Mimar Sinan‘In Aşkı

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    catlos
    catlos's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    selam arkadaşlar Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultana olan aşkını belki duymuşsunuzdur. duymayanlar için hikaye aşağıda benim soracağım soru şu hikayede diyo ki 21 mart günü iki camiyi de aynı anda görebileceğiniz bir yere geçin edirnekapıdaki caminin tek minaresinin arkasından güneş batarken üsküdardaki caminin iki minaresinin arasından ay doğmaktadır bu iki camiyi de görebileceğimiz yeri bilen duyan var mı? istanbulda oturan arkadaşlar belki bilirler

     

     

    "Osmanlı’nın büyük cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın ve büyük aşk’ı Hürrem Sultan’ın bir kız çocuğu gelir Dünya’ya .
    Efsane bir ask’ın meyvesidir bu çocuk ve bu yüzden belki efsane aşkların en temeline en masalsı olanına ithafen ismi Mihrimah konulur Mihr-ü Mah Farsça da Güneş ve Ay demektir.
    Zaman hızla geçmiş Mihrimah Sultan büyümüş 17 yaşına gelmiştir ki o zamanlar için evlendirilmesi uygun olan bir yaştadır. İki talibi olur biri Diyarbakır valisi Rüstem Paşa dırdiğeri ise saray’ın baş mimarı Mimar Sinan.

    Padişah biricik kızını Rüstem paşa ile evlendirir Sinan evlidir ve 50 yaşındadır ama bilinen odur ki Mihrimah Sultan’a deliler gibi aşıktır.
    Mimar Sinan o derece derin bir tutku ile aşık olduğu Mihrimah Sultan’a kavuşamamıştır fakat o’na olan aşkını olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır.
    İstanbul’un en güzel yerlerinden birine Üsküdar’a Mihrimah Sultan adına bir cami yapması istenir kendisinden.1540 yılında inşa etmeye başladığı cami’yi 1548 yılında tamamlar.Cami inşa edilirken bir yandan kendi aşkını anlatır hiç şüphesiz ve eserine sanki “eteklerini giymiş bir kadın” siluetini verir ayrıca cami için mimari olarak esinlendiği örnek aldığı yer ise bir başka aşka kutsal bir aşka adanmış bir şaheserdir ; Ayasofya.

    Bahsi geçen bu cami 2 Minareli olup padişah fermanı ile yaptırılan bir eserdir ama Sinan’ın söyleyecekleri bununla bitmemiş olacak ki bu eserden 14 yıl sonra o güne kadar ilk defa padişah fermanı olmaksızın Edirnekapı da surların yakınına pek kimsenin ilgilenmediği ıssız yalnız ama İstanbul’ un en yüksek tepesi olan bir yere sanki aşkının gizliıssız ve yalnızlığını ama bir o kadar büyüklüğünü haykırmak istermişcesine ikinci bir eser yapmaya koyulur.

    Mihrimah Sultan’a ithafen.
    Derler ki; cami Mihrimah sultanın o duru gösterişsiz ve bir o kadar asil güzelliğine istinaden küçücüktür ve sadece 38 mt bir minareye sahiptir. Bir adet incecik kubbesinin üzerindeki 161 pencere ise iç güzelliğinin ne kadar aydınlık ve berrak olduğunu temsil eder bu sayede gün ışığının her köşede adeta dans ettiği kadınsı edalı. ( o tarihte bu açıklıktaki ve bu kalınlıktaki bir kubbeye o kadar pencere dünya üzerinde sadece Mimar Sinan tarafından yapılabilirdi) cami içindeki pandatiflerde ve minare kenarlarındaki upuzun işlemelerde de Mihrimah Sultan’ın o çok güzel ayak topuklarını döven upuzun saçları tasvir edilmiştir.
    Ve yine denir ki Mihrimah Sultan’ın statüsü iki minareli cami yaptırmaya yetmesine rağmen yalnızlığını simgelemesi anlamında tek minareli yapılmıştır bu cami.

    Ama Sinan aşk‘ını öyle sihirli bir tılsımla mühürlemiştir ki bu sırra şaşırmamak o sevdaların naifliğine imrenmemek elde değil. Sinan Usta’nın aşk’ının vesikasıdır sanki iki caminin de yeri özenle seçilmiştir. Güneşin doğum ve batım yerleri tespit edilerek yapılmış camilerdir. Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’ni aynı anda görebileceğiniz bir yer tespit edin. Günbatımında (elbette yılın sadece bir gününde ki o gün 21 Mart gece ile günün birbirinre eşit olarak kavuştuğu gün’dür daha enteresanı o gün Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür) göreceğiniz muhteşem manzara şudur:
    Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken Üsküdar’daki caminin minareleri arasından ay doğmaktadır!"

     


    severim serçeleri, narin olur pençeleri...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kroo
    kroo's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Mayıs/2006
    Erkek

    sapphire den görebilirsin ikisini de

     

    http://www.istanbulsapphire.com/


    bu dünyada da öbür dünyada da yanmanın yolu plajdan geçer
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    acikistihbarat
    acikistihbarat's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Mart/2009
    Erkek

    kabala meraklısı özenti tayfanın şehir efsaneleri :)

    edit : mimar sinanın eserlerini ve bu eserlerin yapılışını amerikan dizi filmlerinin fantazilerine benzetilmesine karşıyız :D

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    catlos
    catlos's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    acikistihbarat bunu yazdı:
    -----------------------------

    kabala meraklısı özenti tayfanın şehir efsaneleri :)


    -----------------------------

    eleman bilen var mı diye sordum bu doğru mu diye sormadım ben mimar sinandan bahsediyorum sen kabala diyosun saçmalama allah aşkına 


    severim serçeleri, narin olur pençeleri...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Profesor
    Profesor's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2007
    Erkek

    en iyi mimar ölü mimardır.(inşaat mühendisliği atasözü) ama mimar sinan başka tabi


    neyse ne laannn....
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    catlos
    catlos's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    acikistihbarat bunu yazdı:
    -----------------------------

    kabala meraklısı özenti tayfanın şehir efsaneleri :)

    edit : mimar sinanın eserlerini ve bu eserlerin yapılışını amerikan dizi filmlerinin fantazilerine benzetilmesine karşıyız :D


    -----------------------------
    her konuda senden bi tane çıkmak zorunda mı kardeşim bi soru sorduk resmen piç ettin yani bari biraz incele de öyle yaz belgeselde bile anlatılmış ilber ortaylı nın danışmanlığında hazırlanan bari bi halt bilmiyosun sus da otur


    severim serçeleri, narin olur pençeleri...
Toplam Hit: 1406 Toplam Mesaj: 6