folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Osmanlı"Nın Gücü



Osmanlı"Nın Gücü

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ibosoft
    ibosoft's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2005
    Erkek

    Hala boş konuşuyosun zumsuk ben ağcayı araya kattığın için olayı çarpıtıyosun dedim ama sen bunu bile çarpıtıyosun.sin

    Her söylediğime söylecek lafın varmış


    Eğer benim savunduğum fikirlere laf atarsan benimde sana her zaman cevabın mutlaka olacaktır


    dizi dizi incisin danalıkta birincisin
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    deli_gaffur
    deli_gaffur's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Eylül/2005
    Erkek
    computerwolf bunu yazdı:


    Haremde kovalamaca oynamak varken dans etmek pekte mantıklı değil :))


    harem: mahrem kelimesinden gelir, mahrem kelimseinin anlamınıda sanırım burda her kes biliyor.

    Osmalı sarayında, (tanzimat sonrası hariç) padişahın, şehzadelerin, saray eşrafının ve saraya gelen misafirlerin; eşlerinin, kızlarının, eşlerinin hizmetkarlarının, bulunduğu ve erkeklere kapalı olan kısmdır. Haremde kolavamaca oynamakta osmanlı kültürünü bilmeyen batılı şehvet manyağı şerefsizlerin kıçından uydurduğu bir düşüncenin ürünüdür. Sevmiyor olabilrisin ama en azındansaygı duymalısın.


      HAREM-İ HUMAYUN


    osmanlı literatüründe harem-i hümayun olarak anılan harem padişahların anneleri, kadınları (haseki), ikballeri, şehzadeleri, kızları (sultan) ile onlara hizmet eden usta, kalfa, ve cariye gibi kadın hizmetçilerin yaşadığı saray bölümüdür. osmanlı devleti’nde dar’üs-saade (saadet evi), iffet-saray-ı şahane, harem-i has, saray-ı duhteran, harem-i ismet-makrun, sultana sarayı gibi adlarla da bilinen harem ve harem hayatı kesin olarak bilinmese de edirne’nin alınmasıyla edirne sarayı’nda başladığı kabul gören görüştür. 2. mehmed’in istanbul’un fethinden sonra sarayburnu’na, eski saray olarak da bilinen saray-ı atik-i amire’yi yaptırmasıyla harem hayatı teşkilatlanmaya başlamıştır. 1550’de yapılan saray-ı cedid-i amire’yeye, yani topkapı sarayı’na, 3. murad 1578’de mimar sinan’a harem bölümünü yaptırtmıştır. topkapı sarayı haremi, yeni yapılan sarayların görkemiyle ve gördüğü yangınlarla, önem ve itibarını kaybetse de 4. mehmed zamanında onarılarak günümüzdeki halini almıştır. 1853’de dolmabahçe, 1876’da yıldız sarayı’na taşınan harem saltanatın kaldırılmasına kadar burada kalmıştır.

    osmanlı devleti’nde harem-i hümayun teşkilatındaki belli başlı görevliler şunlardır;

    kızlar ağası: (dar’üs-saade ağası, kapı ağası)
    sarayda bulunan harem ağalarının başı ve en büyük amiriydi. resmi unvanı dar’üs-saade ağası olan kızlar ağası, osmanlı sarayının ve bütün iç ve harem halkının başıydı. derecesi sadrazam ve şeyhülislamdan sonra gelirdi. işlerini emrindeki harem ağalarına gördürürdü. kızlar ağasının başlıca görevleri şunlardı; padişahın haremini korumak, harem için gereken cariyeleri sağlamak, haremde bulunan cariye, usta, kalfa, ikbal ve kadın efendilerin terfi ya da cezalandırılmalarını padişaha arz etmek, sultanların evlenmesinde vekilliğini yapmak, töreni ihare etmek, hırka-i şeriflerde desti malları vermek, surre alaylarını düzenlemek, sultan düğünlerinde koltuk törenlerinde bulunmak, kendine bağlı bulunanların işine son vermek veya yenilerini tayin etmek. aynı zamanda haremeyn-i şerifeyn denilen mekke ve medine’ye ait vakıfların nazırıydılar. bundan başka, hükümdar namına olarak selatin evkafının idaresine de bakarlardı. bütün bu işleri görmek için her çarşamba günü sarayda has ahır kapı tarafında bir divan akdederlerdi.
    kızlar ağası ağalığa atanınca kürk giyer ve ona hatt-ı hümayun gönderilirdi. görevden azledilince mısıra giderler ve kendilerine azatlık denilen maaş bağlanırdı. en ünlüleri hacı beşir ağa ve sümbül ağadır diyebiliriz. öyle ki hacı beşir ağa otuz yıl bu görevde kalarak ve sadrazamlığa kendi adamlarını getirecek kadar kudret sahibi olmuştur. hatta bazı kızlar ağaları sadrazamlığa kadar yükselmiştir. hadım sinan paşa, hadım ali paşa ve gürcü mehmet paşa bunlardandır.
    baltacılar, çadır ve mehter başı, haznedar usta, bezirganbaşı, pişkeşçi başı gibi dış hizmette bulunan memurların, kızlar ağalığı makamına bağlanmasıyla kızlar ağaları kuvvetlenseler de; tanzimat fermanı’nın ilanıyla yetkilerinin çoğu ellerinden alınarak güç ve otorite kaybına uğramışlardır.
    bütün harem ağalarının reisi olan kızlar ağasından başka rütbelerine göre sırasıyla şu ağalar haremde görev yapmıştır; yalnız harem ağalarının kendi arlarındaki rütbeleri, osmanlı tarihinin değişik dönemlerinde ve hatta ak ağalar veya siyah ağaların kızlar ağalığını ellerine geçirdikleri dönemlere göre, farklılıklar arz etmektedir.
    saray ağası:
    ak hadım ağasıdır. kızlar ağasının birinci yardımcısıdır. sarayın temiz tutulması ve tamirinden sorumluydu.
    saray kethüdası: (kapıoğlanı kethüdası)
    ak hadımların ağadan sonra gelen amiridir. kapıyı bekleyen ak hadımların idare ve inzibatından sorumluydu.
    baş kapı gulamı:
    zenci hadımların kızlar ağasından sonra gelen ağasıydı. yardımcısına ikinci baş kapı gulamı deniliyordu.
    ortanca:
    binbaşı rütbesindeki harem ağasıdır.
    nöbetçi kalfa:
    umum nefer ve oğlanlarının zabiti ve sorumlusu olan harem ağasıydı.
    ayrıca;
    valide sultan ağaları
    şehzadelerin muhafızı olan ağalar
    muhasipler
    hazinedar ağa
    hazine kethüdası
    oda lalası
    imam ve müezzin’ de ağalar ocağında yetişmiş diğer önemli harem ağalarıydı.

    harem teşkilatında çalışan cariyelerin yükselebilecekleri en üstün makam ustalıktır. haremdeki başlıca kadın görevliler şunlardır;

    baş haznedar usta: (hünkar kalfası)
    haremde yaşayan bütün kalfalara, cariyelere ve öteki ustalara hükmederdi. valide sultan, kadın efendi ve sultan’dan sonra haremin en nüfuzlu kadınıydı. ilk beş haznedar önemliydi. ikincisi baş haznedarın yardımcısıydı.
    padişahın özel hizmetini görmek başlıca göreviydi. diğer haznedarlar padişahın kapısında nöbet tutarlar; ayrıca ikballerin ve gözdelerin yetiştirilmesini sağlıyorlardı. baş haznedar haremdeki bütün hazinelerin anahtarlarını ve üç mühr-ü hümayundan birisini taşıyorlardı. törenleri ve göçleri düzenliyorlardı ve ellerinde asa taşıyorlardı. bizzat padişahın seçtiği haznedarlar padişahın tahttan indirilmesi veya ölümüyle haremden ayrılırlardı. vezir maaşı alıyorlardı.
    çaşnigir usta: (çeşniyar)
    haremde sofra hizmetlerini gören ustaydı. maiyetinde kalfa ve cariyeler vardı. hükümdara ait yemek ve sofra takımlarını da korumakla görevliydiler. yemekleri padişaha sunmadan önce, zehirli olup olmadığını anlamak için biraz o tadardı. yemek sırasında ayakta dururlardı.
    çamaşır usta: (cameşuy)
    padişahın çamaşırlarını yıkayanların başına bu ad veriliyordu. topkapı çamaşırhanesi şimşirlik tarafından bodrumdaydı.
    ibriktar usta:
    padişahın el ve yüzünü yıkamak, apdest almak için hizmet edenlerin başına bu ad veriliyordu. ayrıca padişaha ait leğen, ibrik ve havluları koruyorlardı.
    kahveci usta:
    padişahın kahvesinin pişirilmesine ve kahve takımlarının korunmasına bakan kalfaların başına bu ad veriliyordu. bayram törenlerinde misafirlere hizmet etmekle de görevliydi. elbiseleri bizzat padişah tarafından hazırlanırdı.
    kilerci usta:
    padişahın kilerine ve kiler takımlarına bakan kalfaların başına bu ad veriliyordu. görevini genellikle emrindeki cariyeler yapardı. padişahın özel işlerini görmekle de yükümlüydü. ayrıca çeşnigar ustayla beraber yemek hizmetine yardımcı olurdu.
    bunlardan başka harem hizmetini gören diğer ustalar şunlardır;
    kutucu usta
    külhancı usta
    vekil usta
    kethüda kadın (saray usta)
    katibe usta
    hastalar ustası
    ebe, dadı ve daye (süt nine)                                        ...........................alıntıdır..................................


    Ülkücüler için "sokak ortasında adam dövüyor" diyorlar. Yalan hoca, inanma sen! Bizim adam olanı dövdüğümüz nerde görülmüş?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ibosoft
    ibosoft's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2005
    Erkek
    ic3 bunu yazdı:



     zumsuk +999....9999 bu forum yetmez.


     ak salakları ADSL FİYATI DÜŞTÜ DE SEN ŞU AN YEDİĞİN KAZIĞIN FARKINDA DEĞİLSİN :)(ZUMSUK SANA DEĞİL İBOSOFTA)LA OLM ANLATIRIM G.T OLURSUN OTUR AŞAĞI ADSLLE İLGİLİ BİR BOK BİLDİĞİN YOK GEL İSTİSOAN BİR GÜN ANLATAYIM  AMA  ZARARI DEVLETE OLUR :D


    ADSL LE İLGİLİ      YAZIŞMALARI BİLEN ADAMIM BEN HIYARTO :D


    TAYYİBİ SAVUNACAM DİYE KOKUTMAYIN ETRAFI :D


    ALLAHIM YA DAHA ADSLDE YEDİĞİ KAZIĞI BİLMİOYR KONUŞUYOR SALAK :D




    Önce insan olda doğru konuş hayvan herif.
    Ayrıca bi önceki hükümet zamanında Kablo netten yeterince girmiş sanırım sana 64 kb bağlantı 60-70 milyona burda çığırtkanlık yapıyosun.
    Senin için kazıksa nie ADSL kullanıyosun ben senin kadar aptalıı görmedim. Hem kazık yiyosun kendi tabirinle hemde ADSL kullanıyosun öylemi. Yazışmaları bilsen neye yazar bende mynetteki ve superonline daki  yazışmalarını biliyorum ama senin gib artislik yapmıyorum hepiniz eziksiniz ya bu kadar olmaz illa artlislik yapıcanız ama konuştkça batıyosunuz

    dizi dizi incisin danalıkta birincisin
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    deli_gaffur
    deli_gaffur's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Eylül/2005
    Erkek
    hacılar siz ne yapmışsınız yav! konuyu nerden alıp nereye taşımışsınız valla helal olsun

    Ülkücüler için "sokak ortasında adam dövüyor" diyorlar. Yalan hoca, inanma sen! Bizim adam olanı dövdüğümüz nerde görülmüş?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AntiOksidan
    AntiOksidan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2005
    Erkek

     lan olm sktir git bildiğin yok bişiy.


    japonya da 20 gb internet var dicem adama azı açık kakalcak şimdi.


    diğer bir konu ADSL nin temelelleri ve altyapısı bir önceki hükümet zamanında atıldı.bu da sana ic3 kardeşinden bilgi;)

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2003
    Erkek
    Gözüm ben batılıalrın ne uyduruğunu çok iyi biliyorum...harem yazmışsın açıklamışsın..bilmem ne ama olayı karalamak için değil..adam padişah isterse 123123981239 tane kadını kovalar o zamanın tarihsel şartlarında olur...Ya problem yok...ok...Merak etme batılıların uydurmalarını  biliyorum hatta örnek vereyim...Genç osmanı yeni çeriler zikerek öldürdü...gibi saçmalıkları.

    Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    deli_gaffur
    deli_gaffur's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Eylül/2005
    Erkek
    computerwolf bunu yazdı:


    Gözüm ben batılıalrın ne uyduruğunu çok iyi biliyorum...harem yazmışsın açıklamışsın..bilmem ne ama olayı karalamak için değil..adam padişah isterse 123123981239 tane kadını kovalar o zamanın tarihsel şartlarında olur...Ya problem yok...ok...Merak etme batılıların uydurmalarını  biliyorum hatta örnek vereyim...Genç osmanı yeni çeriler zikerek öldürdü...gibi saçmalıkları.



    hoca öncelikle ben senin gözün falan değilim ve Kanuni Sultan Süleyman da öyle haremde kadın kovalayacak bir padişah değildir!!! Kanuniden , o zaman ki Osmanlı'nın ihtişamından, Osmanlının korkusundan Avrupada dansın 100 yıl yasaklanmasından bahsediyordum. Sen "Haremde karı kovalamak varken dans etmek çok saçma" dedin ( veya buan yakın bir şey yazdın)  ben,  o zamanlarda haremin bir şehvet yuvası olmadığını anlatmak istedim. Anladıysan sorun yok


    Ülkücüler için "sokak ortasında adam dövüyor" diyorlar. Yalan hoca, inanma sen! Bizim adam olanı dövdüğümüz nerde görülmüş?
Toplam Hit: 2525 Toplam Mesaj: 18