folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Microsoft"Tan Gigapiksel Devrimi



Microsoft"Tan Gigapiksel Devrimi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BOZO
    BOZO's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2002
    Erkek
    İnternete yüklenmiş yüksek çözünürlüklü JPEG formatındaki fotoğrafları tarayıcınızla indirip tamamanını görebilmek uzunca bir zaman alıyordu. Ancak Microsoft'un yeni resim formatı HD Photo ile artık Internet Explorer'da Gigapiksel büyüklüğündeki fotoğrafları bile kısa bir sürede rahatlıkla görecebileceksiniz.

    800 resmin bir araya gelip sıkıştırılmasıyla bir önizleme oluşturulması gibi ileri düzey bir sıkıştırma kapasitesine sahip olan yeni resim formatı HD Photo, uluslararası bir resim standartı olarak da kullanılacak.

    Halen Beta sürüm denemeleri de süren yeni formatta ve bu formatı görüntülemeye yarayan resim göstericide, resimler için çok daha büyük oranda sıkıştırma yapılmasına rağmen kayıp oranı JPEG formatına göre daha düşük. Bu da daha keskin hatlara sahip fotoğrafların daha düşük dosya boyları olacağı anlamına geliyor.

    Kayıp oranı az, kalitesi fazla
    Bilindiği gibi günümüz dijital kameraları ve fotoğraflarında yaygın olarak kullanılan JPEG formatı, resimlerin belirli oranda sıkıştırılarak daha düşük dosya boyları elde edilmesine olanak sağlıyordu. Ancak bu sıkıştırma işlemi esnasında birbirine yakın tonlardaki piksellerin azaltılması ve birleştirilmesi suretiyle de belirli oranda kayıplar yaşanıyordu. HD Photo formatında bu kayıplar da minimum seviyeye indirildi.

    Geliştirilmeye devam ediliyor
    Yapılan açıklamaya göre daha önceden 2 boyutlu resimleri 3 boyutlu hale getiren Photosynth gibi yazılımlar üzerine çalışmalarda bulunulan Microsoft'un araştırma laboratuarları Live Labs'ın kullandığı Seadragon teknolojisi henüz bu formata uygulanmadı. Ancak yakın gelecekte bunun üzerine de çalışmalar yapılacak.

    HD View adı verilen resim gösterici programın ise Mac veya diğer tarayıcılar için desteği şimdilik bulunmuyor. Ancak çalışmalar da sürüyor. Microsoft, Vista ve XP için bu yeni formatın desteklenmesiyle ilgili bir sorun olmayacağını açıklarken, Adobe'un Creative Suite serisi gibi önemli grafik yazılımları için de eklenti paketlerinin hazırlandığını ifade etti.


    Kaynak:Chip dergisi
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolyDemon
    HolyDemon's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek
    O zaman adult resim çılgınlığı son sürat dewam oooohh yarasın
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aZaPp
    aZaPp's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2006
    Erkek
    Cok i$ime yarayacaqından eminim 1 diqiTaL ßaskıcı oLarakTan.Eyw. aqa SaoLasın payLasım icin.

    Hayat bir oyun olmuş sokaklar sahne,herşey sahte...
Toplam Hit: 1064 Toplam Mesaj: 3