folder Tahribat.com Forumları
linefolder Network - İnternet
linefolder Macintosh Üzerinde Apache Server, PHP, Mysql Ve Cocoa Mysql’İ Kurmak



Macintosh Üzerinde Apache Server, PHP, Mysql Ve Cocoa Mysql’İ Kurmak

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    to_play
    to_play's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Mart/2007
    Erkek

    Bir Macintosh kullanıcısı iseniz ve tasarladığınız siteleri bütün dünya’ya göstermeden önce bilgisayarınız da yerel olarak sadece kendiniz bakmak istiyorsanız bilgisayarınız da bazı ayarlar yaparak onu yerel bir sunucuya çevirmeniz gerekli. “.html” uzantılı sayfaları basitçe, istediğiniz tarayıcı ile çalıştırarak görüntüleyebilirsiniz. Ama sizin de bildiğiniz gibi PHP ve diğer programlama türleri için bilgisayarınızda yerel bir sunucu oluşturmalısınız.

    Normal de Mac OS X’de Apache Server ile beraberinde PHP de dahil yüklü olarak gelir. Sonuç olarak size sadece Mysql’i yüklemek kalır. Fakat karşınıza öyle durumlar çıkabilir ki uyumsuzluk sorunlarından dolayı sunucunuzu tam olarak yapılandıramayabilirsiniz. Örneğin şu anda Mysql’in Mac OS X 10.5(Leopard) için geçerli bir sürümü bulunmuyor. Apache ve PHP sorunsuzca çalışıyor fakat Mysql ancak resmi olmayan, başka Mac OS X kullanıcıları tarafından geliştirilen çözümler ile çalıştırılabiliniyor.

    Aslında bu sayfada da daha önceden başka bir Mac OS X kullanıcısının sunduğu çözümün türkçesi vardı. Çözüm ne kadar işe yarasa da bir yer de başarısızdı. Tamam, eninde sonunda Mysql çalıştırılabiliniyordu fakat aynı zamanda çok da uğraştırıyordu. Ve dahası Mac OS X’in sistem dosyalarıyla oynayacağınızdan en ufak bir hatanız sisteminize zarar verebiliyordu. Bu yüzden bu yolu ben de pek beğenmiyordum ama elim bağlı olduğundan başka bir seçenğim yoktu. Taki dün RSS haberlerinin birinde “MAMP” adlı bir yazılıma rastlayana kadar.

    MAMP’i kısaca anlatmak gerekirse MAMP; Apche, PHP ve Mysql yazılımlarının toplandığı bir paket. Ve Mysql’in uyumsuzluk sorunları da MAMP’in uzmanları tarafından giderilmiş. Böylece sadece bir yazılım yükleyerek Apache, PHP ve Mysql’i sorunsuzca, basit yoldan yüklemiş oluyorsunuz. Uyumsuzluk sorunlarında sistem dosyaları ile oynamak zorunda kalmıyorsunuz.

    Dahası MAMP’in bir başka artısı da PHP 4 ve 5′i bir arada sunması. Ne gerek var demeyin. Eğer PHP üzerinden kodlar geliştiren biriyseniz bu şekilde kodlarınızın uyumluluğunu deneyebilirsiniz.

    MAMP’in resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Sitedeki “download” bölümünden MAMP’in iki sürümünden birini indirerek MAMP’i bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Eğer Apache, PHP ve Mysql ile ilgili ayarlamalar yapmamak, sadece bu üçünün basitçe çalışmasını istiyorsanız giriş seviyesi için yazılmış olan MAMP tam sizin için. Üstelik bedava. Ama eğer Apache, PHP ve Mysql ile oynamalar yapacak, kodlarınızın uyumluluğunu deneyeceksiniz o zaman size MAMP Pro gerekecektir. Yalnız şunu belirtmeliyim ki MAMP Pro’nun lisansı ücretli.

    Kendinize uygun MAMP sürümünü indirdikten sonra yükleme dosyasını açın ve MAMP klasörünü “Applications” klasörüne kopyalayın. Yoksa MAMP “Applications” altında değil iken çalışmayacaktır. Eğer MAMP Pro’yu indirdiyseniz hem MAMP hem de MAMP Pro klasörünü “Applications” altına kopyalayın. Ama kullanırken MAMP Pro’yu başlatın.

    MAMP çalıştığı zaman Apache, PHP ve Mysql otomatik olarak çalışmaya başlar. MAMP’in kontrol ekranından bu yazılımların aktivitelerini kontrol edebilirsiniz.

    MAMP ile sitenizi görüntüleyeceğiniz zaman dosyaları MAMP klasörü altında yer alan “htdocs” adlı klasöre yerleştirin. MAMP Pro kullanıyor olsanız bile buraya yerleştirmelisiniz. Tarayıcınızda da adres çubuğuna localhost:8888 yazın. Eğer Apache’nin port numarasını değiştirdiyseniz 8888 yerine kendi koyduğunuz port numarasını yazmalısınız. Böylece sitenizi yerel sunucunuz da görüntüleyebilirsiniz.

    Veritabanı ile ilgili işlemlere gelince. MAMP beraberin de phpMyAdmin ve SQLiteManager gibi yazılımları da getiriyor. Bu MAMP ile kuracağınız sunucunun başka artılarından biri. Eğer MAMP kullanıyorsanız kontrol ekranında “Open start page” butonuna MAMP PRO kullanıyorsanız sağ üst kısımda bulunan “Web Start” butonuna basarak MAMP’in MySql ve diğerleri için oluşturulmuş kontrol paneline gidebilirsiniz. Burada Mysql ve diğerleri ile ilgili ayarları yapabilir ve kurulumlar için gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

     

     

    tamamen alıntıdır


    bir gece ansızın 81 düzce 82 musul 83 kerkük
Toplam Hit: 1286 Toplam Mesaj: 1