin olduğunu düşünmüyorum.

    PanxeR : dostum tehlikeler karşı elbette her zaman hazırlıklı olmak gerekiyor ama bu hazırlık helikopterle gelip pencereden içeri dalan swat timleri baskınını bekler gibi bir hazırlık değil. zaten avast (kendim kullandığım için yazıyorum başka bir prg. da olabilir) kurduktan sonra kendimi güvende hissediyorum. çünkü gerekenleri arka planda o yapıyor. tek dikkat ettiğim nokta flash bellek takarken avastın çalışıp çalışmadığna göz ucuyla bakmak o kadar.

    programların hepsinin alternatifi var diyorsun da en son kurduğum pardus-anka'da office yok. office olmayan bir işletim sistemi düşünebiliyor musun? kendim paketleri derlemeye çalıştım olmadı. open office kullanmıyorlar, libre office hazır değil, bunlar yerine calligra diye türkçe desteği olmayan bir paket hazırlamışlar o da sistemle gelmiyor. depo eklemen, kurman, ayarlaman lazım. ama open office yada libre office dururken calligra diye adını dahi ilk defa duyduğum bir program (ki oda türkçe değil).

    destek konusuda ilginç. yani bir program hata veriyor, forumlardan anlamadığım komutları konsolu açıp habire c/p yapıp duruyosun. tamam belki ileride bu komutların ne anlama geldiklerini anlarsam yeni birşeyler öğrenmiş olurum ve faydasınıda görürüm ama dediğim gibi son kullanıcı kullanım rahatlığı ister. windowsta bir programı kurmak 4 next 1 finish e bakar. pardus "sudo pisi it ..." ubuntu "sudo apt-get install ...." gibi komutlar. depodan da indirebiliyorsun ama uygulamaların yada sistemin verdiği hatalarda konsola başvurmak zorundasın.

    ilk mesajımda yazmayı unutmuşum. şu konuda linux bana kesinlikle yardımcı olmuştur: çalışan cd...

    açılmayan sistemimdeki (linux olsun yada windows farketmez) dosyalarımı taşınabilir harda alıp sonra bilgisayarımda gerekli işlemleri gönül rahatlığıyla yapmamı sağlamıştır. ama genelde bu açılmama sorunuda hep linux kaynaklı olmuştur. ya grup silinmiştir, ya ekran kartım bi hata vermştir yada bilmediğim bir işlem yapıp sistemimin açılmasını engellemişimdir :)


    " Live like Ali and Die Like Hussain "
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mx0TBT
    Mx0TBT's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Haziran/2007
    Erkek

    Senin yukarda anlattın 20 satır.

    Sadece kendi oluşturacagın iso kalıbına bakar.


    Aslında hepimiz eksiğiz biraz Leylası olmayan mecnunlarız Ne sıcacık bir ismail abimiz var. Nede kötü zamanda Yanımızda olan İskender babamız Ne mahellemizi mahalle yapan Erdal bakkalımız ne her kapıyı açan yavuz abimiz nede bize doğru yolu gösteren dedemiz.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Baturay_Turkmen
    Baturay_Turkmen's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Mart/2011
    Erkek

    valla ben 2 yıl kullandım pardusu... ancak messengerde kamera açamama sorunu wine nin her şeye çözüm olmaması gibi sorunlardan kaldırdım ... sonra bi de baktım hard disk ayvayı yemiş... pardusu sürekli kaldırıp yeniden kurmak diske zarar veriyormuş bende sonradan öğrendim... evet güvenliği bakımından müthiş ama geri klan hrşeyi berbat... windows daha iyidir...


    Ne Mutlu Türk Doğana..
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek

    Bende 7-8 yildir linux kullaniyorum. Scientific Linux tan Arch Linux' a kadar akademik olarak kullandigim surumler oldu. Kendi bilgisayarim ise hep ubuntu/unity veya Backtrack olarak devam ediyordu ta ki son 1 yildir Ubuntu/Gnome a gecene kadar. Bunun disinda Labview, Protheus gibi programlar icin Windows a dual boot vermek zorundayim ki bundan hic hoslanmiyorum.

    Eger yaptiginiz sey genelde msn e girip facebook ta takilip son cikan oyunlari zevkle oynamaksa arada da program yaziyor falansaniz windows kurtarir. Ama benim gozumden, Windows sadece `kapali kutu` ve linux un oldugu kadar seffaf ve hafif degil. Burada herseyini egip bukebildigin bir OS soz konusu ama windows.. bilmiyorum.. dedim ya oyun oynamak ya da zorunlu bazi applicationlar icin -ki asil sebebi labview gibi programlarda driver APT problemleri yasamamaktir- windows dual boot ta durmasi kacinilmaz. 

    Zaten bahsettigim Mac olmasa da, Apple da bile insanlarin elektronik dizaynlarini yaparken Windows kullandigi biliniyor..

     


    http://yigitdemirag.com
Toplam Hit: 1596 Toplam Mesaj: 11