Msconfig Nedir? Ayarları Nelerdir?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek

    sa. ben sadece pcyi başlatırken açılan programlar varya onları kaldırmak için kullanıyordum. baya işe yarıyormuş (: bana günlük gelen maillerden okudum, özellikle aradığum bişey değil yani (: birilerinin işine yarayabilir. 

     

     

    Msconfig’e Nasıl Ulaşılır?

    Msconfig nedir sorusu aynı zamanda Microsoft Windows sistemleriyle de doğrudan alakalıdır. Çünkü burada yer almaktadır.

     

    Başlat dedikten sonra msconfig yazılarak bu arayüze ulaşılabilir.

    Ctrl + R – Çalıştır dediğinizde msconfig.exe yazarsanız da istenen sonucu alabilirsiniz.

    Genel Sekme

    Msconfig ara yüzünde ayarlama yapabilirsiniz ve sekme açısından beş tane madde yer almaktadır. Diğer bir ifadeyle msconfig ayarları 5 tanedir.  Genel sekme de bunlardan ilkidir. Başlangıç bölümlerinin kendi içinde alt sınıfları vardır.

     

    Bilgisayarınızın nasıl başlatılacağı genel sekmede yer alır.

    Normal başlangıç seçeneği ile Windows’un başladığı anda bütün hizmetler ve aygıtlar da yüklenecektir.

    Tanımlama başlangıç seçeneği ile temel hizmetlerin açılması söz konusudur.

    Seçmeli başlangıç, açılış ayarlarında bir değişiklik yapılırsa görülür.

    Önyükleme Sekmesi

    İşletim sisteminin önyüklemesinin yapılandırılması ile ilgili ayarlardır. Bu ön yükleme işleminin güvenli biçimde tamamlanması için farklı seçenekler vardır. “En az” seçeneğinde işletim sistemi gezgini güvenli modda çalışır ve bağlantı devre dışıdır. “Diğer Kabuk” seçeneğinde de bağlantı devre dışıdır ve komut sistemi güvenli moddadır. Active Directory onarımı ile de güvenli moda gelinir. Ağ bölümünde bağlantı ile Windows gezginini güvenli moddadır.

     

    “GUI önyüklemesi yok” yazısı ile açılış ekranı kapanırsa, ön yükleme ile ilgili detayların dosyada depolanması yapılmaktadır.

    Windows gezginini VGA modunda başlatmak mümkündür. Bunu yapmak için “Temel video” kısmı seçilir ve ön yüklemedeki isimlerin görünmesi de bu şekilde olur.

    Önyükleme ayaları kalıcı yapılmak isteniyorsa “Tüm ön yükleme ayarlarını kalıcı yap” seçeneği devreye girer.

    Msconfig kullanımı “Zaman aşımı” seçeneğinde ekranın görüntülenme süresini belirleyecektir.

     

     

    Başlatma Sekmesi

    Bu bölümde işletim sistemi açıldığında otomatik olarak başlayan uygulamalar yer almaktadır. Bunu belirlemek için yapılması gereken adım, “Görev yöneticisini aç” butonuna basmak olacaktır.

     

    Hizmetler Sekmesi

    Bir diğer ayar bölümü “Hizmetler” sekmesidir. Bütün hizmetlerin durumu bu sekmede görülmektedir. Ayrıca Windows çalışmasını engelleyen pürüzlü hizmetler de bu şekilde tespit edilir. Kutulardaki işaretleri kaldırarak bu sekmeyi durdurmak da mümkündür. Eğer Microsfot dışındaki uygulamaları görmek veya listelemek istiyorsanız  “Tüm Microsoft hizmetlerini gizle” devreye girecektir.

     

    Araçlar Sekmesi

    Msconfig ayarları içinde sonuncusu da araçlar sekmesidir. Sistemle ilgili gelişmiş araçlar bu bölümde yer alır. Bu bölüme tıkladığınız zaman bilgisayarınızın performansını da iyileştirebilmektesiniz. Hangi aracı seçmek isterseniz üzerine gelerek “Başlat” diyebilirsiniz.

     

    Msconfig Hata Verir Mi?

    İşletim sisteminizi ayrıntılı olarak düzenlemenizde faydası olan Msconfig, bazı hallerde hata verebilir. Açılmama durumu olursa, virüs programınızın engelleme ihtimali vardır. Bunu kontrol ederek devam edebilirsiniz. Ayrıca dosyaya gelen zarar da engelleyici bir etki yapabilir. Eğer hala devam eden bir sorun varsa, dosya onarım işlemi de yapılabilir.

     

    Onarımda takip edilmesi gereken adımlar:

    Arama çubuğuna “cmd” yazın

    Sonra ekrana “sfc /scannow” yazıp enter deyin.

    Sistemi yeniden açın.


    Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
Toplam Hit: 795 Toplam Mesaj: 1
msconfig nedir