Nitroselüloz Yardım!!!
-
herkese selamlar öncelikle.
anladığım kadarı ile burada bilgili kardeşler var nitroselüloz konusunda aydınlatılmaya ihtiyacım var.
bu maddeyi yapmış olanlar varsa bana yardımcı olabileceklerini sanıyorum. şöyle bir problemim var bildiğim kadarı ile eşit miktarda konsantre nitrik ve sülfirik asit karıştırılıp içerisine bir parça pamuk atılıp emdiriliyor ve ardından yıkamaya tabi tutuluyor. problemim şu şimdi bu sülfirik asit ve nitrik asit karışımına pamuğu atınca pamuk asidin içinde çözülüyor ve pamukluk vasfını tamamen yitiriyor böle yavşak bişey oluyor yani. kabın içinden alınamıyor aynı şey kağıt peşete için de geçerli? nerede hata yaptığımı anlayan ve atarif edebilecek olan var ise çok sevinirim.
ayrıca nnitrik ve sülfirik asit karışımının çok tehlikeli bir asit karışımı olduğunu burda tekrar belirtmemde fayda var zaten sürekli olrak yakıcı gaz çıkartıyor ciğerleri de temas ettiği deriyi de tahriş edebilir hele de yüzde 99 saflıkta olduğu düşünülünce... ayrıca bir seferinde t-shir üme sıçramıştı bir parça t shirt direkt olarak delindi aşırı kuvvatlidir yani altını bile çözebiliyor sanırım.
herneyse dağılmadan sorumun cevabına ulaşırsam çok sevinirim.
-
baktım da burda tarif filan da yapmışlar hiç kimse denemedi mi yani? gerçi ben de burdaki tarif gibi yaptım ama olmadı.
-
pamukta nitro selüloz üretimi için farklı türü varmış onu dene, bide yıkamayı soda-su ile yapıyorlar sanırım büyük larus ta detaylı anlatım var (barut ve nitroselüloz'a bak.)
-
Hocam iyide nereden geldi aklına bu soru yahu gecenin saat 3 çü bilginlerimiz uyuyorlardır muhtemelen, ve Nöbetçi müritlerden de sanırım bilen yok Sabahı bekliyeceksin bence. :)
-
tam adamını buldun mürit kardeşim. ewela bir miktar odun talaşı bulman lazım odun %50 selülozdur(malum hüçre çeperi selüloz yapıda ). sorna bir miktar sodyum nitrat (gübre satan heryerde bulunur,barut yapımındada kullanılır) çözeltisini talaş yok olana kadar dök.sonra ısıtmadan kurumaya bırak. oldu bile :))
-
dodobig bunu yazdı:
-----------------------------tam adamını buldun mürit kardeşim. ewela bir miktar odun talaşı bulman lazım odun %50 selülozdur(malum hüçre çeperi selüloz yapıda ). sorna bir miktar sodyum nitrat (gübre satan heryerde bulunur,barut yapımındada kullanılır) çözeltisini talaş yok olana kadar dök.sonra ısıtmadan kurumaya bırak. oldu bile :))
-----------------------------
Vay be hade Gözün aydın Dodo Kardeşimiz yetişirmişde haberimi yokmuş, Dodo kardeşim peki madem kimya gibi şeylerden anlıyon, benim şu konu var arkadaşlar yorumlamış henüz denemedim ama bide sen baksan fikrin nedir acaba.?http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?highlight=&folderid=52799 Şimdiden teşekkür. ;)
-
Bi yerde yalnış yapmamışın kardeş öyle olucak zaten. Beherglas üzerine çok ince delikli bi süzgeç oturtucaksın (süzgeç asitte erimeyen plastik malzemeden yapılmış olmalı) sonra süzgeçin plastik tellerini beherglasın içine sarkıtıcaksın. Teller asidin içine girmeli. Sonra seluloz bazlı malzemeyi de süzgeçin içie koyucaksın
Nitratlama bittiğindede direk süzgeçi kaldırıp malzemeyi süzgeçle beraber bi bezin üstüne koyup fazla asidi emdiriceksin. sonrada sodalı suda oluşan nitroselulozu nötralize ediceksin.
Nitroselulozu asitten ayıramamanın sebebi çok asit+az pamuk kullanıp çok az ürün alman olabilir. Buz banyosunda çok pamukla yaparsan işin kolaylaşır.
-
hııı anladım kardeşler çok sağolun vallaha teşekkürlerimi iletiyorum.
-
biri son olarak şunu da soriyim. su soda karışımı ile pamuğu 2 sefer yıkamam yeterli olur mu? bi de pamuk normal beyaz renkte olcak di mi?
-
1 kere sodalı suyla yıkayıp bi kerede durulasan yeter. Pamukla denemedim de tuvalet kağıdıyla iyi oluyo, onu dene istersen.
-
dodobig bunu yazdı:
-----------------------------tam adamını buldun mürit kardeşim. ewela bir miktar odun talaşı bulman lazım odun %50 selülozdur(malum hüçre çeperi selüloz yapıda ). sorna bir miktar sodyum nitrat (gübre satan heryerde bulunur,barut yapımındada kullanılır) çözeltisini talaş yok olana kadar dök.sonra ısıtmadan kurumaya bırak. oldu bile :))
-----------------------------
ewet dodobig kardeşimiz doru sölemiş talaş olabilir emici niteliğe sahip nede olsa