folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlama Genel
linefolder Matlab Mi R Mı Daha Uygun Olur



Matlab Mi R Mı Daha Uygun Olur

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ocak/2010
    Erkek

    Matlab in çok geniş ve her işi görebilecek gibi durması aklımı karıştırıyo acaba matlab öğrenip başka hiç bir programlamaya bulaşmamalımıyım yoksa r da devam mı etmeliyim bilemiyorum. 

    Şöyle tarif edeyim, genelde  temel istatistik aracı gibi kullananıyorum R ı örneğin 8 bin tane gen var ve bunların  3 durumdaki dataları verilmiş ben her bir geni teker teker başka 10 bin genlik ve yine 3  durumdaki haliyle karşılaştırıp p değerlerini alıp p değeri istediğimin aşağısında olanları ayrıca bir yere yazdırıyorum bu verdiğim örnek benim en uç yaptığım işler yoksa normalde student t testidir grafikleştirmedir felandır falandır spss gibi kullanıyorum diyebilirim. Bu dur ama yinede yetmediği bazı durumlarda python kullanmak gerekebiliyo. Bu durumda matlab gibi bir denize dalmalı mı?

    ayrıca R da ücretsiz çok fazla içerik var bedava sonuçta, matlabde de böyle fazla içerik ya da yardım bulabilirmiyim?

    Mesela arada sırada ufak bir progrm yazmak istiyorum hani kodlarını ayarlamışım her defasında dosya uzantılarını felan değiştirmeyimde program kullanırmış gibi kullanayım istiyorum, matlabda plot kısmına girip tuş ekliyolar kodunu yazıyolar felan ardında program gibi kullanıyolar ya, bunları yapabilmeyi daha doğrusu kolay yapabilmeyi istiyorum ama benim gibi profesyonel sayılmayan birisi için bu tür ayrıntıları fazla düşünüp de matlaba geçmek ne kadar doğru fikirlerinizi merak ediyorum

     


    Zira Kalemler kaldırılmış,sayfalar kurumuştur.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek

    Matlab benim gördüğüm en başarılı tutorial ve örnek veri tabanına sahip ticari ürünlerden biridir, eğer kullanmayı bilirsende fpga programlamadan tut, eğer ileride çok kompleks işler yapacaksan bunu görüntü işleme vs gibi konularla da bağlayacaksan matlab yok ama bu kapsamda giderim diyorsan R'da bir opsiyon


    Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ocak/2010
    Erkek
    sandman bunu yazdı

    Matlab benim gördüğüm en başarılı tutorial ve örnek veri tabanına sahip ticari ürünlerden biridir, eğer kullanmayı bilirsende fpga programlamadan tut, eğer ileride çok kompleks işler yapacaksan bunu görüntü işleme vs gibi konularla da bağlayacaksan matlab yok ama bu kapsamda giderim diyorsan R'da bir opsiyon

    aaslında machine learning konusunu merak ediyorum ve birde göztaramaları üzerinde bağzı ufak öalışmak istediğim konularım var , mesela şu genetic algoritm dedikleri şeyleri özellikle merak ediyorum çok fazla sorum var bu konuda ama işte bunları birisiyle konuşmutum kendisi machine learning üzerine master felan yapıyodu adam hani buralar derya deniz sen kendine oyuncak arıyosun bu öyle dışardan hobi gibi olmaz çok fazla şey bilmem öğrenmen gerek sen kendi işine bak tarzında bir konuşma yapınca ben de bidaha üzerine gitmedim. Eğer ilerde görüntü işleme ile ilgili kendim birşeyler yapmak zorunda kalırsam python bana yeter mi mesela yada ''ooo hem python hem hem r öğreneceğine gel matlab var'' mı dersin.  Takıldığım yerlerde R gibi kolay yardım bulabilirmiyim?

    https://www.youtube.com/watch?v=Gl3EjiVlz_4

    https://www.youtube.com/watch?v=uwz8JzrEwWY

    https://www.youtube.com/watch?v=XcinBPhgT7M

     


    Zira Kalemler kaldırılmış,sayfalar kurumuştur.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Haziran/2007
    Erkek

    Dostum artilari eksileri yazayim kisaca:

    PARA: gozardi etmemen kocaman bir gercek var: MATLAB ucretli, hem de kol gibi ucretli. R, Python, C++ bunlar ucretsiz. Sen belki ogrencisin bedava kullaniyorsun ama sirketler matlab kullanmiyor. Ayni isi yapan bedava programlari tercih ediyorlar. Dolayisiyla, ogrendigin Matlab ise yaramiyor, baska dil ogrenmeye calisiyorsun. Yani matlabin parali olmasi simdi problem olmasa, ilerde bir sekilde problem olarak karsina cikiyor. 

    DOKUMAN: matlab hakkinda -zannederim- R dan daha fazla icerik bulabilirsin. Pratik uygulamalari cok kolay gerceklemesi, buyuk bir sirket oldugu icin tum yenilikleri yakindan takip etmesi, toolboxlari vs. cok buyuk kolaylik. Hem zaman kazandiriyor, hem daha dogru sonuclar aldiriyor. Bir de ogrencilere ve hocalara ucretsiz. O yuzden dokuman zenginligi var.

    Ben basic seviyede R biliyorum, zaten anladigim kadariyla advanced seviyesi de basicten biraz ilerde. MATLAB ile R karsilastirilamaz bile o yuzden. R yetmedigi durumlarda C++ veya python la desteklemesi cok zor degil. Ama yine de kolay olsun, MATLAB kullanayim dersen, bir istatistikci olarak, o kadar derinlere inmene gerek kalmaz sanirim, 3-5 satirda yapmak istedigini yapabiliyorsun. 

    Bunlardan baska, Python cok hizli yukselen bir dil. Bir anda tum dunya akin etti, sebebini anlamadim. Ben de biraz bakindim evet kolayligi var ama hicbir buyuk dil MATLAB'dan daha kolay degildir sanirim.

    Ozetle, aslinda kisiye gore degisen bir soru sormussun. Benim kanaatim, senin MATLAB'a yonelmen. Cunku hem programlamada profesyonel degilsin, hem machine learning gibi konulara ilgi duyuyorsun. Ilerde karsina cikacak PARA problemini de goze alarak, gir Matlab'a. Matlab konularini daha cok gorelim forumda :)

    bu arada Octave GNU, MATLAB'in open source versiyonu diyebiliriz. Yavas, aksak, eksik ama is goruyor yine de. 


    All I need is a possibility.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NmC
    NmC's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Kasım/2008
    Erkek

    Hocam hic programlama tecruben yoksa bile bence biraz aci cekmeyi goze alarak python ogren.

    Matlab ve R da bi yere kadar ilerleyebilirsin. Buyuk datalarla calismaya basladiginda c++ ile yazilmis kutuphaneler ve matlab wrapperlarina bakmaya baslayacaksin veya sen c++ kodlamaya baslayacaksin ki daha sacma bi surec.

    Pythonda bazi seyler matlab kadar kolay yapilmiyor dogrudur, ama at ile deve degil aradaki fark. Ve yaninda getirdigi kutuphane destegi ile o acigi fazlasiyla kapatiyor. Cogu ML kutuphanesi ve en buyuk deep learning kutuphaneleri python destekliyor (tensorflow, pytorch vs.)

    Trendi yakalamak istiyorsan kesinlikle python.

     


    There are 10 types of people in the world. Those who knows binary and those who dont...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ağustos/2015
    Erkek

    Hocam teoriyi öğren pratiği her dilde yaparsın. Matlab sana hız katar. Python da yazdığın kodun benzerini Matlab daha hızlı çalıştırır çoğu zaman. Çünkü adamlar işlemleri hep en hızlı algoritmaya göre yapıyor. Algoritmaları güncelliyor her geçen gün. Matris çarpımı yaparken bile strassen kullanıyor.. Python yazarken strassen algoritmasını bilmezsen sen o(n3 ) de yapıyorsun ama adamlar o(n üzeri log 7) de yapıyor. Gibi gibi gibi. Big data ile uğraşacağından bu değerler senin için önemli. Python da belki bunun için de kütüphaneler vardır ama matlab bunu kendisi yapıyor zaten.

     

    O yüzden benim kanaatim Python . Hiç yoktan optimizasyon da yaparsın.. 


    Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ocak/2010
    Erkek

    Hepinize çooook teşekkür ederim önemseyip yorum yapınız, yardımcı oldunuz çok sağolun


    Zira Kalemler kaldırılmış,sayfalar kurumuştur.
Toplam Hit: 1283 Toplam Mesaj: 7
matlab r rprogramlama matlab vs r